Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

tom_sawyer

Bilanțul strategiei suedeze: Ce s-a ales de prognozele Agenției de Sănătate Publică?

Nu judecați Suedia până la toamnă. Acesta a fost mesajul transmis de Anders Tegnell pe perioada verii, arhitectul strategiei suedeze argumentând că bilanțul inițial ridicat al deceselor va fi urmat ,,un nivel ridicat al imunității iar numărul de cazuri va fi probabil destul de scăzut", scrie Financial Times.

A venit toamna iar spitalizările cu COVID-19 cresc mai rapid în Suedia decât în orice altă țară europeană în timp ce în capitala Stockholm - epicentrul ambelor valuri ale pandemiei din această țară - unul din cinci teste este pozitiv, sugerând că virusul este chiar mai răspândit decât sugerează cifrele oficiale.

,,Până acum strategia Suediei s-a dovedit un eșec dramatic", afirmă Lena Einhorn, un virusolog suedez și o critică proeminentă a abordării suedeze.

,,În urmă cu patru zile am avut de opt ori mai multe cazuri pe cap de locuitor decât Finlanda și de 3,5 ori mai multe decât Norvegia. La ei trebuia să fie mai rău toamna aceasta fiindcă noi trebuia să avem imunitate", adaugă Einhorn.

Chiar Tegnell a declarat miercuri pentru Financial Times că este ,,un mare mister" cine a avut imunitate și cine nu, insistând însă că bătălia cu COVID-19 este ,,de lungă durată" și că o strategie care ar putea funcționa timp de mai multe luni sau chiar ani este cel mai important lucru.

Frederik Sund, directorul secției de boli infecțioase a spitalului universitar din Uppsala, prima regiune a Suediei pentru care au fost emise recomandări locale în urmă cu trei săptămâni, a declarat pentru televiziunea SVT că Suedia ar trebui să ia în considerare o carantină și asta rapid pentru a ține sub control al doilea val.

hotnews.ro

frunzaverde

Exact, esec dramatic. In momentul asta, infectia explodeaza cu o viteza mai mare decat practic oriunde in Europa.

Tineti minte cum pe-aici se previziona ca in toamna vor fi 30-50 pacienti in ATI maximum in Suedia, clusteruri locale, din cauza povestilor cu imunitate cu 'limfocite T' si alte povesti? Povesti fara acoperire.

Ei bine, la infectie, in Suedia ne apropiem acum de Spania si de UK, ritmul de internari, decese si internati in ATI. In regiunile cele mai afectate, internarile ajuns deja la 50-60% din cele din varful pandemiei, iar rata de dublare este de sub 2 saptamani (infectia creste exponential, cu baza 1.5). Si cresterea in ATI e de nestavilit (azi sunt 147 in ATI, ceea ce pare putin, dar acum 2 saptamani erau 58 in ATI; la ritmul curent, in 2 saptamani vor fi 350, in trei saptamani 500 pacienti...

Azi au fost 40 de decese... Asta dupa un val 1 extrem de dur si de intens.

Articolul original din FT aici: https://www.ft.com/content/1e0ac31d-5abf-4a18-ab3e-eec9744a4d31

Intre timp, in sfarsit, inclusiv televiziunea de stat suedeza "se scoala din morti", si ii ia la intrebari pe "artizanii dezastrului". Sa-i vezi cum se balbaie, cum paseaza raspunderea de colo-colo, si spun chestii care se contrazic cu documente scrise si semnate de aceiasi oameni... Se ajunge la un punct de-i sare tandara la un moment dat si reporterului, care face un gest aproape inexistent in Suedia - o intrerupe pe ministra sanatatii in perorartiile ele si o intreaba ceva ce s-ar putea traduce in "dar dumneavoastra CAND va veti lua vreun pic de raspundere, doamna ministru, pare ca tot ce faceti e sa dati vina pe altii?"... Unul nu si-ar da demisia...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

#1727
^^nu as crede asa usor ce zice libertatea. compara si ei ce date vor sa le iasa ideea.

Physicians from the Palm Beach suburb of Wellington, in Salt Lake City, Boston and elsewhere were stumped and frustrated by a medical journal report last month that 88% of COVID-19 patients placed on ventilators died in a New York hospital system.

Nu zica ca nu e ^grav dar ei compara un spital ales (recunoscut ca trateaza cazuri grave) cu o medie


Cristi N

Stiu ca libertatea cauta subiecte senzationale, vezi mamutul radioactiv, dar pe de alta parte si noi avem o problema mare rau de tot cu calitatea actului medical. Asta include tot: lipsa echipamente, lipsa personal, poate si incompetenta, etc

gruiarew

Mie totuși nu mi-e clară o chestie. De ce tof timpul trebuie să vină de la autorități? Dacă în fiecare zi se trâmbițează că au crescut numărul de internați, nu-ți poți trage o mască peste mutră și să mai rărești din interacțiuni acolo unde se poate? Până la urmă nu avem o mișcare așa de mare în spațiu... Muncă - cumpărături acasă. Cam interacționăm cu aceeași oameni, în mare.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

dr4qul4

eu chiar vroiam sa intreb ce se intampla cu raportarile din Suedia. Azi, pe worldometer au 10 morti. ieri 3.
In timp ce declara ca e timpul pt prima carantina. ceva nu se leaga
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

@dr4qul4: Azi au fost 40 de morti, nu 3. Doar ca din cauza raportarii intarziate, sunt impartiti pe multe zile. Worldometers are probleme cu metoda asta (unica in UE) de numarare. Pentru efectiv cati au murit de ieri pana azi, va trebui sa astepti cam 2 saptamani; dar de obicei e un proxy excelent cifra raportata pentru numarul real de morti.

Nu exista nici un fel de carantina - doar "recomandari", care daca ar fi respectate, ar fi un fel de carantina. Se respecta din parti. De pe 20 inchid barurile, crasmele, carciumile si bodegile la ora 22.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

hvm

Bai baieti citind ce ati spus mai sus imi dau seama ca, in majoritatea cazurilor, lumea pana nu este implicata la persoana intai nu intelege cum merg treburile, dar isi da cu parerea la greu. Asa ca nu pot sa nu imi spun pasul, chiar daca o sa imi iau si dislike-uri pentru afirmatia aceasta. Eu o sa zic tare si raspicat: In cazul de fata vina sistemului e minima, noi ca societate suntem de vina. N-avem nici un fel de educatie sociala...

Nu da-ti inca like/dislike. Aveti rabdare am doua povesti de relatat. O sa fie o lectura lunga, sper ca nu plictisitoare.

Povestea 1:
Medicii si asistentii sunt supraaglomerati si isi fac treaba cum pot, si increarca tot ce e posibil omenesc sa ajute pe toata lumea, chiar daca atunci cand o ruda suna sa intrebe ce s-a intamplat cu fratele, sora, mama, tata, matusa, unchiu, bunica, bunicu, uneori chiar de 3-4 ori pe zi, si in unele cazuri cate 5-6-7 membri din aceeasi familie, si de cele mai multe ori toti sunt suprati ca deh, a fost nevoie de 10-20 de incercari pana au prins linia libera, incearca totusi sa le raspunda la toti si in acelasi timp sa aiba grija si de bolnavi.

In loc sa raspunda la telefon de 1000 de ori pe zi, ei ar trebui sa se ocupe de pacienti si atat, chiar daca poate ocazional sa raspunda la apartinatori. Si totusi raspund la telefon, ca si cel de la celalalt capat al firului are nevoie sa stie ce se intampla. Ce nu se intampla de cele mai multe ori este ca familia ar trebui sa aleaga o persoana care sa tina "legatura" cu spitalul si sa ceara detalii pe care apoi sa le impartaseasca cu restul familiei. Nu. Cum sa faca asa ceva? Toti trebuie sa sune, ca doar medicii/asistentele trebuie sa fie si secretara personala pe langa indatorirea de a trata pacienti. Stirile trebuie aflate de fiecare la prima mana, ca fiecare are intrebari de pus.

Am 2 cunostinte care lucreaza la spitalul de boli infectioase din Iasi. In acelasi timp amun vecin in satul parintesc al carui tata de 63 de ani a fost internat si pe sectie, si la ATI chiar la ele. A sunat efectiv toata familia (2 frati ai bolnavului, plus cei 4 copii), zilnic timp de o saptamana. Stiam povestea (de la vecin) ca de o saptamana nu le raspunde aproape nimeni din spital la telefon, trebuie sa sune de 10-20 de ori pana prind pe cineva, tot timpul e ocupat, iar daca le raspunde, de cele mai multe ori le inchide telefonul in nas ca au vorbit cu unul din fratii bolnavului. La momentul respectiv am zis si eu ca poate ar trebui sa sune doar unul dintre ei. Recunosc a fost fara prea mare tragere de inima si fara sa realizez cu adevarat ca aceasta e problema principala pentru care nu e libera linia. Oricum zice ca macar e multumit ca nu mai e la ATI, si pare sa mearga spre bine. A trebuit sa ma imbolnavesc ca sa aflu povestea si din cealalta parte a baricadei. :)

Ei bine m-am imbolnavit si eu la  saptamana mai tarziu si normal, ca orice roman care se respect am sunat si cunostintele de la boli infectioase sa le intreb cum sa procedez. De fapt am sunat pe una, cealalata m-a sunat cand a aflat de la prima. Mi-au explicat ce trebuie sa fac, cum sa iau tratamentul, si m-au intrebat daca stiu un barbat de la mine din sat, bolnav de covid, care a fost la ATI, caz destul de grav, dar si-a revenit si dupa aproximativ o saptamanaa fost adus inapoi pe sectie de la ATI, respira singur, e mult mai bine, si simptomele aproape au disparut dupa. Probabil o sa il externeze in cateva zile. Cand le-am spus ca  fiul lui e vecin cu mine, mi-au spus sa il rog sa nu mai sune toti. Ca ele(personalul medical din sectie) in primele 3-4 zile i-a rugat pe fiecare in parte sa lase/delege doar pe unul din fratii bolnavului (chiar l-au nominalizat pe cel care a fost mai linistiti si vorbea cu ei normal, fara scandal, se interesa scurt cum sa simte bolnavul, intreba daca e nevoie de ceva, multumea frumos si inchidea) sa sune si sa afle detalii, dar nu se inteleg, suna toti zilnic, unii chiar si de mai multe ori pe zi sa puna aceleasi intrebari. Tin linia ocupata cand in timpul acela altcineva ar putea obtine detalii despre o alta persoana. Din ce spuneau ele, mai putin de 100 de persoane s-au conformat in ultimele 2 luni, sa delege un singur membru al familie care sa sune o data pe zi pentru a primi actualizari. Nu ma intelegeti gresit, cica unii dintre asistenti nici nu vor sa mai raspunda la telefon. Il lasa pur si simplu sa sune fiindca s-au saturat sa fie injurate de toata lumea.

Povestea nr 2

Stiti deja povestea mea, ca m-am izolat cu sotie, cu ala mic, cu catel si cu purcel (si cu ce o mai fi) aproape din momentul in care am inceput sa dau semne de raceala si doua zile mai tarziu din acelasi spirit civic am facut test care a iesit pozitiv si m-am izolat complet. din izolare am descoperit 4 familii de prieteni care de vreo saptamana unul din ei se simteau rau, celalalt se simtea partial rau, dar la toti unul mergea la serviciu (in 3 cazuri cel cu tuse, dureri de cap, putina febra, nas/gat uscat, iar in al patrulea cel care nu avea nici o simptoma). Cand au auzit ca eu m-am dus sa fac testul pentru ca mi-a curs putin nasul, si am avut o durere slaba in gat (si a mai iesit si pozitiv) s-au decis sa se duca si ei. O singura familie s-a izolat partial (dupa ce sotul a fost sa schimbe rotile la masina si a stat "bot in bot" (scuzati expresia) cu mecanicul timp de o ora si 10 minute cat a durat sa ii schimbe cele 4 horti si sa ii indrepte doua dintre jante.

Concluzia: 4 din 4 persoane cu simptome de care stiau ca sunt si simptome de covid (aproape toti avand simptome de covid) au mers bine-merci la serviciu constienti de faptul sa s-ar putea sa fie covid, dar alegand sa presupuna ca nu este covid (asa era mai convenabil si sa se simpta bine). Asa ca au dat la toti colegii lor. Luni au facut toti testul, pana marti dimineatza le-a venit la toti testul pozitiv. Cei 3 care nu lucrau de acasa si-au anuntat colegii ca sunt bolnavi de Covid. Si acum tinetiva bine: Din toti colegii de serviciu ai acestora (45 la numar), 32 sunt pozitivi, dintre rudele lor, 9 familii sunt pozitive (sunt curios cati din acesti 32+9 (multi probabil sunt impreuna cu sotia/sotul nu doar ei) s-au izolat si n-au transmis mai departe boala. Nu stiu cat mai conteaza acum intrebarea daca acesti 4 sunt cei care au dat mai departe catre toti ceilalti sau au luat de la cineva. Important e ca in total exista cel putin 41 de persoane infectate care au fost contacti directi pentru 4 cazuri.

Tuturor ne place sa dam vina pe altcineva. Nu noi suntem de vina. Ceilalti sunt, conducerea, seful, vecinul, rudele, guvernul, parlamentul. Eu am drepturi, n-am nici o obligatie. Nu pot fi eu de vina. Sigur celalalt e de vina, [/b]... d

Eu inchei aici fiindca deja e tarziu si sunt obosit si oricum sistemul sau ceilalti sunt vinovati, nu noi... Eu tot zic ca marea majoritate a vinei o avem noi ca si societate. Daca nu ma credeti uitativa la rata de imbolnaviri din Africa unde ei stiu ca daca nu se protejeaza si se imbolnavesc mor (au invatat asta cu Ebola, malarie si celelealte boli care au mai existat prin zona) asa ca prin toata lumea au fost probleme, dar se pare ca in Africa se intampla ceva fiindca acolo numarul de imbolnaviri a fost relativ limitat. Oare de ce?
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici


pasadia

#1734
Iarta-ma, dar povestea cu telefoanele e groaznica. Chiar atât de greu îi e personalului ăla medical, spitalului ca instituție sa se organizeze sub o formă clara de genul:

- o persoana delegată să țină legătura cu aparținător îi (de preferință personal administrativ, nu medical de pe secție)
- acea persoana contactează EA (deci ea suna / trimite SMS/ e-mail) cu situația medicală a celui internat într-un calendar clar stabilit cu PRINCIPALUL aparținător (unul singur). Stabilește cu acesta dacă vrea sunat la 8 dimineață sau la 12  sau la 18, îl sună și îi comunică informații relevante obținute de pe secție, etc...

Dar modul asta stupid in care toată lumea suna pe toată lumea e cumplit de ineficient. Și nu e vina noastră, că aparținători, că spitalul ăla nu se poate organiza mai bine. Din contra, tind sa cred că sistemul asta (cu asistente raspunzand apartinatorilor) e dezvoltat odată cu plicurile, pachetele de cafea sau de Kent ce urmau același traseu.

TibiV

13 noiembrie 2020

- 9489 cazuri noi (37.136 teste)
- 174 RIP (+53)
- 1149 internati in ATI (-3)

Incidenta la mia de locuitori:
Alba 5,81
Arad 5,24
Arges 3,1
Bihor 5,9
Bistrita Nasaud 4,05
Brasov 5,5
Bucuresti 5,07
Cluj 7,3
Constanta 4,66
Covasna 3,4
Dambovita 3,1
Dolj 3,79
Hunedoara 3,14 (a reintrat "in rosu"...)
Ilfov 4,71
Maramures 3,8
Mures 4,87
Prahova 3,73
Salaj 6,25
Satu Mare 3,72
Sibiu 7,78
Timis 6,49
Valcea 3,16 (a reintrat "in rosu"...)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

hvm

^
Parca totusi s-a stabilizat putin numarul de noi cazuri (eu o pun pe seama faptului ca nu se testeaza suficient fiindca sigur in backgroup e in continua crestere). Se observa totusi la RIP o crestere de 43% determinata din punctul meu de vedere de epuizarea locurilor la ATI. De acum o sa vedem cresteri aici si ATI o sa aiba un trend aproximativ liniar de acum inainte. Suntem aproape la limita.. Pentru acestia este o tragedie, pentru noi e doar statistica....

^^
Cum ziceam, altii sunt de vina. altii trebuie sa se organizeze (cu asta sunt partial deacord, dar tot societatea trebuie sa se schimb pentru ca aceasta reorganizare sa aiba succes).

Ipotetic vorbind suna bine. Se poate, dar uite o situatie reala, pe care as vrea sa incerci sa o vezi la persoana I si sa imi spui la modul absolut ipotetic cum ai reactiona. Incearca sa iti imaginezi cum te-ai comporta si cata rabdare ai avea sa astepti telefonul urmator fara sa incerci sa suni pe nimeni sa afli mai multe.

E ora 8:35, tocmai ai ajuns la serviciu si ti-ai facut o cafea. Suna telefonul, e copilul pe care l-ai lasat acu 40 de minute la scoala. Raspunzi repede si un barbat care se recomanda ca si politist intreaba daca esti tatal unui copil de 10 ani si iti da semnalmentele. L-a lovit o masina pe bulevard (la vreo 300 de metri de scoala) si a fost luat de salvare si dus la spitalul x. Era inconstient, dar cu semne vitale si stabil. A tisnit de pe trotuar in fata masinii in zona fara trecere de pietoni, a fost lovit in plin si s-a lovit cu capul de parbriz.

Tu cum ai proceda? Ca prietenul meu in drum spre masina a sunat la urgenta, a sunat sotia si din masina a mai sunat pe toti cunoscutii care aveau cunoscuti la spital. Toti am sunat sa aflam ce s-a intamplat cu copilul. Iar in cele 4 zile cat a fost in ATI cel putin o persoana a fost efectiv langa usa sectiei intre doua vizite pe care le puteau face unul dintre parinti pe zi intre 17 si 18 dupa masa parca. Slava domnului si-a revenit complet.

Daca ar fi implementata chestia cu telefoanele, nu cred ca ar fi cineva care sa reziste sa primeasca un telefon ceva de genul:
PR (public relations): Copilul/mama/tatal dumneavoastra e in aceeasi stare ca si ieri. Revenim maine la aceeasi ora cu un alt update.
Tu: Bine dar nu e nici o schimbare? Chiar nimic? Ce spun doctorii?
PR: Nu e nici o schimbare. Daca o sa intervina vreo schimbare revenim noi cu un telefon.

De email nici nu mai spun, cum ar fi sa stau cu degetul pe refresh iar celalalt sa raspunda dupa o ora fiindca probabil mai are de raspuns la 10-20 de alte email-uri. Ma duc calare pe ei acolo sa aflu ce se intampla, si pot sa pun pariu ca aproape toti am face la fel. Daca tu esti in stare tot respectul, dar eu nu sunt. Si lumea imi spune ca sunt o persoana relativ rece, care nu prea se emotioneaza usor.

Cand a murit maica-mea anul trecut era luni dimineata la 8:05 cand am plecat din Iasi si am ajuns la Frasin la 9:43 (nu ma intreba ca nu iti spun cum - doar ca in general fac cam 2 ore cand ma grabesc). Salvarea a pronuntat decesul cu 5 min inainte de a ajunge eu, si au plecat dupa ce am ajuns. Am reusit chiar sa semnez personal ca nu doresc autopsie. A facut stop cardiac cand a ajuns la birou. Daca se intampla 10 minute mai devreme era inca acasa si nu o gasea nimeni pentru cateva ore probabil.

PS: sper sa nu se interpreteze ca in aceasta postare am fost ironic catusi de putin. Nu a fost intentia mea. Incerc doar sa prezint doua cazuri in care sa incercati sa va transpuneti si sa vedeti daca ati fi in stare sa asteptati. Eu nu am fost desi mi s-a spus sa astept de catre rude, sa vin linistit ca ma tin ei la curent cu tot ce se intampla. Oricum nu puteam sa fac  nimic sa schimb deznodamantul, dar tot n-am putut sa merg linistit. Nu mi-a spus nimeni ca a murit pana cand am ajuns acolo, dar am dedus din conversatii la 40 de min dupa primul telefon ca sansele sunt nule sau aproape nule. Medicul din sat ajunsese dupa 2 minute iar salvarea dupa vreo 16 minute, si era inca acolo dupa alte 25 de minute, desi la un moment dat mi se spusese ca are puls.
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

pasadia

Si a ajutat cu ceva ca a stat planton la usa spitalului? Sau ca ai condus ca nebunul si ai avut noroc sa nu omori pe altii pe drum?

Doar pentru ca un comportament anume ti se pare firesc strict pentru ca te-ai obisnuit cu el nu inseamna ca acel comportament e normal. Din contra, in ambele scenarii descrise de tine vad o multime de probleme.
Iar schimbarea de comportament o sa dureze. Dar institutiile trebuie sa o implementeze - bine ca ne plangem de infectii intraspitalicesti dar ni se pare normal sa stea cineva la usa doar pentru ca i se pare lui ca e utila prezenta sa acolo.

ps: Astazi tocmai mi-am facut PCR-ul si eu. O cunostinta a aflat dimineata ca e pozitiv (test rapid, facut de el acasa dintr-o trusa cumparata on-line - nici nu stiam ca e posibil asa ceva). M-am grabit sa fiu testat pentru ca luni am o prezentare importanta si trebuie sa fiu fizic apt si sigur ca nu sunt infectat. Dar nu inseamna ca am avut vreun moment de panica, de condus aiurea sau alte greseli similare.

kitsune

#1738
Soția a avut o intervenție chirurgicală în primăvară, eu eram in voiaj. La internare i s-au cerut două numere de telefon de la aparținători, pentru ca spitalul (în fine, clinica) să comunice și să țină legătura. Exclusiv de la aceste două numere primeau telefoane și furnizau informații. În rest putea să sune Gigi de la sculărie cât vroia, nu afla nimic. Asta e procedura.
Toată chestia asta s-a scris pe un formular, s-a semnat, parcă era și ceva de GDPR pe acolo, nu mai țin minte, țin minte că am scanat și am trimis pe mail. Mie mi se pare ok din toate punctele de vedere.

@pasadia, probabil test IgM și IgG, sunt foarte rapide, merg cu o picătură de sânge. De curând ne dotează și pe noi la vapoare cu așa ceva. Dar un rezultat pozitiv trebuie confirmat cu PCR
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

gruiarew

pasadia aici exagerezi groaznic omule. Când cineva drag are o problemă restul de chestii ce se întâmplă în jur nu prea mai contează. Da, mi se pare normal să conduci ca un apucat sa ajungi la spital să fii lângă cei dragi dacă au pățit ceva. La dracu, încă mai suntem oameni totuși...
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis