Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

tonică

Condoleanțe!
Sper sa poți trece peste aceste momente și sa te fi recuperat fizic fără urme!

DarkFranck

@SB76UFO Condoleanțe. Și mie mi-a murit o mătușă din cauza Covid-19 în decembrie (internată la spital privat, condiții foarte bune, a făcut multiple-organ failure - MOF - după 5 zile de la internare). Sper ca astfel de situații să îi facă pe mulți să înțeleagă că e foarte periculos virusul ăsta și că vaccinarea chiar e o soluție, nu un moft.
Fluctuat Nec Mergitur

nicolaem

in sfarsit avem ministru activ la sanatate:

"Ce mesaj vreau să transmit către medicii de familie - că ei sunt probabil una dintre cele mai importante verigi pentru vaccinarea în mediul rural, acolo unde e mai dificil pentru cetăţeni să ajungă la un centru de vaccinare, motiv pentru care îi rog să se înscrie şi să participe la astfel de activităţi. (...) Pentru a oferi exemplul propriu, eu mă voi duce să mai vaccinez în mediul rural şi sper ca acesta să reprezinte un suficient de puternic mesaj de încurajare pentru implicarea medicilor de familie", a spus Ioana Mihăilă, cu ocazia deschiderii ''Maratonului de vaccinare'' din Cluj-Napoca.

bravo ei.

LE 2 primari implicati:

Raciu MS

Rata de vaccinare este de 92% în localitate, un record la nivel național. Primarul comunei, Ciprian Alin Belean, a declarat, pentru G4Media.ro, că exemplul celor foarte hotărâți să se vaccineze a contat foarte mult.

Ciugud AB

Am plecat de la ideea că această campanie de vaccinare nu e doar atributul Guvernului și al DSP-urilor, este și atributul nostru, al autorităților locale.

în cele șase sate din comună s-a demarat prima campanie de vaccinare în care medicul îți bate la poartă și te vaccinează.

subway

Pentru a atinge tintele de vaccinare actiunile punctuale nu strica dar problema se rezolva doar cu actiuni permanente non-stop zi si noapte, zi de zi si saptamana de saptamana

nicolaem

tintele alea nu se vor atinge.
Daca va uitati si la alte tarii dupa 45% vaccinarea incetineste. Israelul mult laudat stagneaza efectiv de 2 luni la 60%.

Aici mai adaugi faptul ca din sondaje de opinie dorinta de vaccinare la noi e mai mica si 4 milioanede romani prin diaspora.
dar e bine ca tinta e sus si efortul sustinut pentru a fi cat mai aprope de ea.
Pe de alta parte tinta aia nu e realista, e doar "matematica". A zis OMS 60%, si atat a iesit la populatia de la INS.(10 milioane persoane 16+)

Partea buna e ca incet incet se implica si medicii de Familie. se vede asta la JJ. 6000 doze vineri. Si trendul e crescator acolo. Daca trecem vinerea viitoare de 10 mii ar fi perfect.
La fel si primarii incep sa se miste in tot mai multe localitati.   

elphax

Maratonul pentru rapel de la Timisoara e un bun exemplu ca e nevoie de mobilizare puternica a autoritatilor:

6722 persoane la Rapel Pfizer din care 6420 s-au prezentat
583 la prima doza Pfizer
1233 J&J
total 8238 de persoane - fara cele  300 de persoane nu s-au prezentat la rapel fata de primul maraton, autoritatile medicale au spus ca majoritatea au facut rapel in alta parte pentru ca nu erau din Timisoara.

De asemenea , am vazut la TV si persoane straine ( pareau a fi din UE dar si multi non-UE care lucreaza la noi in tara). Nu stiam ca se pot vaccina si strainii .

hvm

^
din cate stiu era o recomandare a OMS sa se poata vaccina oricine. De asemenea mi se pare normal ca daca cineva lucreaza la noi sa il vaccinezi (daca vrea) ca nu e imun nici el.

Avand in vedere ca azi am fost si eu sa ma vaccinez am cautat ieri cateva informatii despre AZ si Pfizer. Chestii cat de cat mai oficiale. Am intrebat si pe o cunostinta din Australia care e implicata in implementarea systemului national electronic de suport a campaniei de vaccinare in Australia. Si am aflat ceva interesant. Pentru cei care fac Pfizer se adauga automat un delay in generarea adeverintei care sa ateste vaccinarea pentru 20 de minute. La AZ cica n-ar fi aceasta intarziere. Si motivul ar fi ca retin persoana pentru a se asigura ca nu intra in soc anafilactic dupa vaccin. La AZ se pare ca nu au aceasta restrictie. Mi s-a parut interesant ca li se pare suficient de mare riscul (pana in 1/100000) incat sa monitorizeze pe toata lumea (aceasta e informatie neoficiala deci nu imi cereti sursa ca nu am gasit nimic oficial care sa infirme sau sa confirme spusele lui).

Sunt curios cum e la noi la AZ ca la Pfizer pot confirma ca asistenta mi-a spus azi ca nu poate genera adeverinta decat dupa 15 minute ca nu ii permite sistemul. Nu m-ar mira ca la noi sa fie la fel la toate vaccinurile. Cineva care a facut AZ recent imi poate spune daca au trebuit sa astepte la fel?

De pe site-ul guvernul australian explicatiile frumoase ale celor doua vaccinuri disponibile la ei cu pro si cons. Le las in engleza pentru autenticitate. Cei care nu inteleg pot folosi google translate.

Detalii Pfizer:
QuoteComirnaty (Pfizer Australia Pty Ltd) is a vaccine that can prevent people from becoming ill from
COVID-19. Comirnaty does not contain any live virus, and it cannot give you COVID-19. It
contains the genetic code for an important part of the SARS-CoV-2 virus called the spike
protein. After getting the vaccine, your body makes copies of the spike protein. Your immune
system will then learn to recognise and fight against the SARS-CoV-2 virus, which causes
COVID-19. The genetic code is then broken down quickly by the body

You should not receive this vaccine if you have had:
• anaphylaxis (a type of severe allergic reaction) to a previous dose of the same
COVID-19 vaccine, or
• anaphylaxis after exposure to any component of a COVID-19 vaccine

https://www.health.gov.au/sites/default/files/documents/2021/04/covid-19-vaccination-information-on-covid-19-pfizer-comirnaty-vaccine.pdf

Detalii AstraZeneca:
QuoteCOVID-19 Vaccine AstraZeneca can prevent people from becoming ill from COVID-19. This
vaccine does not contain any live SARS-CoV-2 virus, and cannot give you COVID-19. It
contains the genetic code for an important part of the SARS-CoV-2 virus called the spike
protein. This code is inserted into a harmless common cold virus (an adenovirus), which brings
it into your cells. Your body then makes copies of the spike protein, and your immune system
learns to recognise and fight the SARS-CoV-2 virus. The adenovirus has been modified so that
it cannot replicate once it is inside cells. This means it cannot spread to other cells and cause
infection.
Vaccination is voluntary and free. You can discuss any concerns or questions you have about
COVID-19 vaccination with your immunisation provider and/or your GP before you receive the
vaccine.
COVID-19 Vaccine AstraZeneca can be used in people aged 18 and above, and is safe and
effective. A very rare side effect reported after the AstraZeneca vaccine is 'thrombosis with
thrombocytopenia syndrome' (TTS), which involves blood clotting and low blood platelet levels.
The benefits of vaccination greatly outweigh the risk of this condition. However, to minimise this
risk, Comirnaty (Pfizer) is the preferred COVID-19 vaccine for adults under 50 years of age, and
for people with a past history of cerebral venous sinus thrombosis (a type of brain clot) or
heparin induced thrombocytopenia (a rare reaction to heparin treatment).

https://www.health.gov.au/sites/default/files/documents/2021/05/covid-19-vaccination-information-on-covid-19-astrazeneca-vaccine.pdf
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

Cristi N

M-am vaccinat cu AstraZeneca si la prima doza am stat pe scaun cele 15 minute regulamentare, cel mai probabil si maine la rapel o sa se repete faza.

dragos76

Când am făcut eu rapel cu Pfizer era un domn care făcea rapelul cu AZ, și la fel și el a trebuit să aștepte 15 minute.

pasadia

Știu 2 cazuri în care la rapel (AZ, dar nu cred că conta producătorul vaccinului), le-au dat drumul mai repede daca au confirmat că după prima doză nu au avut probleme. Oricum e plictiseala mare și mă îndoiesc că urmăresc cu atenție sa se facă exact cele 15 minute.

bgd77

Confirm ce a zis pasaida, la rapel la AstraZeneca nu am stat toate cele 15 minute. Cred ca dupa vreo 10 minute de stat m-au intrebat daca am avut probleme la prima doza, le-am spus ca nu, mi-au dat foaia si am putut sa plec.

Dar lumea nu era plictisita, au fost foarte interesati de experienta dupa prima doza, daca am avut reactii adverse, cu tratament am luat pentru ele, etc.

rizzuh

In Craiova la centrele de la Sala Polivalenta iti da foaia imediat si poti sa pleci; unii au stat inauntru, altii afara, unii au plecat direct.

bogdymol

La prima doza de Pfizer am primit hartia de confirmare a vaccinarii si buletinul abia dupa ce au trecut cele 15 minute. Se uitau asistentele la ceas si abia apoi veneau la fiecare in parte cu documentele.

Rapelul l-am facut la alt centru de vaccinare, la care buletinul a ramas tot timpul la mine, iar confirmarea de vaccinare am primit-o dupa vreo 5 minute dupa vaccin. Ne ruga totusi sa ne uitam fiecare la ceas si sa asteptam cuminti cele 15 minute, dar puteai pleca si mai repede daca doreai.
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

subway

Asta e stilul romanesc in care orice regula e negociabila la mica intelegere!
:) :) :)

nicolaem

Procentual, clasamentul oraşelor-reşedinţă de judeţ, după ,,hărnicia" la vaccinare arată aşa:

Alba Iulia: 44,48% din toată populaţia cu domiciliul aici a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin;
Miercurea Ciuc: 43,31%;
Călăraşi: 40,26%;
Cluj-Napoca: 37,82%;
Timişoara: 37,27%
Slobozia: 36,24%
Deva: 32,41%.
Târgovişte: 31,68%
Constanţa: 31,07%
Târgu Mureş: 30,88%.

Bucureștiul are 28,59% populație rezidentă vaccinată cu cel puțin o doză. Asta înseamnă 40%, dacă ne raportăm doar la populația eligibilă pentru vaccin – cei peste 16 ani.

Sursa Libertatea