Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nicolaem

Iara incepi cu scolile. Parca suntem in bancul cu bula si castravetele.Acum era vb de altceva.
Hai sa trecem peste asta, oricum acum is 2 luni de vacanta peste tot.

Pe ce e baza aia cu mastile? ca doar ai repetat ce ai spus mai sus, nu vad ce argument ai adus in favoarea ei. Epidemiologii din afara Sudiei zic ca masca e buna.
Eu iti spun din proprie observatie ca in Romania cine poarta masca e o persoana responsabila sau fricoasa. In ambele cazuri respecta si distantarea.
Cine nu poarta in general spune ca virusu e doar o raceala trece cu vodca etc.
Ca or fi unii care fac si cum spui tu, pot fi deacord. Dar nu vad ce argumente ai putea aduce ca ei sa fie majoritari.

Ce e asa dificil sa admiti ca dr4cul4, eu, altii avem alta parere?

Personal port masca doar in spatii inchise (magazine de ex). nu gasesc un mecanism din subconstient care sa ma faca sa stau mai aproape de ceilalti clienti. Pastrez cat pot acei 2m imaginari.

revin cu imaginile de la concertele de ziceam mai sus:

AlexOP

Las aici o intrebare poate a trecut cineva prin situatia asta ca eu nu am gasit informatii pe site-ul aeroportului si la numerele de telefon nu raspunde nimeni. Ideea e ca eu as ateriza cu o cursa externa din afara UE si tara din care vin este in lista galbena (carantina obligatorie) si as avea nevoie sa iau inca o cursa interna pana la Cluj, locatia unde o sa stau in carantina.

Stie cineva daca acum in starea de alerta este permis tranzitul pasagerilor prin Henri Coanda sau sunt obligat sa ies din aeroport si sa merg direct in carantina cu alte mijloace de transport?

kitsune

Stai puțin, de unde ai scos asta cu "listă galbenă = carantină obligatorie"? Lista galbenă presupune izolare la domiciliu 14 zile pentru asimptomatici (apare un /carantină * acolo, din câte îmi aduc aminte era vorba despre cei ce nu au posibilitatea izolării)
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

voicul

Toți clienții unui mall au "avut" temperatură. Canicula încurcă măsurile contra Covid-19

AlexOP

Cand am zis "lista galbena = carantina obligatorie" nu ma refeream la carantina institutionalizata, doar m-am exprimat la sensul de carantina obligatorie ca trebuie sa stau inchis izolat si nu am voie sa ies afara in cele 14 zile de la sosire, pentru mine ori ca stau acasa inchis ori ca stau la un hotel sau alta locatie daca nu am posibilitatea de a face izolare acasa sau nu vreau sa pun si celelalte persoane din familie in izolare tot aia e.

Se pare ca pana la urma a raspuns cineva la aeroport si stationarea in aeroport pe durata tranzitului nu este permisa, trebuie sa iesi afara din aeroport si sa astepti in corturile de la plecari dar in acelasi timp se pare ca poti sa zbori mai departe catre destinatia interna. Mesajul primit nu stiu cat este de clar in sensul ca persoana de acolo a ezitat la telefon si zicea ca este haos si se schimba in fiecare zi regulile. Pe asa informatii nesigure si dinamice nici nu poti sa planifici ceva, complicat tare.

kitsune

Da, nasol. Și eu mă gândesc cum o să ajung de la OTP la Constanța. Nu vreau să expun pe cineva din familie sau apropiați. Mă gândesc că firmele de transport (individual) au măsuri luate și instructaj făcut șoferilor. Și fiind singur în mașină, expunerea e mică.
Aia cu izolarea, în principiu eu fiind "Key Worker" nu sunt obligat. Dar o voi face voluntar. Mai nașpa un pic cu locația, că după atâta timp, nu am chef să stau 14 zile intre 4 pereți. Așa că mă voi duce la casă, chiar dacă nu e terminată, măcar am o curte (și un gard peste care să arunce @Harry cu conservele  :lol:)

LE: vin cu avionul via un aeroport din UE, dar oricum nu se pune, contează punctul de plecare. Aia cu zona verde implică să stai cel puțin 14 zile într-o țară "verde" înainte să vii.

