Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

voicul

COVID, o boală cu bătaie lungă: Din cei peste 500 de pacienţi trataţi la Timişoara, în jur de 100 au rămas cu probleme de sănătate

Un arădean vindecat de Covid de două luni şi jumătate mai are probleme de sănătate. Un studiu recent arată că 4 din 5 pacienţi aveau încă simptome după două luni de la externare, potrivit Mediafax.

Andrei Ando din Arad a avut o formă moderată de Covid 19.

S-a externat la sfârşitul lui aprilie, după mai bine de două săptămâni de tratament. Andrei spune că nu şi-a recăpătat forţele nici acum, după două luni şi jumătate de când s-a vindecat de Covid. Încă se luptă cu oboseala cronică, iar activităţi simple, pe care alții le fac cu uşurinţă, pentru el pot fi poveri.

,,Am rămas totuşi cu oboseală cronică, cu o lipsă de putere, şi, deşi îmi vine greu să recunosc asta, pentru că sunt un ditamai omul, îmi este foarte greu să desfac o sticlă de suc, de răcoritoare, în rest, mai resimt uneori dureri de spate, şi simt că am o rezistenţă mai scăzută la efort decât înainte", spune Andrei Ando, pacient din Arad vindecat de coronavirus.

Că boala este una cu urmări este un fapt confirmat şi de studii
Este totuşi norocos. Alţi pacienţi care au fost infectaţi se reîntorc la spital peste o lună sau chiar două de la vindecare pentru că rămân cu leziuni pulmonare. Din cei peste 500 de pacienţi infectaţi trataţi la Timişoara, în jur de 100 au rămas cu probleme de sănătate. O parte din pacienţi au nevoie de recuperare cardiorespiratorie.

Că boala este una cu bătaie lungă este un fapt confirmat şi de studii. Cel mai recent, făcut în Italia pe 143 de pacienţi, arată că, la două luni de la primele lor simptome date de boala Covid 19, mai mult de jumătate dintre ei au spus că încă simt oboseală, iar în jur de 40 la sută, printre care se află şi pacienţi care au fost intubaţi, au spus că au dificultăţi în respiraţie.

,,În perioada internării noi le-am făcut imagistică, radiografie şi CT şi am constat că există aceste leziuni pulmonare. O dată ce s-au externat ei au continuat să ia anumite medicamente pe care noi le-am recomandat şi i-am chemat la control peste o lună, două. Au început să vină", a declarat Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.


https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/covid-o-boala-cu-bataie-lunga-din-cei-peste-500-de-pacienti-tratati-la-timisoara-in-jur-de-100-au-ramas-cu-probleme-de-sanatate-1337518

voicul

Pentru ca daca nici de propria familie nu iti pasa:

DSP Dâmbovița: Persoanele infectate care s-au externat la cerere au generat 6 focare de familie, totalizând 26 de cazuri pozitive

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/dsp-dambovita-persoanele-infectate-care-s-au-externat-la-cerere-au-generat-6-focare-de-familie-totalizand-26-de-cazuri-pozitive-1337564

Asta deja devine iminentă:

Nelu Tătaru: Starea de alertă după 15 iulie e aproape iminentă. E posibilă carantinarea unor anumite regiuni

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/nelu-tataru-starea-de-alerta-dupa-15-iulie-e-aproape-iminenta-e-posibila-carantinarea-unor-anumite-regiuni-1337602

cristi5

#962
https://www.europafm.ro/seful-comisiei-ati-din-ministerul-sanatatii-aproape-jumatate-dintre-bolnavii-covid-de-la-ati-decedeaza-audio/

Rata de deces in ATI in Romania 45-50%. Pentru UK am vazut cifre similare.

