Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

dr4qul4

#1455
Destul de putine? Sunt localitatile care au 50% din populatia judetului. Si sunt foarte multe firme afectate. Cine plateste salariile acelor angajati?
Am fost pro-lockdown, dar GATA. Sa lase totul deschis si sa puna restrictii pe masca, pe nr de persoane/m2, pe distanta intre mese, cu fluxuri separate de trafic.
La alegeri nu s-au respectat nici jumatate din restrictii si nu murea nimeni daca se mai amanau 2 luni si aveau loc in acelasi timp cu cele parlamentare.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nicolaem

#1456
Am fost cativa inca de acum 2 sapt aici pe forum care am zis ca suntem in crestere. Combinat cu ce se vedea deja in Spania si Franta era evident ca o sa ajungem aici. Nu e necesar sa politizam discutia si sa vb de alegeri.  Masurile mai dure erau evidente inca de duminica cand am avut acea crestere mare la ATI.
Parca prin vara au aparut si ceva scenarii cu 2000 cazuri pe zi in septembrie.

În toată țara sunt disponibile 1050 de paturi dotate cu aparatura necesară pentru îngrijirea acestor pacienți, iar miercuri, 30 septembrie, erau ocupate 550 de locuri. În județele unde epidemia evoluează intens, secțiile de Terapie Intensivă s-au umplut.

Dupa cum vezi cand ATI ajunge sus si alte tari fac acelasi lucru. Nimeni nu vrea lock-down, dar va trebui sa te pregatesti phihologic pentru asta. Va fi local, dar va fi in tot mai multe zone daca ATI se mentine peste 500.

Ma mir ca nu vrei restrictii economice dar vrei restrictii democratice.
Masurile propuse de tine sunt deja in vigoare. Cum le impui? in satele alea din Valcea cum ii face pe oameni sa pastreze distantarea de 2m? Cu politie? armata? Cu rugaciune?

Probabil va urma in societate o cearta generala in functie de prioritatile fiecaruia. Unii vor vrea amanari de alegeri dar restaurante deschise, altii invers. Democratie vs stomac. Greu de decis.
Pana la urma fiecare dintre noi se poate lipsi de slujbe, nunti, democratie, chefuri, sport, cultura etc. Dar fiecare vom zice sa nu se interzica cea ce e important pt noi, sa se interzica "altceva". Sa se ia masurile care nu ma afecteaza pe mine.
Mai e si varianta sa nu se interzica nimic. un pic de selectie naturala...Se poate si asa.
Oricum ar fi multa lume va fi nemultumita.
Io zic sa ne pastram calmul, si sa ne uitam in jurul nostru la ce fac si altii. Poate fi incercarea vietii noastre.

Hai sa nu vorbim despre alegeri, sau ce declara politicienii/presa si sa vedem ce zic oamenii de stiinta.

pasadia

#1457
Salariile vor fi platite de angajatori. Care angajatori au un administrator si care administrator este obligat sa isi faca niste calcule cu privire la utilitatea pastrarii acelor anagajati functie de nivelul de activitate, al veniturilor prognozate, al evolutiei ulterioare prognozate dupa aceste 2 saptamani (de exemplu cat de simplu ii va fi sa gaseasca si sa instruiasca alti angajati daca ii pierde pe actualii), functie de programele guvernamentale de ajutor (daca exista) si functie de o multime de alte elemente. Dar tu nu m-ai intrebat de aceste elemente ci m-ai intrebat cine le plateste - caz in care raspund la fel de superficial: angajatorul.

In rest: vad ca pentru restaurante se cere reducerea capacitatii la 1/3 si se inchid exclusiv jocurile de noroc si cinematografele. Plus nuntile si targurile. Astea nu sunt toate activitatile neesentiale, sunt doar cele mai nesemnificative.

rizzuh

^ cat de simplu este sa scrii. "este obligat sa isi faca niste calcule cu privire la utilitatea pastrarii acelor anagajati" - ditai' limbajul de lemn demn de Iliescu. Adica 1) ori are bani sa plateasca oamenii sa stea degeaba, 2) ori ii da afara, 3) ori da faliment. Punct. Alte optiuni nu sunt. Iar prima putin probabil la firmele mici si mijlocii, care au avut pusculita plina au golit-o in aprilie cand a fost totul inchis.

gruiarew

Se dă afară și din firme mari, nu vă mai amăgiți. Până la urmă suntem niște resurse. Când ai prea multe și nu-ți produc nimic te scapi de ele.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

dr4qul4

#1460
Pe langa taxele si impozitele obisnuite (TVA pe achizitii, impozit pe venit, pe salarii etc) , jocurile de noroc platesc taxe specifice(4000 de euro pt fiecare post de pariat + licenta anuala pt firma). Problema e ca aceste taxe sunt platite doar catre nivelul central.
Autoritatile locale NU primesc nimic. Astfel ca pentru ele inchiderea nu conteaza.
Firma pentru care lucrez are activitate mica in Valcea (dar mare la nivel national). Pe mine oricum nu ma afecteaza decat ca s-ar putea sa fiu nevoit sa dau oameni afara. Pe 25 Octombrie trebuie sa platim taxe specifice de vreo 6 milioane de euro. Taxele se platesc in avans pe cate 3 luni pentru a putea functiona. Doar ca se pare ca vom ajunge sa platim pentru a NU functiona.

