Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

Earthchild

Quote from: hvm on October 11, 2021, 07:26:09 PM
m-au intrebat daca aud si eu tiuitul in ureche de cand m-am vaccinat
Tinitus-ul eu il aveam dinainte de a ma vaccina. :)
Si se amplifica de cate ori o auzeam pe doamna Sosoaca.

gruiarew

Pe la sate e și mai complicat. Totuși nu pricep de ce trebuie dusă politica asta de lămurire. Vrei îl faci, nu, nu-l faci. Faci boala, mori și aia e. Am citit atâtea chestii de efectiv te sperii ce debitează unii. Scria unul în ceva ziar local că lui îi e frică să mai iasă afară, din cauza nevaccinatilor, deși e vaccinat. Eu nu mai înțeleg nimic.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

tom_sawyer

Din cauza nevaccinaților care umplu spitalele, s-ar putea să nu mai ai loc pentru alte afecțiuni, dacă ai nevoie la spital. Adică sigur, nu că s-ar putea. Și mori cu zile și pentru alte afecțiuni care n-ar trebui să pună probleme altfel.

Deci nu lămurire, trebuie obligație.

Sau uite, despre lămurire:

Ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, îi îndeamnă pe români să se vaccineze şi afirmă că nu înţelege de ce atât de mulţi oameni îşi riscă viaţa în condiţiile în care spitalele din România sunt pline, după cum a aflat din presa internaţională, transmite Agerpres.

"Voi, românii, ar trebui să vă vaccinaţi, şi nu sunt plătit de guvern să vă spun asta. (...) Eu transmit un mesaj simplu: 'Vaccinul vă va salva viaţa!'. Este ştiinţă. (...) Ieri dimineaţă (duminică - n.r.), când am mers la jogging, am văzut o ştire pe CNN cu titlul "Spitalele româneşti sunt pline". De ce-şi asumă oamenii acest risc? Nu înţeleg", a declarat pentru AGERPRES Nachman Shai, care este fost membru al parlamentului israelian şi are o îndelungată experienţă ca purtător de cuvânt, inclusiv în slujba armatei israeliene.

"Noi, în Israel, le-am cerut rabinilor şefi, liderilor religioşi, evrei şi musulmani deopotrivă, să le vorbească oamenilor. Dacă conducerea bisericii din această ţară s-ar fi îndreptat către oameni şi le-ar fi spus să se vaccineze, numărul oamenilor care s-ar vaccina ar fi mai mare", a mai afirmat ministrul israelian pentru Diaspora.

"Noi nu dăm sfaturi. Dar în Israel am folosit figuri publice, jucători de fotbal populari sau campionii noştri olimpici, care sunt extrem de populari. O tânără de 19 ani a câştigat o medalie olimpică la tae-kwon-do (Avishag Semberg, medalie de bronz la tae-kwon-do la categoria sub 49 kg - n.r.), nimeni nu o ştia. Acum este foarte populară. Deci o iei pe această tânără şi îi spui: 'Te-ai vaccinat? Acum vorbeşte cu oamenii!' Aşa salvezi vieţi", a relatat oficialul israelian.

El a explicat cum şi-a calibrat campania pro-vaccinare statul Israel. "Aşa faci campanie: produci mesaje diferite pentru diferite grupuri ţintite: evrei, arabi, ruşi, ultraortodocşi, laici, etc. Faci totul. Pentru că până la urmă cel mai important este câţi oameni se vaccinează. Politica guvernului a fost să se continue viaţa normală, pentru că altfel atât economia va fi afectată, cât şi oamenii, din punct de vedere mental, dacă închizi totul", a spus Nachman Shai.

Din acest punct de vedere, a explicat el, Israelul nu a considerat practice restricţiile foarte dure din anumite ţări. "În alte ţări, ca Australia şi Noua Zeelandă, le-au spus oamenilor să stea acasă, oamenii au înnebunit. Imaginaţi-vă, copiii îşi înnebunesc părinţii, cupluri care obişnuiau să se vadă doar seara, după serviciu, sunt blocate împreună acasă. Nu glumesc. Rata divorţurilor creşte", a mai afirmat el.

hotnews.ro

florin74

Record absolut azi :
442 decese, 1667 ATI, 16.743 cazuri noi.

tom_sawyer

Inclusiv două tinere de 26 de ani fără alte afecțiuni. Nevaccinate.

