Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

^^ In toate focarele a scazut pana la urma, chiar si la Hubei sau Bergamo, pe vremea aia nu exista tratament!

Daca creste repede, eventual ajunge la maximul sistemului medical sau peste, atunci scade repede. Virusul "arde" rapid toate gazdele pe care le gaseste, apoi nu mai gaseste clienti

Daca creste incet, pare ca scade si mai incet! La Stockholm a atins maximul in 3 saptamani (de la prima internare ATI in 6 martie pana la 25 internari ATI in 1 aprilie), dupa care a fost in scadere 3 luni (2-3 iulie zero internari ATI)

Cel mai probabil la Stockholm au fost mai multe focare locale, puse cap la cap. N-au mai apucat sa faca ancheta epidemiologica, ca erau coplesiti. Au alocat personalul respectiv la tratarea bolii in loc.

Probabil un focar romanesc controlat, cu anchete si testari va dura cateva saptamani. Cu cat e mai bine controlat cu atat dureaza mai mult (ca scapa un nr mic de cazuri care "dau mai departe"), dar nu urca nr de cazuri grave. La Suceava cat a durat?

voicul

Revista Nature: Şase luni de coronavirus. Misterele pe care oamenii de ştiinţă încearcă să le rezolve

Oamenii de ştiinţă încă încearcă să afle, la şase luni de la izbucnirea pandemiei, o serie de specificităţi ale coronavirusului şi ale bolii pe care o provoacă, pentru a răspunde la o serie de întrebări privind imunitatea şi rolul factorilor genetici, notează revista Nature, citată de Mediafax.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/revista-nature-sase-luni-de-coronavirus-misterele-pe-care-oamenii-de-stiinta-incearca-sa-le-rezolve-1333586

dr4qul4

tratamentul este din ce in ce mai eficient, dar principaul medicament folosit, Remdesivir, incepe sa nu mai fie disponibil.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

Articolul MIT care zice ca sunt de 12 ori mai multe cazuri covid decat cele raportate. Articolul nu este recenzat inca. Fireste 12 e o medie, depinde de strategia de testare etc.

https://mitsloan.mit.edu/ideas-made-to-matter/covid-19-cases-are-12-times-higher-reported

Estimarea de 12 e bazata pe un model matematic care, ca multe modele covid inaintea lui, poate fi gresit. Eu unul cred ca rata poate fi mult mai mare de 12. La Stockholm s-a testat foarte putin pana la inceput de iunie, se testa practic doar ce intra in spital, deci e clar ca factorul aici e mai mare de 12. La 30% de celule T gasite la donatorii de sange din Stockholm, daca studiul Karolinska e reprezentativ, ar insemna ca au fost 720k infectari. Sunt 21k raportate deci factorul ar fi 34. La 2337 decese, ar insemna o mortalitate (IFR) in jur de 0,3%, jumatate din media de 0,68% calculata de MIT

frunzaverde

@cristi5 - FHM a facut estimari pentru IFR la Stockholm si le-a dat si lor ~0.6% stratificat pe varsta medie din Stockholm.Pentru 0.6% mortalitate. Modelul celor de la MIT seamana foarte mult cu modelul Imperial, dar e ceva mai simplist pentru ca nu are stratul neobservat de infectii (de unde si variatia mare in IFR intre tari).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

@frunzaverde
Din cate inteleg IFR nu e constant. IFR initial este mai mare. Probabil pt ca initial virulenta e mai mare, sau virusul gaseste mai usor clienti vulnerabili, etc

De exemplu Sthlm gaseste in continuare mii de cazuri pe saptamana dar cazuri grave si decese mult mai putine. Asta ar insemna ca IFR scade pe zi ce trece (desi pe analize a numarului de cazuri confirmate nu poti fi niciodata sigur)

Ce e interesant e ca multe epidemii raman in istorie cu IFRul initial (zice Levitt de gripa spaniola)

voicul

Imunitatea colectivă nu poate fi atinsă, arată un nou studiu făcut într-una din țările cel mai grav afectate de COVID-19

Un studiu la scară largă făcut în Spania arată că doar 5% din populația țării a dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, întărind astfel ipoteza că o așa-numită imunitate colectivă pentru COVID-19 nu poate fi obținută, relatează CNN, citând revista medicală Lancet, în care a fost publicat studiul.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/imunitatea-colectiva-nu-poate-fi-atinsa-arata-un-nou-studiu-facut-intr-una-din-tarile-cel-mai-grav-afectate-de-covid-19-1333962

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

voicul

Presupun ca urmatoare chestie revolutionara o sa fie ca virusu nu moare de la caldura.
Am auzit de teoria cu AC-ul de vreo 3 luni!

