Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

dr4qul4

Este interna.
Pot sa iti spun si ca azi in Bucuresti au fost extrem de harnici.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nirolf

Administratorul public al municipiului Deva a făcut COVID a doua oară

QuoteAdrian David, administratorul public al municipiului Deva, a fost din nou diagnosticat cu COVID-19 după prima infectare, din martie, transmite Gazeta de Dimineață.

La circa șase luni de la prima infectare, David a anunțat că a prezentat anumite simptome, iar duminică s-a dus la spital. A făcut și testul COVID, care a ieșit pozitiv.

TibiV

Astazi, 6 octombrie 2020:

-2021 cazuri noi
- 73 RIP  !!!!
- 608 internati la ATI  (bravo, am sarit "pragul" de 600...)

Tabloul este tot mai "vesel"...  :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dr4qul4

si alegerile nu au nici un impact in cresterea asta . La fel cum nu au avut nici scolile
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Alegerile inca NU au impact....

Au trecut doar 9 zile.
Alegerile se vor vedea (daca se vor vedea) din week-end incolo.
Dar la cum "creste valul", nu stiu daca alegerile vor fi "decelabile"...

dr4qul4

9 zile sunt putine? Sa inteleg ca stim care e perioada de incubatie?  Eu am vazut zvonuri (de la DSP) ca ar fi de 2-3 zile. Cel mult o saptamana.
14 zile sigur nu e, ca altfel ce rost ar mai avea sa stai in carantina 14 zile de la contactul direct, cand abia dupa apar simptomele.

frunzaverde

Perioada de incubatie este estimata la 5 zile mediana (50% din pacientii simptomatici vor prezenta simptome in ziua a 5-a de la infectare sau mai devreme) si 6 zile media. 97% vor prezenta simptome in ziua a 10-a. Distributia este normala, deci majoritatea pacientilor vor prezenta simptome in zilele 4-5-6.

De la simptom la test si internare mai dureaza un numar de zile (contactarea medicului de familie/DSP/salvarii, sosirea DSP-ului, programarea, testarea, confirmarea). In SUA dureaza 3 zile.

De la internare pana la ATI mai dureaza un numar de zile. De la simptom la ATI dureaza in mediana in jur de 10 zile in Suedia si 9 zile in SUA. Deci de la infectare la ATI, vorbim de 15 zile in mediana, adica 50% vor ajunge la ATI in 15 zile de la simptom sau mai putin.

De la simptom la deces dureaza in mediana in jur de 16 zile, deci 50% din cei care mor vor fi fost infectati cu 21 zile inaintea decesului sau mai putin, restul cu 21 zile sau mai mult.

Aici gasesti statistica din SUA:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/planning-scenarios.html

In concluzie:
Cei care s-au infectat si vor fi simptomatici din cei din ziua de alegeri, acum 9 zile, sunt, in mare parte, acum, simptomatici.
Din cei infectati, insa, aproape nici unul nu a ajuns pe ATI.
Si aproape nici unul nu a decedat.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

dar cum 5+3 = 8 si de la alegeri avem cam 8-9 zile ( cu discursuri si paranghelii), rezulta ca ingroasa numarul de cazuri confirmate.
Si momentan contribuie doar putin la ATI si RIP  (campania a fost inainte), cifrelor deja crescute de deschiderea scolilor.
In 10 zile ar trebui sa treaca efectul alegerilor. Dar pana atunci, ATI si RIP vor fi pe crestere. Mai mult RIP-ul, pt ca ATI e plin.

nicolaem

ai si tu fixul tau.
Aia care au facut paranghelii erau oricum colegi prin primarii si alte insitutii. Erau la job impreuna. nu iti imagina ca au aparut din neant.
Doar deaia se si bucurau, ca si-au pastrat joburile.
Acuma cum lucrurile nu sunt in alb si negru, poti zice ca exista un risc moderat. Nu cred ca zice nimeni ca nici un om nu s-a inbolnavit la alegeri.

Ideea era daca impactul e mare sau nu. Eu sunt convins ca e mic spre foarte mic tocmai din cauza masurilor mai stricte decat in alte activitati.
Am mai zis, fiecare vrea sa interzica activitatea care nu il intereseaza pe el. Nu asta e solutia, ca ne certam (ca societate) inutil.
Se interzic activitatiile cu gradul cel mai mare de risc. La restaurante de ex nu cred ca poti pastra distanta si masca pe fata.

elphax

se poate vedea undeva acel indice dupa care incep sa puna restrictii ?

nicolaem

ce indice? x infectii / populatie?
nu este suficent sa te uiti la un indice.
conteaza daca intr-o localitate mica de exemplu ai infectiile intr-un camin de batrani, sau imprastiate comunitar. Indicele ar fi  acelasi dar raspandirea epidemiei e diferita.
Te mai uiti si la ATI in judet/localitate.
De asta cred ca fiecare UAT trebuie sa isi faca propia analiza si sa ia decizia in consecinta.

pasadia

Acel indice nu e cunoscut public. E calculat ca rata de incidenta in ultimele 14 zile, impartind numarul de cazuri din ultimele 14 zile la populatia totala. Din pacate insa nu exista informatie publcia cu privire la numarul de cazuri la nivel de UAT (ci doar la nivel de judet) si nici nu e clara valoarea luata in calcul pentru indicatorul populatia unui UAT (vezi de exemplu calculele diferite facute pentur Bucuresti, unde functie de cifra considerata ca fiind populatia orasului (1,8 milioane / 2,2 milioane / 3 milioane) indicatorul va da valori complet diferite.

In sine a existat o singura data o comunicare publica cu privire la valoarea indicatorului la nivelul fiecarui UAT, cu o saptamana inainte de inceperea scolilor (7septembrie) - https://www.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/09/Scoala_07.09.2020_.pdf?fbclid=IwAR0h5x7yMczKYF7A5UlI_PvTkiLnh4uveVLBvAdfSd0YsjcqYX-IVwLCyJQ
Nu stiu sa mai fi fost actualizat si transmis public ulterior acel tabel.

@nicolaem: problema e ca la nivel local nu este constientizat pericolul. In afara de AG cred ca in nici un alt judet nu au avut curajul sa ia alte masuri decat cele minime. Efectiv se copiaza intre ei, nici o urma de originalitate, nici o urma de initiativa.

dr4qul4

In ultimele 30 de zile am avut doar 2 evenimente care puteau influenta nr de cazuri: scoala si alegerile.
Daca mai este altul, va rog sa ma corectati.
Raportarea cazului apare la 5 zile si moartea la 21 (in medie). Noi avem 21 de zile de la inceputul scolilor si 10 de al alegeri. Sunt pure coincidente?
Sau puneti toate cazurile pe seama scolilor?

Alegerile antreneaza mase mari de oameni. Este exact opusul lock-downului. Inchiderea economiei nu se face pentru ca oamenii se infecteaza acolo, ci pentru a elimina motivele pentru care oamenii se deplaseaza. Daca nu ai unde, stai cuminte in casa.

TibiV

7 octombrie 2020:

- 2958 cazuri noi
- 82 RIP
- 612 internati ATI

Corectia corectiei...

nicolaem

^^
daca te uiti in UE cresterea in septembrie e evidenta peste tot cu sau fara alegeri. Ce avem comun cu ei?

- reinceperea scolii. Iti reamintesc ca saptamana trecuta MS a spus ca sunt aproape 1000 de elevi descoperiti infectati. iti dai seama cati asimptomatici nedescoperiti sunt. De ce ne-am mira ca acele cateva mii de copii au infectat mii de parinti zilele trecute. Iar acei parinti infectaeza mii de colegi de munca saptamana asta.

- probabil intoarcerea din concedii la munca la birou. Lumea s-a saturat de lucrat de acasa. Si la Cluj stiu cazuri unde desi "e recomandat sa se lucreze de acasa" lumea merge la birou pentru socializare

- nu sunt medic, nu stiu daca racirea vremii conteaza la ceva. din Octombrie incepeau in fiecare ani virozele clasice.

Urmaresc si alte tari, nici ei nu au alte explicatii pentru cresterea din Septembrie. Daca exista sunt si eu curios.

Activitatile de campanie au fost cvasiinexistente. Ca s-au dat pliante pe strada e altceva. Aia e o interactiune de 1-2 minute in aer liber.