Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

hvm

^
Eu zic ca aceasta teorie a conspiratiei cu alegerile e exagerata. Nu am date oficiale, ci doar extrapolez ce am observat printre cunostinte, prieteni, rude.

S-a gandit cineva ca poate e doar faptul ca acum nu mai este presiune asa de mare pe DSG ca politicienii deja sunt cu gandul in alta parte. Tre sa plece unii, trebuie sa vina altii, fiecare incearca sa isi asigure locul in continuare, asa ca nu mai au timp sa puna presiune pe DSG. Asa ca si saracii oamenii astia cand seful nu prea mai e prezent peste tot, au inceput sa fie si ei mai relaxati decat inainte. Au si dreptul dpmdv, la cata presiune a fost in ultimele 9 luni (sau cine stie poate au frecat menta). Acu au mai ridicat si ei putin piciorul de pe acceleratie si se concentreaza putin si pe pregatirile de craciun (mai trag si ei putin chiulul). Eu nu cred ca nu este cineva pe aici care nu face la fel.

Dar hai sa revenim la numarul de teste cu cateva cazuri concrete:
- eu am facut test in 5.11.2020 si am fost pozitiv. Am dat 6 contacti directi care chiar au fost contacti directi, si toti au fost pusi in carantina. Nici unul nu  a fost testat (din cauza ca sunt suprasolicitati). Li s-a spus ca daca au un test negativ facut dupa ce li s-a emis decizia de carantine si suna la DSP o sa li se anuleze aceasta decizie. 4 si-au facut testul (negativ) si ceilallti 2 au stat in carantina pe toata perioada. Repet. nu a fost facut de DSP ci pe banii lor.
- 5 zile mai tarziu pe 10.11.2020 un cunoscut a avut un caz de covid la serviciu si nimeni altcineva nu a fost testat. S-a emis o decizie de carantina pentru toti. Firma a platit testele pentru toti ceilalti ca sa nu stea in izolare si le-au facut toti. Rezultat 3 cazuri pozitive inclusiv cunoscutul. I s-a emis decizie de carantina cu contactii directi sotia, mama si copii cu care locuieste in aceeasi casa. Doar el testat.
- acum 2 zile un prieten a intrat in carantina. Covid cu test facut de firma. Nici unul din ceilalti 5 care chiar au simptome comparativ cu prietenul nu au fost indicati ca si contacti directi: fiindca daca pe el a cazut ghinionul acum de Craciun, de ce sa sufere si ei. Au plecat toti pe unde au apucat. 1 test 5 contacti care sigur o sa aiba si alti contacti si uite asa se reduce numarul de teste. :))
- ieri am fost la o inmormantare. Dintre toti care erau doar 3 aveau masca (fara nici o legatura intre noi da cunoscuti). Unul din cei care purtau masca mi-a spus ca a avut covid acum o luna iar cealalta imi spune:

Quote"Cred ca si eu am covid acum. sigur l-am luat de undeva ca am inceput sa tusesc, si am cateva frisoane si parca nu mai simt mirosul asa ca ianinte,  am inceput sa iau pastilele pe care mi le-a recomandat o ruda care lucreaza la spital. Nu ma duc sa fac test ca pe urma trebuie sa stau in carantina. Dar poate nu am sau poate nu o sa fie grav.

Am ramas blocat. Ea suspecteaza ca are covid si a venit la inmormantare.

Coroborat cu faptul ca e Craciunul si nici DSP-ul nu se omoara sa caute, nici oamenii nu au interes sa stea in carantina, nimeni nu declara nimic. Sigur e o "conspiratie politica" ori e serviciilor, cineva sigur e devina, populatia urmeaza recomandarile cu sfintenie. Sigur Arafat, presedintele, guvernul sau parlamentul stiu ceva, cine e responsabil si ne manipuleaza.
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

florin74

Raportul între pacienții depistați pozitivi și numărul de teste efectuate în ultima lună la Cluj:
Azi 250 pozitivi din 1.474 teste
Ieri 152 pozitivi din 2.097 teste
16 decembrie 101 pozitivi din 1.431 teste
15 decembrie 264 din 1.509
13 decembrie 189 din 494
12 decembrie 274 din 1.124
11 decembrie 331 din 1.654
10 decembrie 407 din 1.808
9 decembrie 366 din 1.753
8 decembrie 464 din 2.132
7 decembrie 198 din 695
6 dec. 335 din 1.089
5 dec. 281 din 1.613
4 dec. 434 din 2.130
21 nov. 424 din 1.859
15 nov. 275 din 909
11 nov. 707 din 2.946

nicolaem

^ evident ca e exagerata si e usor de combatut cu cifre, mai ales ca au trecut cele 2 saptamani necesare analizei.