Nou semnal de alarmă: coronavirusul rămâne în aer. Dr. Virgil Musta arată care sunt cele mai periculoase spații închise - VIDEO

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/nou-semnal-de-alarma-coronavirusul-ramane-in-aer-dr-virgil-musta-arata-care-sunt-cele-mai-periculoase-spatii-inchise-1334035

cristi5

^^ Eu cred ca imunitatea e una din cele mai mari necunoscute si vom vedea mai multe studii, de ex despre celule T. Anticorpi de la 10% la NYC la 56% la Bergamo (si 20% la Suceava) desi epidemiile au fost la fel de galopante. Banuiesc ca metodele studiilor de imunitate difera.

In continuare nu stiu sa existe caz documentat de reinfectare.  Tot felul de banuieli si alarme dar nimic confirmat.

5% anticorpi in Spania poate in continuare insemna 15-20% in aglomerari urbane. Articolele din presa nu mentioneaza variatii in teritoriu. Mentioneaza in schimb ca asimptomaticii care au avut anticorpi i-au "pierdut" pana la a doua masurare. Deci clar cei cu forme usoare pirerd anticorpii. Dar pierd imunitatea? Sau unii o au in continuare cu celule T de ex? Nu se stie.

Imunitatea de turma o fi imposibila dar in continuare nu se explica "obosirea" epidemiei atat in focare galopante (Hubei, NYC) cat si in cele lente (Stockholm)

nicolaem

pai si tu de ce ii zici valu 2? Care e definitia stiintifica a valului?
Am avut un maxim de 349 infectii / zi medie saptamanala, am scazut doar la jumate (169), acum urcam iar la 350.
Pe ATI am scazut de la 250-300 la 150 si crestem la 225. Procentual similar.
Intreb ca vad ca razi si scri cu bold. Chiar contaza ca e valu 2, cocoasa, sinusoida?

cristi5

Asta zic si eu, ca nu conteaza numele, ca cazurile grave si decedatii tot atatia sunt. Si mi s-a parut haios ca e acelasi cuvant cu Focsaniul.

Dar mi se pare ca politic exista o retinere sa-i zica valul 2. Ca ei aveau programat valul 2 pt 15 septembrie. Go figure...

E clar ca cele doua cresteri sunt de naturi diferite. Prima contine in principal cazuri importate, si multe din cele care au apucat initial sa scape controlului epidemiologic, au fost detectate relativ eficient, in conditii de lockdown.

A doua crestere este rapsandire  comunitara autohtona fara lockwon si pe alocuri cu anchetatorii epidemiologici depasiti (Brasov)

Sa zici de astea doua ca sunt amandoua "valul 1" mi se pare ciudat. Sunt doua procese diferite, cu o schimbare clara de abordare intre ele (ridicat lockdown in 15 mai)

In plus termenul de cocoasa pt a doua crestere e usor wishful thinking. Ministrul vorbeste de parca ar fi vazut varful cocoasei si stie el ca maine-poimaine o sa coboare. Eu ii doresc sa aiba dreptate, dar nu vad varful, darmite coborarea... Poate fi o rampa cu trepte sau alta forma...

Valul 2 e in general asociat cu toamna. Daca actuala crestere continua, la toamna nu cred ca vom vedea o crestere dupa o coborare, apoi un "val". Dar nah, sper sa nu ajungem acolo.

nicolaem

-din pacate parlamentarii care ar trebui sa se ocupe de legislatia care sa ajute infrastructura si actiunea impotrive COVID.....
se injura cu politistii, ii ameninta. Bun parlament avem. nu dau link dar a ajuns probabil peste tot stirea.

-intre timp sute de bolnavi pot umbla pe strada fara sa incalce nici o lege.

-in italia Guvernatorul regiunii Veneto a semnat o ordonanță care prevede pedepse cu închisoarea pentru persoanele infectate cu coronavirus care ies din casă

Asta asa sa nu ne miram cand in curand Italienii o sa plasese in carantina romanii care intra la ei in tara, ca le aducem virusul. Ironia sortii. Noi lor...

cristi5

^ Pai din cate inteleg exista infrastructura pt verificat daca respectivii asimptomatici stau acasa? Aceeasi ca la izolare la venirea din Italia. Suna politia, zice le sa faca cu mana de la balcon...

Quote from: cristi5 on July 05, 2020, 12:37:54 PM
cresterea ATI de la 144 la 237 (azi 215) in cateva saptamani. Si cresterea asta va fi sigur urmata de cresterea numarului de decese pe zi. Deja trece aproape zilnic de 20 (azi 19)

Eram cam sigur pe mine dar speram totusi sa n-am dreptate... 31 decese azi. ATI se re-apropie de maximul de pana acum al valului/cocoasei 2 (231 fata de 237).

In continuare valul 2 e totusi lent. Cresteri ATI urmate de corectii. Poate totusi va fi controlat.

Pe de alta parte, daca de ex la Brasov medicul stie ca ATI e plin, poate ca e mai rezervat in a lua decizia de a mai interna un pacient in ATI. Chiar daca considera ca pacientul are sanse la ATI, medicul stie ca transportul ATI in alt judet reduce sansele de supravietuire.