Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nicolaem

pai locurile libere sunt la AZ. peste tot in europa e asa, am spus asta de vreo 3 ori pe forum
Si da, se pare ca cei care raspund de problema vaccinari s-au ingrijorat. raspunsul lor a fost sa dea drumul la liber la vaccinare pentru toata lumea dupa 15 martie. mult mai devreme decat ne asteptam.

Daca ati urmarit cifre desi profesorii sunt prioritari si pe deasupra au si centre dedicate abia 50-60% din total s-au inscris pt vaccinare.
Problema asta va pusca in curand si va trebui ca societate sa vedem ce putem face sa convingem pe cati mai multi sa se vaccineze.

Personal am fost curios saptamana asta sa intru in vorba cu 4 taximestristi, cumva sa vad cum se vede vaccinarea afara din bula.
Rezultatul a fost asa :
      - unu abia asteapta sa se vaccineze
      - unu nu vrea sa auda. conspiratii cifre false etc
      - 2 nu is interesati, dar daca ii programeaza de la firma poate se duc.

Suntem o societate de oameni dezinteresati, nu e ceva nou. Daca propaganda antivaxeri e mai puternica decat cea pro vaccinare acei "nehotarati" vor sta acasa.

Dragosdimitrescu

Aveti idee daca in afara de pfizer se maj aduc si celelalte vaccinuri in martie?
E doar o curiozitate personala, intrucat pe platforma de vaccinare sunt anunturi de vreo 2 saptamani in coace ca vin doar doze de pfizer.

florin74

240.000 Moderna... (2 transe) - 106.000 saptamana viitoare si 162.000 in saptamana 4
Si 1.258.000 AZ ( 249.600 de doze au fost saptamana trecuta, în a doua săptămână din martie 60.000 de doze, în săptămâna a treia - 155.000, în săptămâna a patra - 378.000, iar în ultima săptămână a acestei luni 414.000 de doze,
La care se vor adauga cam 220.000 doze saptamanal de la Pfizer.... (ca medie) in total 1.112 mil doza Pfizer
Total general : 2.64 mil doze luna martie

StefanD_

Dragosdimitrescu

nicolaem

pe langa ce spune florin mai sus, ne asteptam in aprilie la un numar sensibil mai mare.

-vor incepe livrari de la fabrica BNT din Germania (vaccinul Pfizer- BNT)
-vor incepe liivrari si de la J&J.

asteptarile politice ar fi asa : "Şefa executivului european se aşteaptă la "o medie de circa 100 de milioane de doze pe lună în al doilea trimestru, un total de 300 de milioane până la sfârşitul lui iunie".
Noi avem alocat 4.5% din ce primeste UE, asta ar veni peste 4 milioane de doze pe luna.

Intre timp in RO :

Premierul cere să li se permită să se vaccineze și celor din etapa 3, acolo unde sunt locuri libere: E o nebunie să lași locuri libere.
Legat de carantinarea Timișoarei, că "nu îmi explic cum să ajungi să ai 20.000 de locuri libere (la vaccinare – n.red.) și să fii în carantină. Primarul și președintele Consiliului Județean ar trebui să comunice mai mult pe tema vaccinării.

elphax

S-a lamurit ce e cu zecile de mii de locuri ne-accesate: sunt Astra Zeneca (cum s-a mai spus) si NU se pot programa pe platforma ! Lumea nu stie ca trebuie sa dea telefon si sa fie in categoriile speciale. Nu poate oricine sa se programeze, nici macar prin telefon.
Dar informatia aceasta nu este cunoscuta de publicul larg, iar medicii de familie in general refuza sa programeze pacientii.

rt25

Practic, azi cand vorbim la vaccinare se pot programa doar lucratorii "esentiali" 18-55 ani. Ori aici, dat fiind faptul ca prin esential s-a inteles in principal lucratori la stat (avem 1.2 mil bugetari si foarte multi peste 55 de ani), iar multe firme mici nu stiu/nu vor/nu pot sa isi programeze angajatii 18-55 din categoria a 2, raman aceste locuri la AZ.

Problema e ca, s-a dus vorba ca vaccinul AZ provoaca reactii adverse mai multe decat Pfizer si practic, multi asteapta si tintesc PFizer desi sunt in categoria 2 sub 55 ani.

Strict pentru AZ, ar fi indicata deschiderea astazi a vaccinarii pentru toti, iar pentru Pfizer si Moderna sa se pastreze logica categoriilor 2/3.

