Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

Harry



cristi5

#197
Lockdown, what lockdown? Sweden's unusual response to coronavirus
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-52076293

Poate ca stiti ca in Suedia nu avem nici lockdown nici scoli inchise (doar licee si universitati). Cu putin noroc daca mentinem curba "plana" poate ca nici nu vom inchide. Teste se fac numai in spital si numai la grupe de risc. In pincipiu bolnavii se trateaza acasa (si nu vor sti daca au avut corona sau nu decat daca e grav si ajung la spital)

Dupa 120 de morti, inca se vorbeste de "ziua zero" cand incepe epidemia pe scara larga. Numarul paturilor din spitale trebuie sa faca fata la varful epidemiei. Cu cat ziua zero vine mai tarziu cu atat va "urca" mai putin si va dura mai putin. Daca ar veni azi, ar dura cam 6 saptamani. Daca o impingem mai spre vara, cand lumea nu va lucra, deci de va iesi mai putin, ar fi foarte bine.

Cam 50% din Stockholm (unde epidemia ii mai avansata ca am avut vacanta de schi exact cand a "bubuit" nordul Italiei) lucram de acasa. Numarul de calatori pe transportul in comun a scazut la jumatate si initial au redus numarul de ture dar lumea a protestat ca stateau prea inghesuiti.

Predarea la politehnica si chiar laboratoarele pe net par a merge ok. Stau si ma intreb cata energie, timp si uzura la masini (si investitii rutiere) s-ar putea economisi daca am lucra 3-4 zile pe saptamana de acasa. Si spatii uriase in centru, incalzite etc

Fireste, sunt multi contestatari ai strategiei suedeze, ai autoritatii de sanatate care o  "recomanda". Acum am invatat ca o recomandare de autoritate aici este mai puternica decat orice politic. Cum o zis Cuc, "CNAIR este suveran". Se pare ca e specific suedez, in Norvegia si Danemarca politicienii au preluat controlul si au inchis scolile. Autoritatea suedeza zice ca se transmite f putin de la copil la adult.

In urma contestatiilor (mai ales cei cu rude in Italia sunt disperati) s-au publicat toate datele (inclusiv de terapie intensiva). Acuma zic ca au suficiente date sa faca modele, sper sa le publice.

Ei zic ca e important ca orice masura luata sa poata fi sustinuta mult timp. De aceea masuri drastice si greu de sustinut ca lockdown si inchis scoli sunt amanate cat mai mult. Si e important ca oamenii sa iasa afara si sa faca sport (n-au inchis nici statiunile de schi dar au luat ceva masuri acolo). Premierul a iesit acum o saptamana si a zis sa ne asteptam ca niste oameni vor muri.  Sa stam acasa daca putem si sa nu vizitam batranii...

Cateva masuri luate, cam in ordine cronologica:
- urmarire epidemiologica in primele saptamani, pana a fost clar ca se raspandeste in comunitate
- apoi testare numai in spital
- inchis licee, universitati
- grupuri reduse la max 500
- dupa ce o intreaga familie de "suedezi" de origine somaleza au murit a inceput o campanie de informare in limbile "nationalitatilor conlocuitoare"
- restaurante cu servire numai la masa (sa nu stea clientii prea aproape unii de altii)
- grupuri reduse la max 50
- ceva campanie agresiva pt cei peste 65 ani

Sanatate la toata lumea!

gruiarew

Povesteam și eu cu unul dintre șefii din SE cum e treaba pe acolo. Ei spre deosebire de noi nu o ard aiurea și ascultă ce li se spune. N-ai să vezi suedez cu peștișorul la plimbare pe străzi că alt animal de companie n-are.

Sau oameni ce se informează din "surse alternative" și încearcă leacuri alternative. În Iran au murit o grămadă după ce au băut alcool metilic. În India beau de trăznește pipi de vacă să-i protejeze de virus. Măcar ăla nu te orbește ca metanolul (sper).

Cu lucrul de acasă iar ai dreptate. De când lucrez de acasă parcă e altceva, deși e extraordinar de mult de lucru la noi în perioada asta.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

cristi5

Pai asculta, dar depinde ce le spui. Daca le spui sa se inchida in casa, cand avem atatea paduri si carari si lacuri, suedezii nu cred ca vor asculta.

Daca insa le ceri sa stea 2 saptamani acasa cand vin din nordul Italiei, da, asculta. Isi si permit, timpul trece, leafa merge. Daca nu aveau bani, nu se duceau la schi... Deci e important si de ce ai fost plecat...

Iar de lucrat acasa cred ca multi din cei care o facem, lucram deja acasa cand ne-a recomandat guvernul sa o facem... deci ne-au ascultat ei pe noi...

oc7avian

#200
Nu eram chiar atât de mulți care lucram de acasă de dinainte. Multe firme au luat decizia în acele două săptămâni de după ce s-a dat recomandarea prima dată. Noi am mai mers 3-4 zile la muncă până când s-a decis, alte firme au mai lucrat chiar și încă o săptămână în plus. Sunt destule firme care lucrează cu PC-uri și oferă laptopuri la Work from Home (deci problemă de stocuri) ori au medii foarte stricte (aveam un prieten pe zona aeronautică care nu avea voie nici cu telefonul în birou). Și au existat manageri care credeau că e o banală gripă, deci a trebuit să vină ordin de mai sus (tot de la un prieten aflat)..

