Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

vladb

^ Pai fata de 215000 (alaltaieri) in judetul Cluj si 125 000 doar in municipiul Cluj Napoca, nu crezi ca e cam mare diferenta? Cohorte similare. Asa ca lasa pianul acolo unde e, ca nu e infatuare locala prost inteleasa, mai ales daca te uiti pe decese: CJ-529/55106 (0.96%) si TM - 1170/52529 (2, 23%). De aia trebuie ca TM sa isi creasca rata de vaccinare, dar acum sunt 380 persoane pe lista de asteptare din 33200 locuri disponibile (grad de ocupare 1%!) comparativ cu Clujul unde sunt 23123 persoane pe lista de asteptare din 5685 locuri disponibile (grad de ocupare > 400%). Cred ca poti sa vezi diferenta majora...

carutasul

cred că Timișoara a deschis mai multe centre de vaccinare decât alte județe și parțial asta explică diferența de "cozi"

nicolaem

in ultimele saptamani TM are multe centre poate si din cauza ca primarul si seful CJ au tot facut scandal. Chiar vaccineaza pe zi mai mult decat Clujul.
vlad, de unde ai date cu numar de morti pe judet?

dr4qul4

Timisoara a avut si vreo 3 zile avans la vaccinarea la liber.
Dar degeaba sunt 125k vaccinati (daca cifra e reala) cand acum nu mai e nici un doritor. Ma rog sunt 398 pe listele de asteptare la o capacitate de 12528.
In brasov sunt 5950 la o capacitate zilnica de doar 3562. CJ 21571 la o capacitate de 5634.
Bucuresti 47894 la o capacitate de 13632.
Mures 8382 la o capacitate de 2100. Mai rau ca Timisoara stau doar CS, AR si BT, V, NT, VN, CL, BZ, MH, GJ, MM, BN, HG, CV.
Practic de azi/maine, in aceste judete vaccinarea se va opri din lipsa de doritori.

Daca aveti date cu numarul de vaccinati pe judete, puneti-le sa le studiem si noi. Dar eu ma asteptam ca orasele mari sa fie campioane la vaccinare.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

vladb

^^ De pe https://cj.prefectura.mai.gov.ro/buletin-de-presa-situatie-masuri-covid-19-judetul-cluj-381/ si de pe https://covid19.geo-spatial.org/?map=decese.

^ Pe facebook-ul institutiei prefectului sunt puse informatii cu delay de o zi asupra celor vaccinati. Exemplu din 20 aprilie:

Powered by API/PUM imgur uploader

frunzaverde

@pasadia - asta e gasit "nod in papura".

Singurul care poate sa o sune pe Baba Tanda este medicul ei de familie. Care, in cazul meu, si-au facut treaba:

- la parintii prietenei (in Brasov), ambii grupa IIb, a sunat cu o rezervare deja facuta.
- la bunica mea (90 de ani, Bucuresti), medicul ei a sunat si facut munca de convingere, pentru ca ea initial nu dorea (in care am fost "cooptati" si noi, eu si taica-miu), motivand aminitrea vaccinurilor din anii '50, care "te tintuiau la pat si cate o luna".
- la parintii mei (IIa si IIb) a mers mai prost, medicul lor de familie le-a spus ca nu gaseste doze pentru ca nu a inteles cum functioneaza sistemul, dar le-a zis sa se programeze ei daca gasesc, ori pe net ori pe platforma, si asa au facut.

Prin urmare, toata lumea e vaccinata acum, cu ambele doze. Si eu cu prima. Asta (informarea ca exista imunizari esentiale), si cum se face programarea, este pana la urma, datoria medicului de familie. Statul, altfel, nu are numarul Babei Tanda, si nu are de unde sa-l faca rost (cartele prepay sunt multe, mai ales la tara).

Este practic imposibil sa faci "caravana mobila" cu Moderna sau Pfizer. In momentul in care e decongelat (citit din multiple surse, si a confirmat asta si persoana de la centrul de vaccinare; am fost curios de cum asigura temperaturile, si erau super-dornici sa explice ce si cum), este extraordinar de sensibil la agitat. Fiecare fiola individuala trebuie impachetata in multiple straturi de folii protectoare (bubble wrap) si apoi cu foarte mare atentie transportat. In Stockholm, sunt probleme (care rezulta in vaccin stricat si casat) la transportat, pe asfalt, in oras, 2-3 km.

Si stiu ca deja incep caravanele mobile - uite-aici in Buzau (de exemplu), unde pleaca 11 caravane la drum: https://www.news.ro/social/buzau-caravane-mobile-de-vaccinare-in-11-localitati-izolate-unde-nu-exista-medic-de-familie-iar-oamenii-nu-s-au-putut-programa-la-vaccinare-1922401620002021041420127711.

