Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

gruiarew

Nu știu ce să zic, dar ce-am văzut zilele astea m-a cam pus pe gânduri. Având ceva treabă am ajus la oraș. Peste tot e buluc, nu se respectă mai nimic. Da, se stă cu mască prin magazine dar afară la țigară și la poveste n-are nimeni nici o treabă. "Nu atingeți decât lucrurile ce le cumpărați". Toate îs puse anapoda, pentru o lamelă de ștergător a trebuit sa răscolesc tot raftul. Când în sfârșit am găsit... șoc și groază era altceva în cutie.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

nicolaem

asa e tibi, e doar o coincidenta ca la inceput de septembrie ATI a scazut si dupa 14 septembrie a inceput corectia. La vreo 8 zile dupa.

dr4qul4

Sa vedeti efectul alegerilor. Asteptati o saptamana.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Io

^ Nu, nu mi se pare. La cum a fost organizat, aici cel putin, mi-a parut mult mai sigur decit la piata sau la mall. In plus "ciclul" doi pare a fi inceput deja si-i vedem azi efectele. Nu e bine. Colac peste pupaza incep gripele de toamna, asta va induce variabile in plus.
In ce ma priveste prudenta maxima/distantare in urmatoarele 2 saptamini indiferent de ce vor decide autoritatile. S-a cam golit la Balea ca a nins acum 2 zile si tot nu ma duc  :(. Sper din toata inima ca la vara voi putea sa o fac.
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

nicolaem

^^
fi serios alegerile nu au de ce sa aibe efect. e doar propaganda pentru punctaj electoral. eu am stat 2 minute intr-o sectie unde toti eram cu masca.
Intr-o sectie voteaza maxim 2 mii de oameni dar mai des cateva sute. conform celor mai negre scenarii, la 1000 de locuitori, ai 1 infectat. Sa zicem maxim 1 infectat pe sectie. Desi este exagerat scenariul asta.
Cat a putut imprastia el si mai ales unde? Daca el venea de la biserica si apoi a mers si la cumparaturi (unde ar fi mers oricum, probabil fara masca ca nu era cine sa il amendeze).

Nu o fi zero, dar e neglijabil. Exista un pic de risc pentru membrii din sectii daca era un alt membru bolnav. Dar si asta e mai mic decat riscul in orice firma cu un angajat bolnav. Nu imi zi ca exista firme unde angajatii stau la birou 8h cu masca ca nu cred.

Spre deosebire de orice altceva ( magazine tranport public, scoli) aici chiar se respecta normele ca e plin de politie.
Probabil e singurul loc unse se pot impune regulile pe care chiar tu le ceri. Ma indoiesc ca poti tine 2 jandarmi ful time la orice restaurant sau sala de jocuri de noroc.

frunzaverde

Problema nu e in sectia de votare, ci ce se intampla inainte si dupa. Mai ales in mediul rural:

- adunari pentru mers la votat "in grup" organizate de primarul in functie;
- grupuri de oameni strangandu-se la "poiana lui Iocan" dupa vot, la o discutie politica animata cu tuica
- petreceri la sfarsitul zilei de votare, ori de veselie, ori de tristete;
- chermeze a doua zi

Si cred ca astea sunt mult mai comune in rural decat in urban.

Apropo, m-am uitat pe cifre - ma intreb ce-au facut in Arges bine; de la top infectari au ajuns la practic cele mai putine pe cap de locuitor din toata tara. Ar fi interesant de vazut daca au facut ceva special (ori DSP-ul ori prefectura).

@Io - la munte, in aer liber, departe de oameni, mi se pare cel mai sigur loc posibil... Mai sigur ca in orasele aglomerate
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Io

^^ Pai da, insa pina acolo trebuie mers prin locuri aglomerate: benzinarii, cafenele, restaurante, interactionat cu multi oameni, de-astea. Apoi trebuie dormit pe undeva, o pensiune, un hotel sau, fantastic de misto, la Refugiul Caltun insa aici chiar esti foarte aproape de altii ca tine. Asta e, vremea e numai buna de haladuit pe creste, ziua e inca mare si temperaturile inca nu sint vrajmase insa nu pot risca sanatatea celor in virsta din casa asa incit stau si mirii uitindu-ma pe webcam-ul de la Balea. Asa am decis cind cu pandemia si ma tin de ce-am decis.
Tot acolo vor fi si la anul, si Balea si Apusenii, zic, asa ca unde-a mers mia merge si suta, tot n-am vazut munte anul asta asa ca inregistrez o premiera, nici macar o creasta pe an, o stinca, fie macar un bolovan. Nimic. Asta e.
Cred ca si sezonul de schi e compromis in ce ma priveste  :((
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

dr4qul4

Alegerile au presupus:
- campanie electorala  - in multe locuri s-a mers din poarta in poarta si s-au impartit pliante
- in sectia de vot au interactionat foarte multi oameni. Unde am votat eu erau 7 membri + 3 votanti. Plus alti 3 care asteptau la usa (in 2 m2).
- dezbateri inainte si dupa vot
- aducerea omenilor cu masina la votare (se practica la greu in mediul rural).
- numaratul voturilor si predarea sacilor. Care dintotdeauna s-a facut fara vreo urma de distantare sociala.
- discursurile castigatorilor si ale pierzatorilor, flancati de obicei de sustinatori.
- comentarea rezultatelor - nu toti stau pe forumuri. Majoritatea au facut-o la birtul din colt. Sau direct la scara blocului.
- chermeze. Trebuie neaparat sa faci cinste dupa ce castigi. Cum era aia cu "sa se considere infectati"?

