Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

oc7avian

Și o consecință a celor de mai sus: aglomerarea transportului în comun, chiar dacă nu la nivelul de acum un an.

dr4qul4

Sper ca stiti ca TOATE scolile cu maxim 3 cazuri au trecut deja in scenariul rosu. La nivelul Bucurestiului sunt foarte multe scoli in aceasta situatie. Dar cresterea data de scoli a fost una relativ mica de la o zi la alta.  In ultima saptamana nu mai avem crestere, avem explozie. O alta varianta ar fi ca nu au raportat cazurile inainte de alegeri.

1 August - 15 Sept  veam undeva la 1150-1200 de cazuri pe zi (fara weekend)
16 Sept - 27 Sept - 1300-1350 de cazuri
La 2.10 aveam 1760 de cazuri, ieri 2000, azi 3000.  Si scolile au fost inchise o zi pt alegeri. Oare nu trebuia sa avem o scadere pt ziua aia?

Scuze si explicatii se pot gasi. Dar aglomerarea din transportul in comun NU se compara cu aglomerarea de pe plaje, unde nimeni nu a respectat nimic.
Clima? Si in America de Sud si in Africa, numarul de cazuri este in crestere (dar crestere de 100% in 10 zile).

Alte tari unde cazurile au explodat din pura coincidenta dupa Alegeri: Cehia (alegeri pe 2-3 Octombrie, teoretic au in weekendul asta al doilea tur asa vom vedea rezultatul), Italia (referendum pe 20-12 Septembrie).

Austria a amanat alegerile de pe 15 Martie pana ....altadata. Elvetia a procedat la fel cu un referendum din mai.
UK le-a amanat cu 1 an de zile. Germania le-a amanat din Martie-Septembrie pt Noiembrie (si e vorba de alegeri locale intr-un singur land).
US a amanat alegerile locale. Australia mai face alegeri la anul in Septembrie!!!! Africa de Sud le va tine.... altadata

sursa] +wikipedia

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

nicolaem

si pe mine. El de fapt are o problema cu alegerile nu cu altceva.
Cred ca nu e topicul potrivit.

Franta, germania, polonia si altii au tinut alegeri.
US vor avea alegeri.
Noi am amanat alegeri. Ce am rezolvat? nimic! Le-am amanat la 300 cazuri pe zi si le-am tinut la 1500.

Daca le amani si astea ce rezolvi? Constitutia nu permite mai mult de 3 luni. In Martie nu ai nici o garantie ca va fi mai bine. De ce ai vrea sa le ti atunci. Care ramane scopul amanarii? avantaje si calcule electorale pentru unii sau pentru altii.

Deci pentru ce te zbati? Hai sa incheiem tema pana nu ne sanctioneaza Ionut.

elphax

am fost in sectie de vot, s-au apropiat de mine cca 100 de persoane in 14 ore, toti verificati de temperatura, dezinfectati pe maini si cu masca. nici macar pixul meu nu l-au atins. evident ca a fost un risc dar noi am foarte atenti. din pacate, sunt convins ca in cel putin o treime de sectiile din tara nu au fost oamenii atat de atenti.
si totusi, cand vad copii cum intra si ies din scoli , chiar daca au masca, ma gandesc ca este foarte periculos, mai rau decat la piata sau supermarket.

sper ca daca se ajunge la 3000  pe si sau peste , nu se vor tine alegerile. devine riscul prea mare pentru ca de fapt vor fi focare mult mai mari decat acum cateva saptamani - adica in anumite UAT se vor imbolnavi foarte multi

pasadia

Am asistat într-o secție la numărarea voturilor (din postura de candidat am acest drept, am stat în secție între 20:30 și 00:30 fara sa intervin în vreun fel). Oamenii din secție, evident obosiți, nu mai aveau cum să țină cont de nimic. Însă cei doi cei mai tineri nu țineau cont de absolut nimic - printre altele împărțind un sandwich (ultimul al lor) sau sticla de apa.

Da, mai aveau măști pe fata care tot cădeau sub nas sau de tot. Da unii își mai amintea ia ocazional de dezinfectant. Dar sunt sigur că dacă vreunul dintre ei a ajuns în secție cu virusul a avut destul timp să îl paseze și către colegii săi de birou de secție.

Problema și riscul nu e între alegători ci exact intre membri secției de votare.

kitsune

O mică paranteză. Distanțare ieri în Constanța. Cred că se dau ceva abonamente CT Bus cu reducere/gratuitate. Mie mi-a atras atenția vehemența cu care doamna din fața ghișeului se certa cu cine e înăuntru și insistența cu care doamna din spatele ei încerca să vadă despre ce e vorba. Cu scuzele de rigoare, nu am blurat fețele pentru că nu s-ar fi văzut măștile, dacă încalcă ceva, se poate șterge poza.

(GPS)

Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

dr4qul4

Eu am o problema cu inchiderea activitatilor economice.
Orice masura care duce la aceasta masura, este o masura proasta.

Fara alegeri nu aveam 3000 de cazuri, si fara 3000 de cazuri nu inchideam economia.  Se puteau inchide doar cei care nu respectau regulile.
De ex:
- ai gasit intr-un restaurant 2 mese apropiate ocupate =. inchidere o saptamana a acelei locatii
- ai gasit la coada 2 persoane (care nu locuiesc impreuna) la mai putin de 2 m distnata =. inchidere o saptamana
- Suporterii pe stadion nu stau distantati? urmatoarele 3 meciuri acasa, fara spectatori.
- se face coada la biserica, sau se pupa icoana sau mai stiu eu ce. => inchiderea acelei biserici.
- daca intr-un spatiu inchis si un angajat nu are masca, sau mai mult de 2 clienti nu au masca => inchidere o saptamana (am zis 2, pt ca e posibil sa dai de unul anti-covid si pana il dai afara, sa intre controlul)
- ai mai mult de 1 persoana la 5 mp => inchidere o saptamana.

Si cred ca mai gasiti si voi masuri punctuale dar eficiente. Asta cu inchidere tot e la fel cu amenzile acelea de 20.000. NU functioneaza. Mai bine functioneaza amenzile de 200 de lei. Pe prima o iei, dar te vei feri de a 2-a. Daca ai luat una de 20.000...ti se rupe de urmatoarele pentru ca oricum te gandesti sa le contesti.
O alta masura: organizam alegerile (locale+parlamentare) pe 20 decembrie. Dupa care inchideam 3 saptamani.  Totul anuntat din timp.

PS. Germania a amanat alegerile dintr-un land pana in Noiembrie.
PPS. In sectia in care am votat, iti ofereau ei pixul (eu l-am luat de acasa si am dus munca de lamurire cu ei ca il vroiau inapoi), nu am vazut sa dezinfecteze stampila, dezinfectantul de la usa arata infectat si cea unde eram pe lista isi daduse masca jos sa bea o gura de apa.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

mariusj

Hai sa ne mai documentam putin competitiile sportive se joace fara spectatori.......din februarie.

Vasilem

Quote from: dr4qul4 on October 07, 2020, 02:30:28 PM
In ultimele 30 de zile am avut doar 2 evenimente care puteau influenta nr de cazuri: scoala si alegerile.
Daca mai este altul, va rog sa ma corectati.
...
eveniment #3 : a venit toamna si vreme buna pentru virus .. cel putin asa zice studiul asta:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666449620300049

"The statistical analysis suggests that the temperature changes retarded the growth rate and found that -6.28 °C and +14.51 °C temperature is the favorable range for COVID-19 growth. "

frunzaverde

Mare parte din cresterea galopanta nu sunt alegerile. Alegerile sunt doar o contributie - minora sau majora ramane de vazut. Eu zic ca e o mica accelerare, care inca nu se vede in statistici; ce vedem acum e inca pre-alegeri!

Mare parte vine din intoarcerea la lucru, unde, cel putin la stat, practic s-a abandonat conceptul de telemunca complet - fiind inlocuit de masca, care singura e o masura de 10-20%, nu o solutie panaceu; la fel e si distantarea; la fel si telemunca; la fel si inchiderile. Daca pui accent pe una singura, efectul o sa fie rahat in ploaie.

Multe contaminari au loc :

- la munca, unde in multe locuri se lucreaza la incarcare 90-100% a birourilor, cand siguranta ar fi 10-50%...
- pe drum spre si la munca - am vazut imaginile de la deranjamentul de la metrou, acolo sigur s-au imbolnavit cativa zeci, doar azi... Si nici in circulatie normala, metroul nu pare a circula la incarcarea de siguranta (care este de <10%, de la 8 pax/m**2 la 1 pax la 2 m**2). Trenuri, metrouri, autobuze etc.
- in petreceri private, in adunari private, gen biserica, pelerinaj etc.

