Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

subway

Problema reala e lipsa dozelor in numar suficient asa ca facem false prioritizari...in loc de vaccinari.

nicolaem

^^
referitor la ce inteleg. ma refeream la faptu ca a fost gasit un aspect negativ (cam asta face VV de cand e minustru cauta probleme si le scoate la suprafata). Nu zic ca e rau da asta e activitate de ong/presa Constructiv nimic. Ne-a zis cumva cate aparate PCR is in judetele alea cu testare scazuta si cand cumpara altele? De dragul transparentei.
Nu faceam nici o legatura cu faptul ca tu te-ai vaccinat (legal sau nu), deci nu e vb de o confuzie.

referitor la vaccinare.
Au fost si aici pe forum semnalate si propuse unele lucruri. CNAV se misca si deja le-a pus in practica:
- eliminare limita varsta AZ
- deschidere etapa 3 din 15 martie
- azi pluseaza cu deschiderea etapei 3 chiar mai repede in 9 orase.

Explicatie alegere orase: rata peste 4.5 pentru prevenirea carantinarii.

Tu zici ca e haos. Dece? Chiar crezi ca vine cineva 200km? O fi vreo exceptie nu zic nu. Iar daca vin din orasul vecin care e problema? e oricum in zona periurbana de risc ridicat.

Categoriile 3 raman prioritare pt  Pfizer si Moderna pentru ca etapa 3 se deschide doar cu AZ. De care avem prea mult pe stoc (repet asta obsesiv deoarece tu vad ca preferi sa stam cu ele in frigider de dragul ordinii absoute.

Reuters zicea azi ca in Franta doar 24% din dozele AZ au fost folosite. La noi parca erau folosite  30 si ceva.

@subway sunt 2 probleme distincte.
              -Lipsa dozelor pt 2 vaccine ( asta nu o poate rezolva CNAV, dar a pastrat prioritizarea)
              -Surplus de doze AZ : asta o poate rezolva CNAV prin eliminarea prioritizarie. Lucru deja facut

pasadia

Adică eu eram ăla care atrăgea atenția ieri că la ritmul actual de vaccinare rămânem cu prea multe stocuri și tu spui azi, după 30 de ore, că asta e dorința mea, să se rămână cu stocuri. Nu draga, dorința mea ar fi fost să deschidă deja programările peste tot - până la urmă doar deschizi o platformă cu liste de așteptare, că doar maestru Gheorghiță asta anunță acum câteva zile - vor fi doar liste de așteptare, cu contactare ulterioară pentru programare. Sau nu, stai, în alea 8 orașe facem programare - în centre care inca nu sunt deschise căci mai trebuie DSP-ul să facă o vizită și să mai bifeze niste căsuțe....

Pe de altă parte voi ignora complet mesajele tale, la fel cum o fac cu succes și în cazul altora. La fel cum târziu m-am decis sa ignor și mesajele tale trimise pe privat. Retrospectiv tind sa cred că în mod intenționat, probabil din postura de fan PNL, ți-ai propus sa arunci diverse acuze voalate peste tot ce tine de USR sau PLUS. Nu de alta dar până nu ți-am scris că sunt membru acolo nu ai ținut să mă contrazici atât de insistent. Și în plus mai avem și atitudinea asta - tot ce se întâmpla pe tema reacției statului român e perfect, dar doar sa nu vina de la Voiculescu. Interesant partizanat.

nicolaem

absolut deloc.
Il critic pe VV pentru ca e printre putinii de la care aveam asteptari in guv asta. Dar na, daca il critici pe rasfatatul presei esti sigur fanul  celorlalti.
E si asta un mod de a vedea lucrurile.
Nu am facut nici o referire de grup. Am vb strict de o persoana. O fi interzis sa te iei de el. Nu are sens sa asociezi persoana cu grupul.
Chiar nu vreau sa politizez deloc.
La TM am zis ca e penibil atat si seful CJ cat si primarul pentru ca se tot cearta prin presa. nu am zis doar de unu din ei.

Daca vrei, si mai penibil mi se pare Boc la Cluj care a refuzat carantinarea la finalul anului trecut cand era necesara si a vorbit tot pe langa subiect. Mintea fara rusine ca o ducem bine cand ciferele la ATI erau in crestere desi in restul tarii scadeau. Maximul din valul 2 in oras a fost la 3 saptamani dupa restul tarii pentru ca el a refuzat sa ia masuri la timp.

