Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

pasadia

Date pentru vaccinare in municipiu și judetul BV aici:

https://covid19.brasovcity.ro/

Din păcate formatul lor e tâmpit (număr total de vaccinări, nu număr de persoane care au prima doză, respectiv rapel). Dar dacă vreți puteți raporta la listele electorale permanente din 2020:

Municipiu BV - lista de 245547,
Județul BV - lista de 519143,

dr4qul4

Judetul Timis are 65000 de locuitori mai mult ca judetul Cluj! Judetul Timis a inceput vaccinareea cu 2-3 zile inainte , a fost in carantina si are de 2,5 ori mai mare capacitatea de vaccinare fata de judetul Cluj.
Ati mai avut si maraton de vaccinare.
Chiar si in conditiile astea aveti 9000 de vaccinati mai putin si 21500 mai putini doritori pe listele de asteptare.

In 7 zile veti avea 30.000 de vaccinati mai putin ca judetul Cluj, la o populatie mai mare.
Asa ca stati destul de rau la vaccinare. Banatenii sunt sceptici sau antivaxeri.
Daca va comparati cu Vaslui si Teleorman stati foarte bine. Dar eu stiam ca este o competitie stransa intre Timisoara si Cluj Napoca pentru locul 2.

intre timp la New York, vei care se vaccineaza primesc cadou o tigara cu marijuana  :lol:
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

florin74

nicolaem

pentru cei care vor sa faca comparatii cu Germania, cateva Landuri au decis sa dea vaccin AZ la liber. La fel ca si in Romania.
rezultatul la ei sunt cozi la centrle de vaccinare.
La noi astazi abia 800 de vaccinati AZ doza 1.

frunzaverde

@pasadia :

Chiar nod in papura, serios. S-a transparentizat tot ce inseamna vaccinare in Romania - si "centrele fantoma", si "vaccinatii speciali" au fost o poveste penibila, o intoxicare ieftina : procentul vaccinatilor in afara ordinii de prioritati a fost, in Romania, la data publicarii "Transparenta Covid", sub cel din Suedia, si sub cel din Norvegia, si o cifra unde efectiv nu conteaza. Deci I call bullshit on that. Si da, au existat centre fantoma pentru lucratori esentiali : majoritatea (ca m-am uitat pe statistica) au operat doar perioade foarte limitate, dupa care ori s-au inchis, ori au devenit publice. Deci bullshit again.

Diabeticul de care zici, daca dorea sa se reprogrameze mai repede, avea posibilitatea sa faca asta in TREI pasi simpli, in maximum 30 de secunde. El avea programare pe 20 martie; pana la 15 martie, singurii care puteau sa se programeze erau cei din grupele I, IIa si IIb. Atat. El era si este IIb, deci nu ar fi putut sa-l sune sa se programeze "mai devreme", pentru ca toti ceilalti care intrau pe platforma (si III nu avea acces in platforma; la modul ca nici macar nu te lasa sa intri) aveau aceiasi prioritate sau mai mare ca el. Doar intre 15 si 19 martie ar fi putut sa-i traga programarea "mai in fata".

Hai sa-ti zic si eu o poveste : seful prietenei mele e diabetic tip I. 61 de ani. In Suedia, nu in Romania. Nu a fost prioritizat deloc fata de restul populatiei in grupa de varsta 60-64. Abia acum, cand toata populatia 61-64 se poate programa in Stockholm (atentie, PROGRAMA - programarile incep in cam 2 saptamani, si numarul de locuri este inca modic), se poate programa si el. Pana vineri (acum) nu a reusit. Om care, de altfel, lucreaza in domeniul medical (startup medical). Sistemul este primitiv fata de cel din Romania (l-am vazut). In Stockholm, ca in Uppsala, unde locuiesc eu, sistemul este... un Excel. Iti trimit o FELICITARE acasa prin posta (ca in SE functioneaza ) cu programarea gata facuta. Nu ajunge programarea, la coada cozii, ca nici nu stii ca ai fost programat. Exista un numar de telefon "call center" la care stai "pe linie" 1-5 ore pentru programare. Asta e ce exista in Suedia. In UK e practic free-for-all pe grupe de varsta. Majoritatea cu AZ. Fara drept de alegere. Refuzi, pa, si pusi.

