Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nicolaem

#1860
^ barele alea verzi is datele oficiale.

acuma daca am ajuns ca contestam datele oficiale ca nu is bune ca ai tu altele (de unde?) mai bune...
te rog sa ma ierti, dar nu pot cobora atat de jos discutia.

Analizand strict luna noiembrie ai numar constant se teste si localitati cu scadere de incidenta unde au fost masuri mai dure.
Ca vrei tu sa politizezi exercitiu de PR a lui Arafat e regretabil. Nu Arafat e subiectu discutiei.

chiar din contra, astfel de rezultate ar trebui prezentate mai des, ca lumea sa intelega ca masurile pot functiona.


LE M am uitat mai atent peste  "datele tale" si sunt corecte.
     ai aproximativ numar constant de teste in dsp in cele 5 saptamani analizate in noiembrie:

     124614, 123818, 126807, 125534, 125482 / teste saptamanale DSP conform postarii tale.
   
     De ce ai ales sa spui ca a scazut testarea cu 30 % si sa ataci pe Arafat doar tu sti. Dar macar fi corect fata de colegi.

     Repet, a scazut testarea DSP abia in ultima saptamana (din pacate), dar nu are legatura cu curba prezentata de Arafat si contestata de tine. Daca nu iti recunosti interpretarea gresita a datelor pare ca doar vrei sa manipulezi.

   

dr4qul4

Explicati si saptamana trecuta (7-13)! Date scoase din raportul gcs zilnic.

7   29151
8   31458
9   31437
10   30246
11   26389
12   14859
13   8059
total   171599

Nici acum nu au scazut? De la 200k la 170k eu zic ca au scazut cu 15%, in ciuda cresterii nevoii de testare.
Abia astept explicatia voastra.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nicolaem

cred ca am scris in fiecare postare ca din pacate scade testarea in ultima saptamana.
Nu stiu de ce, nu am explicatie, si nu e bine ca scade.

nirolf

O posibilă explicație e că în unele zone chiar au scăzut cazurile după impunerea carantinei. Mai puține cazuri, mai puțini contacți direcți, mai puține teste.

În alte zone au fost creșteri, dar creșterea pare concentrată pe câteva județe, din trendurile de pe graphs.ro. Acolo e posibil să existe o limită de capacitate la DSP.

Cazurile au crescut mult în București - Ilfov de exemplu, unde citisem mai de mult că DSP-ul e cam depășit de situație, probabil anchetele merg greu și nu se testeze suficient. Iar DSP-ul din Sibiu nu face anchete în București sau Brăila.

ATI e stabil cu tendință de scădere (azi chiar abrupt, dar pe fondul unui număr mare de decese, rămâne de văzut), ceea ce pare să confirme platoul. Procentul de pozitivi raportat la teste nu a crescut nici el spectaculos, deci nu cred că numărul de cazuri reale crește masiv. Și nici nu prea văd logica, care ar fi interesul ascuns, până acum era cu alegerile, acum ce mai e?

mircea

Spun doar de cazul meu și al colegilor soției, pentru că pe astea le știu din sursă directă (soția).
Eu, soția și alte 3 persoane, deși eram cam în definița de caz "contact direct și simptomatici", am fost toți trimiși, în decurs de 2 săptămâni, să ne facem PCR pe barba noastră dacă vrem să ne testăm. Era focar în biroul soției și DSP-ul nici măcar nu s-a ostenit să pună două-trei întrebări, telefonic, gen "câți oameni lucrează la voi în birou?". La nivel teoretic poate că s-au făcut anchete epidemiologice, dar în practică...
Așa că, da, suspectez manevră cu iz politic ( alegeri, desigur). Mi-e greu să cred că toți 5 am prins în 14 zile exact limita aia superioară peste care DSP-ul nu mai avea capacitatea de testare pe care o pomenește @frunzaverde. Iar spre deosebire de pasadia, eu nu am mai făcut testul doar ca să-mi confirme ceea ce știam deja din simptome. Vorba aia, bani aruncați pe geam.

pasadia

@nicolaem datele puse de mine sunt sumele cifrelor oficiale, cele din comunicările de pe mai. Practic același lucru precum barele de pe graphs, dar într-o formă de prezentare mult mai clară (barele doar dau impresia că totul e egal chiar daca există variații). Mai departe, dacă variațiile alea contează sau sunt semnificative e treabă fiecăruia cum consideră. Nu ader eu la corul lăudătorilor statului român pe perioada pandemiei, dar asta problema mea sa fie.

nicolaem

#1866
barele dau impresia ca e totul egal   :lol:
Nu te-ai gandit ca poate dau impresia asta pentru ca asa e? Complicat.

Astea is cifresele DSP puse si de tine:

124614, 123818, 126807, 125534, 125482 / teste saptamanale DSP pt luna noiembrie

Cifrele astea nu dau aceasi impresie?
deja esti culmea!
Mno csf Arafat e de vina. Sau americanii

pasadia

Cred că cei mai vinovați sunt romanii care fac spume când cineva nu e de acord cu opinia lor. Eu însă repet simplu: acel document pus de tine și generat de ISU /GCS care vorbește despre o scădere a incidentei cazurilor luând în calcul exact ultimele două săptămâni trebuie corelat cu evoluția numărului de teste in EXACT aceeași perioadă.