Cu stocurile asta se pare ca zicem amandoi ca stam cu ele pe stoc. Acum diferenta intre a deschide la liber pentru toata tara vs a deschide prima data pt 9 orase nu vad de ce e ceva ce sa ne inflameze atat de mult. Sunt 2 optiuni care rezolva aceasi problema. Eu zic ca is bune ambele. Nu vad de ce sa ne certam care e mai buna, diferentele sunt nesemnificative.

Tot imi dai cu asta ca reactia statului roman e perfecta. E a 3a oara cand mi o arunci in fata desi eu nu am zis niciodata asa ceva. Am zis strict de vaccinare ca am avut un start bun peste asteptarile mele. De ce alegi sa ma ataci cu ceva ce nu am zis numa tu stii.

Ce am vorbit in privat ramane in privat.

As putea sa te intreb si eu de ce anul trecut aveai tinta pe tataru ca nu face teste, iar acum cand responsabil de testare e VV, nu mai zici nimic in schimb ataci vaccinarea.
testam pe programul national la fel ca in octombrie 2020. Adica mult sub final de noiembrie cand am mai avut dezbateri pe testaresi se insinua ca nu se testeaza din cauza campaniei electorale. Acum nu mai intereseaza pe nimeni ca untem departe de cifrele din noiembrie:

Quote from: pasadia on December 14, 2020, 11:54:08 PM
Da, cu numărul de teste naționale scăzute cu vreo 30% în aceeași perioadă, nu? Fără să știm dacă se mai testează in acele.localitati...
Ce sa zic, o fi putina disperare și la Raed Arafat, poate simte riscul de a fi lăsat deoparte într-un viitor guvern.
asta spuneai atunci desi gresit, testarea era constanta la acel moment. doar ca nu mai crestea.
E constanta si acum de 2 luni desi numarul de cazuri s-a dublat.

subway

Fara partizanate politice eu constat doua lucruri referitor la vaccinul AZ, una de marketing si cealalta de eficienta.
Problema de marketing e pretul redus si in subconstientul popular ce e ieftin e prost, desi datele concrete infirma supozitia;
Problema de eficienta se refera la durata lunga pana la rapel, nu la eficacitatea imunizarii ci la intarzierea realizarii ei efective.
In privinta prioritizarilor e clar ca sunt necesare dar singurul criteriu valabil e riscul de infectare, riscul de forme grave ce duc la ATI si mai ales riscul de a merge direct la cimitir.
Din punctul asta de vedere n-am inteles de ce nu-i prioritizeaza pe cei din categoria de varsta 55-65 si-i baga la gramada cu tineretul taurin...
:)

florin74

Nu neaparat.
Are o eficacitate foarte mare dupa prima doza AZ

În a patra săptămână după administrarea primei doze, vaccinurile Pfizer și AstraZeneca au redus riscul de spitalizare cu 85%, respectiv cu 94%.  Studiul a fost realizat pe întreaga populație a Scoției, de circa 5,4 milioane de locuitori, iar rezultatele preliminare au demonstrat eficiența ridicată a ambelor vaccinuri anti-coronavirus, în privința cazurilor severe de infectare.

Inclusiv la Pfizer s-a observat ca rezultatele mai bune se pot obtine daca extinzi intervalul.. In unele tari se face la 42 de zile rapelul
Eu cred ca din graba de a scoate cat mai repede vaccinul, toti s-au axat pe un rapel la interval cat mai scurt  Acum, cand deja incep sa apara date reale, nu din studii clinice. cu un numar mare de subiecti, poti trage niste concluzii mai aproape de realitate, si sa iti calibrezi corespunzator politica. Oricum, britanicii au fost foarte "indrazneti" in abordarea lor... Si da rezultate. Restul europeniilor extrem de conservatori, si rezultatele se vad.

subway

Nu neaparat ce?...ca n-am prea inteles...

florin74

Quote from: subway on March 09, 2021, 08:26:57 PM
Problema de eficienta se refera la durata lunga pana la rapel, nu la eficacitatea imunizarii ci la intarzierea realizarii ei efective.

