Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

#421
Quote from: dr4qul4 on May 12, 2020, 12:22:09 AM
Permite-mi te rog sa contest afirmatia ta "copiii nu sunt contagiosi, transmit foarte putin la adulti".
Nu ai nici un fundament stiintific recunoscut la nivel mondial pentru aceasta afirmatie.

Nu eu, ci FHM. Suedezii au facut afirmatia inca din martie bazat pe date din China. De ce au observat numai ei asta si restul lumii nu, e o intrebare buna

Quote from: dr4qul4 on May 12, 2020, 12:22:09 AM
De fapt, au inceput sa descopere tot felul de complicatii si la copii.

O fi dar incidenta trebuie ca e foarte foarte mica. Mult mai mica decat la gripa. Ca n-am auzit.  Si sunt sigur ca daca un copil suedez sanatos, fara antecedente, ar pati ceva de la corona, ar fi un scandal urias in Suedia

Quote from: dr4qul4 on May 12, 2020, 12:22:09 AM
Asa cum gripa se transmite fara probleme de la copii la adulti, este logic sa presupunem ca acelasi lucru se intampla si cu Sars-Cov-2.

Sorry (adica de fapt, ma bucur), avem milioane de copii in scoala de doua luni. Nu e deloc asa. Covid-19 difera marcant de gripa in ce priveste efectele la copii si transmisia de la copii.

Quote from: dr4qul4 on May 12, 2020, 12:22:09 AM
Ca doar de asta au oprit scolile si tot de asta chinezii sunt dezinfectati inainte de a fi primiti in scoala!

China e o tara comunista in care sa dezinfectezi copiii sau adultii fara nicio baza stiintifica e acceptabil.

Sunt mii de decizii luate zielele astea in lume fara baza stiintifica. Inchis scoli, inchis granite, masti, dezinfectii de tot felul etc. Politicienii trebuie sa arate ca fac ceva

Si exact asta e idee FHM: ei citesc articole si date stiintifice pe care ei le considera de calitate, si iau decizii numai pe baza aia. Prin modul cum e guvernata Suedia, specialistii iau decizii si politicienii nu se pot baga (cica de 400 de ani e asa, n-am inteles exact cum).

Si apropo au spus clar ca deciziile intr-o epidemie nu se iau dupa numarul de morti. Ca asta din pacate depinde de niste intamplari gen intra corona in acest camin de batrani bolnavi de dementa, sau nu intra.

Quote from: dr4qul4 on May 12, 2020, 12:22:09 AM
La statisticile actuale (care vor fi ajustate si manipulate), Suedia este pe locul 9 la numarul de morti raportat la populatie. De fapt e chiar pe 6, pentru ca avem 3 microstate care de obicei sunt excluse din statistici.

Numarul de morti din Suedia nu confera credibilitate. De acord cu asta. Dar
1) nu poti compara tari cu lockdown cu tari fara lockdown.
2) calitatea raportarii mortilor difera de la o tara la alta, si Suedia are raportare f buna, cu reverificare dupa CNP
3) Indiferent de numarul de morti, sunt zero morti sub 18 ani, dupa doua luni de scoala, milioane de elevi etc. Clar ca decizia cu scolile a fost corecta. Si economiseste intre 1 si 3 miliarde de coroane pe zi!!!

Din motivele (1) si (2) iti garantez ca Suedia ca cobori in clasament.

Quote from: dr4qul4 on May 12, 2020, 12:22:09 AM
Daca am fi facut ca ei, am fi avut minim 6000 de morti. Spun minim pentru ca pare din ce in ce mai clar ca acest virus este mai periculos in zonele nu foarte reci dar aglomerate. Inca nu se stie de ce, dar pe acolo duc cifrele. Bucurestiul e de 2 ori+ mai aglomerat decat Stockholm-ul.

Tot ce se poate. In putine tari din lume sistemul medical poate rezista la un asemenea tsunami fara lockdown. Macar lockdown-ul din Romania a permis corectarea dezastrelor gen Suceava, si altor spitale aflate in debandada.

Dar eu nu prezint modelul suedez in ideea ca trebuie adoptat maine. Ci pentru ca e important de cunoscut alte modele decat lockdown, ca nu poti sta in lockdown mai mult de 2 luni. Asteptatul cu copiii inchisi in casa dupa un vaccin nu are nicio sansa.

OMS a remarcat ca Suedia ar putea deveni un model pt viitor. Asta la vremea cand aveam cresteri de cazuri si morti chiar si 10% pe zi. Acum avem 1-2% pe zi.