DarkFranck

Se face medicină de dezastru acum, serviciile medicale care mai sunt oferite sunt minimale. Socrul meu are Covid-19, 2 teste rapide pozitive ieri, deocamdată formă ușoară (e vaccinat cu două doze, săptămâna asta trebuia să facă booster). Sunat ieri la DSP, au răspuns după 2 ore, ambulanța vine să îi facă test PCR abia vineri. O bună amică locuiește aproape de un cimitir și azi pe la prânz erau 4 înmormântări în același timp, toate cu siciriul închis (niciodată n-a mai văzut așa ceva).

Cu antivaxerii nu poți discuta, sunt într-o realitate paralelă și nu răspund la niciun argument logic sau științific. Nu au cunoștințe științifice și sunt ușor de manipulat, deși unii cred că înțeleg ceva (știu un avocat la vreo 40 de ani care e intubat la ATI, foarte grav, nevaccinat, făcea campanii anti-vaccin înainte să se infecteze). Lipsa de educație naște moștri, iar aici se vede și un eșec de proporții al sistemului de educație din România (care e "elitist" în sensul rău: un număr limitat de școli/licee bune, o mare majoritate de școli și licee proaste). 80% din universitățile din România sunt praf (știu absolvenți cu lacune atât de grave, că nu ar fi trebuit să intre nici la liceu).

Țara asta a eșuat, se vede cu ochiul liber, e nevoie de un reset. Vorba sociologului Barbu Mateescu de la Cluj: "Doar în 1916 a fost mai evident eșecul statului român, care - spre deosebire de ce s-a întâmplat din 1916 încolo - trebuie reconstruit și regândit profund."
Fluctuat Nec Mergitur

gruiarew

Nu știu ce o tot dați atâta cu eșuatul. M-am săturat de tot discursul ăsta că suntem gata, putem sări în râu. Cred că am putea prima și prima dată să ne vedem fiecare de treabă și să nu ne mai pricepem toți la de toate. Tembeliziunile fac pe dracu în patru pentru niște senzațional, politicienii s-au băgat ei în medicina în loc să-i lase pe cei ce se pricep să facă ce trebuie. Tot rahatul ăsta a împărțit populimea în 2, în vaccinati și nevaccinati care au început să se urască de moarte și efectiv nu se mai poate discuta rațional dintr-o tabără în alta. Tabere care nu ar fi trebuit sa apară în primul rând.

L-ai făcut? Ok, o să-ți crească solzi sau antene în cap, e partea a doua. Ce treabă aș avea eu ca nevaccinat că te transformi în șopârlete?
Nu l-ai făcut? Mergi la Sf. Petru și te redirectează el la etaj sau la subsol. Ce treabă aș aveau eu ca vaccinat să-ți spun ca ești prost, idiot sau că TREBUIE să faci ceva? Doar pentru că eu am făcut?

Fiecare face ce vrea atâta timp cât răspunde pentru acțiunile sale. Restul e gargară.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

TVlad

In general ai dreptate insa din pacate vaccinatii nu ii pot afecta pe nevaccinati; invers da, fie direct prin probabilitatea mai mare de a transmite virusul, fie indirect prin blocarea spitalelor si cheltuirea anapoda a unor bani luati cu imprumut sau redirectionati de la alte obiective mai utile.

yetiman

Mai este un element de luat in calcul:

Si vaccinatii pot lua virusul, probabil pot sa il dea mai departe. Dar in ce cantitate? Ca asta e extrem de important.
Chiar am prieteni vaccinati care au luat acum varianta Delta (prin copii, de la gradinita, by the way). Dar au scapat cu un nas infundat si putina durere de cap. Nimic altceva. Nici spitalizare, nici antibiotice...
Asta inseamna ca organismul lor a reusit sa tina sub control si sa distruga virusul (chiar daca, evident, nu instantaneu...)

N-am idee daca anchetele epidemiologice (daca se mai fac) pot sa stabileasca in ce masura imprastie virusul un nevaccinat, comparativ cu un vaccinat.

Dar, si de asta sunt convins, e total diferit sa imprastii un virus "bine hranit" (de nevaccinati) sau unul slabit de lupta cu un organism vaccinat. [si asta e valabil pentru orice virus, de altfel]

,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

TVlad

Exact, asta nu intelege marea majoritare (~=antivaccinistii): sint diferente cantitative (probabilitati diferite de infectare/transmitere - zic eu - cu un ordin de marime intre vaccinati si nevaccinati) si calitative (consecinte mult diferite ale eventualei imbolnaviri).

PS: vad ca iau constant minusuri desi nu consider ca sint prea inflacarat sau jignitor. Trebuie sa fie niste antivaccinisti undercover pe aici. :) Iesiti fratilor la suprafata si combateti ca omu' civilizat, nu asa.

gruiarew

Și eu mi-am luat-o urât deși tot ce am zis a fost că fiecare să-și vadă de treaba lui.

Nu prea poți zice că se cheltuie aiurea, că și fără virusul asta poți zice si de fumători sau cei bolnavi de cancer la fel. Actul medical nu ar trebui să fie condiționat de absolut nimic.

Din punctul meu de vedere ăsta e un exemplu de a risipi banii aiurea:
https://www.turnulsfatului.ro/2021/10/11/cine-e-vinovat-pentru-demolarea-tribunei-tocmai-modernizata-raspunsul-primariei-normativul-guvernului-185683

Problema cea mare din punctul meu de vedere e că toată lumea se pricepe la de toate (inclusiv eu, vezi mai sus), majoritatea acțiunilor nu au nici o logică (interzicem mersul noaptea dar liber la moaște) șamd.

nicolaem

din pacate e cam esuat, in momente de criza ne dam si seama de asta.
e o lupta pierduta de intreaga societate.

zilele trecute circulau 2 stiri din mediu "intelectual":
- sindicatele din sanatate se opun certificatului verde
- liga studentilor se o opune introducerii certificatului verde in universtitati.

ambele asociatii declara ca lupta pt drepturile aderentilor.

Mai adaugam 2 "asociatii" mai mari ale societatii:

-BOR-ul lupta aprig impotriva vaccinari chiar daca nu oficial. cativa preoti sunt doar exceptii.
-"asociatia" parlament/guvern/partide au abandonat total aceasta lupta. Absolut nici un partid nu a facut nimic prin membri ei sa pregateasca valul 4. Ba mai mult nu is capabili niciunii sa renunte la orgolii sa avem macar un guvern.

Nu cred ca exista un primar/ministru/sef de ceva, care sa poate fi dat azi exemplu de buna practica si sa vedem rezultate.

Nu stiu sa existe o organizatie de orice fel (corp profesoral, vreo universitate, vreun oras, asociatie de judecatori / avocati / sau de locatari) sa zica ca ei au reusit si s-au vaccinat 80%+.

Mai scriu unii pe FB ca ar fi bine sa fie bine si dau vina pe ceilalti.

Absolut nici o "asociatie" majora nu isi asuma lupta provaccinare. Societatea a pierdut lupta asta si fiecare e pe cont propriu.

frunzaverde

Oameni buni, nu functioneaza "fiecare cu treaba lui".

Aici vorbim de o boala infectioasa cu infectiozitate mare si severitate uriasa. Nevaccinatul, alegand sa nu se vaccineze, ii pune in pericol pe toti cei din jur - inclusiv pe vaccinati prin cresterea posibilitatii unei mutatii care sa anuleze efectele vaccinul. Din evul mediu, statele si comunitatile au luat masuri impotriva transmiterii bolilor infectioase - carantina exista din secolul XIII, certificatele de vaccinare pentru calatorit din secolul XIX, la fel si vaccinarea obligatorie... Da, e treaba MEA si a intregii societati ca oamenii nu se vaccineaza, tocmai pentru ca nevaccinatii imi afecteaza MIE drepturile.

Faza asta cu "drepturile" este absolut absurda in contextul asta! Da, ai dreptul sa nu te vaccinezi, dar atunci ai obligatia sa te izolezi in afara societatii normale, pentru ca orice alt gest incalca drepturile celorlalti. La fel cum s-a practicat cu vaccinul anti-variolic si cu toata seria de  vaccinuri azi standard.

