Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

dr4qul4

Sper ca luati in calcul ca cele mai multe teste se fac in Bucuresti. Mai ales la drive-in-ul din Baneasa. In restul tarii e jale. Asta daca va intrebati de ce in Bucuresti incidenta tot creste, iar in restul tarii ne apropiem de scenariul verde (Inteleg ci si Baia Mare si Focsani-ul sunt tot pe verde deja).

ieri am avut rata (de teste pozitive) de peste 40%. Suntem cam departe de cei 5-10% cat recomanda OMS. Practic testam de 5 ori mai putin decat trebuie.
Acum 5 saptamani (tot lunea, 9.11) am avut: 28,3%
Acum 9 saptamani (tot lunea, 12.10) am avut: 20,6%

Practic, in 2 luni testarea a scazut la jumatate, DACA raportam la recomandarile OMS.

PS. Da stiu, statisticile nu se fac pe o singura zi, asa ca va invit sa comparati oricare alte zile relevante (adica sa fie aceeasi zi a saptamanii, si sa nu fie in preajma unei zile libere sau a alegerilor). Cand gasiti cresterea...sa ma anuntati si pe mine.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

@dr4qul4:

1. Luni este cea mai proasta zi sa faci analize circadiene; aduna date de duminica, unde exista o singura componenta (teste via DSP), si aia presata in jos de capacitatea redusa de analiza.
2. Nu au scazut numarul de teste, ci capacitatea de analiza nu a tinut cont de explozia epidemiei. Acum situatia pare ca se imbunatateste lent (rata de pozitivare scade, dar foarte lent)

Nu, drive-in-ul de la Baneasa, care face undeva la 100-200 teste pe zi de lucru, inseamna <1% din capacitatea de testare zilnica a Romaniei. O picatura in ocean. Da, Bucurestiul testeaza mai mult; dar Bucurestiul este si cel mai dens loc din Romania.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

pasadia

#1847
Deci iau în calcul cele 2 valori din comunicatele oficiale: teste făcute pe baza definiției (cerute de DSP) și cele făcute la cerere (plătite de oameni). Ignor cifrele de la corecții, care apar rar și sunt mici și nu e clar dacă se bazează pe date de la testele DSP sau de la cele plătite.

Săptămâna o consider de luni până dumina inclusiv:

07-13.09:
- teste DSP - 85325
- teste private - 57574

14-20.09:
- teste DSP - 87766
- teste private - 52354

21-27.09:
- teste DSP - 87052
- teste private - 53349

28.09-04.10:
- teste DSP - 90133
- teste private - 53805

Până aici cifre stabile, deși cazurile sunt in ușoară creștere și apăreau informații legate de valul 2 (mai ales în Spania).

05-11.10:
- teste DSP - 98572
- teste private - 63721

12-18.10:
- teste DSP - 108443
- teste private - 70899

19-25.10:
- teste DSP - 122398
- teste private - 75019

Numărul de teste explodează, dar nu numai cele cerute de DSP ci mai ales cele cerute/plătite de oameni. Și nu, nu pleca nimeni în concediu in Grecia în octombrie.

26.10-01.11:
- teste DSP - 124614
- teste private - 79894

02.11-08.11:
- teste DSP - 123818
- teste private - 86885

Deja incepe campania electorală, în sfârșit unele municipii sunt băgate in carantină, DSP-ul plafonează numărul de teste pe baza definiției de caz.

Numai populația asta bogata a României își permite în continuare sa plătească câte 75 de euro că sa se testeze doar că sa se amuze, nu?  Ca atare numarul de teste încă crește...

09.11-15.11:
- teste DSP - 126807
- teste private - 86015

Unul dintre aia "privați" am fost chiar eu...