In Suedia a fost 34% dar acum decesele au scazut la 19% (si numarul de pacienti a scazut de la 550 la 80)

Probabil Suedia baga mai putini bolnavi in ATI la inceput (dar nu mult mai putini cum se credea) si acum are loc pt mai multi...


cristi5

#964
The Telegraph: If there is a second wave of Covid, the Swedish approach will have been right all along

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/07/11/second-wave-covid-swedish-approach-will-have-right-along/

Epidemia e lunga, trebuie masuri sustenabile pt a pastra increderea populatiei in autoritati. E aspectul care ma ingrijoreaza cel mai mult in Romania: negationismul propagat si de politicieni populisti pt interese electorale.

cristi5

#965
graphs.ro a facut un nou grafic ca urmare a articolului meu. A suprapus ATI peste numarul de cazuri active.

https://www.graphs.ro/covid_activi_ati.php?range=365

Din pacate la cazuri active sunt multe cazuri usoare si asimptimatici (autorul graphs.ro mi-a confirmat asta). In plus, banuiesc ca e greu de inchis un "caz activ" care nu s-a mai prezentat la control. Mai ales valul care s-a externat recent. Chiar si asa, cresterea e ingirjoratoare.

Dealtfel vedem o corectie uriasa la cazuri active  intre 13 mai (7025) si 14 mai (6148). Probabil au facut curatenie prin DSPuri.




Powered by API/PUM imgur uploader

pasadia

Autorul de la graphs.ro are acces la vreo statistica cu cazuri ușoare vs cazuri grave din sistemul sanitar romanesc? Wow!

cristi5

#967
^ Nu, nu are, a confirmat doar ca statistica "cazuri active" include toate cazurile, inclusiv asimptomatici.

Probabil scaderea de 1000 peste noapte din statistica sunt tocmai asimtpomatici de care n-a mai auzit nimeni si nici n-au mai avut resurse sa-i caute.

Cazuri usoare sunt multe. Multi asimptomatici nu dezvolta simptome majore niciodata. Problema e ca toate cazurile "grele" (care necesita spitalizare ca sa se vindece) vin intr-o perioada scurta de timp si blocheaza spitalul sau ATI sau amandoua.

O estimare: in Suedia (care n-a internat decat oameni care se simteau rau) aveam la 1 iulie vreo 70 mii cazuri din care 20 mii (19387 , sursa ) au ajuns la spital din care vreo 2 mii pacienti intrasera la ATI in martie-iunie. (nu am la indemana cifrele exacte de cazuri si ATI in 1 iulie)

Daca ne gandim ca se detecteaza 1 din 12 cazuri in medie, raportul e de 42 de cazuri usoare la fiecare caz spitalizat si 420 cazuri la fiecare caz din ATI. 

Daca ne gandim ca Suedia nu a testat decat ce venea in spital (nu au facut anchete epidemiologice decat in zonele unde nu au fost coplesiti de cazuri) pana la mijloc de mai cand s-au mai dezmeticit si au inceput sa testeze personal medical, raportul cazuri usoare / spitalizati e mai mare.

Daca calculam altfel, Stockholm 30% din populatie infectata conform Karolinska (celule T), adica 800 de mii. Spitalizati pana la 1 iulie 8055, raportul e aprox 100 cazuri usoare la 1 caz spitalizat, si 888 cazuri la fiecare caz ATI (cam 900 intrasera la Sthlm in ATI pana la 1 iulie).

Probabil realitatea e intre cele doua.

cristi5

#968
Apropo de cazuri usoare/asimptomatici vs cazuri grave.

Tocmai am aflat din 2 surse ca MS "sta" pe niste date zilnice de nr internati pe judet, defalcate pe usoare/asimptomatici, grele si ATI.

Cred ca daca scadem cazurile usoare putem obtine un trend destul de bun al epidemiei.

Mai trebuie "doar" sa primim datele...

pasadia

Astăzi the shit got closer - într-un cuplu de buni prieteni pe care chiar i-am ajutat sa se mute acum 2 săptămâni, ea tocmai a aflat azi că are o colega pozitiv.

Relatarea discuției cu DSP Brașov mă îngrijorează - aceștia i-au cerut să NU se testeze cat timp nu dezvolta simptome. DSP doar le cere să se izoleze singuri și să facă test doar daca fac febră sau au alt simptom. Aducând că argument faptul că testarea nu e neapărat relevantă (ar fi nevoie de mai multe teste) dar mai ales că ar exista o încurcătură birocratică care ar face că pozitivul asimptomatic care ar dori sa se izoleze acasă (refuzând sau părăsind internarea) nu ar mai beneficia de concediu medical.
Argument ciudat - se pare că există cod pentru concediu medical al celor care se izolează fara a avea test pozitiv (suspect), dar nu și pentru cei care se izolează având test pozitiv (confirmat neinternat).

Firma a decis însă să testeze toți contacții pe banii firmei. Apropo, azi Brașovul a dat 62 de confirmați, lumea se pregătește de izolare oficială a localității / județului, iar joi e așteptat Tătaru.

cristi5

#970
Vad ca accesul dintr-o tara intr-alta s-a transformat intr-un soi de reciprocitate ca la vize.

Pasaportul suedez isi revine pe zi ce trece.  RKI a constatat ca Suedia este la sub 50  cazuri / 100k locuitori/7 zile asa ca nu mai trebuie carantina 14 zile. Suedia a facut gestul reciproc si nu mai sfatuieste cetatenii sa nu circule in Germania... O poveste similara cu Polonia.

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Romania are 32 cazuri / 100k / 2 saptamani, deci inca e departe de pragul Germaniei de aprox 100 la 2 saptamani.

Finlanda in schimb cere 8 /100k / 2 sapt...  Danemarca 20, cred ca si Norvegia. Suedia e la 76 dar numarul de cazuri scade foarte rapid (toti care au fost curiosi sa se testeze de cand testele sunt la liber, s-au testat). Here we cooome! :) Deja 3 regiuni suedeze pot merge in Danemarca si Norvegia.

La granita Finlandei cu Suedia sunt probleme. E o pereche de orase unde erau obisnuiti sa treaca linistiti dincolo. Acum intra numai finlandezii in Suedia. L-au arestat pe un suedez care s-dus la mormantul parintilor lui in Finlanda. Granicerii suedezi i-au scuzat pe colegii finlandezi zicand ca ei sunt in mod normal obisnuiti sa pazeasca granita cu Rusia.

Ironie: Cel mai bine ar fi sa nu mai testam nimic, sa putem calatori oriunde.

oc7avian

#971
@pasadia: îmi pare rău să aud. Sper că nu au luat.

Confirm cele spuse de tine. Decizia CCR a dus la acest vid legislativ și de sistem în care nu beneficiezi de concediu medical dacă te externezi ca pozitiv. Însă pentru izolare din cauza unui contact/simptome, primești concediu medical. Totul a fost construit pe ideea de izolare, iar la confirmare: internare.

A mai existat un scenariu: test pozitiv la toată familia (asimptomatici), n-a fost loc în spital timp de 10 zile. Au stat în izolare și au fost internați într-un final, dar au fost obligați să stea încă 14 zile în spital, nu restul de 4. Din nou, legea.

pasadia

E stupidă ideea că eu ca stat îl platesc pe unul să stea acasă fără a fi curios dacă el e bolnav sau nu, în schimb pe ăla care se testează și află că e pozitiv NU sunt dispus să îl plătesc ca să se izoleze singur acasă. Dar totodată sunt dispus să îl plătesc dacă se internează în spital, unde am și alte cheltuieli suplimentare cu el.

Indiferent de alte considerații, dpdv al eficienței economice o situație de genul ăsta e prostie pură. Tipic românească, nu zic, dar tot prostie.

cristi5

#973
"Cazurile active" nu ies la socoteala. Nu e de mirare, banuiesc ca n-are nimeni timp sa se ocupe de cazuri usoare

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24173376-exclusiv-aproape-jumatate-din-cazurile-active-covid-19-pierdut-statisticile-oficiale-toate-datele-privind-pacientii-coronavirus-din-romania.htm

Datele detaliate pe judete de care ziceam. MS ar trebui sa le publice zilnic. Asa am putea vedea destul de clar trendul de cazuri grele sau grave, pe judet.


JohannDB

((.... dpdv al eficienței economice...)).... Eficiență fii sigur că este; nu se vede la prima "citire"..... Multe paradoxuri !! Întreb și eu, oare câți sunt cu retestări (a fost testat ieri și este "în evidență" și mai e testat și azi și poate mâine -- este +1 azi și +1 la "suma" de mâine ?) ?? Face cineva partajarea ? Întreb și eu....