In acest mod, cu AZ aplici tehnica sa vaccinezi populatia activa mai repede ("raspandacii") si cu Pfizer si Moderna faci protectia categoriilor vulnerabile. Pentru ca daca se deschide la TOATE vaccinurile pentru TOATA lumea, riscam sa lasam batranii fara mijloace tehnice sau rude care sa ii programeze fara vaccin (ei au vrut, dar nu au avut doze cand au putut sa se programeze cu prioritate, iar apoi s-au dat ca painea calda si tintit vaccinurile pentru ei.)

pasadia

Pe de altă parte, îmi permit să spun, chiar daca nu am făcut încă calculele pe toate săptămânile, că săptămâna trecută a fost una maxima de vaccinare. Au fost administrate în total 293.555 de doze, cu un minim luni de 32.149 și un maxim sâmbătă de 48.638.

Media zilnica înseamnă 41.936, ceea ce într-o lună de 30 de zile înseamnă puțin peste 1,3 milioane de doze.

Însă voi vorbiți de 2 milioane ce vor sosi în martie și de vreo 4(?) milioane in aprilie. Caz în care mă întreb cum va ține pasul vaccinarea? Căci deja sunt deschise multe centre și pare că nu reușim să creștem atât de mult numărul de înțepături zilnice.

Aud că în Franța ar fi reușit să vaccineze 500.000 de persoane in 2 zile. Care o fi diferența - la ei nu se completează încă 3 formulare la sosirea la centru de vaccinare, nu se intra doar cate 6-8 persoane pe oră?

florin74

Au o retea mai mare de centre de vaccinare.FOlosesc medicii de familie. Adresabilitate mai mare.
Unele tari o sa permita/permit in prezent si vaccinarea in farmacii.
La noi sunt tot felul de reglementari idioate... Este interzis farmacistiilor sa faca injectii.. Ca sunt considerate proceduri medicale sau ceva de genul....

In rural e jale.. Medicii de familie nu i-au inscris... Accesul e greu la centrele de vaccinare...

pasadia

Și ce o sa facem? Pe 1 mai devenim tara cu cele mai multe vaccinuri depozitate?

florin74

Prima etapa e sa ridice restrictiile pentru AZ. Imediat
A doua sa gaseasca o modalitate de a face vaccinarea cu medicii de familie. Sa ii implice financiare. Sa ii plateasca sa inscrie persoanele in varsta sau persoanele din rural si mic urban.
Sa implice si farmacistii
Sa faca in plm o amarata de campanie de vaccinare. Ca e jenat ce este pana acum. Imi pare rau pentru VV, dar asta e o omisiune... Au trecut 3 luni de cand a inceput campania si nu avem nimic atractiv.

MihaiD

10.000 teste, din care 3.000 rapide, și 2280 rezultate pozitive, adică aproape 25%! Anomalia de week-end. Din fiecare week-end. Și ni se spune că e doar ,,coincidență". 20.000 locuri libere la AZ în TM, toată țara are locuri libere. Zilnic se pierd vaccinuri, multe, puține, se pierd. Aș da de azi liber la vaccinare pentru toată lumea. Mi se pare mult mai mare prostia de a sta cu locuri libere sau de a pierde vaccinuri (multe, puține, nu contează, înseamnă o viață salvată) decât dorința de a-i vaccina mai ales pe cei din etapele 1 și 2. Toți responsabilii din Prefecturi, DSP-uri și CJSU ar trebui puși la zid pentru anomalia de a avea acum locuri libere la vaccinare. Nu mai zic de MS, Guvern sau politicieni.

transporter

Vaccinarea merge greu pt ca nu sunt suficiente doze de vaccin Pfizer iar la Astra Zeneca e o oarecare rezistenta din partea populatiei (mai e si limita de varsta pana in 55 ani). Plus ca in aceasta perioada se pot vaccina doar persoanele din grupa 2. Eu am fost ca si insotitor intr-un centru de vaccinare si batea vantul pe acolo pt ca nu au doze suficiente si nici doritori din grupa 2.

Solutia e sa se deschida vaccinarea si pt grupa 3 cu vaccin Astra Zeneca iar doritorii din grupa 2 care asteapta dupa Pfizer se vor putea vaccina cand vor fi suficiente doze (aprilie / mai).

dr4qul4

pt mediul rural am inteles ca vor face centre mobile de vaccinare. Sunt curios daca vor elimina programarea sau vor cere primariilor sa-i programeze.
Bine ar fi sa elimine programarea pt mediul rural. Ceva de de genul: se anunta ca centrul mobil va sosi in localitate pe data X. Toti cei prezenti se vor putea vaccina, si li se va inmana o foaie ca sa stie cand trebuie sa revina pt rapel.
Ideal ar fi ca la datele respective sa fie prezenti si medicii care au asigurati in acel sat.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist