Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

subway

Situatia incepe sa devina tragica, 800cazuri stocate la UPU si in ambulante si doar 17locuri disponibile la ATI.

nicolaem

asa e. acum o luna ma miram ca 3 partide care nu au o campanie electorala in fata sunt intru-un consens perfect de a pastra masuri mai relaxate decat anul trecut, electoral. in schimb pe numiri in functii "dezbat" si acum.

probabil s-au bazat prea mult pe vaccinare si nu s-au asteptat la problemele AZ.
1 milion de vaccinati suplimentar era totusi un numar mare care putea avea impact in valul 3. mai ales ca noi nu trebuie sa ne raportam la populatia aia de 20 milioane pe hartie.  suntem sensibil mai putini.

Ce e totusi interesant e ca am atins mult asteptatul platou. Comparativ cu Ungaria, Cehia si multi altii din vecin strict statistic suntem ok.

Proiectul pilot, laudabil, de la TM e un esec total conform presei: Nicio persoană nu s-a vaccinat în cabinetele medicilor de familie, în a doua zi a proiectului-pilot din județul Timiș. La medicii de familie se administrează exclusiv vaccinul AstraZeneca

Macar nu are rost sa se mai chinuie in alta parte, nu are rost.

Cat de tare ar trebui sa ne ingrijoram? Sper ca totusi romanii perfectionisti isi doresc in proportie suficent de mare cel mai bun vaccin. Ca tot e gratis.

Daca tuseste careva mai tare cand pleaca de la centru de vaccinare Pfizer si il filmeaza RTV.... adio vaccinare.
Platim politele unei educatii precare in societate decenii la rand.

pasadia

2 informatii de astazi:

- o persoana care si-a facut vaccinul cu Pfizer (era programata) in Bucuresti la un centru care avea si flux de vaccinare cu AZ mi-a povestit ca persoanele ce aveau programare la AZ si intrebau daca nu ar putea totusi sa primeasca Pfizer erau mutate pe celelalt flux. Poate si din cauza asta mi-a descris situatia ca fiind haotica, cu oameni care asteptau prea mult (ea a stat in total peste 90 de minute).

- in BV inteleg ca se fac liste printre persoanele ce deservesc centrele actuale cu privire la disponibilitatea lor de a intra in echipe mobile care ar urma sa fie functionale dupa ce se primesc dozele de J&J. Se pare ca statul roman nu vrea sa faca echipe mobile cu vaccin care presupune 2 doze. 

transporter

Exista echipe mobile deja care au vaccinat cu 2 doze. La socrii mei in sat deja vecinii si-au primit si rapelul (echipa mobila).

nicolaem

^ pai ai uitat, dar unii numarau vaccinatii cu echipe mobile, centre de batrani si medici la vaccinati in afara platformei ca sa dea procentul alarmist de 30% "speciali" pe final de februarie.

La inceput de martie erau active 96 echipe mobile. Nu stiu intre timp daca numarul a crescut sau a scazut.

Noutati:

-se pare ca JJ vin mai repede cu o sapt: Prima tranșă de 60.000 de doze de vaccin de la Johnson&Johnson va ajunpe pe 15 aprilie în România / Andrei Baciu a anunțat că vaccinurile vor fi trimise la cabinetele medicilor de familie și în centre mobile.

-Se insista si cu AZ: Companiile ar putea putea deschide centre de vaccinare proprii de săptămâna viitoare

- centre care vaccinează cu serul AstraZeneca şi care nu au o adresabilitate ridicată vor fi transformate în centre care folosesc alt ser sau personalul va fi inclus în echipe mobile

Intre timp:

Pacienții de la Spitalul de Ortopedie Foișor au fost mutați vineri noapte în alte unități medicale după ce instituția a devenit spital COVID-19. Mulți dintre pacienți au fost transferați pe targă sau în cărucioare pentru că nu se puteau deplasa independent.

:(
Se cam stia de anul trecut unde e limita sistemului medical romanesc. Nu trebuia sa ajungem aici.

LE
Ma uit la cateva imagini cu evacuarea spitalului. Groaznica organizare. Incredibil. Asemenea mutari le pregatesti cel putin o saptamana si le gaci in cateva zile. nu le fortezi in cateva ore.

TibiV

NU poti sa le faci in cateva zile, cand spitalele "dau pe dinafara" de la o zi la alta...

Explicatiile lui Raed Arafat:
https://www.facebook.com/1012537625439778/videos/1387413161622319
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Cristi N

Pe Antena 3 si RomaniaTV e delir, iar RealitateaTV se chinuie si ea sa prinda un loc pe podium.  :bash:

Europiu

Între timp, Parlamentul german "are pe țeavă" o modificare a legii care să permită un lockdown hard de la o incidență de 1 la mia de locuitori pe 7 zile...

Aveți grijă de voi, oameni buni, să fiți și să rămâneți sănătoși!
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

dr4qul4

Multumesc Doctorilor, Asistentelor, Infirmierelor si tututor angajatilor (inlusiv Managerului) Spitalului Victor Babes din Bucuresti.
Ieri am ajuns acasa.
Probabil ca nu intereseaza pe nimeni, dar o sa descriu "experienta mea".

- Incep prin a spune ca m-am protejat mult peste medie, dar uneori am lasat garda jos...mai ales cand se apropia vaccinul.....
-Miercuri 17 Martie - m-am trezit cu o mica jena in gat. pe la 3 a inceput sa-mi creasca temperatura. la 6 aveam cam 36.5, la 7 aveam 38.5. Mi-am facut un tet rapid din farmacie si  a fost Negativ. dar stiam ca e fals. Am inceput sa iau nurofen si paracetamol (la sfatul unui medic) si niste vitamine.
- Joi 18 Martie am luat si azytrox (antibiotic) si am renuntat la nurofen.
- Vineri 19 Martie - mi-a fost incredibil de rau. am sunat la salvare....au zis COVID? venim sa va testam. Eu chemasem salvarea pt ca imi era rau. A venit dupa 4 ore cand imi revenisem (calciu, zahar vitamine). Rezultat pozitiv. am contactat medicul de familie.
- Marti 23 Martie, dupa 6 zile de stat acasa cu episoade de febra de pana la 39.2 medicul de familie m-a trimis la spital.
Quote4 zile sunt prea multe, tu ai 6. Stiu ca esti tanar (36) dar du-te pt o radiografie si un consult.
Am plecat imediat catre spital, cu gandul ca nu voi sta acolo. In cele 6 zile, ma simtisem OK in cea mai mare parte a timpului.
Ajuns acolo mi s-a facut din nou rau. Nu am putut sa scriu pe foaie ca nu ma internez si m-am intins pe un pat.
- Radiografie si control... Ambii plamani afectati peste 50% spre agravare. Situatie medie-severa. Am avut noroc ca am prins un pat. 5 persoane intr-o camera de 25mp+baie. Acolo am stat urmatoarele 18 zile/17 nopti. Am avut televizor.
- au inceput episoadele de tuse ( 5 minute in continuu pana ramaneam fara aer de tot). Seara mi-au pus masca de oxigen. a fost accesoriul meu pt urmatoarele 12 zile + intermitent inca 1.
- Mi-au mai facut 4 radiografii si un CT. Plus sange luat de vreo 6 ori.
- Personalul medical s-a purtat exemplar. Nu ma asteptam sa aiba atat de multa rabdare. Singura problema era cu explicatiile. Iti spuneau ce si pentru ce iti fac, dar cam atat. II inteleg pentru ca aveau foarte multi pacienti.
- Primele 2-3 zile de spitalizare au fost groaznice. Ma bucur ca am fost in spital. au bagat tot felul de perfuzii in mine. Eram atat de ametit incat nu prea intelegeam nimic.
- Joi 25 Aprilie m-au trecut pe Redemsivir si Ceform (antibiotic). pana seara am scapat de febra.
- injectii zilnice cu fragmin (anticoagulant facut in burta). (plus pastile si ventolin)
- Dupa 5 zile de redemsivir, mi-au dat si tocilizumab (1 doza). Cu fiecare zi care trecea tratamentul isi facea efectul.
- Marti 6 aprilie trageam sperante ca o sa plec si eu acasa: Analize de sange, test pcr si test de anticorpi facuti dimineata. Radiofrafia a aratat ca mai aveam ceva pe plaman.
- Vineri 9 aprilie mi-au facut CT. Nu a iesit perfect (mai am ceva pe plamanul stang) dar m-au externat. Ma duc peste o saptamana la control.

In cele 18 zile de stat acolo prin salonul de 5 au trecut 12 persoane. Unul a plecat dupa 8 zile. Altul avea 3 saptamani. Din 12...1 singur fumator. Poate fumatorii ajung la parter (unde aveau ventilator din perete nu butelii de oxigen) sau mai rau..la ATI.
imi era mila de asistentele care carau buteliile alea de 20-30kg. Dar nu puteam sa le ajut. Daca faceam 10 pasi, oboseam. Asa eram toti. Abia dupa ce am renuntat la butelia de oxigen am putut sa merg pe picioarele mele la radiografie. aveam 1 etaj si 100m si m-au dus cu caruciorul.

In concluzie.. NU ESTE O SIMPLA RACEALA! Daca te duci din timp la spital (2-3 zile de simptome ca febra, tuse, sughit, deranj stomacal, oboseala accentuanta) iti vor face un control si te vor trimite acasa, CU TRATAMENT ADECVAT. Sau te interneaza si scapi intr-o saptamana.
Daca stai acasa "ca trece" poti sa o patesti rau. Si o sa ocupi mult mai mult timp patul acela din spital. Pe care e bataie (am vazut cu ochii mei cate ambulante veneau). Imediat ce pleca cineva, aparea altul. Si tineri si batrani.