Si pentru restul : nu am gasit nici un document care sa-mi spuna criteriile de transport in romana. Le-am gasit pe cele in suedeza: https://vardgivarguiden.se/globalassets/utveckling/corona/vaccination/praktisk-hantering-av-pfizer---vaccination-i-hemmet.pdf?IsPdf=true. Printre altele - n-ai voie sa pui vaccinul decat vertical. N-ai voie sa-l expui la lumina. Este extrem de sensibil la agitatie, daca a fost scos din criogenie. Nu ai voie sa-l pui nici macar pe usa frigiderului dupa dezghetare... Fa tu caravane satesti, pe drumuri neasfaltate cu asa ceva. Sa vezi ce apa de ploaie injectabila le dai...

Apropo, exista plan de "caravane mobile" la nivel central (DSU/platforma), dar intentia a fost de la bun inceput ca acolo sa se trimita vaccin Janssen/J&J. Cum J&J intarzie si are probleme, au inceput sa se operationalizeze cu alte vaccinuri, cu precautiile de rigoare. Ceea ce nu e simplu.

Si da, putem critica statul, si il criticam aprig. Atunci cand merita. Dar acum nu merita, nu pentru platforma si centre si modul de organizare. Acum, merita batuti la fund toti antivaxxerii, toti scepticii, toti cu "controversa" si cu "veninul" in gura. Gunoaie din trusturile mogulizate, gen A3, RTV, B1... Care pentru scandal ieftin, omoara oamenii... Nu guvernul, care s-a descurcat super-bine.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

prima masura concreta pentru incurajarea vaccinului: Grecia, Turcia si Bulgaria pe lsita galbena. Cine se intoarce de acolo sta in izolare 14 zile daca nu sunt vaccinati cu a 2-a doza de cel putin 10 zile.
Practic, daca vrei in vacanta afara, ori te vaccinezi, ori dai bani si pe test (pt dus) si stai si 14 zile la intoarcere.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

reed

Este o regula totusi ca poti sta fara carantina doar 72 de ore in Ro cu test PCR

dragos76

Totuși, trăgând linie se pare (https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab) că suntem semnificativ (7%) sub media europeană de vaccinare cu prima doză. La media celor imunizați cu ambele doze pare-se că stăm mai bine, dar cu numai 2% peste.

Pe de altă parte cel puțin până relativ recent oferta de vaccinare clar nu făcea față cererii, deci nu îmi dau seama de cauzele acestei discrepanțe. Dozele de vaccin distribuite țărilor din UE nu s-a făcut proporțional cu numărul de locuitori?

florin74

In alte tari s-au vaccinat mult mai multi cu AZ... De aici e diferenta.

DarkFranck

Da, în UK și în unele state din UE s-a luat decizia politică, fundamentată pe unele studii, să amâne doza a 2-a (la AZ doza a 2-a se face după 12 săptămâni în unele state și nu după 8 săptămâni, cât recomandă producătorul). La noi, l-am auzit pe Valeriu Gheorghiță spunând că decizia politică, luată în guvern, a fost să se facă doza a 2-a strict la termenul recomandat de producători (3 săptămâni la Pfizer, 4 săptămâni la Moderna și 8 săptămâni la AZ). De aici și diferența mare între România și multe state din UE, la care vedem procent mai mare la doza 1 și procent mai mic decât România la doza 2. Eu mă uit pe Bloomberg pentru datele actualizate, mi se pare că sunt cei mai reliable:
https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/?sref=aSmaY14p&s=07&fbclid=IwAR0Voj9V8K_XRSn8RCQu5FFzPxK5BYr5BNqNcC7PW5dDYD_PddJg6MtOumg

Acum, revenind la dovezile științifice, am citit dimineață un studiu făcut de Oxford pe UK că doar cu doza 1 scade rata de infectare cu 65%, după doza 2 cu 90% (au luat în calcul Pfizer și AZ):
https://www.theguardian.com/society/2021/apr/23/one-dose-of-pfizer-or-oxford-jab-reduces-covid-infection-rate-by-65-study

La țări cu rate mari de infectare, strategia cu favorizarea dozei 1 și amânarea dozei 2 pare eficace - în UK în ultima zi au fost vreo 2700 de cazuri noi și câteva zeci de decese, la teste mult mai multe decât la noi raportat la populație. La noi vâd că valul 3 se termină inexplicabil de repede fără măsuri atât de dure ca în vest și fără o rată mare de vaccinare ca în UK, nu am văzut studii care să explice minunea (avem mai puține cazuri noi și decese decât Ungaria, care are populația la jumătate față de noi și rată triplă de vaccinare - e drept că au folosit masiv vaccinuri chinezești care sunt cam junk, s-ar putea să explice multe).
Fluctuat Nec Mergitur

rt25

^
Parerea mea e ca explicatiile tin de masura cu inchiderea la ora 18 a magazinelor in weekend si a inchiderii scolilor.

Singura chestie care a corelat (da stiu corelatie slaba) este cea cu scoli inchise/deschise. Noi avem o rata mult mai mare de familii de 3 generatii care locuiesc impreuna, deci impactul scolilor este mai mare ca in alte parti.

Si in valul 1 si in valul 2 si acum.

Partea cu inchiderea la ora 18 a magazinelor in weekend a impiedicat intalnirile intre grupuri de oameni. Inclusiv eu am amanat intalnirile cu prietenii nostrii (noi vaccinat, ei vaccinati) pentru ca e peste mana sa te vezi pe timpul zilei daca mai ai si ceva de facut).

nicolaem

Apropo de scoli, o cifra socanta care se spune ca diferenta aia intre noi si restul UE va creste mult de tot:

Doar 43% din angajatii din invatamant s-au vaccinat, susține ministrul Educației. Conform datelor prezentate joi seară, într-o emisiune televizată, de ministrul Educaţiei, din totalul de 350.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, aproape 153.000 s-au vaccinat

Va dati seama ca profesorii au fost cam singura categorie unde statu s-a zbatut sa ii programeze. cu centre speciale in unele inspectorate, cu prioritizare timpurie, cu inspectorate care faceau programari, presiune publica din toate partile la inceput de martie.

Rezultatul, intr-o categorie educata este ca sub 50% s-au vaccinat. Dezamagitor.

rt25

da, am in familie rude in invatamant si vorbeam ca nu le vine sa creada ce prostii debiteaza ditamai profesorii (ca exemplu, 5 vaccinati in ditamai scoala). Deci e clar ca asta e problema invatamantului romanesc, profesorii de slaba calitate.

Ceea ce e adevarat, la noi in liceu au ajuns profesori exact cei mai slabi din clasa.

etravel

Quote from: frunzaverde on April 22, 2021, 09:54:58 PMmerita batuti la fund toti antivaxxerii, toti scepticii, toti cu "controversa" si cu "veninul" in gura. Gunoaie din trusturile mogulizate, gen A3, RTV, B1... Care pentru scandal ieftin, omoara oamenii... Nu guvernul, care s-a descurcat super-bine.
Energie pierduta sa te razboiesti cu niste oameni care au mintea odihnita la stilul respectiv.
Cel mai confortabil ar fi legiferarea obligativitatii vaccinarii. Motive s-ar gasi o groaza.

pasadia

Hai să nu lăsam un topic să moară. Nu de altceva dar măcar pentru a felicita Timișoara și reușita lor din week-end!