E deja eficient dupa prima doza... La asta m-am referit. Si tot mai multe state extind intervalul de rapel pt a vaccina cat mai multi cu prima doza. Exceptie cei care se scalda in doze... Alde Israel si mai nou SUA, ca au ajuns sa vaccineze 2.5-3 mil pe zi....

subway

Daca ar fi asa de eficient din prima n-ar mai fi nevoie de rapel...dar ete nu e!...iar producatorul nu-si asuma asa ceva.
Singurii care pretind asa ceva sunt cei de la J&J, cel putin pana in prezent.
E bine de subliniat ca perioada de rapel recomandata de producatori e perioada minima, in rest s-au cam ferit sa indice si o perioada maxima.
Tarile care au lungit lalaiala au facut-o mai mult din stresul provocat de penuria in aprovizionare pe care au incercat sa o ambaleze in justificari mai comestibile populatiei...

nicolaem

ai aici datele studiului pe 17k indivizi:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00528-6/fulltext

Modelling analyses showed an increase in vaccine efficacy after two standard doses from 55·1% (95% CI 33·0 to 69·9) with an interval of less than 6 weeks to 81·3% (60·3 to 91·2) with an interval of at least 12 weeks. A single standard dose had an efficacy against symptomatic COVID-19 in the first 90 days of 76·0% (59·3 to 85·9), yet provided no protection against asymptomatic infection (vaccine efficacy −17·2% [–248·6 to 60·6]). Notably, efficacy against any nucleic acid amplification test-positive cases, including symptomatic and asymptomatic or unknown cases, was 63·9% (46·0 to 75·9) after a single standard dose, suggesting the possibility of reducing viral transmission.

Nu stau rau nici la o singura doza.

subway

Pai exact asta am spus si eu, ia mai reciteste cu atentie.

dr4qul4

Acum 1 luna, as fi zis ca ma vaccinez doar cu Pfizer.  Maine m-as vaccina si cu AZ (bine nu voi putea ca azi a fost ziua 44 de  :-[ ).
Momentan nu as baga J&J in vena (ma rog muschi). Dar peste  1 luna cine stie.
Deja nu ma sperie nici  navele spatiale (sputnik) sau cele made in China... Sunt convins ca au un vaccin eficient. Au furat startul si au capabilitatea tehnologica pentru dezvoltarea unuia (si rusii au si au avut mereu). Insa nu sunt convins ca si exporta vaccinul ala bun. Poate il trimit diluat, dar au 1,5 miliarde de oameni de vaccinat la ei acasa.

Ce vreau sa spun... vaccinati-va si convingeti si pe altii sa se vaccineze. Orice vaccin "testat" deja pe milioane de oameni e bun si pentru romani.
Observ multi tineri contra vaccinarii. Pe de o parte ii inteleg pentru ca virusul asta e doar apa de ploaie pentru noi (ma includ in categoria asta...momentan), Pe de alta parte ii condam pentru egoism. Cu totii avem parinti si bunici. Pentru ei nu e simplu deloc.
Nu e nevoie sa va exemplific. Suntem cu totii constienti de ce face acest virus la cei peste 60 de ani. 
Urmeaza sa vina dozele. in toata lumea, nu doar la noi. Primim 2,6 milioane de doze. Daca nu le consumam repede, altele mai vedem la toamna.
Daca le consumam intr-o luna, sa fiti siguri ca mai gasim si altele.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

elphax

avem statistici cu cadrele medicale vaccinate? ca tot apar focare in spitale. multi au refuzat sa se vaccineze, inclusiv cei care au 3 luni de cand au avut covid. ;)

rt25

din amintiri parca ceva de genul 80-70-50 (medici, asistente, infirmieri) se vaccinasera conform unui articol pe care il citez din memorie care a aparut la deschiderea etapei 2 de vaccinare.

Cat despre cele 9 orase care primesc etapa 3 cu 5 zile mai devreme... Eu o vad relativ si ca o compensare a faptului ca si-au facut treaba si au testat temeinic (ironic, fix cele 9 testeaza corespunzator)...

nicolaem

Da, putem interpreta cele 9 orase si ca primesc un premiu in vaccin ca au fost harnici la testare.
^eu stiu doar de asta, de acum aproape o luna:

^^ cred ca dorinta de vaccinare va fi ajutata si de noua isterie inceputa ieri prin media cu esentialii vaccinati si numarul de centre de vaccinare din institutile de forta.
Ii zic isterie pentru ca e folosita (din nou) manipulator. Am verificat in datele publicate si in Bucuresti avem asa:

Categoria a II-b / personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională și al autorității judecătorești, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații, membrii Uniunii Naționale a Notarilor Publici, precum și membrii din România în Parlamentul European

Reprezinta fix 8.5% din total vaccinari in Bucuresti. O fi mult o fi putin nu stiu, dar daca te uiti prin presa s-ar putea sa afli ca is majoritari.
Procentul la cei din invatamant de exemplu e 11%.