Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

carutasul

@cristi5 : școlile sunt deschise dar universitățile nu? Pentru că zici de teaching online. Doar sunt curios.
Și la noi văd că teaching-ul online funcționează binișor ( ai mei sunt la gimnaziu) ; oricum mult mai bine decât astă-primăvară, totuși cumva s-au pregătit, le-au dat și tablete, au învățat și profesorii... e aproape normal. De asemenea am avut parte și de varianta mixtă ( școala a fost deschisă până la lockdown-ul general, doar că soția a luat "microbu'" așa că am fost în carantină două săptămâni; a funcționat cât de cât și asta, uneori profesorii mai uitau că au elevi online :)   Sigur că le lipsește socializarea, măcar au prins vreo două săptămâni de școală normală. Din câte am văzut și profesorii sunt destul de speriati după ce au avut două cazuri în școală...

kitsune

Referitor la Constanța, aseară și azi erau mult mai multe filtre. Nu opreau totul, dar măcar erau în puncte strategice, să nu poți merge pe rute ocolitoare. Am văzut că se concentrează pe transportul in comun, dar opresc și autoturisme. Probabil că se mai uită și la om, dacă m-au văzut cu mască nu m-au oprit  :lol:
Dar vânzoleală este. Fără să vreau am auzit o convorbire telefonică a unei tăntici (nu înțeleg moda asta de a merge pe stradă cu telefonul în mână pus pe speaker:
"- Ai auzit de ***?
- Nu, ce e cu ea?
- Păi sora lui soacră-sa a luat Covid de la cumnata ei, că ăia erau în carantină da' ea s-a dus să vadă ce face și acuma a luat și ea, că dacă s-a întâmplat, a zis *** să meargă să vadă cum e. Și io' am trecut aseară pe la ei, acuma mi-e frică să nu am și eu...". Și femeia era în magazin, la coadă, acolo își spunea oful...

E o vânzoleală continuă printre rude și prieteni, prin mall și piețe. Și mulți sunt încurajați de "unii" care dau in judecată autoritățile, că pentru ei trebuie excepții de la aplicarea legii. Ieri sau alaltăieri au amendat pe unii într-o biserică.
Zilele trecute a venit un vecin din afară, născuse soția/prietena (nu l-am mai văzut și nici nu sunt omul să mă bag peste ei). Am văzut bunica și/sau bunicul cu căruciorul pe afară. Iar vecinul era în balcon. L-am felicitat pentru copil și din discuție înțeleg că el era în carantină. Păi și părinții? Ei au ieșit zilnic, ba la cumpărături, ba cu căruciorul, ei nu trebuie să se izoleze? Aiurea. Dacă în primăvară veneau localii și făceau apelul zilnic, acum nimeni nu se mai sinchisește.
Nu e de mirare că am ajuns pe primul loc la îmbolnăviri.
Stați să vină pelerinajul de la grotă, să vedeți lupte de stradă și demonstrații :popcorn:
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

cristi5

#1817
@carutasul
Liceele fac online din 2 in 2 sapt sau alte forme de reducerea prezentei fizice/transportului in comun.

Si la licee si la universitati s-a inceput toamna in ideea ca cei din primii ani (de liceu= clasa 10, bachelor=anul 1, master= anul 4) sa se intalneasca si sa se cunoasca, si cei din anii 2,3 se cunosc deja si e mai usor online. Eu am anul 2 si 3 si acum lucreaza la proiect in grupe de 4, de obicei ii gasesc pe toti pe zoom in aceeasi bucatarie sau sufragerie

Bine am avut si studente care tocmai se dadusera jos din pat, se vedea patul desfacut in spatele scaunului pe care stateau. Divertisment :)

Dar contributia majora eu zic ca e la clasele 0-9, mai ales 0-5. Acolo e greu ca parinte sa si lucri acasa, sa si te asiguri ca copilul face treaba, si e si mai greu de ajutat, ca pedagogia pt copii mici e mult mai complicata. Copiii mari se descurca singuri, indiferent daca-s acasa sau la scoala.

Aud niste povesti de groaza cu mame prin Dubai sau UK care fac si scoala cu copiii, si servlciul lor, si de mancare, si curatenie (ca e mult mai multa mizerie cand is toti acasa) si probabil ca seara barbatul are si el pretentiile lui...

gruiarew

Vânzoleală e peste tot. Mă așteptam sa fie mai puțin trafic. Da' de unde. Singurul lucru ce l-am remarcat e că sunt mult mai puțini pietoni, spre deloc. În schimb nu respectă nimeni mai nimic. "Vă rugăm minim 3 persoane în incintă" Am numărat 12. N-am mai intrat că era cu ghinion  :D. Ideea e că degeaba aștepți afară că tot vine câte unul și se bagă peste. Până la urmă s-a golit am reușit să ridiv și eu niște acte.