Ce putem vedea acum legat de situatia epidemiologica din tara:

1. Scadere puternica a numarului de cazuri zilnice in ultimele 3 saptamani, dupa un platou in luna noiembrie si o crestere puternica in octombrie.
2. Scadere  numarului de teste saptamanale suficent de mare incat sa taie din entuziasmul de la punctul 1.
3. Scadere foarte usoara a numarului de persoane in ATI, mai degraba un platou. Maximul de 1299 a fost in 11 decembrie, 1267 azi.
4. Scadere usoare a mediei de decese saptamanale. Maximul pare sa fi fost la inceput de decembrie. Astazi numarul decese a scazut sub 100 pentru prima data din 8 noiemebrie
5. Scadere usoara a ratei de pozitivare indica si ea un trend usor descendent:

Toate astea arata ca varful epidemiei de pana acum in Romania a fost exact in saptamana premergatoare alegerilor. Cele mai multe cazuri, decese, restrictii. Asta ori e ghinion ori incompetenta teribila in asa zisa "manipulare electorala a cifrelor". Asta arata a sabotaj din interior. Exclus asa ceva.
Oricare ar fi raspunsul rezultatul s-a vazut la urne.

La fel ca si la locale influenta campaniei electorale nu se vede pe nici o curba. deci inca o dovada ca alegerile trebuiau tinute. Era mult mai dificil de asteptat inca 3 luni in incertitudinea politica in care eram.

Nu vad neaparat un motiv de optimism acum din punct de vedere al pandemiei chiar daca trendul e usor descendent. Mobilitatea va creste mult de sarbatori in special acolo unde restriciile nu pot fi luate, in casele oamenilor. Asadar ne puteam astepta la o schimbare de trend imediat dupa Craciun.

tom_sawyer

Șeful consiliului științific al guvernului britanic a spus că nou variantă a coronavirusului, care a forțat guvernul britanic să înăsprească restricțiile sociale în Londra și sud-estul Angliei, este foarte probabil să fie prezentă și în alte țări.
Consilierul medical șef al Marii Britanii, Patrick Vallance, a spus sâmbătă că vaccinurile anti-Covid par să fie potrivite pentru a genera un răspuns imun la noua variantă, mult mai transmisibilă, a coronavirusului.
hotnews.ro

Italia, Belgia și Olanda blochează zborurile cu Regatul Unit, iar Germania și Franța se pregătesc să facă același lucru, din cauza temerilor legate de noua tulpină Covid-19 din sud-estul Angliei, relatează Mediafax.
hotnews.ro

LE: Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât suspendarea zborurilor spre și dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din și către România, pentru toate aeroporturile din România, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 decembrie, ora 19.00. De asemenea CNSU a introdus Regatul Unit pe lista țărilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
hotnews.ro

nicolaem

Pare ca vor urma 3 luni critice pentru infrastructura de sanatate de peste tot.

Incepem anul optimisti sau pesimisti?

-incep sa se vada efectele sarbatorilor. in ultimele zile a crescut numarul de persoane spitalizate
-nr de cazuri detectate (desi testarea inca scade) a crescut usor (la fel si rata de pozitivare) in ultimele 7 zile
-ATI si nr de decese continua sa scada de aproape 1 luna. efectul sarbatorilor se va vedea abia peste o saptamana.

Vaccin:
-avem un vaccin, dar insuficent (150k doze saptamanal)
-Moderna&Lonza- Elvetia vor incepe curand productia pentu vaccinul lor in UE curand. Nu exista calendar de livrari inca.
-AstraZeneca ar fi bun dar e inca neaprobat cu eficienta neclara

TibiV

Un "Terminator" tare intelept...
Nu este din Romania, dar mi se pare important sa vedem ca "omul cu muschii" are si ceva creier, si mult, mult bun simt...

În vârstă de 73 de ani, Arnold Schwarzenegger, s-a vaccinat împotriva coronavirului la un centru de vaccinare de pe stadionul Dodger din Los Angeles.

Pentru a-i mobiliza pe oameni să se vaccineze, fostul "Terminator" a folosit una dintre celebrele lui replici: "Vino cu mine dacă vrei să trăieşti!" Extrem de fericit că a putut să se vaccineze, Arnold a făcut o adevărată pledoarie pentru vaccin:   

"Cunoaşte-ţi punctele tari şi ascultă experţii. Dacă vrei să înveţi despre cum să îţi creşti bicepsul, ascultă-mă pe mine - mi-am petrecut viaţa studiind cum să ajungi în formă fizică maximă şi am fost considerat cel mai mare culturist al tuturor timpurilor. Toţi avem specialităţi diferite.   