Nu se ia in ordinea inscrierilor, se ia in ordinea grupelor si a inscrierilor (I, IIa, IIb, IIIa, IIIb) -  vezi pe vaccinica unde dau detaliate (https://mess110.github.io/vaccinica/). Sistemul e automat, nu e controlat de centrul de vaccinare.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

vladb

^^ Plus: https://www.stiridecluj.ro/social/veste-buna-aproape-40-din-populatia-orasului-cluj-napoca-s-a-vaccinat referitor la situatia din municipiul Cluj Napoca. Cifra aia vehiculata acolo e, tehnic, si mai mare. Sunt 38,5% vaccinati din totalul celor aproape 325000 locuitori. Dar daca scadem populatia sub 18 ani + un numar* (necunoscut, dar deloc de neglijat) aferent celor care au facut naveta in alte judete, eu cred ca cifra respectiva ajunge deja la 50% vaccinati din populatia target.

*Sunt unul dintre putinele persoane din compania mea care s-au programat (au prins loc) in februarie in judetul Cluj. Somcuta-Mare, Supur, Sighetul Marmatiei au fost destinatii de vaccinare pentru o gramada din colegii mei. Aceleasi lucruri le-am auzit si in jurul meu, deci banuiesc ca nu e deloc neglijabil acest numar + sunt absolut convins ca Emil Boc nu i-a cuprins si pe acestia in cifrele vehiculate. De altfel, sunt absolut convins ca nici CNCAV nu are inca "filtrata" aceasta informatie.

Totusi, o situatie zilnica pe judete, exista pe undeva? Poate si o lista "a rusinii" (nu la modul peiorativ, dar macar declarativ) ar mai da un boost procesului de vaccinare.

pasadia

Rahat, nu are statul numărul de telefon. Uite, nod in papură căci tot ai pomenit expresia:

Diabetic, 50 de ani, se programeaza singur pe platforma in jur de 20 ianuarie. La acel moment singurele sloturi disponibile erau după 20 martie, Pfizer. A înțeles și el și toată lumea că statul român nu putea fi sigur la acel moment de calendarul lucrărilor și nu avea cum să-i garanteze o data mai buna (deși deh, îl consideră prioritar).

Însă apoi statul roman da drumul la Moderna, la AZ, face programări de zor (grosul acestora pe ascuns, fie locuri rezervate cadrelor didactice și altor categorii precum funcționarii publici sau structurile militarizate - care oricum aveau propriile centre). Ba mai mult decât atât, statul român vaccinează câteva sute de mii de oameni în intervalul asta ( să zicem 01.02 - 20.03) unele dintre ele fără a fi în categoria 2 (fie pe sustache, fie apoi prin deschiderea fazei III înainte de 15.03).

Dar diabeticul ăla? El a dat statului român numărul de telefon, adresa de e-mail. Crezi că i-a trecut prin cap statului român să ii devanseze programarea (căci deh, "prioritizare"). Nu, nici vorbă! Dar evident, e vina lui că nu a renunțat singur la programarea făcută și nu a căutat metode să își facă alta. Nu e niciodată vina statului, cum de imi permit să spun asta?

Da, pe 20.03 diabeticul a luat virusul de la familia lui (au avut toți, sotie, frate, părinți). S-a terminat cu bine (probabil e meritul statului, nu?).

Și spre știința ta - în știrea de mai sus se vorbește de caravana / tir mobil cu Moderna (deși cu vaccinul considerat de tine greu utilizabil). Nu cu AZ.
Echipe mobile au mai fost prin Romania. Dar foarte puține, mai degrabă inițiative singulare pe la nivelul unor DSP-uri sau centre de asistență și au avut că beneficiari numere restrânse de bătrâni din centrele de asistență.

Dar - se putea face echipe mobile. Și in ianuarie, și în februarie și în martie. Și se putea face astfel încât să fie mult mai multi beneficiari chiar din categoriile ce le numeam "prioritizare". Însă au fost mai importante centrele de vaccinare ascunse și beneficiarii "sistemului".

mircea

@vladb Legat de infatuări locale, swing and a miss. Dacă @dr4qul4 avea acoperire în cifre, adică de numărul de persoane vaccinate era de 70.000 în județ și situația pe listele de așteptare era identică îi dădeam dreptate. Dar nu este așa. Rata de vaccinare e peste media națională. Că se poate vaccina și mai mult, absolut de acord. Ar trebui să se vaccineze lumea în draci? Desigur. Dar de aici și până la rușine e cale lungă...
Îmi amintește de un banc, cu unul care iese rupt în gură seara din birt și pleacă spre casă rezemându-se de gard. În fața lui, la vreo 3 metri, un alt bețiv stătea întins pe trotuar. "Bă, nemernicule, cât ai putut, mă, să bei de să nu poți să te ridici de jos ca ultimul acoolic? Să-ți fie rușine!" La care ăla de pe jos îi spune: "Băi viteazule, ia vezi că ți se termină și ție gardul în 2 metri". Deci mai vorbim peste vreo două, trei săptămâni, după ce se termină gardul și din celelalte județe.