Asta la Sibiu. Pe mine nu m-au oprit, dar opreau. Oricum n-ai ce face. Poate ca în India unde îi alerga polițaiul cu bastonul. Când n-ai cu cine, n-ai cu cine și pace.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

frunzaverde

#1819
@carutasul:
Scolile sunt deschise (desi in foarte, foarte multe locuri, atat de multi copii si adulti sunt bolnavi, ca au trebuit sa se inchida).

Universitatile sunt, la nivel national, teoretic, deschise, dar cu sugestia de invatamant la distanta "acolo unde se poate". Situatia este suficient de rea incat practic peste tot, in practica, universitatile sunt inchise cu exceptia a catorva laboratoare considerate esentiale, si acolo, cu masuri extreme de precautie. Ce e considerat esential difera in functie de universitate, dar, la mine, in Uppsala, exceptiile sunt chestii gen laboratoare care nu se pot replica.

Unele universitati au incercat ca anii initiali si terminali sa fie prezenti in campus - in momentul asta nu cred ca mai e vreo universitate care sa practice asta nicaieri in Suedia. In principiu, in momentul asta, vorbim de 90-100% din educatia universitara are loc de acasa.

Unii au trecut la 100% distanta (HHS, echivalentul ASE-ului din Stockholm).

Noi in Uppsala avem o tinta de activitati permise care se subtiaza zi de zi - pentru orice moment in campus trebuie sa faci o analiza de risc in scris, aprobata de directorul de studii si de prefect, care sa verifice ca "nu se poate altfel". Si chiar si asa, 50 de studenti e limita maxima, si asta doar daca ai spatiu care in mod normal acopera 350 de studenti.

In departamentul nostru am redus la 0% ca sa dam sansa celor care chiar au nevoie; am inteles ca in realitate, sub 5% din universitate opereaza "in campus"), altii (Stockholm) au limitat la 8 persoane orice intalnire / curs / seminar in campus (rezultand tot in mutarea a 99% din campus "acasa"). In principiu, universitatile sunt "ca-si-inchise"; se face mult mai putin (gen 1-2%) in campus ca in UK (25-50%) sau US (50%, cu testare intensa).

Eu, si eu tot ca cetatean suedez, nu sunt multumit. Pana la nivelul  de nemultumire la care statul a reusit sa "rupa contractul social" cu mine.

1. Statul a pus ca sef de institutie esentiala pe doi incompetenti. Si ca sef peste partea stiintifica, pe un necalificat,  pe infamul (si faimosul) Anders Tegnell. Ales nu pe meritocratie, ci pe prietenie si relatii personale cu fostii sefi ai institutiei (Gieseke, care si el s-a facut de ras). Nici pe departe nu e marele expert international. Nu a fost nici marele savant, nici marele "epidemiolog" care a manageriat epidemii de nenumarate ori, cu experienta. Ci un biet medic (nici macar epidemiolog, ci infectionist de spital), care a facut in cinci ani un master de un an, la distanta, in epidemiologie, si a fost medic voluntar la vaccinari si tratat Ebola in Africa. Care insa are lacune grave de a intelege statistica, si elementele esentiale pentru a intelege cum functioneaza o boala la nivelul unei populatii si unei comunitati. Deci are lacune in a intelege conceptul de epidemiologie... Si ale carui publicatii sunt doar "sign-off"-uri pe ce a scris institutia, nici alea cu cine-stie-ce valoare stiintitfica.

2. Statul a reorganizat institutia care trebuia sa aiba grija de sanatatea pubica, eliminand intreaga parte de cercetare (care ar fi trebuit sa dea actiuni "bazate pe stiinta"), si reorganizand-o in jurul unui singur grup de birocrati deja controversati (Carlson, Tegnell, Gieseke) - inclusiv in cum a fost manageriata pseudo-epidemia de gripa porcina in 2009. Nu platesc taxe de 10 ori cat in Romania ca deciziile sa fie luate de persoane pe langa care oameni ca Rafila au CV-uri stelare...

3. Statul m-a mintit constant, si si-a folosit toate armele ca sa atace (bully-ing)  pe cei cu voci critice. Chiar si atunci cand vocile critice erau de zeci de ori mai competente si profesional, si in speta (modul de a folosi datele). Ba mai mult, statul a folosit metode totalitare - SVT - televiziunea publica, a discreditat datele corecte ale celor 22 in favoarea datelor gresite ale FHM. Bully-ing-ul a fost atat de generalizat, incat a afectat nivelul discutiilor si aici - stiu cel putin ca eu am folosit un ton mult prea agresiv.

4. Statul prefera sa lase sa moara oameni cu miile, si sa se imbolnaveasca cronic oamenii cu zecile de mii, posibil permanent, ca sa-si apere prestigiul unor politruci si ale unor institutii ineficiente. Statul prefera sa-si bata joc de cetatenii ei pentru a-si proteja birocratii. Mai rau ca in Romania.

5. Statul m-a mintit legat inclusiv de strategie. A omis intentionat faza cu imunitatea de turma ca strategie, negand pana cand a iesit la iveala ca sefii strategiei fix asta doreau. Apoi au vorbit de "sa ne protejam batranii" - care s-a tradus in batrani ingrijiti de oameni care n-au primit nici un fel de echipaemnte de protectie sau training, si apoi, cand s-au imbolnavit, au fost lasati la propriu, sa moara, singuri, fara nici un ajutor, fara acces la spital. In 15% din cazuri, nici macar cu un consult din partea doctorilor, in 60% din cazuri, dupa o discutie telefonica, care adesea, nici macar nu-l avea pe pacient in vedere, ci era generala. Asa ne protejam batranii? Pentru asemenea tratament la batranete platesc eu 50% taxe? Pai mai bine platesc 16% statului roman, nu, daca tot nu mi se ofera nimic...

Si astea sunt probleme mai mari decat epidemia singura - sunt probleme care tin de functionarea statului unde sunt cetatean; si unde platesc un volum urias de taxe, pe care, frankly, in momentul asta statul suedez nu il merita. Si voi face tot ce-mi sta in putinta pentru a-i schimba pe incompetentii astia cu altii mai buni.

Acum, pare ca vor face fuck-up cu vaccinurile. Cum pana mea toata lumea se pregateste sa vaccineze pana in pasti, si tu, ca agentie de sanatate, nu zici "incercam totul pana in Pasti" ci tii placa cu "epidemia o sa fie lunga"... Tare-mi e ca o sa ma vaccinez in Romania, nu in Suedia, din cauza cock-up-ului lui Tegnell, care o sa continue... De exemplu, in DE si UK, la nivel national, se investeste in centre de vaccinare, pregatirea personalului, si se spune clar ca obiectivul e "vaccin pana la paste". In SE in continuare se uita ca boii in calendar, si ne zic de masuri "long-term", cand e clar (in tot restul lumii, care pana acum a fost mai eficient in toate masurile) ca vorbim de short term...

Apropo de masuri sustenabile, nu, Suedia nu are masuri sustenabile. Ca masurile sa fie sustenabile trebuie, neaparat, sa fie eficiente. Altfel, poti descrie orice ca "sustenabil" - de exemplu, spus rugaciuni sau gargara cu votca sau cantat ABBA. Sustenabilitatea e pur si simplu o problema de optimizare - maximum de eficienta cu minimum de cost, dat fiind un termen de timp X. Si OECD, care e institutia tarilor dezvoltate special facuta pentru coordonarea actiunilor, spune clar ca masurile suedeze au fost cele mai ineficiente dintre toate tarile dezvoltate. Deci nu, nu sunt sustenabile. La fel, tot OECD spune ca nici costul masurilor suedeze nu este mai mic ca cel din tari cu masuri mai intense.

La fel, nu vad cum e sustenabil in a sta 1+ ani cu grija constanta ca in orice moment poti face o boala care are o sansa uriasa (comparativ cu orice alta boala din societate cel putin) sa te bage rapid in mormant, pentru ca boala e peste tot...  Ca om care a facut multi, multi, multi ani de stiinte sociale nu are sens.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

#1820
@frunzaverde ce inseamna foarte foarte foarte foarte multe scoli inchise?

Pe regiunile Suediei eu numar max 10 scoli (pre liceu) cu invatamant la distanta.

OK poate nu-i complet raportul, or fi cateva zeci, si cateva gradinite, dar ma gandeam sa nu se sperie colegii din formularea ta aluziva, sa nu se ingrijoreze crezand ca sunt orase intregi cu toate scolile inchise, ca in Romania. Eu locuiesc in regiunea Sthlm, cea mai afectata, am 3 copii la 3 scoli si zeci de cunoscuti si colegi care au copii.

Plus ca am o cunostinta care lucreaza cu HR in conducerea scolilor din comuna Stockholm, cea mai mare, densa si mai afectata comuna. Da, e ceva lipsa de personal, ca intr-un sezon de gripa dar cam atat deocamdata.

Desi ai scris multe paragrafe alarmiste si FHM-suckiste (si sunt convins ca vei mai scrie), eu tot multumit am ramas. Singura restrictie care ma afecteaza e ca antrenamentele de volei ale fiicei mele de 16 ani s-au anulat temporar. Dar o sa treaca si asta. Si sunt gata sa continui multe luni sau ani cu practicile actuale. Sustenabil.

thefrenzybudgeter

Desi mi-am tot spus ca nu mai spun nimic pe acest subiect, ma tot intreb ...am luat-o cu totii pe "campii". Cifrele nu mai inseamna nimic?.

@frunzaverde: te bat cifrele pe toate partile, mai usor cu panica.








Powered by API/PUM imgur uploader














Powered by API/PUM imgur uploader

frunzaverde

#1822
@cristi5 :

Nu scriu postari alarmiste.  Scriu postari bazate pe observatii, si certitudinea pe care o am, acolo unde o am, e bazata pe stiinta pe care o stiu.

Si pana acum, predictiile mele, au fost, in mare parte corecte. Predictiile tale, bazate pe vocea sf. Tegnell, au fost in mare parte gresite -  "e imunitate de turma", la "in valul 2 vom face mai bine ca Norvegia, din cauza imunitatii", la "valul 2 n-o sa vina", "o sa fie alte zone rosii ca in primul val" la "Romania e pe scadere" (fix cand era la baza unei explozii) la "copiii nu transmit" (in Uppsala, nu transmit atat de bine incat nu mai prididesc sa mai faca anchetele epidemiologice in scoala. Apropo de copiii nu transmit, o colega a luat virusul de la copilul de 7 ani, care l-a luat de la scoala. A ajuns in spital, in aprilie. Au secventat virusul, si la ea, si la tatal copilului (care a fost si el semi-grav bolnav), si au descoperit ca e luat de la copila. Medicii au trimis raport la FHM, au primit raspunsul dogmatic "copiii nu transmit". In fata evidentei, au preferat canonul fundamentalist al sf. Tegnell, nu realitatea.

Si pe zi ce trece, jurnalistii descopera cum am fost mintiti de grupul celor trei ingeri, Gieseke sonatul, Tegnell (care acuza orice critic cu "da, ce, tu esti epidemiolog" cand el insusi nu e, si nici macar nu stie sa numere ordine de marimi), la Carlson, care se contrazice singur de 3 ori intr-un discurs.

Daca tu esti multumit, foarte bine. Presupun ca or fi oameni in Romania multumiti de prestatia lui Ionita de la CNAIR. Cine sunt eu sa-i judec...

Eu unul sper doar sa n-ai ghinionul sa fii afectat personal de incompetenta lui Tegnell... Eu unul stiu cat e de nasol sa fii zile intregi cu masca de oxigen pe moaca, si sa iti impinga o furtuna in plamani, doar ca sa nu te sufoci. Si tot sa simti ca te sufoci. Nu e placut, si crede-ma, mare parte din copilaria mea a avut "supliment de oxigen", si nu vreau asta nici celui mai mare dusman (acum sunt bine, si nici macar "grup de risc"). Crede-ma, confortul de a te putea duce la discoteca aglomerata cand 1% din populatie e virusata nu merita. Nici faptul ca iti poti trimite copiii la scoala 8 ore pe zi fara distantare in locul a 4 ore pe zi cu distantare ca lumea. Si faptul ca un nenorocit incompetent, ca Tegnell, prefera sa tina de scaun, cand stie (ca n-are cum sa nu stie) ca e incompetent, si ca prin actiunile lui trimite zeci de mii de oameni la experienta asta, si mii de oameni in mormant, mi se pare cinic... Tare cinic.

Mai ales cand stim ca e posibil sa controlam virusul. Ca daca faceam ca Taiwanul, azi aveam nu 7000 de morti, ci 3 sau 4. Nu mii, trei sau patru morti. Sau daca faceam ca Noua Zeelanda, azi aveam vreo 70 de morti total (nu pe zi, cum avem) si maine ma puteam duce sa vad un meci sau un film la cinema. Sau la discoteca aglomerata, fara frica. Sau daca faceam macar ca Norvegia, 2-3 morti pe zi in cele mai rele zile, munca la birou, si viata cvasi-normala, in conditii aproape identice cu ale Suediei.

Cat despre scoli eu nu vad nici un raport la linkul tau, doar o scurta povestioara care contine cateva exemple neexhaustive. Ce stiu din Uppsala este ca majoritatea scolilor au probleme majore; din cele patru scoli din jurul casei mele (2 x liceu + 2 x scoli generale) sunt semi-inchise (50% capacitate sau mai jos) sau inchise din cauza de COVID, colegi de-ai mei sunt in VAB pentru ca scoala e inchisa sau ei sunt in carantina ca contact al unui copil suspect etc. etc...

Apropo, presupun ca stii, din pacate, majoritatea raportarilor despre scoala in Suedia au ajuns secret, din cauza actiunii unui (alt) functionar dobitoc, de la SCB... Acum nici macar adresele scolilor si lista de directori nu mai e publica, si e infractiune sa publici rezultatele unei scoli pe net (ca afecteaza "capacitatea concurentiala a scolilor private cu rezultate slabe" - apropo de "orientarea pe cetatean" si "importanta copiilor"/"tänka, baaaarrnen" - sunt importante, dar pana vine vorba de profitul corporatiilor; dupa aia, nu mai sunt, n-ai voie nici macar sa stii care scoala e proasta si care e buna, sau care-ti indoctrineaza copilul cu coran extremist wahabist, aia nu mai conteaza). Pomperipossa i Monismanien, cum bine zicea Lindgren... In conditiile astea, ma indoiesc ca vei gasi raportari despre cate scoli au covid, in conditiile in care acum e secret sa stii cate scoli sunt in comuna (vorbesc serios - pana marti inca lista e secretizata, au inceput sa dea inapoi politicienii).