De la alegeri ATI e doar in crestere. Saptamana asta vom depasi 650. Ba chiar 700. Probabil saptamana viitoare vom avea 300 de morti. Dupa care, spre sfarsitul lunii, va incepe sa scada.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

@dr4qul4 - efectul alegerilor n-ai cum sa-l vezi inca in ATI.

Cei care s-au infectat in ziua de alegeri de-abia au trecut de perioada de incubatie (media e de 5 zile). Inca, cei care s-au infectat atunci, nici macar nu s-au testat - le-au aparut simptome vineri, au sunat la medicul de familie/DSP, probabil sunt programati la test maine-poimaine. Pe urma, de obicei, de la data infectarii pana la data internarii in sectii ATI pentru cei care ajung la forme grave trec undeva la 5+(7-10) zile. Deci se va vedea in ATI undeva pe 10-12 octombrie acest (eventual) efect, cel mai devreme.

Cat de ce au presupus alegerile - nu uita ca riscul de infectie = contact * timp. In plus, conform a ce stim despre virus (spre deosebire de ce stiam in martie), transmisia este prin micro-stropi si aerosoli aproape in totalitate. Transmisia prin obiecte (materiale contaminate, atingeri) e mult mai putin importanta decat initial asumat:

- mersul din poarta in poarta: problema minora - interactiunea e minimala, de ordinul secundelor, in aer liber, in general. E mai putin periculoasa decat primitul de mancare "livrata" acasa, care e clasata ca activitate de risc minim.
- interactiunea in sectia de vot - depidne de cum au manageriat riscul, dar nu pare mai periculos ca mersul la cumparaturi. Nu mai vorbim de o calatorie cu metroul...
- dezbateri, petreceri, adunari de oameni in interioare - aici da, e pericol imens.
- aducerea oamenilor cu masina la votare - la fel, periculos.
- numaratul voturilor - pericol minor, daca salile au fost aerisite, vorbim de 5-7 oameni in sali cu capacitate de 40+ oameni. Predearea/primirea e la fel, putin periculoasa.
- chermeze + comentarea la birt  - foarte periculos.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

la raspunsul cu Argesul iti pot raspunde eu.
Am facut o simpla numaratoare a controlelor pt respectarea masurilor, si in Pitesti avem de peste 5 ori mai multe controale fata de Bucuresti.
Politia Locala din Pitesti trece in fiecare zi prin aproape toate locatiile. Uneori vin si de 2 sau chiar 3 ori in aceeasi zi. Si amendeaza pe oricine nu poarta masca corespunzator. Cotroalele sunt strict pt COVID. Pe langa masca mai verifica si prezenta dezinfectantului pentru maini si respectarea distantarii. Nu cauta alte motive de dat amenda si de obicei un control dureaza 30 de secunde.

Top controale:
Pitesti
Craiova
Timisoara
Bucuresti
In Iasi, Buzau, Suceava si Tg Jiu au momente in care ii apuca harnicia, dar apoi dispar 2 saptamani.
In Brasov, Suceava si Constanta sunt foarte rare.
Rm Valcea si Bacau.... nici un control in ultimele 4 saptamani

LE. Alegerile nu inseamna doar o zi. Pentru ziua de 27 vom vedea rezultatul peste inca 1-2 saptamani. Dar campania electorala a inceput acum 45 de zile. Sa nu-mi spui ca echipele de campanie si-au dat intalnire doar pe zoom.  Oare nu or fi existat "Sedinte cu angajatii" in care patronii de terase din parcuri/domeniul public,  sau directorii companiilor, regiilor si societatilor aflate in subordinea primariilor,le-au sugerat acestora unde ar fi mai bine sa puna stampila?

TibiV

Să menţionăm că duminică, 4 octombrie, s-a ajuns la 598 de persoane internate la ATI.

Super-corecţie...  :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

nicolaem

din pacate da.. si habar nu avem cand se va opri. situatia devine problematica atat pt cei COVID cat si pentru alti bolnavi.

Vad ca si altii mai destepti ca noi nu gasesc alte solutii (din pacate). Si vorbim de zona cu cea mai mare imunitate din SUA:

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a cerut închiderea afacerilor neesențiale din nouă zone din oraș, care au înregistrat o creștere prelungită a cazurilor de infecții cu coronavirus.
Ca urmare a acestei situații dramatice, primarul a propus ca, începând de miercuri dimineață, toate școlile publice și private din cele nouă zone să se închidă, la fel ca majoritatea afacerilor. Restaurantelor li se va permite să rămână deschise, dar numai pentru livrări de mâncare.

pasadia

^dr4qul4: unde e statistica asta, e publica? Sau e vorba despre controle facute in locatiile voastre, si deci statistica interna?