Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

pasadia

Vezi că același mesaj a fost postat mai sus de cristi5. ;)

nicolaem

TibiV

- ieri, 8 iulie 2020, au fost 555 de cazuri noi, 237 la ATI
- azi, 9 iulie 2020, au fost 614 (sase sute paisprezece) cazuri noi!! 240 la ATI (dar au trecut la cele vesnice 17 cetateni, deci probabil vorbim de 20 intrari noi la ATI)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

voicul

Cu alte cuvinte dupa ce am lovit puternic economia (nu doar noi, ci toti) acum e timpul sa anulam si ce obtinusem.
Desigur alternativa nu era ca trebuia sa iesim din casa sa muncim, dar mi se pare penibil sa zici ca nu mai are putere si de fapt nu exista pentru ca noi nu avem antene 5G in tara.
... dar macar avem constitutia sa ne apere!

Cotidianul Le Monde: "Să te protejezi de COVID-19 în România este neconstituțional

Curtea Constituțională a României garantează persoanelor infectate cu COVID libertate de mișcare, scrie Le Monde. Săptămâna trecută, CCR a declarat că izolarea, carantinarea și internarea obligatorie sunt neconstituționale, ba mai mult, instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/cotidianul-le-monde-sa-te-protejezi-de-covid-19-in-romania-este-neconstitutional-1335542

cristi5

Quote from: TibiV on July 09, 2020, 01:05:38 PM
240 la ATI (dar au trecut la cele vesnice 17 cetateni, deci probabil vorbim de 20 intrari noi la ATI)

Nu toti pacientii intra in ATI. Un medic trebuie sa decida ca omul are sanse. Exista reguli pt asta dar in cele din urma decide medicul.

Un pacient in varsta nu va intra de obicei in ATI pt ca e mult "de lucru" pt organism acolo.

Pe de alta parte daca medicul stie ca ATI in judet e plin, poate e mai rezervat.

Dar da, ar fi minunat sa vedem intrarile in ATI pe zi, pe judet daca e posibil. Probabil sunt inca multe externari din ATI din primul val (pana-n 7 iunie)

pasadia

QuoteCu alte cuvinte dupa ce am lovit puternic economia

Explica-mi totuși și mie cine și cu ce a bușit economia? Da, sunt sectoare care nu funcționează, dar sunt unele care merg înainte...

Uite, unele care merg: producție materiale de construcții (își depășesc propriile așteptări), producție echipamente medicale și PPE-uri, agricultura, foarte mare parte din servicii, mare parte din zona IT, o buna parte din retail.

Și da, exista și părți din economie care nu merg. Dar mno, cine e de vina, de exemplu, că nu se mai cumpără sutiene (era mare știre ieri pe Digi sau ProTV)? Sau cine e de vina că nu se cumpără autovehicule noi (dar se cumpără mult mai multe biciclete)?

Așa m-am saturat de discursul asta cu economia bușită. Nu e bușită, doar se transforma, și încă nu știm complet in ce anume. Da, în cifre statistice va exista o scădere, dar în mare parte de vina suntem noi, consumatorii, căci se schimba prioritățile noastre.

cristi5

@pasadia vad ca ma ironizezi ca vorbesc ca opozitia.

Spre deosebire de guvern (si de opozitie) eu cred ca suntem in valul 2. Cred ca cresterea actuala este total diferita de prima, este dirijata de raspandire comunitara, nu de import de cazuri. Si spre deosebire de primul val, nu cred ca mai e timp de anchete epidemiologice. Dar poate stii la Brasov daca se mai fac sau nu pt toate cazurile, sau majoritatea?

De asemenea eu cred ca e un inceput (cel mult mijloc) de val, nu un varf sau cocoasa sau alte povesti. N-a vazut nimeni varful si nu cred ca-l va vedea nimeni in urmatoarea luna, daca nu mai mult.

Ce ma surprinde este ca cresterea (daca luam ATI ca predictor) este lenta daca compari cu cresterea Suediei in martie. Probabil raspandirea comunitara nu e asa mare ca in focare mari gen Stockholm, poate masca are efect, nu stiu. Dar asta inseamna ca varful e mai departe. Probabil va continua sa creasca incet-incet timp de cateva luni.

Cu cat dureaza mai mult, cu atat mai bine, ca e mai bine protejat sistemul medical.

pasadia

Amuzant e că tu ai stabilit că în Romania, in martie -aprilie, nu era transmitere comunitară ci import de cazuri (" cresterea actuala este total diferita de prima, este dirijata de raspandire comunitara, nu de import de cazuri)", în vreme ce pare că în Suedia consideri că toate cazurile de până acum ar fi fost transmitere comunitara ("Probabil raspandirea comunitara nu e asa mare ca in focare mari gen Stockholm)".

Nu că aș înțelege relevanța acestui amănunt. Adică mno, evident că au existat importuri in martie dar aș fi foarte mirat sa nu existe și acum. Și la fel de evident mi se pare faptul că a existat transmitere comunitară și atunci, nu numai acum.
Si nu inteleg nici relevanta discutiei despre valul 2 sau continuarea valului 1. La fel nu inteleg de ce insistam sa facm pronosticuri daca am ajuns pe creasta valului sau inca suntem la baza lui. Suntem casa de pariuri, asta e miza, cine ghiceste asemenea elemente?

voicul

Pai cam toti care au facut lockdown au lovit bine economia. Da, pot fi de acord ca in loc de "lovit economia" se poate folosi "transforma". Ea oricum se transofrma, dar cu 2 luni pauza a prins viteza mult mai mare.

Sigur ca pare frumos la americani si nu doar acolo: au stat acasa si au primit bani, dar asa ceva nu exista in natura. Adica ca sa stea acum acasa se va plati mult si bine de catre toti si probabil la rate frumoase: pentru 1000$ primiti, dai inapoti vreo 2 - 3000.

Eu zic ca inca nu se vede ce se intampla in economie, pentru ca lumea a avut rezerve si inca se merge din inertie, dar curand o sa vina disponibilizarile si falimentele.
Era un misto (cred) ca Romania se imprumuta la minut. E bine ca se pompeaza bani in economie sa mearga lucrurile cat de cat, dar banii astia cineva si candva vor trebuie restituiti cu dobanda.

nicolaem

economia e lovita cu sau fara lockdown.
pentru ca lumea e precauta si nu mai cumpara. nu am vazut o explozie de cumparat masini noi, apartamente etc la iesirea din lockdown.
cand zici economie nu ne referim doar ca nu mai putem merge la restaurant si cinema. astea oricum au pondere mica in pib.

elphax

cinema poate nu e grav, sunt niste sute de angajati care produc pentru o mana de firme straine. afectati sunt cei care fac filme , dar ii ajuta Trump :)
in schimb in Horeca sunt multi angajati si multe investitii autohtone, oameni si firme cu datorii in banci care vor fi greu de recuperat , furnizori care raman cu produsele nevandute etc
sunt multi oameni care traiesc din organizare de evenimente, furnizare de servicii , produse, locatii etc. daca nu vi se pare ca e prea mult - ganditi-va la cat de greu este sa gasesti o locatie pt nunta si botez in mod normal, cat este de pregatit la asa un eveniment. cat va fi cald vor merge terasele, cand vine frigul o sa fie chiar nasol.
si nu e usor sa schimbi domeniul de activitate, poate in loc de biciclete pot sa produc viziere de protectie sau aparate medicale, dar daca eu produc vin, ce naiba pot sa fac ? via trebuie intretinuta, strugurii culesi,  vinul trebuie imbuteliat, dar sticlele raman pe palet in depozit ca nu mai am clienti, cash zero

voicul

Exemplu concret: Calif tocmai a disparut din Mall Baneasa. Sunt niste praguri pe care fiecare firma le poate suporta, dupa care s-a dus treaba.
Citeam ca 32% din gospodarii din US au ratat platile pentru locuinte in Iunie - nu stiu daca intretinerei sau ratele la banca, dar in ambele cazuri e de rau.
Ca la pana de cauciuc: daca iese putin aer, mai mergi ceva timp, dar daca nu realizezi ce se intampla devine din ce in ce mai rau.

Daca va intrebati de ce creste numarul de cazuri - vorbim de spatiu inchis:

Aglomerație la o slujbă ținută de Arhiepiscopul Tomisului la Suceava. Nimeni nu purta mască

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/video-aglomeratie-la-o-slujba-tinuta-de-arhiepiscopul-tomisului-la-suceava-nimeni-nu-purta-masca-1335617

voicul

In caz ca v-ati plictisit de atata Covid:

O nouă pneumonie, ,,mai mortală decât Covid-19", a ucis peste 1.700 de oameni într-o țară din Asia Centrală. Avertismentul chinezilor

Cazurile cu noua pneumonie au crescut semnificativ de la jumătatea lunii iunie în toată țara, a spus ambasada, adăugând că, în unele locuri, autoritățile raportează sute de pacienți noi pe zi.

Deci 1700 in 3 saptamani si 264 morti Covid in 6 luni.

Restul:
https://www.digi24.ro/stiri/externe/o-noua-pneumonie-mai-mortala-decat-covid-19-a-ucis-peste-1-700-de-oameni-intr-o-tara-din-asia-centrala-avertismentul-chinezilor-1336063

TibiV

Azi, 10 iulie: 592 cazuri noi, 13 decese, 236 la ATI
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

voicul

Studiu de seroprevalență în Franța. Ce proporție din populație se infectase cu SARS-CoV-2 până la jumătatea lui aprilie

Astfel, s-a constatat că aproximativ 4,4 milioane de persoane, reprezentând 6,7% din populaţia Franţei metropolitane, au fost probabil infectate cu noul coronavirus până la jumătatea lunii aprilie

Un studiu de seroprevalență la scară largă făcut și în Spania a arătat că doar 5% din populația țării a dezvoltat anticorpi la noul coronavirus.

România se pregătea, la rândul ei, să înceapă un astfel de studiu după 1 iunie.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/studiu-de-seroprevalenta-in-franta-ce-proportie-din-populatie-se-infectase-cu-sars-cov-2-pana-la-jumatatea-lui-aprilie-1336424

Mai adaug link la un video in engeleza - Can you get coronavirus twice?

https://www.bbc.com/news/av/53319735/can-you-get-coronavirus-twice