Alegerile parlamentare se pot organiza in deplina siguranta. Deja avem un mecanism functional de vot prin posta. Se poate generaliza: se pot trimite buletine de vot postale tuturor, la adresa din buletin. Votezi conform protocolului, pui o copie de buletin in plicul exterior, duci plicul la cel mai apropiat oficiu postal/cutie postala si ai terminat. Se poate amana toata afacerea 2-3 saptamani pentru reorganizarea sistemului (rechizitaraia postala deja exista, e doar o problema de scalare). Sectiile de votare se pot reorganiza ca sectii "prin corespondenta" exclusiv. Cei care nu vor sa voteze la adresa de buletin, oricum nu au alternativa in sistemul curent, asa ca, nu-i prea mare problema...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

perfect deacord. Doar ca parlamentul asta nu il vad doritor de vot prin corespondenta. aici se vede cu adevarat daca discutia e una serioasa sau doar punctaj electoral.
Apropo de crestere si cauze.
Conform wordometer, in ultimele 3 zile desi suntem suntem pe locul 8, 11, 12 in europa la numar de infectari. Cam acelasi loc suntem si la populatie.
Pare ca "toamna" si "reintoarcerea din concedii sunt singurele elemente unanim comune tuturor tarilor.

LE

@frunzaverde, deacord cu ce zici. in mesajul de "dupa". rata de pozitivare a testelor e mare. Eu doar zic ca in toata UE avem cresteri, nu e o situatie particulara in RO. Ca suntem aproape de dezastru sunt deacord, de asta e nevoie de masuri dure.

dr4qul4

In Bucuresti nu cred ca am avut sub 15 grade pana acum. Brazilia si India nu au iarna. Dar au explozie de cazuri.
Tarile nordice nu prea au vara...dar cazuri nu au avut mai deloc. Doar Suedia a avut pentru ca nu au inchis deloc.
Nici primavara in Italia si Spania nu e prea friguroasa, dar virusul nu a avut probleme sa faca ravagii.

Masurile de sprijin ale Guvernului au avut mici asterixuri care nu au fost date la tv.
Printre masuri a fost scutirea de la plata a taxelor salariale.  Aceasta masura a putut fi accesata doar 3 luni. Si o firma trebuia sa aleaga intre somaj tehnic si scutire de taxe pe salariu, chiar daca se referea la angajati diferiti. De exemplu noi avem si centre de distractie in malluri (bowling, jocuri gen pinball, biliard) care au fost mereu inchise de catre guvern. Pentru angajatii lor nu am putut aplica pentru somaj tehnic (pentru ca s-a aplicat pt taxele salariale la cealalta activitate caen). Adica au fost platiti de catre firma.

Intre timp...revenim la somajul tehnic
teoretic 75% e platit de stat. Practic sunt 75% din salariul mediu pe economie, dar pentru salariul incasat pentru functia de baza. Sporurile si bonusurile nu sunt luate in considerare.
In cazul celor cu mai multe locuri de munca (sau angajati pe toate firmele dintr-un grup), aici apare o problema: vor primii doar 75% din salariul unde ai functie de baza. Daca ai (net) 2000 lei pe o firma si 1900 pe alta, statul va deconta doar 75% din 2000.
Asta in timp ce, daca aveai 3900 pe o singura firma, primeai 75% din 3372 lei.

Concediul medical.... NU exista daca nu esti internat. Daca esti contact direct al unui confirmat, trebuie sa suni la DSP unde nu-ti raspunde nimeni. Medicul de familie da din umeri ca nu poate semna. Daca ai zile de concediu... le folosesti pe acelea, daca nu... fara plata. Decontarea CM-urilor este oricum intarziata.

Vad acum ca in UK, una din cele mai mari expozitii de jocuri de noroc si amuzament din lume (sunt 3 care se bat - Vegas, Macau si Londra), se amana din februarie in iunie 2021. Cu alte cuvinte... nu va asteptati sa se termine anul asta.

frunzaverde

@nicolaem - eu zic ca Romania e pe locul 2-3 la infectari, pe cap de locuitor - ma uit la numarul de teste procesate care ies pozitive, si Romania e in zona rosie (>10%, de doua ori recomandarea OMS). Alte tari din Europa, testeaza mai mult (desi toate au probleme in momentul asta, Romania a devenit exceptie - poate cu exceptia Finlandei, Suediei, Danemarcei si Norvegiei, la calitatea testarii).

E clar ca masurile curente nu ajung, explozia a fost masiva, si nu se opreste. Daca continua asa Romania, la un moment dat (in curand) se va prabusi sistemul medical...

Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

Creștere cu 22% a numărului de cazuri de infectare la copii, în a treia săptămână de școală. Din 14 septembrie până acum au fost 2.787 de cazuri în grupa de vârstă 0-19 ani și a avut loc o dublare a numărului de focare în școli.

sursa

Insist pe partea cu "descoperiti". Asimptomaticii sunt mai des intalniti la copii. Oare cate mii sunt nedetectati pentru ca nu au simptome....