16.11-22.11:
- teste DSP - 125534
- teste private - 82147

23.11-29.11:
- teste DSP - 125482
- teste private - 71898

După săptămâni întregi de propaganda cu "măsurile luate de guvern dau roade" / "e suficient daca izolam doar câteva localități ici și colo", în sfârșit populația începe să renunțe la a mai plati teste. Prilej pentru @nicolaem să afirme că scăderea numărului de teste e cauzata de oamenii care nu mai vor să plătească, nu de DSP care ar face el mai multe teste dar nu are cui. Că doar de asta de 6 săptămâni valoarea totală a testelor DSP nu mai creste DELOC!

30.11-06.12:
- teste DSP - 103868
- teste private - 53675

A venit și aberația statistica cu 4 zile libere într-o săptămână plus alegerile cu cea mai mare participare la vot.

07.12-13.12:
- teste DSP - 114215
- teste private - 58116

Gata, am revenit la niveluri de testare de la începutul lui octombrie. Și apoi oricum vine Crăciunul, se știe că virusul nu rezista în afumătorie, praised be Guvernul și Johannis căci totul e bine în România!

dr4qul4

Nu am spus ca au scazut numaru de teste (desi au scazut si ele!!) ci ca a scazut testarea.
Iar afirmatia asta am raportat-o strict la afirmatia ta:
QuoteAr trebui sa tintim sa testam de minimum 10x si optim 20x numarul de probe pozitive... Asta e recomandarea OMS

10x - 20x inseamna rata de  10 sau 5%. Noi de la 20 am ajuns la 40%, ceea ce inseamna ca am scazut testarea in raport cu recomandarea OMS.
Care e trendul in UE in aceeasi perioada? tot raportat la rata de pozitivare.

Si daca lunea nu e buna... alege tu o alta zi. Iti da alt rezultat?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

#1849
@pasadia : testele "la cerere" nu sunt neaparat platite (de exemplu un contact asimptomatic trimis la testare de DSP e "test la cerere" chiar daca nu e platit; si nu toate testele platite sunt "la cerere" - stiu oameni simptomatici care au ales sa-si faca testul la privat, pe bani, pentru a nu fi nevoiti sa stea la coada). Si e mai complicat de-atat : o (mare) parte din testele DSP se fac la privati cu decontare publica; o alta (mare) parte din testele private, pe bani se fac la stat.

M-am testat in Romania, cand am fost in vara : privat (imi trebuia adeverinta). La Brasov chiar. Initial am sunat la Synevo si la altii (Regina Maria parca?), pana la urma am ajuns (din aproape in aproape) la Policlinica din Sacele, care avea capacitate disponibila mai mare, si ofereau parte din laborator in regim "privat", cand era "liber" la DSP. In fata mea (la 20 metri, am tinut distanta bine-de-tot) era o persoana cu simptome. Apropo, conditiile au fost ireprosabile - amenajasera testare semi-in-exterior, ca sa fie ventilatie si aer liber - si doamnele de la recoltare foarte amabile, si rezultatele rapid.

Testele s-au plafonat nu ca a dat cineva ordin sa se plafoneze, ci pentru ca asta e capacitatea de testare nationala. Undeva la 35.000-40.000 teste/zi. Diferenta intre capacitatile efective si cele teoretic (care sunt parca, 45.000), vin din ineficiente regionale (nu poti cara esantioane din Buzau in Oradea). Si, din pacate, cresterea, din iunie pana acum, a fost mult prea lenta; motivul principal, din cate am inteles, a fost legislatia ridicola, romaneasca, de achizitii publice, care nu se mai poate simplifica ca in starea de urgenta.

Acum, de ce au scazut "testele la cerere"? Patru motive:

- 1. Au aparut pe piata testele de antigen (AGT, rAG etc.), care au o sensibilitate si o specificitate un pic mai mica decat PCR, dar consuma mult mai putine resurse de laborator (aproape zero). Pentru multe uzuri aditionale, semi-clinice (screening), testele de antigen au inlocuit testele PCR. Doar ca astea nu se raporteaza (cf. OMS, doar testele PCR sunt raportate).
- 2. Perioada de concedii; minivacante legate de vacanta de 1 decembrie etc. etc.. Laboratoarele si centrele de prelevare au capacitati determinate de personal. Oamenii din laboratoare si de la prelevare pleaca temporar asa ca scade capacitatea.
- 3. Dinamica COVID: o parte din personal s-a infectat pe de-o parte; pe de alta, in ultimele saptamani, chiar pare ca apare un mic platou cu tendinte de scadere (desi datele sunt departe, departe, departe, departe de clare). Nu e nimic drastic, dar nu mai e o crestere, ci o plafonare (inclusiv a infectiilor reale). Nu mai creste necontrolat ATI-ul si nici numarul de morti. E la niveluri uriase insa, de acord.
- 4. Mai putine treceri de frontiera pentru personal esential (se apropie Craciunul).

Si sunt de acord cu tine ca testarea ar trebui sa creasca (chiar masiv).

@dr4qul4 - de acord cu tine ca "testarea nu a crescut cu viteza cresterii epidemiei". Adica intre SEP si NOV Delta(testare) < Delta(infectie). Poti spune ca raportul test/pozitiv a scazut, de exemplu. Dar si testarea si infectia au crescut (adica numarul brut de teste a crescut).

Daca nu vrei si nu vrei sa faci analiza in medie mobila, probabil miercuri sau joi sunt cele mai bune optiuni (dar tot mai proaste decat media mobila).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

pasadia

#1850
Nu știu dacă există vreun mod oficial de definire a celor 2 categorii de teste. Dar uite, comunicatul de ieri de la MAI zice asa:

- teste efectuate în baza definiției de caz și a protocolului medical
- teste efectuate la cerere

Primele eu le numesc teste DSP, căci DSP-ul decide dacă te trimite sau nu la testare (sau vine ambulanță acasă și îți ia mostra, după caz). Sunt plătite din bugetul public și da, se pot face și in sistemul medical de stat și în laboratoare private. Și da, se pot sa fie și asimtomatici intre ei.

A doua categorie, cele la cerere, le numesc private pentru că sunt plătite din bani privați (ai cetățeanului testat sau ai angajatorului acestuia). Și da, unele din aceste teste sunt făcute la spitale de stat.

Nu știu de ce insiști să îmi explici definiția, nu cred că am folosit-o greșit. Dar mno...
La fel, tu insiști că NU s-ar mai putea creste capacitatea de testare peste acest 40.000/zi tradus in 210.000/ săptămâna. Nu înțeleg de unde ai scos tu informația asta, dar eu văd că la început de octombrie s-a putut creste foarte brusc și fără probleme capacitatea de testare de la 140.000/ săptămână la 210.000/săptămâna. Cum naiba de a fost posibila acea creștere cu 50% în 3 săptămâni și apoi 6 săptămâni la rând nu s-a mai putut creste capacitatea de testare DELOC?

dr4qul4

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-testing
un raport cu numarul de cazuri si teste, pe saptamana.
Romania   RO   2020-W40   12830   143938   9%
Romania   RO   2020-W41   18338   162293   11%
Romania   RO   2020-W42   24065   179332   13%
Romania   RO   2020-W43   29325   197408   15%
Romania   RO   2020-W44   35546   204508   17%
Romania   RO   2020-W45   55660   210704   26%
Romania   RO   2020-W46   56186   212796   26%
Romania   RO   2020-W47   59623   207681   29%
Romania   RO   2020-W48   53174   193015   28%
Romania   RO   2020-W49   42363   153703   28%

Week 40 este 28.09-04.10
Week 49 este 30.11-06.12.  Include 30 si 1, zile libere, asa ca alegerile de pe 6 au fost doar o coincidenta.

In schimb, de ce a scazut numarul de teste si in saptamana 47 si in saptamana 48?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

#1852
@pasadia : Simplu de ce insist: in Romania contactul asimptomatic nu intra la categoria "definitie medicala". Dar DSP-ul, la discretia celui care face ancheta epi, poate decide sa te trimita, ca contact asimptomatic, la testare. Atunci plateste DSP-ul, dar esti inclus in categoria "la cerere". Am confirmata chestia asta de la DSP.