AlexOP

Nu stiu la tine @kitsune cat ai liber dar daca ai mai mult se merita bataia de cap chiar si cu 14 zile izolare departe de familie sa nu fie si ei expusi. Bonus pentru tine daca ai ajutoare cu conservele :D

OT: Eu am 6 saptamani de liber din care 2 saptamani trebuie izolare in Romania si doua saptamani jumate la fel la intoarcere in UAE inainte sa revin pe platforma si as ramane cu 8 zile de libertate  :lol: Cred ca zic pas si mai stau pe aici pana se elimina carantina, chiar nu merita atata bataie de cap, trebuie test COVID-19 inainte de imbarcare la intoarcere in UAE, din alea 8 zile de liber 2-3 le pierd cu testarea si pe langa asta trebuie si aprobari sa plec si sa revin in UAE, momentan nu este permis sa pleci din tara in scop turistic/relaxare, se pleaca si se revine ca si rezident numai cu aprobare de la autoritati.

In alta ordine de idei se confirma ce zicea la telefon doamna de la aeroportul Otopeni in stirea asta, sunt momente cand este putin haos pe acolo.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/sute-de-pasageri-ingesuiti-pe-aeroportul-henri-coanda-la-sosiri-din-cauza-controalelor-anti-covid-situatia-va-deveni-critica-1332815

kitsune

Mda, nu ne trebuie măști că avem distanțare ca vitele la îmbarcare pe animalier în Darwin (Australia, nu nenea cu evoluția).

nicolaem

Trei pacienți cu COVID-19, intubați și ventilați mecanic au fost transferați cu elicopterul, de la Târgoviște la spitale din Galați și Medgidia. În Dâmbovița s-a atins capacitatea maximă la Terapie Intensivă.

cristi5

@nicolaem

Discutia cu masca e pur academica. Guvernul zice sa poarte romanul masca, o poarta si gata.  Unii. Dintre ei, unii o poarta corect. Cat mai multi, speram. Eu am spus care-s riscurile pe care le vad expertii suedezi in legatura cu masca.

Dar ar mai fi o problema. Majoriatea transmisiilor au loc acasa si la servici (comform acelorasi experti), si acasa nu poarta nimeni (!), ramane serviciul. Care poate fi redus lucrand de acasa, cei care pot. Cei care au putut si in lockdown.

Cei care ies din casa, sigur, sa poarte masca. Dar e esential sa fie reduse deplasarile, inclusiv la servici. Distantarea si reducerea deplasarilor sunt pe primul loc. Masca pe locul 2.

Sunt curios daca anchetele epidemiologice intreaba infectatul "ai purtat masca?". Si sunt curios de raspuns.

voicul

Apropo de nr de locuri la ATI: in R.Moldova sunt 438 cazuri la ATI cu corona si tara are de 5 ori mai putini locuitori.

Spitalul din Craiova, copleșit de creșterea dramatică a cazurilor de coronavirus: nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă

15 bătrâni şi trei angajaţi ai unui centru privat pentru îngrijirea persoanelor vârstnice din Craiova au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Toţi au fost internaţi în spital, iar centrul a intrat în carantină. La Terapie Intensivă nu mai sunt locuri.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/spitalul-din-craiova-coplesit-de-cresterea-dramatica-a-cazurilor-de-coronavirus-nu-mai-sunt-locuri-la-terapie-intensiva-1333052

---
Nu stiu daca se astepta cineva sa stea sub control. Practic am ajuns ca in Martie, dar macar acum nu mai suntem surprinsi de eveniment.