Daca ție îți convine că te uiți la un grafic descrescător in ultimele 2 săptămâni (precum cel cu incidenta de la SB) dar totodată ignori evoluția numărului de teste in ultimele 2 săptămâni (asta va fi a treia, deja cu scăderi la fel de mari in primele 2 zile) apoi eu nu mai am ce sa zic. E alegerea ta, te poți minți cat vrei că totul e în regulă.

elphax

Am vazut mai multe articole despre situatia cu medicamentele: in UE este criza de Paracetamol, in Romania este criza de e alte medicamente ( Eutyrox, Siofor etc). Si Romania, desi are 19 producatori autorizati, importa 90% din medicamente. Eu stiam pe vremuri de Terapia, Antibiotice, Biofarm , sigur mai sunt si altele. Am vzut recent ca au redeschis institutul Cantacuzino. Dar oare de ce nu sustine statul aceasta industrie ? Sunt convins ca am putea produce medicamente la preturi mai mici decat restul UE si sa exportam, nu sa importam aproape tot.

nicolaem

#1869
^ poate imi explici si mie cum  au scazut testele DSP de la 124 mii pe saptamana la final de octombrie la 125 de mii la final de noiembrie.

Dar ce sa zic, daca propaganda ne a tot spus ca are legatura cu alegerile, mintea unora nu poate iesi din logica asta.
Poate imi explici si cum in orasele alea numarul de persoane spitalizate a scazut ( stiu cazuri concrete din Alba de exemplu)

Tu ai citit analiza? Sper ca nu, pentru ca altfel ar fi mai grav si ai minti. Prefer varianta in care ai o parere formata gresit si nu te intereseaza analiza corecta.

de ce tot vorbesti de ultimele 2 saptamani cand eu iti spun de intreaga luna noiembrie, nu de luna decembrie ( cand testele au scazut intradevar)



Unde s-a intrat in carantina se vede scaderea inca de la inceputullunii noiembrie. Ce treaba are asta cu testele din 10 decembrie incoace?

Imi pare rau pasadia, dar nu esti rezonabil deloc desi ti am zis mai multi ca ai gresit.

nirolf

#1870
Cum bănuiam, DSP-urile nu fac față. Și nu cred că e vreo conspirație ci probabil oamenii ăia pur și simplu au obosit (burn out), lucrează de câteva luni la foc continuu. Plus asimetria cazurilor, ajută deci că militarii pot fi detașați în județele unde e nevoie.

Ministerul Apărării trimite la DSP-uri 600 de militari, care vor îndeplini sarcini de operatori call-center, vor face anchete epidemiologice și vor completa bazele de date

Quote

Comunicatul MApN:

Ministerul Apărării Naționale pune la dispoziția direcțiilor de sănătate publică din țară aproximativ 600 de militari pentru a sprijini, în perioada următoare, eforturile generale de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.
Militarii vor îndeplini sarcini de operatori call-center, pentru realizarea de anchete epidemiologice, precum și de operatori calculator, pentru completarea bazelor de date care se întocmesc în cadrul acțiunilor de combatere a pandemiei de COVID-19.
Primii 230 dintre aceștia acționează, începând de marți, 15 decembrie, în județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea.
De asemenea, sunt pregătite efective care să-și desfășoare activitatea, în aceleași condiții, în Municipiul București și în alte județe, în funcție de solicitările direcțiilor de sănătate publică.
Colaborarea cu direcțiile de sănătate publică se realizează în baza unor protocoale instituționale, la solicitarea acestora.


nicolaem

#1871
am urmarit in ultimele 2 zile numarul de teste/cazuri in judetul alba.

ca si idee, ratele de pozitivare in judet au fost :
       - 16 dec:   14.2%
       - 17 dec:   13.4%

In urma cu o luna rata de pozitivare in judet era de 25%.
Am zis ca e important sa ne uitam si la date pe judet, daca avem persoane pe aici care contesta rezultatele unor masuri si tot repeta intruna ca "nu se mai fac teste" deci rezultatele prezentate de DSU/Arafat sunt fara valoare.

Nu vreau sa zic ca se fac teste destule. ar fi ideal sa ajungem la nivel de tara cu procentaj de pozitivare ca judetul Alba.

Nu stiu daca alte judete sunt la fel de transparente ca AB sa comunice zilnic numarul de teste. Probabil cele ca Buzau, nu o fac tocmai de rusine. Cred ca presiunea societatii in acele judete ar trebui sa creasca.

LE
  Un model de buna practica, in judetul Arges. Evolutie testare, indice, etc... O faina dovada de transparenta:
  https://www.covidarges.ro/

florin74

#1872
Si in cluj se mai publica
De exemplu datele de azi
În Cluj au fost depistate de ieri până azi un număr de 152 de cazuri de infecție cu coronavirus, una dintre cele mai mici cifre zilnice ale ultimelor săptămâni,
De altfel de ieri până azi au fost procesate la Cluj peste două mii de teste, mai exact aproape 2.100, dintre care 1.500 la persoane care aveau simptome, iar alte peste 500 au fost teste efectuate la cerere. Rata de pozitivare este, deci, de 7,2%, una dintre cele mai puține din ultimele luni.

Ieri
101 cazuri din 1431 teste

nirolf

#1873
Din comunicatul de ieri al GCS:

Quote
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.505.916 teste. Dintre acestea, 28.191 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.926 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.265 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 16.410 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 decembrie.

Deci a fost o întârziere de raportare/înregistrare a datelor în ultimele zile, de aici scăderea din ultima perioadă.


nicolaem

este adevarat dar cele 16k tot "nu sunt suficente".

Cu tot cu ele saptamana asta vor fi mai putine teste decat in noiebmrie.
Vazand situatie relativ buna din unele judete vecine mie si mentionate anterior prin compensare putem presupune ca sunt cel putin tot atatea judete aflate la polul opus cu rate de pozitivare medie de 30%+. ori asta e o problema.