Poate eșantionul meu de prieteni nu e reprezentativ..

cristi5

#201
Mda, eu lucrez la universitate, noi suntem mai rebeli.

Dar si nevasta-mea s-a retras acasa in aceeasi zi (joi 12 martie) ea fiind financiar-bancar.

Oricum la capitolul asta "disciplina" a functionat.

Nevasta s-a dus la munca azi, pt prima data. Mai alternam :)

voicul

Producătorul Michelin opreşte producţia la fabricile din Zalău. Peste 3.000 de angajați sunt afectați

Producătorul de anvelope Michelin România opreşte producţia la cele două fabrici, de anvelope şi cord, pe care le are în Zalău, în contextul pandemiei de coronavirus.

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/03/30/coronavirus-salaj-michelin-opreste-productia-la-fabricile-din-zalau--477270?fbclid=IwAR1gAw9A6DiK_1AgSEZmnRWuj05b2TWfEveSc3_Lmwe8ZcHf_olNmbrGSc8

voicul

Unii primari deja au zis ca nu pot sa puna dezinfectant la fiecare scara de bloc, pentru ca nu au bani.

Un om de afaceri a dezinfectat TOATE străzile din comuna sa pe propria cheltuială

Un afacerist din Lungulețu, județul Dâmbovița, a decis să dezinfecteze toate străzile din comuna sa pe propria cheltuială, fiind ajutat de frații și prietenii lui, în contextul pandemiei de coronavirus.

Bărbatul a spus că intenționează să facă acest lucru săptămânal.

Afaceristul George Duțu a mărturisit că a făcut acest gest din solidaritate și că a primit aprobarea primăriei din localitate.

Dezinfecția a fost făcută cu substanțe care fac parte din Registrul Național al Produselor Biocide, recomandate pentru acest tip de acțiune.

,,Din solidaritate. Dacă nimeni nu ia atitudine în comună, am zis să fac eu. Am cumpărat dezinfectant, 2.000 de lei m-a costat. Cu frații mei, suntem 5 frați, și doi prieteni am făcut. Personal am fost cu tractorul. Am făcut cu ce utilaje avem. Nu a rămas stradă din comună pe care să nu o fi stropit", a mai spus Duțu.

Bărbatul a spus că are de gând să dezinfecteze străzile comunei în fiecare duminică, atât timp cât va fi necesar.

https://www.money.ro/un-om-de-afaceri-a-dezinfectat-toate-strazile-din-comuna-sa-pe-propria-cheltuiala/

dr4qul4

 :lol:
In lunguletu se cultiva cartofi si varza. Dezinfectia strazilor nu inseamna decat ca au umplut utilajul de stropit cartofi cu solutie biocida si au mers cu tractorul pe strazi.
Mai greu de facut asa ceva in orase si oricum aproape inutil. De pe strada poti lua cel mult pe pantofi, iar asta se poate rezolva cu un covoras imbinat in clor.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

adiarc

nu as fii atat de convins....se mentine si in aer...mai ales in particule in suspensie ( de ex praf sau fum )....este binevenita orice astfel de inițiativă,mai ales la tara unde fiecare stie pe fiecare si mai greu cu statul acasa...
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

ghrt

^Din tot ce am citit articole, nu am văzut pe nicăieri un studiu că particula aia de grăsime se lipeşte şi pluteşte pe particule de praf şi fum, rămânând viabilă. Doar aerosoli. Ai te rog o sursă???
Cont (aproape) inactiv.

kitsune

#207
Din păcate, datorită noului virus, o categorie aparte de constănțeni a rămas fără "obiectul muncii" acum că nu mai sunt gherțoi sau huseni, nu mai rentează o panacoteală, nu mai e loc nici măcar de-un zvast cu distanțarea socială.



"Your ability to articulate never ceases to amaze me", Douglas Adams


@ghrt, cred că teoria cu praful vine dintr-o traducere incorectă a paragrafului:

Airborne transmission is still disputed. It is different from droplet transmission as it refers to the presence of microbes within droplet nuclei, which are generally considered to be and which result from the evaporation of larger droplets or exist within dust particles. They may remain in the air for long periods of time and be transmitted to others over distances greater than 1 m.

Între timp WHO a făcut update, formularea fiind mai puțin ambiguă:

https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/modes-of-transmission-of-virus-causing-covid-19-implications-for-ipc-precaution-recommendations
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TVlad

Una din consecintele povestii cu transmiterea prin praf e ca la noi in cartier (Militari, Bucuresti) s-au spalat in premiera trotuarele. Din pacate a fost nevoie sa demonteze niste blocuri de granit ca sa poate intra cu masinile/aspirator. Abia refacusera trotuarele si multumita acestor blocuri de granit nici o masina nu mai putea fi parcata anapoda iar pietonii redevenisera stapini pe spatiul cuvenit. Sa vedem cit va dura pina vor aparea primele masini. Eu le rezerv niste surprize neplacute...

Ionut

Se pot pune bolarzi din aia retractabili. Dar na. Putina gandire, viziune, un cap limpede, niste proiectanti semi-destepti si un beneficiar care in plm cere solutii moderne.