@frenzybudgeter - am o singura intrebare pentru tine: chiar iti place sa te faci de ras degeaba?. E chiar asa misto sa iti arati limitele intelectuale in asa hal? E chiar asa de tare sa vii la duel, sa-mi dai o manusa peste fata, si sa ma inviti la duel dar tu sa fii in curu' gol? De fiecare data? Macar vino dracu cu o sabie...

Dar hai, de mila, sa-ti explic si asta (apropo, cumva esti Mr.L. - doar acolo am mai vazut atata dezinvoltura inculta - sau poate lucrezi prin vreo directie CFR - s-o transmite...):

1. Esti capabil sa citesti warning-ul dupa fiecare grafic pus de tine? Dupa fiecare chestie pusa de tine, scrie clar "Recent Days May Undercount Deaths"? Care apare exclusiv pentru Suedia? Nu apare pentru Germania, Franta, Italia, Spania, SUA. Doar pentru Suedia.

2. Daca cautai pe site-ul ala de ce e warningul ala doar pentru Suedia, inainte sa te apuci mataluta impulsiv si degeaba sa faci gunoi pe-aici cu cinci screenshoturi dejaba, ajungeai la o explicatie detaliata a ce vezi: https://ourworldindata.org/covid-sweden-death-reporting. Daca explorai un picut mai mult (secunde, nu mai mult), ajungeai, in timpul necesar apasarii print-screen - control-V sau command-shift-4 sau whatever, la explicatiile mai detaliate ale ECDC-ului. Si nu te faceai dracului de rusine. Si nu jigneai ca prostul in sat pe un om care ti-a mai dat peste nas de cateva ori, demonstrandu-ti semidoctia...
Si, daca cautai inca cateva minute (ajungea timpul necesar compunerii postului), ajungeai inclusiv la analize ca lumea a ce se intampla, si de ce in Suedia constant ultimele 10-14 zile trendul pare ca coboara, dar daca te uiti 14 zile mai tarziu, coborirea aia nu mai exista: https://adamaltmejd.se/covid/.

Dar hai, iti mai fac un hatar, asa ca la clasa a 2-a, sa-ti explic ce vezi:

- Suedia are o alta metoda de raportare decat restul lumii. In loc sa raporteze mortii la data inregistrarii (cum face si Romania, si SUA, si Italia, si ...), raporteaza mortii la data in care efectiv au decedat. In fiecare zi in loc sa vina un set de date cu "X morti noi au fost inregistrati", ca in Romania, vine un set nou de date, in care se introduc toti mortii care au murit din 1 martie pana azi, in functie de data in care au murit efectiv. De exemplu, vineri, au raportat morti de la 15

- Sistemul suedez de raportare a mortilor este incredibil de lent - de obicei dureaza intre 7 si 14 zile pentru ca un mort sa intre in statistica. In Romania, si in aproape tot restul UE, mortii de COVID se raporteaza in maximum 24h, printr-un sistem special. Suedia este exceptia la chestia asta, la nivel global.

- Din 1+2 rezulta ca intotdeauna, pentru ultimile 14-20 de zile, vei vedea o subraportare a mortilor pentru Suedia si doar pentru Suedia, care se va corecta ("retrocorectie" ii zice) in urmatoarele 14-20 de zile, etapizat. Curba pe care o vezi tu, nu e scaderea mortilor, ci faptul ca mortii din ultimele doua saptamani nu s-au inregistrat inca.

- Trendul real este de crestere (si stim asta pentru ca constant, suma retrocorectiilor e tot mai mare; indicand un trend crescator), poti vedea o predictie a situatiei reale pe site-ul lui Adam Altmejd.

Ca exemplificare practica, ieri s-au raportat 59 morti. Din cei raportati, 3 au murit efectiv in perioada de 24 de ore pre-raportare. In majoritatea raportarilor europene, cifra raportata la ECDC si publicata pe Our World in Data ar fi fost 59. Suedia insa raporteaza insa 3, in parte pentru ca nu e in stare (din motive diverse, nu intru in detalii) sa inregistreze suficient de in timp real. Cei 3 insa nu au fost singurii care au murit ieri; toti cei care au murit ieri vor intra in statistici, etapizat, intr-o fereastra de 14-20 de zile.

Asta nu trebuia s-o stii mataluta de la tine masura... NUUUU. Dar ar fi trebuit s-o cauti cand vedeai warningul inainte sa sari la bataie ca taurul comunal... Ai fi gasit fix pe One World in Data explicatia (ti-am dat linkul). Si n-ai fi scris tampenia.

Vezi cum te-am facut iar knock out? Nu mai scrie mizerii, ca pot fi inca si mai acid. Poate ar fi bine sa mananci o portie buna de umilinta, si sa-ti ceri scuze ca jignesti degeaba, si sa-ti asumi incompetenta. Ca stii statistica, si intelegi statistica cat stiu zoologie. Adica deloc.

P.S. In mod normal sunt politicos, si incerc sa explic, si sa fiu pedagogic, si sa discut civilizat. Dar uneori se intrece masura.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

#1823
@frunzaverde la sfarsitul textului scrie ca e bazat pe un raport, poate-l gasesti.

Nici eu, nici tu, nici Tegnell si nici nimeni nu a avut dreptate in toate afirmatiile. E normal, e un virus nou. Cred ca e arogant sa ceri cuiva sa aiba dreptate in tot ce spune in contextul actual.

Frumos procedeul retoric sa insiri ce am spus eu (dar n-are rost, nici macar epidemiolog amator nu sunt), asa pot si eu sa enumar din zicerile tale: epidemia e scurta, scolile trebuie inchise, nu exista imunitate, imunitate=anticorpi (o spui cu siguranta unui imunolog, nici macar nu spui direct, lasi sa se inteleaga), masca ajuta (conform Emmei Frans, la danezi le-a dat 1,8% imbolnaviri cu masca, 2,1% fara masca, diferenta nesemnificativa statistic), insule ca Taiwanul si Noua Zeelanda le vedem, dar elevul "model" Germania nu, testarea in masa e unica solutie (criticii zic ca nu e sustenabila) etc etc

Fireste ca vei avea raspunsuri detalite la toate astea dar asta nu face decat sa ilustreze primul paragraf :)

Tot asa retoric, e previzibil sa personifici discutia pe obisnuita tinta FHM-Tegnell, dar eu nu sunt neaparat multimit de Tegnell personal, ci de situatia mea (sustenabila!) care e afectata de muuulte institutii suedeze, nu numai de FHM.

Mi s-a parut util o vreme sa evanghelizez pe forum ce a zis Tegnell, ca era original, optimist, holistic si sustenabil, dar intre timp am priceput ca:

1) nu sunt asa perfecti suedezii cum ii credeam (dar 2+1 tot un drum sigur ramane :) ), si in general stereotipurile nu sunt utile
2) discutia consuma enorm de mult timp, pe care nu-l mai am
3) chiar nu-i vad rostul, ca spre deosebire de infrastructura nu avem date clare gen "2+1 e de 5 ori mai sigur ca 1,5+1,5", (de ex nu stim exact numarul real de infectari, stim ca exista imunitate pe vreo 6 luni dar nu stim cati imunizati sunt)
4) n-o sa vina Tataru sau Arafat sa citeasca aici
5) deci indiferent cat discutam noi pandemia merge tot la fel

PS. Frumos procedeul retoric cu Ionita, o adevarata metafora, but I pass.

PPS: si la sperietoarea cu ATI pass :lol: Daca ajung acolo, promit ca-ti trimit un SMS "Tegnell n-are nicio vina" inainte sa ma intubeze :)

frunzaverde

#1824
@cristi5:

Ori Emma Frans, ori cine o citeaza, spune prostii. Mai mult interpretarea respectiva a studiului respectiv in felul ala este penibila si gresita, din nou, la nivelul ala, unde eu imi pic studentii daca spun prostii d-astea (confuzia intre magnitudinea efectului si semnificatie statistica = picat la examen; le dam fix asta, ca e esentiala). Mai grav, interpretarea este lenesa, in contextul in care articolul DANMASK de care zici, vine cu un editorial atasat in acelasi jurnal, explicand problemele studiului, si dand interpretarea rezonabila a metodologiei si rezultatelor, fara de care studiul nu este considerat de editori si revieweri complet: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-7499

Pe scurt, studiul nu a avut putere statistica suficienta, din multiple motive (de la designul experimental cu putere insuficienta, si asteptari nerealiste de eficienta, adica 50%, pana la complianta subiectilor cu tratamentul, pana la probleme mari de masura). Are inclusiv probleme de validitate externa: testeaza daca o masca ieftina protejeaza purtatorul in contextul in care mecanismul principal de protectie e ecologic (masca ta ii protejeaza pe ceilalti; masca lor pe tine - si DANMASK nu poate controla asta, ca in DK in aprilie-mai nu se purtau masti). In principiu, daca studiul asta scotea semnificatie statistica (sau *), insemna in practica ca simpla purtare de catre o proportie mare de populatie a mastilor ar fi eliminat complet epidemia (fara distantare, fara nimic altceva). Ceea ce e nerealist.

