Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

elphax

stati linistiti ca nu merge platforma, inca nu se pot programa cei din etapa 3 desi au promis ca se va putea de dimineata

pasadia

Nici măcar centrele noi nu apar în platforma, deși se tot vorbește de ele. Nu-i bai, după cum spuneam - o să ne lăudăm cu dozele de vaccin ce le ținem în depozit.

nicolaem

care este sursa informarii ca astazi trebuiau deschise pentru etapa III?

Eu peste tot am gasit asa:

Zilele următoare, în localitățile menționate vor fi deschise mai multe centre de vaccinare. Numărul acestora este variabil în funcție de spațiile și resursa umană disponibile.

Fiind centre noi cred ca nu se pot deschide peste noapte. Eu am inteles ca ieri a fost anuntata decizia.

____
Intre timp s-au mai deschis cabinete pentru etapa 2 (ser Moderna):
73 de cabinete noi de vaccinare au devenit operaționale începând din 10 martie pentru programarea în vederea imunizării cu vaccinul produs de compania Moderna. Procesul de vaccinare va începe din data de 15 martie, iar capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi. Astfel, în aceste cabinete se pot vaccina zilnic peste 4.300 de persoane, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

florin74

Au aparut centre noi... Undeva intre 8 si 9 le-au incarcat.
De exemplu Bucuresti, au fost peste 6000 doze... epuizate intr-o ora. Si Timis... de la 11.000 de doze au crescut la peste 19.000
Bihor, Arad... Suceava

elphax

dar pentru categoria 3 nu cred ca merge, eu am 5 persoane puse in platforma, doar la o persoana peste 65 vad locuri ( Timis) - deci sunt doar AZ si doar cat 1 si 2

pasadia

Adevarul e ca balbaielile lui Gheorghita din conferinta de presa de ieri nu sunt insotite de nici un comunicat oficial - pe platforma nu exista vreun comunicat care sa faca referire la cele 8 sau 9 localitati si la posibilitatea ca etapa III sa se deschida mai repede.

In schimb avem acest comunicat din care citez partea asta:

QuoteProcesul de vaccinare va începe din data de 15 martie, iar capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi. Astfel, în aceste cabinete se pot vaccina zilnic peste 4.300 de persoane.

Nu stau sa caut ce presupune un centru de vaccinare (cati medici, cate asistente, cate dotari, etc...). Dar la costurile generate de un centru sa ai maxim 60 de programari pe zi mi se pare extrem de putin.

nicolaem

a zis clar in conferinta aia de presa ca azi se deschid?

Afirmatia cu balbaielile nu e un fapt cert. ma intereseaza daca a zis sau nu. eu am cautat acum si nu gasesc decat ca s-a anuntat o decizie si urmeaza operationalizarea centrelor "in zilele urmatoare"

cum putem critica nerespectarea unei promisiuni care nici nu a fost facuta?

Ca suntem nerabdatori sa apara azi etapa 3 e cu totul altceva.

LE:

Am zapat prin conferinta de ieri.

gheorghita razpunzand la o intrebare de presa a zis asa: " Nu pot garanta ca de maine se pot face programarile. acest lucru va depinde de gradul de ocupare al locurilor disponibile pentru cei din etapa II. scopul este sa vaccinam cat mai multi din etapa II dar nici sa nu ramanem cu doze nefolosite. din acest motiv vrem sadeschidem etapa III cat mai repede"

transporter

@pasadia 60 e foarte putin intr-adevar dar cred ca acest numar este doar pentru aceste cabinete, probabil mici, la tara sau e de fapt limitarea de la indisponibilitatea vaccinurilor.

Eu am fost cu soacra mea ca insotitor la un centru mare in oras resedinta de judet si la acel centru erau 4 fluxuri de vaccinare (4 cabine). Chiar si daca luam un om la 5 minute ar fi cam 12 oameni pe ora pe un flux. Iar centrul era deschis de la 8 la ora 20. Misunau acolo cel putin 15 oameni (registratori, medici, asistente, doi oameni de la ambulanta). Deci costurile sunt mari.

pasadia

Nu stabilisem deja că "indisponibilitatea vaccinurilor" nu mai poate fi folosita că scuza? Ce naiba, vin peste 5 milioane de doze in martie și aprilie și în ritmul de acum noi nu reușim să administrăm nici măcar 3 milioane în cele 2 luni.

nicolaem

Am ascultat partial acea conferinta de presa, apropo de balbaieli si deschiderea de centre noi pt etapa 3 astazi.

Gherghita a afirmat foarte clar ca :

1. Maine (adica azi) se vor deschide centre 73 Moderna pentru etapa 2
2. In zilele urmatoare se vor deschide acele centre pt etapa 3. Nici vorba de asumare, a anuntat doar decizia, urmeaza ca centrele sa fie operationalizate
3. Din 15 martie se vor deschide programari pt etapa 3 si pentru restul tarii

Eu nu vad nici o balbaiala, din contra. Daca ne facem un scop in a critica pe Gheorghita, asta e altceva.

Daca se dovedeste ca aceasta critica e nefondata vad ca trecem peste si cautam alt nod in papura.

Numarul de 60 persoane pe centru.

Eu am observat ca iau 4 oameni pe ora. Nu stiu de ce au decis asa, sper ca in curand sa modifice acest numar. inutial puneau si timpul de asteptare pt reactii adverse.
Centrele sunt supradimensionate acum. aici e corecta observatia. Dar pana in acest moment aceasta temporizare a fost buna pentru ca a permis impartirea dozelor in tara in cat mai multe centre.

