Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nicolaem

"Ciolacu și Tăriceanu acuză Guvernul că restrânge prea mult drepturile fundamentale prin proiectul de lege privind carantina și izolarea / În lipsa unei legi, sute de oameni au ieșit din spital și din izolare, chiar dacă erau infectați cu coronavirus "

cristi5

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24159682-coronavirus-romania-grafic-cazuri-8-iulie.htm

Multumim @VictorC!

Trebuie sa aflam numarul zilnic (sau saptamanal macar) de internari ATI pe judete, daca ai vreo idee cum putem obtine asta, ar fi minunat.

"Numarul de cazuri active" pare sa fie un trend similar, dar nu cred ca e un predictor asa bun pt ca banuiesc ca cuprinde si asimptomatici? Oricum nu l-am gasit publicat pe judet.

https://www.graphs.ro/embed.php?embed=covid_activi&range=365

R pare ca scade la 1, dar fiind bazat pe numarul de cazuri confirmate (si se recalculeaza daca apar mai multe), nu sunt asa convins. Dar e posibil sa fie varful valului, cum zice titlul hotnews :)
https://www.graphs.ro/covid_r_ann.php

nicolaem

varf? lol
555 azi.
Acum sa vedem cine are curajul sa zica "restrictii".
daca se intarzie mult legislatia, vom avea 1000 in 2 saptamani. aia inseamna colaps pt sist medical.

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

Problema daca-s multe cazuri e ca nu se vor mai putea face anchete, identificati si testati contactii. Poate ar trebui un mecanism de testare voluntara "sunt contactul cazului X, am venit la test". Cred ca oamenii s-ar duce, ca e pericol pt ei si pt familiile lor.

Totusi, existau pregatiri pt valul 2 preconizat pt mijloc de septembrie. Deci cum se ajunge de la 400 paturi ATI la cele 4000 cu care se lauda Tataru? Sau macar 1000, cred c-ar fi de ajuns, ca nu se aprind toate focarele in acelasi timp.

Acum la 400 trebuie deja mutati bolnavii in ATI in alt judet, si asta le scade sansele. Si eu, la fel ca alti colegi, cred ca suntem mai degraba la inceput de val/cocoasa. Daca la inceput trebuie deja mutati, cum o fi mai incolo?

Oricum, ATI a revenit practic la valoarea de acum o saptamana. Inca e lenta cresterea cazurilor grave.

dr4qul4

Nu s-ar duce nimeni la testare de buna voie. Pentru multi "e o raceala banala, trece cu tuica fiarta" iar pentru altii este frica de a fi depistat.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

voicul

Nu s-au dus pentru ca daca erau asimptomatici erau internati si mai bine acasa, decat la spital.

nicolaem

nu voicul, lumea e ajutata sa nu m ai creada in virus.
uite :

Romania :
În ziua recordului negru de infectări, un lider ALDE vrea să scoată bucureștenii la restaurante cu vouchere de 50 de lei din bugetul Primăriei

Austria:
Românii care intră în Austria fără să aibă test negativ la COVID-19 și nu se izolează 14 zile riscă amenzi de până la 1.450 de euro

Apoi sa nu ne miram ce sistem medical intra primu in colaps.
va fi nevoie ca toti sa avem intre cunoscuti un grav bolnav pentru ca atitudinea asta sa se modifice. pana atunci asteptam.

elphax

voi chiar nu intelegeti ca miza este amanarea sau nu a alegerilor ? si toti fac ce li se pare ca ii va ajuta sa ajunga la rezultatul dorit. sunt multiple strategii ascunse in curs.  cu cat este minimizat mai mult cu atat va "exploda" mai tare
pentru unii a venit valul doi cam devreme. pentru  majoritatea dintre noi era ideal sa nu mai vina, dar se pare ca asta s-a putut doar in cateva tari disciplinate din Asia

TibiV

Date oficiale de astazi:

Cadre medicale infectate:  483 Medici, 1455 asistente, 57 ambulantieri, 1377 personal auxiliar
TOTAL: 3372

Cadre medicale decedate: 8 Medici, 6 asistente, 3 ambulantieri, 6 personal auxiliar
TOTAL: 23

De ce o fi atat de mare rata mortalitatii la ambulantieri si la medici?... Varsta?...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

tom_sawyer

dr4qul4

mai degraba expunerea prelungita la virus (si in doze mari) si mai ales virus provenit din mai multe surse.
Pare o particularitate a acestui virus: cu cat e mai mare aglomeratia, cu atat e si mortalitatea mai mare. Pare ca si cum sistemul imunitar este capabil sa se lupte doar cu o sursa de infectare. Daca te infectezi din surse multiple, ai sanse mult mai mici.
Alta speculatie (tot a mea) este ca marimea dozei initiale este extrem de importanta si anticorpii produsi sunt limitati, astfel incat virusul se poate extinde rapid in organism.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

Anticorpi se produc la cateva saptamani dupa infectare.

Sistemul imunitar este foarte complex. Abia au inceput studiile pe celule T care nici macar nu lasa virusul sa se "cupleze" la organism. Asta ar explica asimptomaticii.

La unele cazuri sistemul imunitar reactioneaza exacerbat. Practic moartea vine de la propriul sistem imunitar, ca la socul septic. De-asta la unele cazuri functioneaza steroizi (care se folosesc si la soc septic, asa ca doctorii s-au gandit sa incerce si la covid)

In rest am auzit si eu (si e intuitiv) ca incarcatura de virus primita este impotanta. Se pare ca incarcatura e relevanta si la nivel de grup, in sensul ca scade pe parcursul epidemiei si scade nr de cazuri grave, decese etc.

cristi5

Quote from: cristi5 on July 08, 2020, 12:22:30 PM
R pare ca scade la 1, dar fiind bazat pe numarul de cazuri confirmate (si se recalculeaza daca apar mai multe), nu sunt asa convins. Dar e posibil sa fie varful valului, cum zice titlul hotnews :)
https://www.graphs.ro/covid_r_ann.php

Mda, am dat un reload si s-a actualizat, e din nou peste 1. La 1 era pe datele de ieri probabil...