Traian Băsescu: Lucrurile scapă de sub control! Soluția este reintroducerea stării de urgență - VIDEO

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/traian-basescu-lucrurile-scapa-de-sub-control-solutia-este-reintroducerea-starii-de-urgenta-1332895

nicolaem

daca nu era an electoral era decretata garantat.
asa e dificil sa iti asumi asa ceva acum. opotitia s-ar situa "de partea poporului" si ar iesi urat.
daca a ajuns ccr sa decida cum isi fac doctorii treaba... presupun ca pasul urmator ar fi ca ccr sa decreteze si tratamentu recomandat.

oc7avian

Nu știu legislația exact, dar starea de urgență nu poate fi declarată la nivel de regiuni? (ex. un județ)

Cumva asta ar fi mai digerabil

voicul

Sa zicem ca mai sunt si alte tari cu alegeri anul acesta si unii chiar ocupa primul loc?

Mai serios: nu ai cum sa tii prea mult timp omaneii in casa, pentru ca trebuie sa le asiguri resurse, care nu apar de la sine cand oamenii nu fac nimic.
Din pacate, de la treaba asta normala, majoritatea s-au cam intors la "viata normala" si asta se vede in cifre.
Cam asa ar fi artata cifrele in februarie - martie daca nu exista lockdown.

nicolaem

nu inteleg de ce unii intelegeti din preventie/stare de urgenta/alerta doar "tinut oamenii cu forta in casa"
e important sa poti impune masuri acolo unde e nevoie. in focare. carantina e importanta.
detasarea de personal medical etc.
lockdown poate fi necesar doar in zone restranse, cum am avut in tandarei de ex
inchiderea rapida a localurilor care nu respecta distantarea sociala.

noi cu relaxarea asta, ajutata si de CCR experimentam modelul suedez acum. nu mai e nici o restrictie. masti si distantare respecta doar cine vrea. o tara intreaga stie ca amenzile sunt ilegale si virusul e creat de bill geitz.
ba mai mult opozitia indeamna si la nesupunere. nu stiu in alte tari europene sa se intample asta. se mai intampla unde sunt tampiti la putere. trump, bolsonaro.
basescu spunea ieri ca modelul constientizari pericolului a esuat din cauza propagandei sustinute de Rusia. Partial are dreptate. Nimeni nu mai respecta nimic atata timp cat el nu mai vede pericolul.

https://www.g4media.ro/teoriile-conspiratiei-alimentate-de-paradoxul-succesului-si-de-modelul-militarizat-autoritar-de-comunicare-in-pandemie-interviu-cu-sociologul-dan-petre.html

LE Medicul Virgil Musta, șeful Secției Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara a declarat pentru Digi24 că cei șase pacienți care au ajuns în ultimele ore la spital au ceva în comun: Nu cred în virus și nu s-au protejat.

Inainte sa luptam cu virusul trebuie sa luptam cu mentalitatea acelor oameni. Greu de cuantificat daca in RO avem mai multi ca in restul Europei.

LE 2
  apropo de an cu alegeri.
  Vad acum reactie de la CCR: "Multe greşeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă. Restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege"

Deci sa recapitulam. Sent peste 5 decizii in ultimele luni care au exact acelasi sablon. Guvernul impune ceva, CCR zice ca nu poate restrange drepturi.
  Prima data sa zicem ca guvernul era incompentent. Dar deja urmatoarele dati stia ca OUG/HG va pica la CCR.
  Ce a facut parlamentul in perioada asta? A dat o mana de ajutor in materie de legislatie? Evident ca nu. Dece? pentru ca electoral cine impune restrictii acum pierde. Ce conteaza ca medicii aia saracii nu mai fac fata. cui ii pasa?

Nu stiu cum is anii electorali prin alta tari, dar de exemplu vad ca in Creta, in Germania ministru sanatatii (chiar si din land) impune fara probleme restrictii (carantina) daca  situatia o cere.