Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

Quote from: TibiV on May 05, 2020, 01:22:53 PM
@cristi5
Nu astiu suedeza... O traducere minimala?!...

Pai post-ul meu e traducere minimala. Textul e plin de referinte locale si de povesti gen (parafrazez) "cercetatorul se indreapta spre eprubeta. O ia in mana cu atentie. Nu-i e frica de covid, nici de zeci de alte boli din rahatul oamenilor"

Daca vrei mai mult, poate merge google translate.


cristi5

#347
Un matematician de la Stanford, laureat Nobel, despre lipsa de eficienta a hard lockdown. Pro imunitate de turma. Sigur nu e platit de suedezi pt ca unele amanunte (ne-importante) despre Suedia sunt gresite.

https://unherd.com/thepost/nobel-prize-winning-scientist-the-covid-19-epidemic-was-never-exponential/

Critica celebrul model ICL, zice ca greseste numarul total de morti cu un ordin de marime.


cristi5

Ciugud rules. Si la infrastructura IT.

https://www.g4media.ro/aprozar-virtual-infiintat-de-comuna-ciugud-alba-pentru-micii-producatori-locali-platforma-poate-fi-folosita-gratuit-de-orice-comunitate-din-tara.html


Aprozar virtual înființat de comuna Ciugud (Alba), pentru micii producători locali. Platforma poate fi folosită gratuit de orice comunitate din țară

oc7avian

Imunitatea de turmă este soluția pe termen lung. Nu există alta. D-aia luptăm și pentru vaccin.

Izolarea de acum a fost pentru a bloca creșterea rapidă (și moarte pe capete că nu-s locuri în spitale) și un respiro pentru a face planul de bătaie, crește producții etc. În același timp, acest șoc modifică complet comportamentul societății. Din inerție vom fi în continuare mai atenți, izolați etc.

Totul e joacă statistică, să menținem R0 jos (indexul de reproducere) cu restricții și relaxări, pe parcurs.

voicul

#350
Oricum ce vedem oficial este o parte din ce s-a intamplat si se intampla, in conditiile in care s-a facut lockdown la greu.

Doar o parte pentru ca ma uit la Bangladesh - 10.000 de cazuri si 93.000 de teste la 161 milioane locuitori.
Si trebuie sa cred ca asta e realitatea acolo?
India 50k cazuri - 1,2 milioane teste si 1.38 miliarde oameni.
Si trebuie sa cred ca asta e realitatea acolo?

Problema este ca nu prea mai putem sta in casa, economic vorbind. Lumea va incepe sa iasa "de foame" pe strazi, indiferent daca a trecut sau nu virusul.


Apropo de acuratetea numerelor oficiale:

OMS: Să se retesteze pneumoniile suspecte de la finalul lui 2019! Manager "V. Babeș": Era sezon gripal, posibil să fi circulat și COVID

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/oms-sa-se-retesteze-pneumoniile-suspecte-de-la-finalul-lui-2019-manager-v-babes-era-sezon-gripal-posibil-sa-fi-circulat-si-covid-1302646

Cristi N

Vitalie Cojocari e cred singurul jurnalist de la noi care abordeaza situatia din Republica Moldova asa ca pun aici ultimele 2 postari ( 1 si 2) ale lui de pe Facebook.
Quote
În urma medicilor români care muncesc deja în Republica Moldova se îndreaptă și un convoi cu ajutoare umanitare. Un convoi mult așteptat și de care sistemul sanitar de peste Prut are mare nevoie.
Este vorba de un ajutor impresionant, de 20 de camioane cu echipamente de protecție și produse sanitare. Totul, în sprijinul echipelor de medici români, dar și moldoveni care intervin împotriva pandemiei.
Ce se află în camioane?
500.000 de măști de protecție de tip FFP2
25.000 de combinezoane
5000 de viziere
5000 ochelari de protecție
200.000 de mănuși
2 800 cutii de medicamente
10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă
80 000 de litri de alcool sanitar
40 de militari români au grijă ca toate aceste materiale să ajungă în siguranță la cetățenii din Republica Moldova.
sursa foto: Agerpress
ps: Pregătesc și un vlog despre aventura medicilor români în Republica Moldova. Promit să fie extrem de... informativ. Vlogul o să apară pe contul meu de YouTube, aici: https://bit.ly/2xxBEsd

QuoteAceste imagini sunt impresionante și foarte simbolice! Play, ca să înțelegeți de ce...
Convoiul cu 20 de camioane, pe care scrie "ROMÂNIA PENTRU REPUBLICA MOLDOVA, sprijin pentru combaterea COVID-19 din partea Guvernului României", a plecat din Piața Victoriei, din fața Guvernului și va ajunge la Chișinău.
Diseară va fi la Iași, iar mâine o să-l puteți admira la Chișinău.
Sper să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în fața Guvernului Republicii Moldova pentru a închide complet cercul simbolic al ajutorului medical venit din România!
Update: Astăzi se împlinesc 30 de ani de la Podul de Flori peste Prut, când au participat peste un milion de oameni, iar cetățenii români și cei din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească au putut trece granița fără pașapoarte.
Gestul este cu atât mai emoționant.