In septembrie-octombrie a fost posibila cresterea respectiva pentru ca :
1. s-au pus in functiune echipamente comandate in primavara si vara, si livrate in vara.
2. s-au folosit tot ce inseamna laboranti au gasit pe piata.

Acum, 1. s-a epuizat, din doua motive : Corona a explodat in tot UE, si in America De Nord si in parti din Asia, ceea ce a pus presiuni externe... Se poate face mai mult? Da. Ar trebui? Da. De exemplu, crescuta folosirea testelor de antigen, si un program pentru asta. Dar plafonarea PCR o gasesti peste tot, si in HU (care isi poate produce propriile kituri PCR, sunt singurii in UE, alaturi de nemti), si in DE si in FR si in UK si in SE, si in FI...

Capacitatea de testare a publicat-o GCS in octombrie, de exemplu aici: https://www.mediafax.ro/coronavirus/gcs-romania-are-capacitatea-de-a-efectua-800-000-de-teste-covid-19-pe-luna-19728344. Am cautat din nou, si Orban a declarat ca ar fi 53.000 total la sfarsitul lui noiembrie, dar ca nu totul merge. Si presupun ca 53k e maximum-maximorum-maximorum.

@dr4qul4:
Saptamana 49 a fost saptamana cu 30/11 (zi punte), 1/12 (zi libera), 2/12 (zi libera). De asta au scazut. Ne invartim in cercuri...
In saptamana 47 au inceput folosirea testelor de antigen. Asta e combinat cu probleme (la nivel european) de aprovizionare cu reactivi.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

transporter

Ca sa intelegem de ce nu creste capacitatea de testare in Romania. In judetul Buzau (un judet care nu are niciun aparat PCR in spitale publice) autoritatile nu reusesc (de mai mult de o luna) sa identifice un spatiu in care sa fie amplasat un aparat PCR.

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24482145-document-judetul-care-niciun-spital-nu-are-aparat-testare-pcr-luna-cand-buzau-spunea-nu-gasit-spatiu-unde-amplaseze-institutia-cauta-continuare-acel-spatiu.htm?sbox

nicolaem

#1854
@pasadia,

ca s-au plafonat testele e corect. ca scad in ultima saptamana iarasi e corect.
dar e gresita afirmatia ta ca "au scazut testele cu 30% si deaia avem incidenta in scadere in judetele cu orase carantinate"

de dragul corectitudinii ai putea sa recunosti (strict) ca aici ai gresit. pe teste "plafonate" in luna noiembrie incidenta a scazut semnificativ in unele judete. asta e un fapt cert.

Urmaresc Alba si Cluj, si testele nu au scazut. Judetul Ab de exemplu are rata de pozitivare medie sub 20% (18% azi, cu 10% sub media nationala) si rezultatele carantinarii se vad in scaderea de persoane internate din spitale.

La Cluj astazi rata de pozitivare este de astazi de 17.4%.
Din pacate la Buzau citeam ca nici astazi nu fac teste ca nu au aparate PCR.

Din pacate desi unele judete "isi revin", situatia devine dificila in Bucuresti Ilfov si la nivel de tara nu pute spune ca o ducem bine. Si desi au trecut alegerile nimeni nu are inca curajul sa vorbeasca despre masuri. E mai important cine e sef de camera :(

@draqula,
numarul de teste in saptamana 47 si 48 nu a scazut !

de ce e asa de greu sa iesim din logica de campanie electorala si sa citim datele?

te rog analizeaza graficul postat de mine anterior. testele DSP au fost la fel de multe/putine ca si inainte. Au scazut putin cele la cerere care nu le poti corela cu evenimente politice.
din pacate testele DSP scad acum. De ce? Nu stiu

pasadia

Am explicat la ce mă refeream : la scăderea mediei mobile la 14 zile a numărului total de teste. Valoarea acestui indicator era pe data de 18.11 de 30.565 iar ieri, 14.12, avea valoarea de 23.462. O scădere de 27%, nu de 30%, deci îmi cer scuze pentru aceasta exagerare cu 3 procente.

Daca vrei folosim și alți indicatori pe care e adevărat că nu vei avea scădere de 30%. Uite, ai spus că nu a scăzut testarea pe protocol până în 06.12 să vedem cum sta afirmația:

În săptămâna 09.11-15.11 pe baza protocolului am avut 126.807 teste (medie zilnică 18.115) iar în săptămâna 30.11-06.12 am avut 103.868 (medie zilnică 14.838). Vreo 18% scădere, dar mno...zile libere. Săptămâna următoare, fără zile libere (7.12-13.12) a avut 114.215, deci o scădere cu "doar" 10%. Daca acel doar te împacă ok. Dar nu da vina pe șefia camerei - Arafat e încă în post și poate lucra cum vrea el, Orban și-a dat demisia doar pentru că el e grabit și impacientat. Nu sunt de vina negocierile pentru faptul că statul asta e la fel de prost pe cât a fost dintotdeauna.

@frunzaverde nu știu cu ce DSP și epidemiolog ai avut tu de-a face dar e pentru prima oară când aud că vreun contact asimtomatic a fost trimis să își facă testul de către DSP "la cerere". Și mno, nu oi cunoaște decât vreo 15 cazuri in ultimele 2-3 luni, nici unul nu a avut de-a face cu un epidemiolog atât de proactiv. Din contra, cunosc cazuri de angajatori care au plătit și 40-50 de teste cu mult înainte că DSP-ul sa apuce să verifice lista de contacte ai cazului inițial.

Dar probabil că tu consideri cazul tau relevant și în mod sigur preponderent fata de informațiile obținute de mine.

nirolf

Ți s-a explicat că au fost zile libere și asta a influențat și media mobilă și totalul săptămânal, deci degeaba te legi de ele. Dacă adaugi "mno" nu înseamnă că ai dreptate.

Comentez ca să fie 3 care îți zic, poate e mai clar așa.

Pe acest forum încercăm să stăm departe de teoriile conspirației. Dacă ai informații concrete le așteptăm cu interes.

nicolaem

#1857
^
La o analiza postata de "Arafat" care arata pentru mai multe orase carantinate o evolutie pe o luna de zile, de exemplu Sibiu:



tu ai contestat rezultatele prezentate spunand urmatorele:

1 Da, cu numărul de teste naționale scăzute cu vreo 30% în aceeași perioadă
2 o fi putina disperare și la Raed Arafat, poate simte riscul de a fi lăsat deoparte într-un viitor guvern.
3 efectiv s-a renunțat la testare


Eu te rog inca o data sa te uiti la graficele de teste in aceasi perioada, in special cele facute de DSP-uri:



Orice previre de buna credinta arata ca testarea DSP (bara verde) este constanta
Refuz sa cred ca nu poti sa vezi ca ai gresit.

Reafirm ca este adevarat ca testarea scade in ultimele zile si asta nu e un lucru bun.

pasadia

Nu știu de ce îmi arăți barele alea verzi când eu ți-am pus datele oficiale, structurate pe săptămână și pe cele 2 categorii (pe baza protocolului și la cerere). Adică mno, chiar am făcut calculele alea ca să fie clară evoluția - septembrie cu 4 săptămâni stabile, creștere brusca in 3 săptămâni din octombrie urmată de o plafonare totala timp de 6 săptămâni și o scădere în ultimele două.

Comparativ tabelul ăla de pe graphs.ro e o varza.


Tabelul de pe SB o să îl iau în considerare când o să prezinte Arafat și detalierea testelor făcute în Sibiu și în toate celelalte județe. Până atunci e doar un exercițiu de PR și atât.

frunzaverde

Si noi ti-am explicat, mno, ca ce vezi tu, mno, nu este, mno, nici o conspiratologie. Mno. Marea scadere pe care o vezi, nu prea exista; si ce exista e explicabil total de factori externi... Mno.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!