Statistica este construita in jurul unui design "fara putere" - se asteapta la un efect a priori prea mare, deci au ales un esantion prea mic. Rezultatul este ca, observa ca ar trebui sa existe un efect, de cam 20%, dar studiul nu are un esantion suficient ca sa-l testeze. Intrepretarea corecta a studiului deci devine: "desi studiul este lipsit de putere (statistic, nu metodologic), exista indicatii, ca chiar si o masca ieftina te protejeaza pe tine; nivelul fiind de ~20%.

Studiul nu este semnificativ statistic la nivelul conventional, dar ar fi la 80%, adica din o infinitate de studii, pe o infinitate de esantioane, beneficiile astea de 20% s-ar vedea pe 80% din esantioane, nu pe 95% cum e conventional, deci cu mare probabilitate e ceva acolo care mai trebuie studiat". Si la urmatorul studiu as porni la drum cu o ipoteza mai clara "masca e protectiva, nivelul de protectie e 20% pentru utilizator".

Nivelul de 20% protectie pentru utilizator, in conditiile in care ceilalti nu poarta, pentru masti chirurgicale simple, e cel estimat si de meta-studiul Lancet, deci inca ceva informatie, deci, daca facem o analiza bayesiana, studiul respectiv "adauga informatie" convergenta : protejeaza, dar nu complet, nu foarte mult, si functioneaza impreuna cu alte masuri, nu de una singura. As expected.

Apropo, interpretarea mea este "ex-cathedra aici". Chestiile astea sunt chestiile pe care le predau. Si, apropo, chestii similare spune chiar si autorul principal al studiului, care recomanda masca: https://www.forbes.com/sites/leahrosenbaum/2020/11/18/lead-researcher-behind-controversial-danish-study-says-you-should-still-wear-a-mask/?sh=fc9187339e77

Despre restul:

1. FHM si Tegnell n-a avut dreptate cu nimic. Totul, de la inceput pana azi, a fost un lant de erori si minciuni. Inclusiv scenariile si previziunile, inclusiv interpretarile datelor, inclusiv sfaturile date, au fost proaste sau foarte proaste. Si au bagat oameni in mormant practic ca nicaieri altundeva.

Eu, neplatit, am avut dreptate cu mai multe decat ei. Eu insa, trebuie sa le platesc lor sume imense in taxe, si sa primesc... nimic. Doar risc crescut de boala (pe care n-o doresc) si moarte (idem).

Si nu, nu e o scuza ca "mai gresesc". Ca om de stiinta, chiar si ca birocrat, in pana mea, cand vezi ca tot restul comunitatii de stiinta si policy spune opusul a ce spui tu, te uiti dracu la de ce, si vezi cu ce gresesti, si revizuiesti. Inghiti galusca, iti ceri scuze, si revizuiesti. Ca d-aia e platit.

Nu e arogant sa cer ca cei care gresesc sa-si dea demisia, in conditiile in care eu platesc printre cele mai mari taxe din Europa / capita. La cat platesc, greselile nu sunt acceptabile, decat daca greselile sunt mai mici ca ale vecinilor. Dupa primavara, toata echipa FHM trebuia sa-si dea in bloc demisia sau sa fie demisa. Si toata strategia regandita de la zero. In schimb, primim o "faza 2" identica ca devastare cu faza 1.

2. Nu a fost un procedeu retoric : stiinta se bazeaza pe previziuni (ipoteze), validate de date sau nu.

- Epidemia e scurta = da, avem 3 vaccinuri, care saptamana viitoare vor primi si primele autorizatii de punere in vanzare. Nici vorba de 10 ani.
- Discutiile despre imunitate = am dat sursele : pot sa citesc un meta-studiu, si am incredere ca multiple meta-studii care dau aceleasi rezultate in Science si Nature si Lancet si BMJ sunt credibile. Iti aduc aminte, ca tu erai la fel de sigur, dar bazat pe Tegnell, care are credibilitatea stiintifica mult sub meta-studiile de mai sus (0 barat de fapt).
- Putem estima in momentul asta numarul de infectati bazat pe numarul de decese. Este clar ca suntem, inclusiv pe IFR-ul subestimat al lui Tegnell, departe, departe de tot de "imunitate de turma", si ar trebui sa avem undeva la multe zeci de mii de decese.

1 din 700 de belgieni, 1 din 900 de peruani si 1 din 1100 de spanioli au murit de COVID, si epidemia acolo nu "se stinge de la sine", deci e mult mai mortala decat credea Tegnell si Gieseke, si mai e loc de murit cu miile in Suedia...