Video: link

dr4qul4

Imunitatea de turmă e singura solutie. Dar nu poti aplica asa ceva pana cand nu ai un tratament care sa functioneze cat de cat.
Si mai ai nevoie si de un lant logistic pregatit.
Daca nu se facea lockdown situatia era alta. Spitalele deveneau focare de infectie si se inchideau, si toata lumea era pe cont propriu.
Cele 2 luni le-au dat posibilitatea sa se aprovizioneze cu materialele necesare, sa stabileasca planuri de tratament si procedurile de urmat.
Sper ca nu ati uitat ce s-a intamplat la Gerota. Imaginati-va ca asa ceva s-ar fi intamplat la toate spitalele din tara.
Si inca ceva. 200.000 de teste nu inseamna 200.000 de pacienti testati. Pentru orice infectat se fac 3, 4 sau mai multe teste.
Pentru fiecare test rapid pozitiv se efectueaza si testul normal (pentru ca testul rapid iese des fals pozitiv). Iar mai apoi, esti testat de cel putin inca 2 ori ca sa fi declarat vindecat.
Referitor la momentul aparitiei virusului.... s-ar putea sa fi circulat in Romania inca din Decembrie. Am facut revelionul in judetul Suceava si toata luna Ianuarie am tusit sec continuu (inclusiv noaptea) + febra. M-am tratat ca tot romanul, fara sa trec pe la medic, cu paracetamol, nurofen si aspirina. Mi-a trecut dupa 4-5 saptamani, timp in care majoritatea celor de la birou au patit cam la fel. Nu stiu ce a fost, dar fac parte din categoria celor pe care racelile si gripele nu ii afecteaza. De data asta m-a afectat destul de rau.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

stangabriel

Offtopic :

Fix aceeasi situatie, mai concreta:
  In februarie am avut discutii cu niste chinezi, am stat toata ziua pentru niste probleme cu ei in birou si la masa, am racit zilele urmatoare grav. Am stat 4 saptamani cu simptom de raceala, dar stiam , sau cel putin asa au zis chinezii, ca era in Romania de 2 luni. Oricum nu imi ofera incredere declaratia lor.

Nu m-am testat, am stat cuminte fata de famile si prieteni 4 saptamani.

Si eu consider ca perioada asta a fost de acomodare a sistemului de sanatate.
Am incercat sa ma uit pe Youtube la stiri in diferite tari si am observat ca toate zonele, cu mici exceptii, sunt in aceeasi situatie. Incertitudini si panica. Toti doctorii au luat din mers indiciile si le-au explicat cum au putut.

Per total, se pare ca nu este nevoie de multe aparate de respiratie controlata, in acest fel cazurile grave pot fi tratate si in paturi normale. Afectarea vaselor de sange, a modului de transport a oxigenului face ca tratamentul sa fie directionat catre reactia persoanei respective. Nu spun ca nu e nevoie de aparate de respirat, dar initial a fost discutia ca e nevoie de  aparate de acest gen in numar mare.

Apoi ma uitam pe diferite canale ale unor doctori care explica cum functioneaza virusul.

Ideea e ca apar multe stiri in ziare, dar nu dau exemple exacte de ce este periculos sau nu. E greu de urmarit, nu sunt de profesie doctor, dar cu putina rabdare se gasesc explicatii pentru fiecare simptom.

cristi5

#354
Virolog german care a studiat "super-spreader-ul de la carnaval". La fel ca la super-spreader-ul Ischgl, inghesuiala, cantat si  activitati "intime" in spatiu inchis (suflat in fluier la Ischgl, pupat pe gura la carnaval)

https://unherd.com/thepost/german-virologist-finds-covid-fatality-rate-of-0-24-0-36/