Dr. Faucci şi toţi virusologii, epidemiologii şi doctorii au studiat bolile şi vaccinurile toată viaţa lor, aşa că eu îi ascult pe ei şi vă îndemn şi pe voi să faceţi la fel. Niciunul dintre noi nu va învăţa mai mult ca ei doar uitându-ne la câteva ore de video-uri. (...) E simplu: dacă îţi ia casa foc, nu deschizi YouTube-ul, ci chemi pompierii! Dacă ai un infarct, suni la urgenţe, nu îţi întrebi grupul de Facebook ce să faci!   

Dacă nouă doctori îţi spun că ai cancer şi trebuie să te tratezi sau vei muri, şi un doctor îţi spune cum va dispărea cancerul de la sine - ia întotdeauna părerea celor nouă! În cazul nostru, toţi experţii reali din lume spun că vaccinul este sigur şi nişte oameni pe Facebook spun că nu este.   

Dacă cercul de oameni în care eşti devine din ce în ce mai mic şi eşti tot mai izolat, ar trebui să fie un semnal de avertizare că eşti într-o bulă de dezinformare. Unii oameni spun că eşti fraier că asculţi de experţi. Asta e o tâmpenie! E nevoie de putere ca să admiţi că nu ştii tot. Slăbiciunea este să crezi că nu ai nevoie de sfatul experţilor şi să asculţi doar de sursele care confirmă ceea ce vrei tu să crezi!"
, a mai spus Schwarzenegger.

https://www.magicfm.ro/magic-news/7661/Arnold-Schwarzenegger-s-a-vaccinat-impotriva-coronovirusului-Ce-replica-faimoasa-a-folosit
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

nicolaem

Cred ca infrastructura de vaccinare se potriveste perfect pe acest topic.
Avand in vedere ca in UE fiecare tara primeste doze procentual cu populatia au sens comparatiile:

Ce se poate observa:

- statistic stam peste media UE, peste Germania, Franta. Sub Danemarca, Malta.
- tarile care au vaccinat mai mult ca noi incep sa reduca numarul de doze administrate zilnic din cauza livrarilor sub asteptari
- peste 2 saptamani va trebui sa facem acelasi lucru si noi. Vom avea rapel + oameni noi cea ce ne-ar duce spre 70 de mii doze pe zi.

Nu stiu fiecare din voi ce asteptari avea dar sa avem operationale centre mai mult decat pot livra producatorii eu nu ma asteptam. Se pare totusi ca de data asta statul a reusit sa se organizeze. De prea multe ori  am auzit in urma cu putin timp ca "nu vom fi in stare sa organizam centre, ca nu avem spatii, personal, frigidere etc"
Eternul nu se poate. Se pare ca s-a putut. chiar si platforma aia simpla merge ok.

pasadia

Că de obicei, dacă cineva vede numai roz prefer sa vin eu sa arat maroniul de sub preș: https://www.libertatea.ro/stiri/centre-vaccinare-deschise-varstnici-bolnavi-cronici-3388492

Dar da, sunt mulțumit - m-am miscat repede vineri și am reușit să îmi programez ambii părinți și astfel amandoi au primit prima doză săptămâna asta. Sa vedem daca primesc și rapelul.

In rest îmi e sila de statul asta in care fiecare e pentru el. Cine are noroc, pile sau funcția care trebuie scapă repede, ceilalți după ghinionul propriu.

nicolaem

in atata maroniu in jurul nostru faptul ca ceva merge e aproape o exceptie. din acest motiv am laudat-o.
vor mai aparea multe stiri, vor mai fi probleme, sunt multe de discutat legat de asa zisele domenii esentiale.

ma limitez doar la "infrastructura de vaccinare" de care sunt multumit.
si persoanele programate de mine erau "mobilizate" de la televizor cu stiri negative de genu "nu is romanii in stare sa...."
apoi au fost placut surprinsi dupa ce deja au fost vaccinati.

TibiV

Ca de obicei, daca cine vede numai maroniul de sub pres, îi recomand să arunce un ochi pe situația din "țara tuturor posibilităților"...

Deocamdată, țara asta, "a tuturor imposibilăților", s-a "mișcat" absolut decent. Neașteptat de bine!
Dar, deh, avem o "pasiune" să spunem că la noi totul merge prost - și după aia să ne luăm de vancouver că "nu suntem Germania"...

Așa este!
NU suntem Germania!
Și, cel puțin până acum, ne-am descurcat mai bine decât Germania, și mai bine decât multe alte "vechi" țări "europene...
Nici măcar nu are rost să facem comparația cu "modelul" de peste ocean... Atlantic, evident...

MONITORIZAREA "LA ZI" A VACCINĂRILOR:

GUVERNUL ROMÂNIEI
COMITETUL NAȚIONAL DE COORDONARE A ACTIVITĂȚILOR PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19
București, 24 ianuarie 2021, ora 18.00

Actualizare zilnică – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19
Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 24 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:
1.Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 27.400, la un număr de 27.400 persoane din care:
- 27.123 persoane vaccinate cu 1 doză;
- 277 persoane vaccinate cu 2 doze.
2. Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 446.285, la un număr de 433.129 persoane din care:
- 419.973 persoane vaccinate cu 1 doză;
- 13.156 persoane vaccinate cu 2 doze.
3. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 50 reacții comune și minore, din care:
- 5 reacții de tip local;
- 45 reacții generale.
4. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 1.174 reacții comune și minore, din care:
- 371 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
- 803 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

* Menționăm că nu există reacții adverse în curs de investigare.
Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 - 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

etravel

Quote from: TibiV on January 24, 2021, 07:04:39 PM
Neașteptat de bine!
Confirm.
Ca unul care am trecut prin majoritatea procesului respectiv (mai am rapelul, totusi) am fost extrem, dar extrem de placut surprins de cat de bine a mers totul. Chapeau!

TibiV

@ etravel,
o să îți pară rău pentru afirmația ta...

Se pare că nu este "politically correct" sa spui ceva de bine despre Romania...

Eu mi-am luat doua dislike-uri în mai puțin de două ore de când am avut tupeul să spun că NU suntem "ciuca bătăii" la vaccinare... 

"Politically correct" pare să fie: România este maronie, pute, și doar proștii mai trăiesc acolo... Unde naiba este pe hartă?!?!... :lol:

vancouver

@etravel, ti-am dat eu un plus, ca sa compensez un eventual minus dat de cei descrisi de @TibiV  :)
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

pasadia

După ce ziceam: toată lumea e mulțumită cat timp lui ii e bine. Dar în timp asta știu 3 persoane cu probleme cardiace și un om cu cancer (mă rog, tratat și teoretic scăpat deocamdată) care sunt programați prin a doua parte a lui martie. La fel cel puțin câteva persoane ce lucrează în învățământ.

Și pe de altă parte mai cunosc și vreo 3 persoane ce lucrează în SRI ce au anunțat chiar și pe Facebook că s-au vaccinat.

Da, sta bine Romania - a vaccinat de zor, dar poate vă gândiți că nu a vaccinat pe cine trebuie...
Cât privește partea de infrastructură - cred că a avut inclusiv @frunzaverde o postare în care a explicat că nu e mare lucru infrastructură necesara pentru genul acesta de vaccin (frigidere, seringi, etc...). Dar dacă vouă vi se pare că e o performanță așa mare laudati-va - bănuiesc că urmează să spuneți că ne-am fi descurcat și mai bine daca, precum UK, negociam separat livrările și nu la pachet cu UE.

dumbravaandrei

Acum, cu programarile astea, nu stiu cum sa zic... si prea vor unii sa fie programati langa casa / usa blocului....
Da, eu unul nu mai gasisem locuri pana in martie in Brasov (neaparat trebuie sa ai disponibil si loc la rapel in acelasi centru ca sa poti finaliza programarea). Dar uite ca am selectat ca centru de vaccinare Covasna si in orasul cu acelasi nume, am gasit locuri libere "cacalau". Adica cand m-am programat eu (pe 17 ian) mai erau libere 360 locuri. Asa ca mi-am pus ziua de miercuri, sa pot sa ma organizez si eu, am facut un drum pana la spitalul de recuperare cardiovasculara - care mi s-a parut un spital ultra mega fain, cu pavilioane cu regim de inaltime mic, intr-o padure de brazi plini de zapada, cu cladiri din lemn... ce sa mai zic, o adevarata mini-statiune - si m-am intors acasa.
Da, am facut un drum de 130km dus-intors, dar e un traseu usor, simplu si foarte accesibil (cred ca il poti face si cu transportul in comun cu frecvente chiar bune).
De curiozitate m-am uitat si acum si sunt multe locuri libere si la ora actuala.

Asa ca... multi se si plang ca nu gasesc locuri langa casa desi la 40-50km de orasele mari sunt locuri libere cu nemiluita.
Cand vad cati stau in coada pe DN1 sau pe alte trasee pentru motive de 2 bani, chiar nu accept scuze ca nu se pot deplasa...