Și mă întreb de 4 zile dacă e cazul să îi dau o replică lui @frunzaverde. Și m-am decis că da (chit că nu o să am chef să continui discuția). Așadar:

1. Poziția mea a fost de la bun început aceea că pentru statul român nu a existat cu adevărat acea prioritizare, preferând mult mai mult să meargă pe o tactică a minimului de  efort cu maximul de rezultate ce îl poate genera. Tocmai în această idee  am menționat că a fost mult mai ușor să creeze centre de vaccinare paralele și oarecum secrete decât să creeze centre mobile sau să îi reprogrameze pe cei care ăi prezenta la nivel de discurs ca fiind prioritari. Asta e ceea ce susțin și acum.

2. În precedentul meu mesaj am pus intenționat referința la centrele secrete dar nu credeam că și tu adopți retorica asta - nici un cuvânt despre restul conținutului mesajului meu, dar de 3 ori subliniat cuvântul bullshit doar pentru a comenta referința la acele centre. Da, după cum am menționat și la punctul 1, problema cu acele centre este că nu trebuiau să existe. Eforturile făcute prin crearea lor ar fi fost mult mai potrivite în altă direcție. Asta e bullshit-ul, nu numărul de vaccinări efectuate sau durata de timp în care a existat.   

3. Nu, diabeticul nu avea acea opțiune. În caz că nu își amintești, platforma nu conținea date libere pentru programare în toată acea perioadă. Pentru că efectiv erau deja făcute programări pentru toate sloturile disponibile pe platformă. DAR (și ăsta e un dar important), pe alte canale se făceau programări pentru alte categorii - de exemplu funcționarii publici, toți aleșii locali (da, ii cunosc pe mulți dintre ei, teoretic trebuia să fiu și eu unul dintre ei, știu foarte bine cum se făceau liste în Primărie și erau chemați la vaccinare la final de februarie - început de martie). Iar aceste categorii, chiar dacă erau tot IIB, nu ar fi trebuit privite ca fiind egale cu un diabetic. Nu ar fi trebuit ca pentru ele să fie create sloturi de vaccinare pentru care alți IIB nu aveau acces.

4. Pentru că văd că te uiți după condițiile de transport pentru vaccin (deși cu un mesaj mai devreme prezentai situația ca fiind foarte fragilă) - în România vaccinurile oricum sunt transportate rutier (Pfizer aterizează pe 3 aeroporturi, B, TM și CJ și de acolo sunt distribuite rutier, iar AZ și Moderna oricum sunt aduse în țară  rutier). Nu știu ce urmează, să spui că una ar fi DN-urile pe care sunt transportate spre capitalele de județ și alta ar fi DJ-urile pe care ar trebui transportate de echipe mobile?

5. Daca vrei să înjur A3 / B1 sau RTV atunci trebuie să înjur și guvernul Orban și insistența lui de a plăti presa. Să caut câte milioane de euro au fost pompate oficial anul trecut (fără să mă mai uit la alte scheme precum publicitatea mascată a APL-urilor locale sau campania electorală)? Da, platforma funcționează, știu asta. Și sunt mulțumit că mai și lucrează la ea. Dar nu e meritul lui Barna sau a altor politicieni, e meritul STS care de bine-de rău e cam singurul "serviciu secret" ce livrează ceva funcțional oricât de prost e prezentată activitatea lui (vezi mai ales perioada 2014-2015).

Dar repet ce am mai spus mai demult - nu Șoșoacă sau Oana Lovin sau alți așa ziși influenceri vor duce la un eșes al campaniei de vaccinare. Influența acestora este limitată. Problema mare e la nivelul guvernamental.

ps: încă odata, felicitări comunității medicale din Timișoara! Asta ca să fie clar că nu îi atribui meritele lui Fritz sau lui Alin Nica.