Cateva idei:
- 15% din populatia satelor de la carnaval au acum anticorpi
- "mortalitatea" virusului (IFR) estimata la 0,24%
- dar se stie ca in toate epidemiile mortalitatea este initial estimata mai sus (la inceput mor cei slabi in numar mare), si mortalitatea corecta se poate calcula numai dupa epidemie. Exista deja estimari de 0,1% (adica ca gripa)
- nu crede ca va exista vaccin in 18 luni. El cerceteaza vaccin HIV si hepatita C de multi ani si nu sunt gata vaccinurile. Nu exista vaccin pt niciun coronavirus

cristi5

#355
Quote from: voicul on May 06, 2020, 11:15:40 AM
India 50k cazuri - 1,2 milioane teste si 1.38 miliarde oameni.
Si trebuie sa cred ca asta e realitatea acolo?

am auzit un epidemiolog american vorbind despre asta. Se pare ca India are populatie mai tanara, si vaccinul de TBC (BCG) care e obligatoriu acolo si nu in Europa de vest, s-ar putea sa ajute

Si Africa se va descurca mai bine pt ca are populatie tanara

oc7avian

Din ce știu BCG-ul e obligatoriu și în România. Am tot auzit între medici și la noi despre coincidența asta (o numesc coincidență până se confirmă oficial, nu că n-aș crede o corelare)

De acord că nu mai rezistăm mult în casă, dar acum o să pășim înapoi afară într-o altă lume cu alte reguli. Acum, când dăm drumul la lucruri, dăm treptat, cu niște reguli și observăm efectele. Înainte era un joc de recuperat terenul.

O analogie relativă ar fi că auzi un bâzâit în casă și miroase a ars. Închizi gaz, curent, îți pregătești o cale de evacuare, aduci extinctor, apoi repornești treptat lucrurile până identifici cauza. Ideea e că atunci când dai drumul la lucruri tu ești deja pregătit de o altă stare de fapt.

TibiV

+1

Da, BCG-ul este obligatoriu in Romania, de multe zeci de ani.
Toti avem o "vaga" urma pe unul din umeri...

Si da, a fost o mare pe dezbatere pe net despre faptul ca tarile "estice", unde BCG-ul este obligatoriu de decenii, au avut cazuri mai putine de COVID-19. (Bulgaria este un caz de-a dreptul spectaculos. Vreo 80 de morti de COVID-19...)
Nici medicii care au dezbatut subiectul nu aveau raspunsuri - pentru ca tuberculoza este cauzata de un microb, nu de un corona-virus...

Am inteles ca problema la corona-virusi este ca ca astia sunt pe cea mai de jos treapta evolutiei. Nu au nici macar ADN, ci doar ARN, care este un "premergator" al ADN-ului...

Dar astea sunt doar niste observatii dupa 2 luni de citit despre subiect.
Poate sunt complet gresite - NU sunt nici medic, nici biolog, ci doar un biet inginer "recalificat la locul de munca"...  ;)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

#358
Scuze, voiam sa zic ca BGC nu e obligatoriu in Europa de vest.
Quote from: oc7avian on May 06, 2020, 03:17:47 PM
O analogie relativă ar fi că auzi un bâzâit în casă și miroase a ars. Închizi gaz, curent, îți pregătești o cale de evacuare, aduci extinctor, apoi repornești treptat lucrurile până identifici cauza. Ideea e că atunci când dai drumul la lucruri tu ești deja pregătit de o altă stare de fapt.

Asta e teoria lockdown-ului. Evident nu poti inchide chiar *toate* "aparatele" din casa. Sanatatea, politia, armata, poate si politica :) trebuie sa fie functioneze. Deci nu se ajunge niciodata la "zero".  Si intre cei care ies, virusul continua sa circule.

Conform cercetatorilor anti-lockdown (unul l-am pus mai sus), acesta doar impinge problema pe mai tarziu. Dupa ei, virusul trebuie sa intre in populatie, incet, sa nu se blocheze sanatatea. Aici "tatucul" strategiei suedeze, pensionarul Giesecke (care e cam slobod la gura si uneori spune prostii, dar in scris pare mai linistit)
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31035-7/fulltext

voicul

Am auzit si eu de teoria BCG - ca ar ajuta.
Si eu sunt de acord ca acum doar s-a castigat timp. Cu vaccinul, unii zic ca decembrie 2020 (dar eu cred ca e doar pentru moral-ul oamenilor).
Concluzia este ca mai toti au zis ca trebuie sa ne obisnuim sa traim cu el.

Apropo de timp castigat (dar foarte usor teoria conspiratiei): una din acuzle catre China e ca nu au anuntat de probleme, special sa isi faca provizii.

O problema reala data de lockdown, chiar si in RO: se pare ca acest timp castigat a blocat vaccinarile in masa - spre exemplu cel de rujeola.