Pe mine ma dispera asta cu scindam tara in "vaccinati vs. nevaccinati" : nu, cele doua categorii NU sunt egale, SI FOARTE BINE ca cele doua categorii sunt scindate, pentru ca una e inferioara moral, etic, si dpdv al biosecuritatii alteia - cei nevaccinati au ALES sa faca un gest prin care isi bat joc nu doar de sanatatea lor, ci si de sanatatea comunitatii din jurul lor. A te vaccina nu e doar un gest personal - nu e TBE sau cancer sau ceva netransmisibil - ci e un gest prin care alegi nu doar sa-ti faci tie rau sau bine, ci si sa elimini un pericol pentru societate, sau sa fii un pericol pentru societate.  Nu, nu ar trebui sa le interzicem accesul la serviciile de sanatate, dar ar trebui pusi la colt social - simultan educati si ostracizati.

Ai ales sa-ti bati joc de comunitate, comunitatea poate sa te izoleze si sa nu te primeasca in spatiul ei, pentru ca ai ales sa te expui si sa ii expui pe ceilalti la un pericol mortal. Si dreptul la viata este mai presus decat cam orice alt drept - avem inclusiv CEDO care zice asta intr-o judecata foarte clara in care zice ca vaccinarea obligatorie e ok.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

rt25

Eu am constatat de dinainte de pandemie ca antivaccinistii sunt una din cele mai indoctrinate galagioase si agresive grupuri de oameni care exista (unii le-ar numi secte). In 2015 am intrat in conversatie cu o mama antivaccinista careia a trebuit doar sa ii spun ca stiintific nu mi se pare logic ca un vaccin sa cauzeze autism si in mod cert nu exista nici o dovada (it's a fact, am verificat ulterior debusolat de agresivitatea cu care am fost combatut dupa ce am crezut ca am abordat rational o conversatie relaxata).

Parerea mea e ca lupta a fost pierduta in momentul in care noi ca societate am acceptat ca avocatul poporului sa ceara spitalelor detalii despre cum respecta nu stiu ce protocol impotriva torturii.

Secta antivaccinista (si NU ma refer la persoanele nevaccinate) este atat galagioasa de se baga in sufletul tau tipand sus si tare ca sunt obligati sa se vaccineze desi nimeni nu i-a intrebat nimic. Daca se vorbeste despre pisici, reusesc cumva sa duca discutia la vaccin si alte cele....

Daca te uiti pe social media unele comentarii sunt la limita schizofreniei. Insiruiri de texte termeni propagandisti care nu au sens sau se bat cap in cap unii cu altii ...

Nu in ultimul rand, lipsa de fermitate si incoerenta deciziilor a dus la asta. Pai daca ne jucam cu regulile si cu limitele, e clar ca omul mai putin informat va crede pe cei care tipa mai tare si mai insistent nu ?

Frate, ai decis prag de 6 la mie pentru inchiderea scolilor, il respecti.
Decizi carantinare la 6 la mie o impui.
Decizi program de seara, il verifici. Nu am auzit pe nimeni sa fie amendat ca a circulat noaptea sau a nu a purtat masca.

...

gruiarew

rt25 +1

@frunzăverde cu abordarea ta nu faci altceva decât să-i îndârjești mai tare. O să-ți zică "ba pe a mă-tii" și ai încheiat orice discuție. Nu convingi pe nimeni făcându-l prost șamd. Fiecare să-și vadă de treaba lui: Medicii cu doctoriile, popii cu sufletele politicienii cu politica și să nu se bage unii peste alții. Și să nu mai apara la televizor toți experții din franzelă. Ori aici e un talmeș-balmeș.

Nu poți impune o chestie ce nu e obligatorie, despre ce vorbim aici? Poți face sau nu face vaccin? Eu am făcut tu n-ai făcut, ești prost pericol public, ar trebui să fii pus la colț / ars pe rug (aici exagerez) că din cauza ta nu se mai termină cu asta... Cum te-ai simți să ți se spună așa ceva? Asta e metodă de convingere? Îmi pare rău, că întotdeauna aveai răspunsuri argumentate, dar aici o dai grav cu mucii în fasole...