LE: @dr4qul4 ai aici niște date despre județul Timiș.

https://www.tion.ro/sanatate/inca-4600-de-vaccinuri-anti-covid-facute-in-timis-peste-66-000-de-persoane-au-primit-inclusiv-doza-de-rapel-1422619/

Din păcate, după schimbarea de la MS, din câte știu, nu s-au mai dat rapoartele pe orașe.

dr4qul4

da-ne si noua cifrele. Eu nu am gasit nicaieri numarul de vaccinati de pana acum.
Tot banatul este sub media natioanala. Sunteti la nivelul judetelor "sarace cu duhul". Ori  aveti multe culte religioase antivaxer, ori vi se rupe. Aveti cea mai mare capacitate de vaccinare. La voi a fost cel mai simplu sa te vaccinezi (eu abia maine primesc prima doza in conditiile in carem-am inscris din prima zi).
Arata-mi ca aveti mai multi vaccinati, raportat la populatie ca Iasi, Constanta, brasov
Eu astept criteriile de carantinare care sa tina cont si de numarul de vaccinati.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

florin74

vladb

^ ^ Gardul ala care se va termina @mircea e un plus la rata vaccinarii din Cluj fata de datele de azi. Adica vrei sa imi spui ce? Ca cei 23000 de pe listele de asteptare din Cluj se vor termina? Clar! Dar cu cei 410 din Timis ce crezi ca se va intampla?! Nu am inteles ce nu ai inteles, sincer. Daca vrei vorbim pe cifre, nu pe orgolii personale. Bucuresti, Cluj, Timis, Iasi, etc trebuie sa fie etalon pentru vaccinare mai ales din prisma densitatii si numarului absolut al populatiei target. Din pacate Timisul e dincolo de mijlocul clasamentului...

florin74

Foarte bine la vaccinari zilnice... 4600 pe zi doar in oras. In Cluj sunt 4500 in tot judetul.
Si aproape 270.000 de doze aplicate... fata de 240.000

La care se adauga turismul... Care in Cluj-Napoca a fost mare...

mircea

@dr4qul4: Insiști cu o prostie cu sub media națională deși chiar tu spui că nu știi cifrele. Hai să math it down:

2.801.060 persoane vaccinate la nivel național până la raportarea de ieri. Luăm o populație de ~18.200.000 că atâtea erau pe listele electorale, deci eligibile pentru vaccin. Media natională e de 15,39043956043956% persoane vaccinate.
La ultimele alegeri, din toamnă, în județul Timiș pe listele electorale erau ~620.000 de persoane în județ.

Din linkul de mai sus, avem așa:
205.487 vaccinuri administrate, din care 66.481 cu două doze.
205.487 - 66.481 = 139.006 persoane vaccinate.

Adică o medie de 22,42032258064516%. Dacă tu vezi 15,39043956043956 mai mare decât 22,42032258064516 atunci e problema ta. Dar aia nu înseamnă că ai și dreptate.

@vladb: e clar că în Timiș s-au cam epuizat doritorii. Ziceam doar că diferențele între județe, la capăt de gard vor fi de câțiva centimetri (procente), nu o să fie 75% în Cluj/Iași/București și 23% în Timiș. Problema e că la toți ni se termină gardul și nimeni nu mai ajunge acasă, chiar dacă unii mai fac un pas sau doi în plus. Dacă e să-i fie cuiva rușine, ar trebui să ne fie la toți, colectiv, pentru că nu o să ajungem la 40% nici măcar pe vârfuri, darămite la nivel național.

Unde e Timișul dincolo de mijlocul clasamentului? La doritori existenți? Da, cred că e chiar ultimul pentru că marea majoritate s-au vaccinat deja. La persoane deja vaccinate, nu chiar. Tocmai ce am demonstrat-o prin calcule simple, un pic mai sus. Ori intervenția mea de la persoane vaccinate a plecat ( dr4qul4 batând câmpii cu "Timișul n-are nici o treabă cu vaccinul").

@florin74 sunt 4.600 în tot județul Timiș, nu doar în Timișoara.