Inchei prin a va spune ca am o frica teribila de ace (lesin frecvent cand mi se ia sange si chiar si la vaccinuri).
Daca nu vreti sa fiti ciuruiti ca mine, faceti cele 2 doze ale vaccinului.
Iar daca stati acasa, sa aveti oximetru. Daca scade sub 94% duceti-va la spital. Eu aveam 99 la internare si 89 dupa 5 ore.

AVETI INCREDERE IN DOCTORI SI IN TRATAMENTUL APROBAT. NU ASCULTATI TOT CE SCRIE LA TV
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nicolaem

Ne bucuram ca te-ai intors sanatos!
Cele bune.

TibiV

Slava Domnului ca te-ai vindecat!

Ai grija de tine si multa sanatate...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

rizzuh

Multa sanatate si ai grija de tine in continuare.

Europiu

Multă sănătate!!
Eu zic că, dimpotrivă, povestea ta interesează pe toți.
The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

bogdymol

Multă sănătate! Mă bucur că s-a terminat cu bine. Și după cum spui și tu, mai bine 2 injecții mici cu vaccin, decât 2 săptămâni prin spital, sau mai rău!

Povestea ta este foarte asemănătoare cu cea a tatălui meu: el 58 de ani, nefumător, fără probleme de sănătate.
- a avut grijă să se protejeze cât de mult se poate
- a făcut febră și stare de răceală: a făcut test covid acasă (cumpărat de la farmacie), dar a ieșit negativ
- a fost în contact (telefonic) cu medicul de familie, prescris tratament, ceva pastile
- i-a trecut febra după vreo 2-3 zile
- după încă vreo 2 zile a rămas fără gust și miros. Făcut încă un test acasă, al lui a ieșit "neconcludent", al mamei pozitiv. Sunat la ambulanță, venit acasă și făcut test PCR la amandoi, pozitivi
- mers la spital pentru control, pe un plămân se vedea ceva pată, nu extrem de grav, dar nu era ok. A făcut iarăși febră, recomandat internarea
- stare generală de oboseală în ziua respectivă, și zilele ce au urmat
- s-a internat în spital în Arad (Grădiște), unde a primit tratament (medicamente, ceva perfuzii, injecții zilnice în burtă cu anticoagulant)
- stat în spital 11 zile (10 nopți), făcut test pcr în ziua 8 (neconcludent) și ziua 10 (încă pozitiv)
- starea lui a fost foarte bună, chiar daca pcr-ul a ieșit pozitiv, așa că, pentru a elibera un pat, a primit permisiunea medicilor sa meargă acasă (mama a fost și ea infectată dar cu simptome minime, e ok să stea în aceași casă)
- ieri a mers acasă, totul e ok acum :)

Ce e diferit e că ziua 0 la părinții mei, cu primele simptome, a fost cam la 10 zile după prima doză de Pfizer. Acuma o sa mai aștepte vreo 2 săpămâni și abia apoi o sa fie programați la rapel.

later edit: nu am scris nimic de personalul spitalului covid din Arad (Gradiște): din ce mi-a spus tatăl meu, toată lumea, de la doctori la asistente și tot personalul de acolo s-au purtat foarte frumos cu pacienții și le-au făcut șederea cât de plăcută s-a putut, fiind situația dată. Un mare Mulțumesc pentru cei de acolo! Ușor sigur nu le este, nici să stai îmbrăcat ca și cosmonautul toată ziua, și nici să auzi vocea foarte puternică a celor care cred în teoriile conspirației.
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

dr4qul4

Multumesc pentru incurajari. Dar tot meritul este al doctorilor.
Acum 4 zile a venit acolo singurul mai rau ca mine (47 de ani dar arata de 40 maxim). Asta pentru ca a stat 9 zile de la primele simptome si in prima seara l-au pus la copii pe un pat provizoriu, unde nu i se facea tratament covid. Doar o perfuzie si ceva pastile.

Personalul medical din spital am inteles ca e vaccinat (asa mi-a zis o asistenta). Erau foarte relaxati, chiar daca erau echipati complet (2 masti, halat, unii si viziere). Spre ei trebuie sa mearga incurajarile.
Repet, s-au purtat exemplar. Cu mult prea multa rabdare. Si asta a contat enorm. Pentru ca factorul psihologic este important.
Mai ales cand stai 18 zile inchis intr-o camera de 25mp, fara sa poti primi vreo vizita. Pentru ca nu te poti plimba pe coridoare. Usa era deschisa, dar trebuie sa fi inconstient sa nu respecti pentru ca ii pui si pe altii in pericol.

Spitalul avea de toate. Mai raman fara unele medicamente dar au inlocuitor. Dar nu ma asteptam sa primeasca toata lumea (care are nevoie de el) Redemsivir. Pe langa buteliile de oxigen, mai au si concentratoare. Merg la priza, dar fac zgomot. Daca insa ai nevoie de oxigen mult acolo e singura solutie. Sau la ventilatorul de la parter. Sau mai rau...la ATI unde nu vreau sa ma gandesc in ce stare ajung pacientii....

Dupa experienta asta voi face vaccinul chiar si la fiecare 6 luni. Probabil va fi integrat covid in antigripal pana la anul.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist