Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

gabim

@pasadia: De celelalte puncte nu ma leg pentru ca nu cunosc, dar la punctul 4 frunzaverde a scris explicit ca vaccinul este foarte sensibil dupa decongelare; inainte de decongelare nu are probleme.

Altfel, Romania pare sa se descurce (mult?) mai bine decat Germania, unde politicienii par a nu avea prea multe idei cum sa treaca peste valul curent.
Pariu A7: se va circula pe toate loturile UMB pana la Pascani inainte de a se circula pe lotul Pizzaroti - in caz contrar, 100 Euro in contul API.

pasadia

Si te pune cineva sa decongelezi o cutie intreaga si sa il transporti decongelat? Nu cred. Dar pe aceasta tema - la Brasov se cauta solutii pentru a se organiza vaccinarea la sediul agentilor economici pentur angajatii si rudele acestora. Un astfel de agent economic cu vreo 200 de angajati a reusit sa intocmeasca o lista cu circa 85 de doritori (sursa mea e angajata acolo dar deja vaccinata). Surpriza, cineva (cred ca DSP, dar nu stiu sigur) a pus conditie sa fie minim 100 pe lista ca sa vina cu vaccinul.
Nu au cifra asta de doritori asa ca li s-a oferit vaccinare in oras, la un centru ad-hoc de la o clinica privata (deci nu centru oficial de vaccinare) in data de 9 mai (duminica). Va anunt pe 10 cati dintre cei 85 se mai duc.

Sa speculez ca cutia in care e transportat vaccinul are un continut de exact 100 de doze si nu vor sa faca vaccinarea la 85 caci ar insemna ca dezgheata (si apoi arunca) 15 doze? Dar daca erau pe lista 115 doritori, oare cum procedau?

Edit - intre timp a aparut si la Brasov un "maraton" de vaccinare -

dr4qul4

centre de vaccinare la sediul companiilor, ar trebui organizate doar la fabricile unde sunt sute de doritori. Chiar mii.
Acum s-a dus coada la centrele oficiale. Te duci si te vaccinezi imediat. Doritori sa fie.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

@pasadia :

1+2. statistic, centrele respective au fost o non-problema. Nu e nici o retorica : vorbim de volume atat de mici, incat nu au contat nici ca resursa, nici ca volume totale. Eforturile facute au fost minimale. Nu au influentat in vreun fel statistic important accesul vreunei persoane la vaccin. Vorbim de o intarziere maxima de cateva zile la nivelul disponibilitatilor din ianuarie, o zi la cel din martie, ore la nivelul celui din aprilie, zero acum. Poti calcula cu usurinta impactul la adresa riscului de deces; e minimal (undeva la cel mult 1-2 decese evitabile...).

In schimb, o mare parte din centrele respective, au devenit rapid centre publice : vaccinarea personalului lor a fost "soft-test" pentru lansarea publica, si "plata in natura" pentru serviciile prestate ulterior. Nu e neaparat "cuser", dar prea multa inflexibilitate n-ajuta pe nimeni, niciodata...

3. Da, de acord, au existat prea multe autoritati publice listate ca "prioritari", dar care a fost efectul? Cati prioritari prin virtutea functiei de autoritate exista? 10.000, 20.000 (vorbim de alesi), 50.000? La volumele injectate zilnic, nici de-aici nu exista vreo intarziere prea mare (tot ordinul de cateva zile CEL MULT); si daca te uiti pe subcategorii, au fost intotdeauna proportional putini II in virtutea functiei care s-au vaccinat. Si pana la urma, problema asta s-a dovedit ca non-problema, dat fiind ca acum, in conditiile in care e plin de vaccin, si harta e verde, din "bolnavi" si "pensionari" nu se arata doritori prea multi...

Mai mult, o mare parte din esentiali au fost vaccinati cu cu totul alt vaccin decat batranii si bolnavii, pentru ca AZ nu era disponibil la persoane >55, asa ca mare parte din AZ s-a dus la tineri esentiali : politie, armata, posta, energie - deci nu a fost concurenta reala dupa 15/2. Dat fiind reputatia castigata de AZ, unde practic nimeni nu se mai vaccineaza cu AZ "la liber", probabil efectul total a fost ca s-au vaccinat mai multi, mai repede, decat daca s-ar fi facut o prioritizare stricta, cu efect pozitiv per total.

Si repet : diabeticul tau in Stockholm ar fi primit vaccin saptamana asta cel devreme, saptamana viitoare sau in doua saptamani probabil...

Problema e pe partea de cerere, nu pe partea de oferta. Sa limitezi oferta ca sa stimulezi cererea, n-are absolut nici un sens!

4. E o imensa diferenta : este stabil congelat, instabil decongelat si preparat. Si da, trebuie preparat in avans, ca nu se decongeleaza la cuptorul cu microunde.
- https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf
- https://www.modernacovid19global.com/eu/ro/storage-handling-dosage-admin.pdf
- http://anm.ro/_/FARMACOVIGILENTA/RCP%20Covid-19%20Vaccine%20Moderna.pdf

Si da, decongelezi prea mult, arunci la gunoi ce ramane. Vezi avertismentele de pe pagina de prezentare a produsului...

5. La Moderna, unitatea de transport (cartonul) este de 10 flacoane x 10 doze. La Pfizer, cf. prospect, sunt doua unitati de transport, cea primara, de 195x6 doze, care e pastrata intr-un mediu special, termoizolat. Dupa desfacerea capacului, se schimba din prima conditiile de transport si stocare. Pe urma urmeaza flaconul congelat la temperaturi extreme etc. etc.. Posibil sa aiba nevoie de 100 ca sa aduca un carton Moderna, peste care, daca sunt doritori peste 100 sa se mai gaseasca 1-2 flacoane nedistribuite la centre "fixe". Nu stiu - dar asa ar avea sens. Sub 100 inseamna sa decompleteze un carton...

5.1. Ce fel de comoditate au oamenii aia incat sa nu se duca la un centru existent? La Brasov exista n-spe optiuni...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

Intre timp apar drive-thru peste tot in orasele mari. Ieri cateva sute vaccinari si la Cluj.

Din experimentul de la Timisoara (bine venit de altfel) as retine si extrapola 2 cifre mari:
capacitate centru si asteptare 10000 oameni. rezultat vaccinari 6700.

Ma gandesc ca la nivel national din estimarea de 10 milioane cu greu vom trece de 7. As zice imposibil desi vad eforturi locale tot mai dese.

Dana Budeanu, un model pentru mmulti romani ne transmite ca jumate din cei vaccinati dau boala la altii.

__
LE Drive thru Cluj
     Ciudat cum placerea de a sta la coada o avem in sange. Coada la vaccinare e de peste 1km, se intinde pe 2 strazi ( peste somes pe 1 Decembrie). Asta desi centrul e organizat intr-o parcare suficent de mare.

florin74

A inceput vaccinarea si in Tetarom II (Emerson) si III ( DeLonghi si Bosch.) pentru angajati, plus 1 membru al familiei, si pentru ceilalti angajati din parcurile respective.
Ieri 114.  De asemenea, 354 la drive-thru ieri, azi cred ca undeva la 500 o sa fie.
Oricum ieri a fost record in judetul Cluj, 5859 doze.

dr4qul4

gasim pe undeva date despre numarul de vaccinuri, totale si in ultimele 24 ore pt fiecare judet (macar) in parte?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

kitsune

Scriam odată demult pe forum să vă țineți bine când s-o infecta India. E, uite că a început. Și o să dureze ceva.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

dr4qul4

Noile tulpini afecteaza tinerii (am simtit-o pe pielea mea). Fara oxigen, redemsivir si dexametazona este destul de greu chiar daca inainte erai sanatos tun.
Pana acum doar cei peste 60 de ani aveau probleme, acum sunt afectati si cei de 30 - 50. India are o populatie tanara (poluarea si lipsa apei potabile ii omoara repede )
Daca medicamentele mai pot fi inlocuite, pt oxigen nu exista alternativa. Si cand ai 1,X mld locuitori ajungi repede in criza de oxigen.

nicolaem

stiu ca nu mai e la moda sa vorbim de testare. pare ca nici statul nu mai e interesat.

Săptămâna trecută au fost făcute cele mai puține teste PCR prin programul național din ultimele 4 luni.

De fapt se fac la acelasi nivel cu iulie 2020 cea ce mi se pare revoltator. INSP zice 4 luni doar pt ca compara cu saptamana Craciunului.

Stiu caz concret, sotul confirmat pozitiv cu simptome, sotiei i-a fost refuzata testarea in programul national fiindca nu avea simptome. Doar carantina.

sursa G4/INSP

subway

Acum accentul se pune mai mult pe vaccinare si mai putin pe testare.

nicolaem

eu le vad ca 2 lucruri distincte. ca sa nu mai zic ca vaccinarea pt valul 3 nu putea avea mare impact. Nu pot sa fiu multumit ca in valul 2 se faceau mai multe teste ca in valul 3.

legat de vaccinare :

- ieri Germania a depasit pragul de 1 milion doze/zi. enorm. echivalent 250 de mii pt noi

- noi avem capacitate de 130 de mii pe zi dar ne chinuim la 80 de mii. se pare ca suta de mii nu o vom mai depasi niciodata. Platforma a inceput sa trimita SMS automat celor care au CNP inscris in platforma dar nu s-a mai programat sau inscris pe liste de asteptare.

Imi ramane doar sa sper ca marile orase vor atinge prin vaccinare acel 60% ca sa trecem mai usor prin valul 4. La nivel de tara 0 sanse.

Din pacate sunt mii de locuri libere la Pfizer in fiecare judet. E socant de-a dreptul. Eu estimam 7 milioane vaccinati pana in vara dar cu greu trecem de 5 milioane.

dragos76

Zero șanse cu modelul actual. Cum s-a mai discutat acum câteva zile, eu cred că o implicare mai mare a medicilor de familie, asigurarea de transport (cu microbuze școlare deex) sau centre volante de vaccinare cred că sunt soluție viabile.

nicolaem

Indiferent de model.

Dau iara exemplu Timisoara ca a mai fost invocat. Printre cele mai educate orase din RO. In restul tari presupun ca e si mai rau.
Poza asta zice multe. Oamenii nu vor  :(
Noi vom mai vaccina din iunie doar cu forta. Voluntar doar razlet pe unde nu erau centre deschise pana acum.

Nu stiu voi, dar eu ma uit la lista asta si nu imi vine sa cred. Ce ar trebui sa fie dusi de mana la vaccinare de medic/primar etc?

Cu greu la alegeri participa la viata societatii 40%. Ala e targhetul realist si acum.

nicolaem

cu exceptia Clujului situatia e la fel in toata tara. :headbash:

Cred ca asta e un moment bun sa ne masuram ca societate unde suntem. Educational in special.
Poate ca PNRR ala ar trebui investit in altceva, nu in betoane.