Anca_Emanuel

Quote"Ambasadorul Regatului Unit la București, Andrew Noble, a avut o conversație telefonică cu profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului de Terapii Genice și Celulare, Oncogen"

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/vaccinul-romanesc-anti-covid-a-trezit-interesul-britanicilor-ambasadorul-andrew-noble-l-a-sunat-pe-virgil-paunescu-seful-oncogen-1306448

Wow, acum am aflat că avem resurse care intereseasă pe ceilalți.


cristi5

#424
Ceva organizatie de aviatie (IATA?) a stabilit ca se vor purta masti pe toate zborurile. SAS implementeaza asta din 18 mai pt toti peste calatorii peste 6 ani.

cristi5

Josep Jansa, epidemiolog la ECDC (centrul european de control al raspandirii bolilor) confirma ca nu exista dovezi ca trecerea dintr-o tata in alta schimba raspandirea virusului

Reporter: atunci de ce au inchis granitele?

Raspuns: statele membre nu au facut asta la sfatul nostru. Probabil au vrut sa-si protejeze sistemele de sanatate

(apropo de decizii luate fara suport stiintific)

voicul

Multe decizii au fost luate la impuls si pe panica, copiind de fapt ce au facut primii.
Adica suportul stiintific este fiinta umana care are in sange "la intamplare" si "hai sa incercam si vedem ce iese".

Totusi e foarte simplu dupa 2 luni sa spui ce era de facut in martie.
Unii ar trebui sa mentioneze si ce nu au zis in martie: "in 2 luni va zic situatia exacta si atunci vom sti exact ce sa facem acum!"

cristi5

Modelul suedez de luptă cu COVID-19, descris de un medic cu origini române, strănepoata lui Onisifor Ghibu. ,,Aici vorbesc experţii şi tac politicienii

O cunosc pe Laura, recomand

https://m.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/modelulsuedez-lupta-covid-19-descris-medic-origini-romane-stranepoata-onisifor-ghibu-aici-vorbesc-expertii-tac-politicienii-1_5eb923975163ec4271aaff61/index.html

dr4qul4

te rog eu sa ne scutesti cu modelul suedez. Faptul ca o organizatie cu nume de revista pentru femei incearca sa-si justifice deciziile, nu inseamna ca sunt cele corecte.
Ce fac suedezii este din aceeasi categorie cu abordarea altor ilustrii conducatori:
- Trump - injectati dezinfectant in bolnavi
- Jair Bolsonaro - "o gripa mica" sau "5000 de morti? Asa si? " (sau ghinion cum ar spune altii)
- Lukashenko - "faceti sauna, beti vodca si conduceti tractoare" (ultimele 2 probabil in aceasta ordine)

In New York au inceput sa gaseasca complicatii la copii.

Iar in UK, Reuters, pe baza cifrelor institutului national de statistica, zice ca sunt peste 40.000 de morti care au avut diagnostic COVID (ei rapoarteaza "doar 33000" pentru ca restul au murit in afara spitalelor). Mai mult de atat, fata de media ultimilor 5 ani, au 50.000 de morti in plus.
50.000!!!! Toti sunt prosti, numai suedezii si bielorusii sunt destepti?
Cifrele imi spun ca astia obisnuiti cu frigul sunt mai rezisteeti in fata acestui virus. Daca Italia, Spania si Franta procedau ca ei, ajungeau la 100.000 de morti. De caciula.
Suedia are de 7!!! ori mai multi morti (raportat la populatie) comparativ cu Norvegia si Finlanda.
Da-mi te rog un singur argument pentru care, fara lockdown, numarul mortilor nu ar fi fost tot de 7 ori mai mare si in celelalte tari?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

oc7avian

https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-23996764-primaria-capitalei-transforma-mai-multe-strazi-din-centrul-capitalei-zone-pietonale-weekend.htm

Pe scurt:

Quote
Primăria Capitalei transformă mai multe străzi din centrul Capitalei, în zone pietonale, în weekend, începând cu 22 mai.

• Zona 1 – stradă Polonă (de la bd. Dacia) – strada A.D. Xenopol – strada Dionise Lupu – strada C.A. Rosetti – strada J.L. Calderon (de la strada C.A. Rosetti) – strada I.L. Caragiale – strada Icoanei – strada A. Vlaicu.

• Zona 2 – Calea Victoriei (de la bd Regina Elisabeta) – strada Eforie – strada Domnița Anastasia – strada ing. A Saligny – Splaiul Independenței.

• Zona 3 – bd Eroilor – Eroii Sanitari – piața Operei – strada Dr. J. Lister – strada Dr. Gr. Romniceanu.

• Zona 4 – strada E. Quinet (de la strada Academiei) – strada Biserica Enei

• Zona 5 – bulevardul Dacia – bulevardul N. Bălcescu – strada G. Enescu – Calea Victoriei.

• Zona 6 – strada G. Enescu – N. Golescu – Calea Victoriei – strada C.A. Rosetti – bulevardul N. Bălcescu.

• Zona 7 – bulevardul Unirii (între Piața Constituției și locala de vest a pieței Unirii).

Oneinthecrowd

@cristi5

1. Eu i-as aminti domnului de la ECDC (asta suna tare aproape in pronuntie cu formatia vocal instrumentala a fratilor Young :)) ca exista un dicton: absenta evidentei nu e evidenta absentei.
2. In linie cu ce a spus @voicul, as vrea sa aflu si eu ce anume a recomandat domnul cu pricina acum 2 luni din functia din care isi ia o gramada e bani. Dar sa fi fost cum zice el: cu dovezi clare si indubitabile ca doar asa e bine. Merge? Are azi o recomandare bazata pe dovezi clare sa ne-o spuna si noua? Macar sa stim ce avem de facut de maine. Prin concluzie, care este parerea UNANIMA a specialistilor in acest subiect azi? Cu dovezi asa cum cere Dl ECDC.
3. Tarile care au facut lockdown devreme pare ca au redus productia de sicrie, in mare parte. As fi curios intr-o lume paralela sa aflu cam cate decese am fi avut in RO in lipsa restrictiilor. Si ma mai gandesc la faptul ca un roman saracit de lockdown e totusi un roman in viata care are sansa de a-si reveni prin comparatie cu unul care a dat coltul si miroase trandafirii de la radacina pe vesnicele plaiuri ale vanatorii.

cristi5

#431
@dr4qul4
Trec peste unele aberatii si am rabdare sa-ti raspund. Dar continui sa fii distructiv si necuviincios n-am s-o mai fac. Pana una alta este o strategie pe care o tara a ales-o, cu sustineri in populatie de 70-80%. Poate c-ar fi bine sa respecti chestia asta. Repet, nu scriu aici despre acea strategie pt ca vreau sa ti-o vand tie, ci pentru ca e foarte diferita. Dar cu carcotasi ca tine, zau ca n-am nicio motivatie. Eu ti-am raspuns respectuos, credeam ca esti si tu capabil de asa ceva.

Eu n-am zis sa ridice toti lockdown-ul pt ca Suedia n-are. Daca ai sistem de sanatate unde cand ii vorba de spaga medicii sunt la datorie, si cand vine covidul isi dau demisia, stai draga in lockdown si pune la punct sistemul de sanatate...

Si apoi, Suedia are un soi de lockdown: stai acasa la cel mai mic simptom, lucreaza de-acasa daca poti, tine o distanta de 1-2m in oras. Eu zic ca e mai destept, mai sustenabil pe termen lung. Aia e important. Inveti ceva din asta sau continui sa faci pe specialistul cu nordicii rezistenti la frig? :) Stiam ca ai calitati dar nu stiam ca esti si medic.

Daca vrei, Suedia face un experiment gratuit pentru restul lumii. Pe pielea lor, pe banii lor, pe mortii lor. Te uiti la rezultate si inveti, sau stai pe margine si huidui si-i compari cu Lukasenka. E fix treaba ta.

Quote from: dr4qul4 on May 14, 2020, 01:58:43 PM
In New York au inceput sa gaseasca complicatii la copii.

Da. Si in UK, si parca si in Franta. Dar sunt extrem de rare. Cred ca mai rare decat copiii care mor de gripa. Sau covidul e news si atunci e important, iar gripa e banala si atunci nu conteaza?

Quote from: dr4qul4 on May 14, 2020, 01:58:43 PM
Iar in UK, Reuters, pe baza cifrelor institutului national de statistica, zice ca sunt peste 40.000 de morti care au avut diagnostic COVID (ei rapoarteaza "doar 33000" pentru ca restul au murit in afara spitalelor). Mai mult de atat, fata de media ultimilor 5 ani, au 50.000 de morti in plus.
50.000!!!! Toti sunt prosti, numai suedezii si bielorusii sunt destepti?

Si suedezii au mortalitate in exces dar suma e fix numarul de morti raportati: 3500. Pt ca suedezii numara foarte precis mortii de covid. Asta ca sa intelegi, cand te mai uiti la clasamente de mortalitate, ca sunt fix bullshit. De alea de cazuri confirmate nu mai vorbesc, depinde cat se testeaza in fiecare tara.

Quote from: dr4qul4 on May 14, 2020, 01:58:43 PM
Suedia are de 7!!! ori mai multi morti (raportat la populatie) comparativ cu Norvegia si Finlanda.
Da-mi te rog un singur argument pentru care, fara lockdown, numarul mortilor nu ar fi fost tot de 7 ori mai mare si in celelalte tari?

