Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nicolaem

#1905
În perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 până luni, 25 ianuarie, orele 09:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 857.479 persoane din etapa a II-a de vaccinare:

-351.977 adulți peste 65 ani,
-193.557 persoane cu afecțiuni cronice
-311.945 angajați din domenii esențiale


Cu alte cuvinte avem deja programari pentru 1.9 milioane doze si am primit abia 740 de mii din care au fost deja vaccinati si medicii.

Eu zic sa o lasati mai moale cu sila. un coleg mai sus spunea ca cel mai bine era sa se inceapa cu "nodurile" de transmisie
.
Epidemiologic poate e mai bine sa vaccinezi profesori (esentiali) ca sa nu duca copii virusul acasa la bunici dupa ce deschidem scolile.
Nu de alta dar avem doar 200k cadre didactixe vs 5 milioane de bunici si doze pr 500k oameni deocamdata.

Intelegeti si voi ca in momentul in care nu ai doze destule orice mix de vaccinare ai alege e contestabil.

Deacord in schimb ca la esentiali is unii care nu au ce cauta. Dar sa fim seriosi, nu stau singuri birouri cum ai afirmat. Majoritatea pe aici avem o oarecare ura pentru bugetari ca nu livreaza cum ar trebui. Corect. Dar de aici pana la presupunerea ca stau singuri in birouri e  cale lunga. Cat despre lucrat de acasa nici vorba.

Sa ne mai relaxam, un video care arata cum se transporta (ultima parte din lantul de frig) vaccinul :


pasadia

#1906
Las' că eu rad că pui comunicatul asta (în care "esențiali" sunt peste 35%) in condițiile în care acum 13 ore postai tot tu că esențiali sunt (vor fi) doar 25% din vaccinării din faza II.

Afirmație care oricum e fortata. Daca îmi amintesc bine a făcut-o Voiculescu prima oară, acum 10 zile, și apoi cică a fost implementată și în platforma informatică. Însă stau și mă întreb cum poți asigura acea proporție dacă tu nu cunoști exact câți bătrâni, câți cronici și câți "esențiali" doresc sa se vaccineze. Ce o sa facem - pentru că dintr-o categorie la un moment dat nu o sa se mai înscrie nimeni pe platforma atunci automat oprim înscrierile si pentru ceilalți? Pare contraintuitiv, nu crezi?

Sau de fapt vom da drumul intre timp (aprilie -mai - iunie, funcție de cum vor funcționa livrările de la producător) la faza III și nu va mai sta nimeni sa analizeze acel 25%? Procent aruncat așa, că sa fim populiști...

MihaiD

^^
ei, nu stau singuri în birouri. Eu îți spun că știu personal cazuri, tu îmi spui că ceea ce știu eu, cazuri concrete, oameni la 40 ani, sportivi, sănătate foarte bună, nu e așa :))) https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Key-aspects-regarding-introduction-and-prioritisation-of-COVID-19-vaccination.pdf asta una. Și doi, nimic nu mă va convinge că soția mea, care e personal ,,esențial", trebuie să aibă prioritate la vaccin înaintea părinților ei, +70 ani. Din motivul ăsta nici nu se programează (oricum nu-s locuri :))) ). Cei în vârstă sunt mult mai vulnerabili, cât timp văd că nu sunt vaccinați din cauza lipsei locurilor, cel puțin în jurul meu, nu mă programez.

nicolaem

#1908
^^ afirmatia cu 25%  am zis -o ca un targhet pt toata faza 2. daca te uiti la prima mentionare. targhet.
Acuma nu pot sti daca ministru a fost populist/ a mintit sau nu pana la proba contrarie.

si daca nu va fo 75 si va fi 65? care e problema? sun totusi majoritatea.
si daca primim de la astra zeneca 4 milioana de vaccine si incepe faza 3 ce mai conteaza?

Scopul e sa ne vaccinam toti cat mai repede. Binenteles ca sunt deficiente se putea si mai bine. Dar ma deranjeaza ca sunteti unii care tot timpul cautati nod in papura si apoi monopolizam discutia pe un subiect fals. Lamentari specifice.

Eu imi mentin parerea initiala: Campania de vaccinare merge f bine, peste asteptari. ritmul e mult peste media ue. e tot ce conteaza cu adevarat.
Ma opresc cu dezbaterea asta de razboi intre categorii profesionale.


mihai, faptul ca sti tu cazuri nu are valoare statistica. am umblat toti prin birouri si stim ca sunt exceptii cei care stau singuri.
Am zis si eu ca lista aia de esentiali e discutabila si cam lunga.

Problema adevarata a vaccinarii e livrarea. Daca Pfizer si AstraZ nu mai livreaza cat au promis s-ar putea ca cei deja programati sa fie amanati.


__
LE
    Devenea evident pentru cine a urmarit livrarile, din pacate ce am spus in urma cu 2h tocmai se confirma:

    BREAKING Valeriu Gheorghiță: Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin. Din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate
       care deservesc activități esențiale și nu au boli cronice


Pentru linistea procentuala a lui pasadia:

Obiectivul pentru etapa unu a fost atins – peste 90% din persoanele eligibile din sectorul medical
Etapa a doua – 175.103 pacienți peste 65 ani și cu boli cronice, plus 56.999 din activitățile esențiale vaccinate.
Programările până pe 15 aprilie sunt ocupate 1,8 milioane locuri pentru vaccinare. 73% din locuri sunt ocupate de persoane cu boli cronice sau persoane peste 65 de ani.


Cu alte cuvinte daca calculam procentual pana acum se respecta procentul de 75-25%
Pt viitor conform programarilor el este 73% la 27%

nicolaem

De curiozitate m-am uitat la alte tari care au vaccinat peste media in UE. Se pare ca reducerea vitezei de vaccinare s-a intamplat si la ei.

Aici intradevar intervine o discutie legata de planificare. E mai bine sa vaccinezi maxim cat ai disponibil sau sa stai cu dozele pe stoc si sa temporizezi vaccinarea pentru a evita situatii neprevazute in care trebuie sa reduci din mers numarul vaccinatilor.




pasadia

Văd că în lista de subiecte etichetate "neașteptat de bine" nu intră incendiul de astăzi. Nici contrele din zilele anterioare dintre Vlad Voiculescu și Gheorghiță pe tema centrelor de vaccinare mai speciale, pentru aceia "mai egali" dintre noi.

Da, tocmai s-a anunțat amânarea unor programări. Și da, sunt conștient că în această privință nu e vina statului nostru - în războiul UE va AstraZeneca (sper măcar să fie tranșat azi cumva, indiferent de deznodământ) vor mai fi multe victime. Dar mă dor mai mult victimele pe care ni le provocăm singuri.

nicolaem

#1911
nu stiu de la cine astepti un raspuns, nu cred ca aici trebuie cautat.

sa le luam in ordine:

1. Incendiu. Nu putem la un dezastru sa asociem 2 procese diferite doar pentru a zice " v am zis eu ca e dezastru in tara". Da asa e , spitalele is praf. Managementul la fel. Ce naiba cauta o aeroterma in camera cu oxigen e greu de explicat.

Schimbatul ministrilor la cate un dezastru nu schimba nimic desi acum 3 luni dupa precedentul incendiu actualul ministru critica pe fostul. Roata vietii..
As vrea sa vad maine sindicatele din sanatate la proteste cu propuneri, cu prezentarea unor solutii. A, stai sunt naiv. ele protesteaza doar pentru cresteri salariale. restu e perfect in spitale. Sunt pesimist aici, nu vad ce se poate face rapid sa nu se repete peste 3 luni.....Am totusi incredere ca VV va incerca.

2. Conflict politic intre 2 persoane. Nu vad ce s-ar putea zice fara sa fim off topic. VV a venit cu un mare capital de incredere. Remarc doar din discursul lui live de acu 3 zile cateva cifre false, manipulatoare parca intentionat spuse ca sa toarne gaz pe foc. Nu e corect ce a facut, aveam asteptari ridicate de la el. Poate is si eu naiv ca imi pun sperante intr-un om.
O fi o polita de platit pt atacurile nedrepte la care a fost si el supus de primarul nostru de la Cluj.

3. Amanari. Din pacate Moderna trebuia sa livreze acum 3 zile 40k doze. Vor livra doar sambata si abia 23 de mii. Sunt multe tari in situatia noastra, in general cele "harnice" la vaccinare raman acum descoperite.

___
LE se pare ca pista cu aeroterma nu are deocamdata nici un suport.

bgd77

In alta ordine de idei, astazi au fost sub 1000 de persoane internate la ATI.

TibiV

Interesant articol. Si nu prea incurajator....  :(

https://www.g4media.ro/scenarii-realizate-de-statisticianul-valentin-parvu-privind-epidemia-in-romania-dupa-aparitia-noii-tulpini-cu-masurile-de-relaxare-la-finalul-lunii-martie-vor-fi-intre-9-000-si-20-000-de-cazuri-zilnic.html

Quote
Scenariile publicate duminică de Valentin Pârvu pe platforma graphs.ro, raportate la situația din 10 ianuarie, arată că, dacă restricțiile se relaxează – ceea ce între timp s-a întâmplat inclusiv în Capitală -, în 28 martie România ar putea înregistra între 9.000 și 20.000 de cazuri zilnice de COVID, în funcție de cum va evolua și răspândirea noii tulpini de coronavirus.

În opinia statisticianului, dacă nu s-ar insista pe ,,relaxări premature" și ar fi menținută prudența pentru circa două luni, timp în care circa 33% din populație să primească vaccinul, răspândirea noii tulpini s-ar menține la un nivel redus și ar scădea și cazurile de infectare cu vechea tulpină.

,,Însă responsabilii merg orbi pe sistemul vechi de relaxări, de parcă nu ar fi apărut noi tulpini, noi riscuri", a precizat Valentin Pârvu pentru G4Media.ro.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

elphax

scenariile astea au in calcul ca deja 5-6% din populatie ( aproape 800.000)  deja a facut boala?
ca 3-4% deja sunt vaccinati si ca pana in martie-aprilie este posibil sa depasim 15-20% din populatie vaccinata ? mai ales persoanele vulnerabile
sa nu uitam la ce ne raportam ...

Cristi N

Mai trebuie luat in calcul si ca sunt cel putin inca pe atatia care au fost asimptomatici sau slab simptomatici si netestandu-se nu au intrat in statistica oficiala.

elphax

Ma tem doar ca mulți dintre cei care au avut simptome ușoare, nu au dezvoltat  imunitate puternica și se pot re-îmbolnăvi. Dar da, din estimările paralele, real sunt de două ori mai mulți care au trecut prin boală

rt25

in mod cert. Din toate exemplele pe care le am, a fost 1 singura persoana testata dintr-o familie unde 2-3-4 sau mai multi membrii au avut simptome usoare dar au fost izolati la domiciliu.
Deci numarul de cazuri poate fi lejer inmultit cu 3.

Problema este ca, simplificat la maxim, 3 luni ai imunitate. Deja se pregateste sa expire perioada de "garantie" a maximului valului din Noiembrie. Cred ca si asta au luat in considerare.

nicolaem


Cristi N

Daca ai garantat 3 luni imunitate nu inseamna ca in a 4-a nu mai ai, cel mai probabil raspunsul imun va fi pe o perioada mai lunga. Majoritatea termenelor astea au aparut ca urmare a duratei studiului, de exemplu din articolul asta: BBC

QuoteBut a recent study led by Public Health England (PHE) shows most people who have had the virus are protected from catching it again for at least five months (the duration of the analysis so far).

In afara de asta mai sunt si alte forme de imunitate care reduc considerabil riscul unei reinfectari simptomatice la cei care au trrecut prin boala, problema in cazul asta e ca ar putea transmite totusi altora care nu au fost expusi pana la acel moment.