Ce va fi in aprilie hai sa asteptam. Nu stim cate centre se vor deschide si nici daca va creste nr de vacinati pe ora. discutia pe aprilie e de genul "presimt ca o sa fie rau". nu stim inca

La acest moment era un exces de vaccin AZ si CNAV s-a miscat repede pentru a remedia rapid situatia.

Stii cumva in schimb daca VV a facut ceva pentru a remedia situatia testarii insuficente in judetele cu probleme? vreo conferinta de presa eventual (cu sa faura balbaieli) cu prezentare de masuri prin DSPuri si spitale, ca tot e fan transparenta.

Nu de alta dar astazi s-au facut 17 mii de teste PCR in protocol medical la 4500 de cazuri. La final de octombrie la acelasi numar de cazuri se faceau 20 de mii de teste in protocol.
Cel putin anul trecut cand se vorbea ca testam putin, se vedea macar o panta ascendenta (poate insuficent de mare cresterea), tataru ne mai zicea ca a crescut capacitatea de la x la y.
Anul asta nu stim nimic, testare constanta. 0 transparenta

transporter

"indisponibilitatea vaccinurilor" este o problema reala. Chiar daca primim milioane de doze in luna martie sunt doua probleme:

1) Vaccinurile astea trebuie sa ajunga la peste 1100 de centre din toata tara. Centrele mari din orase mari primesc mai multe, centrele mai mici de la tara primesc mai putine.
2) Daca te uiti la numerele astea: 60 de vaccinati pe zi, 73 de centre Moderna si 4600 oameni vaccinati pe zi si faci niste legaturi o sa observi ca acestea sunt centre de vaccinare cu ser Moderna, ser care este disponibil in cantitati foarte limitate, in jur de 200.000 primim in Martie - numar care trebuie sa ajunga si la centrele astea noi deschise dar si centrele mai vechi.

pasadia

Ok, si vaccinul se tine la minus 80 de grade si alte scuze inventam in continuare...

1) exista transport, exista drumuri care duc peste tot pe unde deschizi acele centre (ok, nu or fi autostrazi, dar totusi)
2) daca tot vrei neaparat sa existe centre dedicate unui singur tip de vaccin (ca nu cumva sa se incurce lumea daca sunt 2 vaccinuri folosite in paralel in acelasi centru) atunci nu ar fi mai simplu sa deschizi doar 40 de centre dedica Moderna in care sa faci cate 120 de vaccinari pe zi ? Si daca e, deschizi alte 30 pentru vaccinare cu AZ (si mai reduci altfel si din numarul de frigidere / transporturi frigorifice necesare).

transporter

Aici sunt oarecum de acord cu tine, ma depaseste logica organizarii acestor centre de vaccinare. Pur si simplu cred ca dupa incidentul cu vaccinarea incrucisata (Moderna la prima doza, Pfizer la rapel) nu prea mai au incredere in cadrele din centrele de vaccinare.

Totusi trebuie sa avem centre suficiente si relativ uniform distribuite in teritoriu pentru a facilita si vaccinarea categoriilor mai defavorizate pentru care deplasare implica transport in comun la frecvente reduse sau incomode plus alte inconveniente.

nicolaem

eu sper sa dea voie la medicii de familie sa vaccineze (AZ si J&J)

recorder se pare  ca a primit de la MS mai multe date despre vaccunare

https://recorder.ro/ce-ascund-datele-complete-despre-vaccinare-cei-din-armata-si-a-bagat-rudele-in-fata-la-bals-s-au-vaccinat-sute-de-persoane-din-etapa-a-iii-a/?fbclid=IwAR3L-nUy-S6zepkwzrFq8dwnQJ8Tj1lCKTQUgTmwjhoH-BKExPS13vAkIx4

Avem 4000 de oameni care au sarit randu la 1 milion de vaccinati.
"Campioane" cateva case ale armatei cu personal aferent.

Acum cifra asta o putem privi in mai multe feluri
Vlad Mixich zice asa

Surprinzător, procentual fenomenul nu este deloc amplu: undeva cam 0,6% din totalul persoanelor vaccinate în România. Credeam că e mai mult, dar în realitate nu e.

In tara in care coruptia e in sangele toturor consider si eu ca acest procent este mic, ma asteptam la mai mult. Sefii aia de centre is oameni din institutii unde plicul sau sticla de whiesky deschidea usi.

Pe de alta parte am zis si repet, demersul lui VV de a publica aceste date este unul corect.

Cristi N

Au comunicat acum cateva min pe facebook deschiderea grupei 3 incepand de azi in cele 9 localitati.

🟢 Începe Etapa a III-a în municipiile cu rata de incidență de peste 4,5 la 1.000 de locuitori!
🗓️ În vederea accelerării campaniei de vaccinare și limitării efectelor pandemiei, începând de astăzi, 10 martie, se deschide etapa a III-a pentru persoanele din localitățile/municipiile cu rată de incidență cumulată de peste 4,5 la 1.000 de locuitori.
📈 Pe lângă cele 21 de fluxuri deja existente pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, se vor deschide alte 38 fluxuri noi de vaccinare pentru acest tip de vaccin, în municipiile si localitățile cele mai afectate de îmbolnăvirea cu noul coronavirus.
💻 Astfel, începând de astăzi, 10 martie, 3.540 de persoane se pot programa în aceste cabinete, pentru o perioadă de 10 zile (15.03.-24.03), iar vaccinarea propriu-zisă se va realiza începând cu data de 15 martie. Ulterior, programarea beneficiarilor se va efectua din listele de așteptare, cu respectarea criteriilor de prioritizare, conform strategiei naționale de vaccinare.
❗Reamintim faptul că listele de așteptare vor deveni operaționale la data de 15 martie a.c. Capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi.

Sursa: ROVaccinare