Nu are rost sa compari tari cu lockdown cu tari fara lockdown (sau cu lockdown soft). Tarile cu lockdown hard vor deschide si vedem dupa aceea. Peste un an sa zicem. Eu le doresc sa fie mai bine ca Suedia. Dar vom vedea. Intre timp Suedia economiseste 1-3 miliarde de coroane pe zi pt ca n-a inchis scolile si gradinitele. Poate cea mai buna decizie din ultmul deceniu.

Nu poti sa compari nici tari cu lockdown intre ele. Ia Belgia si Norvegia. Probabil depinde foarte foarte mult daca au bagat lockdown inainte de o "masa critica" sau nu. Ca asa, si Italia a a avut lockdown.

Si depinde si ce incarcatura de virus a primit fiecare tara. Nu e ca si cum a venit un numar de chinezi in Norvegia  si un numar dublu in Suedia (proportional cu populatia). Suedia a avut probabil mai mult import  (ca in Stockholm si in alte regiuni a fost o saptamana de vacanta de schi si ghici unde era zapada? in nordul italiei) si au controlat cat au putut, dar dupa aia au inceput sa apara cazuri pe care nu le puteau trasa (comunitare). Si Novegia a avut, dar mai putine. Si apoi Norvegia au bagat lockdown hard (si tot n-au eliminat cazurile 100%). E o aberatie sa compari Suedia cu Norvegia ca si cand fix aceleasi cantitati de virus pe cap de locuitor a picat in aceeasi zi si s-a dat startul oficial la covid.

Si acum despre mortii din Suedia, de care vad se ingrijesc cei din afara Suediei mai mult decat cei din tara
- media de varsta la morti: 82
- 90% sunt peste 70 de ani
- din astia 90% jumatate sunt in camine de batrani. Camine unde ajung numai seniori care nu mai pot sa-si poarte singuri de grija. Dementa, le zici sa se spele pe maini si ei uita imediat. Conform unei informatii pe care inca n-am reusit inca s-o verific (zisa de fondatorul Medicins Sans Frontiers in Suedia, deci o sursa credibila totusi), speranta medie de viata in aceste camine este de *un an*

Deci cel mai important factor de risc la covid este varsta.

cristi5

#432
@Oneinthecrowd am mai auzit si la alti epidemiologi (nu neaparat la fel de bine platiti) ca inchiderea granitelor nu ajuta controlul niciunei epidemii. Sigur, sa inchizi granitele e intuitiv. Precum "corpul mai greu cade mai repede decat cel usor". Dar se pare ca nu-i adevarat.

Eu n-am zis sa nu fie restrictii in Ro. Dar in mod evident, restrictiile de pana acum din Ro, si din multe tari, sunt nesustenabile pe termen lung. Chiar ma gandesc cu groaza la ce urmeaza din 15. Din lectia suedeza, ca sa rezisti fara lockdown e nevoie de
- sistem de sanatate foarte bun si flexibil. In timpul valului e nevoie de mult ATI, dupa aia e nevoie de multa recuperare, apoi probabil iar ATI si tot asa.
- igiena si disciplina in populatie.
- incredere in autoritati. Cand zice autoritatea ceva, faci. Fara amenzi, fara politie pe strazi
- bani. Daca ii spui omului sa stea acasa cand tuseste un pic (chiar daca pare o raceala) trebuie sa-l si platesti
- izolat cumva batranii. La cati batrani locuiesc cu copiii lor adulti si nepotii lor adulti, mi-e teama ca va fi urat

Si culmea, singura masura dovedita ca nu ajuta aproape deloc, inchiderea scolilor, ramane in vigoare in Romania. Stiu, sunt multi bunici care ajung la scoli, cu nepotii. Greu.

O recomandare pt urmarit epidemia: urmariti cifrele del a ATI. Tot restul (cazuri confirmate, morti, vindecati) sunt mai putin utile.  Exista cifre de ATI publicate regulat in Romania?

gruiarew

Cristi, omul a fost puțin incisiv, dar și tu i-ai răspuns pe măsură. Nu vreau să fiu avocatul "dracului", dar ce zici tu la noi are aplicabilitate 0. Încredere în autorități? În care? Cele care nu pot ajunge nici măcar declarativ la un punct comun?

Și cu bătrânii, nu știu, că habar n-am cum ajung dacă ajung la vârsta aia. Dar nu vor nici de-al dracului să se conformeze. Uitați-vă ori la tv, ori pe net. Ei tot timpul știu mai bine. Dacă le zicea să iese afară poate numai de-al dracului stăteau în casă.

Oricum o dai, nu-i bine nicicum.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

cristi5

Pai suntem de acord. Nu exista incredere in autoritati. Poate dupa inca un val de covid va fi mai multa?

Si putine din chestiile din lista aia exista.

Concluzia e sa nu mai zic din Suedia ca n-are rost? OK!