Credeam ca doar PSD-ul are discursul acela ipocrit cu jocuri de noroc vs biserici. Dar vad ca prostia e contagioasa. Cat timp avem sub 100 de morti pe zi, NU avem de ce sa inchidem nici o activitate economica. Eu as da drumul si la spectatori pe stadioane/cinematografe/teatre. cu 4 locuri libere intre fiecare. Unde nu se respecta, se inchid pt urmatoarele 2 meciuri.

PS. La noi nu s-a inregistrat nici un caz de infectare din locatie. Adica toti colegi infectati, au luat boala din alte parti (de obicei de la cunoscuti veniti din alte parti). Ar fi si greu, deoarece se poarta masca si oricum se sta la distanta (nu e Vegas, aici oamenii prefera sa joace retras).
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

gruiarew

'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

frunzaverde

#1462
@dr4qul4 : 100 morti pe zi inseamna ca COVID-19, singur, ajunge la nivelul de mortalitate al tuturor cancerelor din Romania (~115 morti/zi), si concurand pentru locul 2-3 in competitia "cel mai mare ucigas din Romania" (pe locul 1 fiind cardiovascularele). 100 morti/zi absolut urias: in Romania vorbim intr-o zi normala de toamna mor undeva la 600 oameni pe zi - de la accidente la "moarte naturala".
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

dr4qul4

Gasim pe undeva o statistica a numarului total de morti din Romania pe ultimele 2 luni?
Aproape toate persoanele care au murit de COVID aveau comorbiditati.  Este grav ca boala li s-a agravat din cauza covid, fara de care ar mai fi trait o perioada destul de lunga de timp.
Dar suntem departe de cei 1000 de morti/zi din primavara din Italia. Si daca inchidem din ou, s-ar putea sa murim de foame. Sau sa explodeze afectiunile psihice. Nu stiu cati mai rezistam intre 4 pereti.
Si daca pe plaja au putut sta cata frunza si cata iarba, scolile s-au pot deschide, si alegerile organiza, atunci orice activitate in spatii inchise , cu mai putin de 50-100 de persoane (doar ex, in realitate ar trebui sa fie dupa nr de persoane pe m2), se poate desfasura fara nici o problema, DACA sunt respectate anumite conditii.
Unde vad imposibil de pastrat disciplaina este la targurile orasenesti/satesti, gen zilele orasului sau targurile de toamna/craciun. Acelea fiind organizate de primarie, nu prea vad politia locala sa amendeze organizatorul.

In alta ordine de idei. Incepe sezonul de gripa (obisnuita). Am un abonament prin care este gratis. Ma sfatuiti sa-l folosesc sau mai bine sa evit spitalele (chiar si particulare) in perioada asta?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

#1464
Statistica cu numarul de morti - inca nu, Romania nu e parte din sistemul EUROMOMO, asa ca mai e de asteptat. Pe iunie deja vedem mortalitate excesiva, desi vremea a fost foarte putin calduroasa. Voi face o analiza cand avem date. Din experienta altor state europene, majoritatea au avut mortalitate excesiva neexplicabila altfel decat cu COVID. Unele tari (UK, Spania) si-au dublat mortalitatea in aprilie.

Gripa - du-te si vaccineaza-te, este esential ca cat mai multi sa se vaccineze de gripa anul asta, te protejezi pe tine si-i protejezi si pe cei de langa tine. Si sigur nu e prea placut, chiar daca esti tanar, sa treci printr-o coinfectie cu gripa si COVID. Plus ca antigripalul nu doare. Eu ma duc cum apare aici (in noiembrie, eu nefiind "grupa de risc").

Comorbiditati - da, dar gandeste-te ca comorbiditatile includ chestii gen HTA, diabet... Chestii cu care traiesti bine-mersi 20-30 de ani de la depistare, si nu-ti afecteaza, daca e manageriat cum trebuie, speranta de viata. Si da, nimeni nu vrea mia de morti pe zi din Italia, dar nu subestima puterea exponentialei : e foarte usor de sarit pas-cu-pas: de la 50 la 100 de morti faci un pas; urmatorul pas nu e la 150, ci la 200, apoi urmatorul e la 400, urmatorul la 800, urmatorul e la 1600 si tot asa!

Si nu, nimeni nu vrea "carantina totala" ca in Italia in martie, dar ca sa nu ajungem acolo trebuie ne gandim la moduri in care reducem contagiunea - astfel ajungi acolo repede; si fiecare pas inspre contagiune ridicata e tot mai greu de inversat. Si da, trebuie puse in balanta "foamea" (desi statul ar trebui sa aiba resurse sa "tina in brate" economia 1-2 ani, mai ales cu ajutorul UE) si chiar psihicul (ca daca se agata omul cu franghia de pom e acelasi lucru cu a muri de covid). Dar in acelasi timp, nu subestima puterea sirenei ambulantei la a cauza frica si depresie si picaj economic. Iti pot spune din proprie experienta:

Suedia, aprilie 2020. N-am inchis nimic, formal cel putin. Puteai (teoretic cel putin) sa te duci si la cinema, si la teatru si la bodega sa-ti bei amarul. Dar pe deasupra casei mele, in loc sa se auda (foarte usor, stau departe) zgomotul avioanelor de pasageri aterizand pe ARN, se auzeau, din ce in ce mai des, chiar si la cateva zeci de minute, elicopterele negre ale armatei care carau "pasageri" inconstienti, intubati cu COVID la spitalul din localitate. Si zgomot de sirene, constant si repetitiv, de la ambulantele care serveau spitalul "judetean" de unde stau. Nu vrei sa auzi zgomotele astea. Crede-ma. Si efectul lor a fost universal - oamenii n-au mai iesit la bar, restaurant sau cafenea sau shopping.

Magazinele din orasul meu (volubil si studentesc) in loc sa tina deschis Lu-Vi 10-20, Sa 10-18, Du 10-17/18 au ajuns sa tina deschis Lu,Mi,Vi 10-17, Sa-Du inchis, desi nu aveau nici o regula, pentru a economisi la personal, ca vanzari nu faceau. Centrul arata aproape ca la Cernobil : gol, pustiit, abandonat. Mersul la supermarket s-a transformat in duba supermarketului livrand in masa (a fost amuzant sa iesim vreo 5 vecini pe casa scarilor, ca venea duba, si toti aveam comenzi acasa pentru aceiasi zi; bietul sofer a avut de debarcat multe pungi si cutii, si a luat jumate de ora dezbaterea cu "asta-i a mea"). Barurile si bodegile, din deschis zilnic, au ajuns deschise odata pe saptamana. Cinema-urile s-au inchis toate, ca nu mai aveau clientela sa-si sustina afacerea, si nici filme de dat. Chiar si acum, ca viata a revenit cumva la ceva mai normal, situatia nu e "cum era" - multe magazine au program scurtat; din cinema-uri (care sunt deschise cu restrictii severe oficiale, de distantare si curatenie) numai unul e deschis, si acolo doar 3 saloane din 12, multe baruri tin deschis doar cateva zile pe saptamana. Si nimeni, dar absolut nimeni nu mai vrea sa ajungem inapoi in martie-aprilie; nici in Suedia, unde totul a ramas deschis, si masurile au fost minimale "oficial". Voi ati scapat de trauma asta: faceti ce puteti sa n-ajungeti acolo - ungurii si cehii deja s-au fript urat, madrilenii la fel.

Si statistica confirma asta : economia se prabuseste nu corelat cu cat de rele sunt masurile, ci cu cat de rea e contagiunea - economia suedeza s-a prabusit mult mai rau decat cea finlandeza sau daneza, care au avut lockdown; Finlanda a avut chiar lockdown sever, armata pazea iesirile din Helsinki.

Apoi, stim (si e logic) ca contagiunea afara este mult mai mica ca in interior - pentru ca aerul circula foarte mult, coloanele de aer sunt foarte mari, disipa foarte repede particulele virale (mai ales aerosolii mici). In spatii inchise, neventilate, persista, inclusiv particulele cazute pe suprafete pot usor fi ridicate. De asta, tarile care au invatat din SARS (Japonia, China, Coreea de Sud) au insistat si insista pe ventilatie in spatii inchise - si acum investesc si mai mult in ventilatie. De asta activitatile in spatii deschise sunt mult mai usor de facut in (relativa) siguranta. Este mult mai sigur sa stai pe o plaja aglomerata, unde oricum vor fi 1-2 metri intre oameni, si bate briza, decat este sa stai 10 ore intr-un vagon de tren neventilat. Este mai sigur sa fii intr-un avion aglomerat (unde aerul e schimbat si purificat constant) decat intr-un birou open-plan unde aerul e racit prin recirculare fara filtrare. Si tot asa. La fel, este mai sigur sa pariezi afara decat inauntru. Si industria se poate adapta usor : pariuri on-line, pariuri "prin telefon"/"SMS"/"aplicatie", pariuri "la geam", pariuri si pacanele mutate afara (de exemplu sub un cort, sub o cornisa etc.). Exista solutii de adaptare. Si bineinteles, e absurd ca statul sa-ti ia bani pentru o licenta pe care n-o poti folosi - taxele "pe post" ar trebui abolite cat timp posturile sunt inchise.

Cu stadioanele, targurile si oboarele e alta poveste - acolo se strange lumea puhoi, si orice masuri ai lua, oamenii vor socializa in afara evenimentului oficial, si se vor imbulzi pe infrastructura de acces, care obligat-fortat e subdimensionata (ca nimeni nu dimensioneaza vreo infrastructura dupa capacitatea maxima a unei arene; asa ca obligatoriu caile de acces se aglomereaza). Si cel mai grav este ca oamenii respectivi se vor plimba la targ, si de la targ; la stadion si de la stadion, din foarte multe colturi ale lumii/tarii/judetului, astfel incat pot fi distributori rapizi ai contagiunii in teritoriu (super-spreaders e folosit in media engleza) - meciuri ca Atalanta - Madrid au fost semintele contagiunii in Italia si Spania. De asta sunt interzise. Sa strangi 15-20.000 de spectatori la un meci acum e un gest suicidal.

P.S. La mine la munca, cel putin 10 din 50 de oameni au avut. De la "n-am stiut, dar m-am dus cu colega de apartament la test de anticorpi, si a iesit pozitiv" pana la "3 luni la pat, din care cateva zile la spital cu narina cu oxigen in nas". Cu varianta cea mai ciudata "m-am imbolnavit in martie, mi-a fost rau doua zile, dar de-atunci nu simt nici gust si nici miros. Mi-e dor de gustul unei portocale si mi-e frica ca n-o sa mai simt gust si miros vreodata". Pana acum, la noi la munca, nimic mai grav de-atat - dar stiu personal oameni care nu mai sunt printre noi... Cel mai tanar avea 34 de ani, era cu cateva luni mai in varsta ca mine...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

#1465
ma bucur ca avem informatiile astea directe, reale cum a fost la voi.
Altfel din alte surse am afla doar ca la voi nu s-a inchis nimic, viata a decurs normal doar ca au murit mai multi oameni. Cand de fapt realitatea pare a fi mult mai dura.

LE
Peste 770 de copii s-au îmbolnăvit de COVID-19 în ultima săptămână - ministrul Sănătății
"Copiii, adolescenţii nu prezintă simptomatologie. Din evaluările noastre, în ultima săptămână avem în jur de 276 de copii care sunt între 0-9 ani şi 495 de copii care sunt între 10 şi 19 ani.

LE 2
  Am gasit o stire cu Olanada, daca la noi inca nu avem acesta statistica inca:
Noul coronavirus a provocat în perioada 2 martie-10 mai cu aproximativ 9.000 mai multe decese decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă într-un an obişnuit, a precizat CBS, cu un vârf de peste 6.000 de decese asociate COVID-19 în aprilie.
Autorităţile sanitare din Olanda raportaseră până miercuri un total de 6.406 decese asociate COVID-19, dar numărul persoanelor care au murit de COVID-19 este de fapt mai mare. Cel puţin 10.000 de persoane din ţara cu 17 milioane de locuitori ar fi murit din cauza COVID-19 în timpul primului val de infectări, în perioada cuprinsă între martie şi iunie, arată Statistics Netherlands (CBS), scrie Hotnews. Motivul discrepanţei ar fi că testele pozitive unor persoane care ulterior au murit nu au fost raportate autorităţilor sanitare, a declarat agenţia de statistică.

Citeste mai mult: adev.ro/qhj8ok

frunzaverde

^ Mortalitatea excesiva pentru mare parte din Europa: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/. Romania nu participa.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

TibiV

Astazi, 2 octombrie 2020:

2343 cazuri noi
53 RIP
571 internati in ATI

Corectie, taica !....  :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

nicolaem

Impactul scolilor la aceasta corectie:

Ministrul Sănătății: În ultima săptămână, la nivel național mergem pe un număr de infectați pe care îl putem pune în legătură cu școala: 276 de copii între 0 și 9 ani și 597 între 10-19 ani.


TibiV

Vad ca nu ai inteles:
copii nu se imbolnavesc si nu transmit!

Sau era valabila doar pentru copii suedezi?!....  O:-)

Mama proștilor este mereu gravidă... :)