- Testarea in masa e singura solutie pentru ca forumul cel mai avizat (WHO) impreuna cu forurile regionale (ECDC, NIH, CDC) spun asta, motivand cu motivari solide. E perfect sustenabil, pentru ca majoritatea tarilor, inclusiv a celor mult mai sarace decat Suedia, reusesc asta fara probleme. Inclusiv Suedia reuseste (cu mari ineficiente, si cu acces mediocru) asta. Mi se pare absurd sa ascultam in gura unora sau altora fara a investiga evidenta cu ochii nostri.

Apropo, poti sa-mi explici ce inseamna, pentru tine, optimist, holistic, si sustenabil? Le folosesti in feluri care n-au sens pentru mine. Pentru mine:

optimist - om care crede in viitor si in capacitatea de a actiona pentru un viitor mai bun. Ori FHM si Tegnell a zis de la bun inceput "nu putem face nimic, e ca o catastrofa naturala, putem doar numara si ingriji victimele, nu putem schimba cursul lumii in vreun fel". Asta e practic definitia de dictionar a pesimismului.

holistic - care vede intregul context al actiunilor sale. FHM si Tegnell n-au putut vedea ca modul de ingrijire al batranilor nu avea nici un fel de resurse de protectie, si ca in situatie de criza, accesul batranilor la medici si tratament nu va exista. Retorica goala cu protectia batranilor a fost fix retorica, si s-a tradus in lasatul batranilor sa moara fara oxigen si fara macar o perfuzie. Ba chiar cu injectii cu morfina, sa moara mai repede... Ce holism vezi?

sustenabil - care ia masurile cu cel mai mare impact (efect) dar cu minim de cost (eficienta), astfel incat masurile sa poata fi suportate cu maxima de usurinta (apropo de discutia efect-eficienta pe care Tegnell iar n-o intelege). O strategie care cauzeaza la fel de multi morti pe zi ca razboiul din Afghanistan, pe varf de razboi, nu este sustenabila in nici un fel. Societatea se va prabusi de la sine la un moment dat - ori din cauza ca membri esentiali dispar in mormint, ori pur si simplu de doliu, furie si disperare, cand din ce in ce mai multi membri ai societatii sufera de pierderea apropiatilor.

Sper sa n-ajungi la ATI - dar Suedia iti da, cu incredere, maximum de sanse sa ajungi la ATI (nu maximum de sanse sa fii tratat la ATI, triajul a fost absurd de dur, despre asta o sa apara un raport IVO luna viitoare, care e la fel de damning ca cel de alaltaieri), practic din toata lumea dezvoltata (vezi raportul OECD)... Raport OECD care spune clar - din toate tarile OECD, Suedia s-a descurcat, de departe, cel mai mizerabil cu valul I. Raportul ala de care s-a plans Tegnell, si OECD l-au corectat. In sensul ca au facut Suedia sa iasa inca si mai prost in studiu, ca greseala era in favoarea SE, dar A.T. nu a inteles...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

#1825
Coronavirus: Suedia înregistrează 174 de decese în 24 de ore, cel mai ridicat număr din primăvară

Noile măsuri, deja în vigoare, includ limitarea la 8 a numărului de persoane la reuniunile publice, interzicerea vânzării de alcool după orele 22:00 şi închiderea restaurantelor şi cluburilor de noapte la 22:30.

,,Avem contagieri în creştere în toate grupurile de vârste chiar în acest moment. Toate regiunile au pacienţi la terapie intensivă şi asistăm la o creştere îngrijorătoare a numărului de decese", a declarat într-una dintre intervenţiile sale săptămânale epidemiologul-șef al FHM, Anders Tegnell.

UPDATE 3 dec
    Suedia îşi închide liceele timp de o lună pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID-19 / Cursurile vor fi predate online

frunzaverde

@nicolaem - situatia e dezastru, la propriu... Spitalele intra, sau se pregatesc sa intre, unul cate unul in katastrofläge - adica stare de dezastru... In timp ce Tegnell e incapabil sa inteleaga procese statistice simple... Haos.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

da, se pare le-a trebui 10 luni sa isi ajusteze legislatia.

" Guvernul suedez a propus miercuri o nouă lege cu caracter temporar care să-i extindă puterile de a combate pandemia de COVID-19 și să-i permită să introducă măsuri de lockdown precum închiderea centrelor comerciale și sălilor de fitness, relatează Reuters."

frunzaverde

Nu, 14, ca se cacaie cu ea... O sa dureze pana in martie; cand deja vom fi vaccinat o parte buna din populatie si legea va fi fost inutila... Macar guvernul se misca mai repede cu vaccinul - ieri au anuntat strategia + alocarea financiara de 1 miliard de euro, disponibili imediat.

Azi s-au terminat locurile in terapie intensiva in Stockholm : https://www.dn.se/sthlm/99-procent-av-iva-platserna-i-stockholms-lan-fyllda-laget-ar-mycket-allvarligt/
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

tom_sawyer