Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nicolaem

S-a terminat si saptamana.
Avem mai multe decese fata de precedenta.
Avem cea mai mare rata de pozitivitate de cand a inceput "valul/cocoasa 2"
Cele mai multe cazuri saptamanale, cu noi recorduri.
ATI nu pare sa mai fie pe trend descrescator.

nicolaem

#1426
Se pare ca epidemia poate lovi de 2 ori in acelasi loc:

https://adevarul.ro/international/europa/pandemia-covid-19-madridul-pragul-colapsului-1_5f6865b55163ec42712e71df/index.html

Aproape 40% din paturile din secţiile de terapie intensivă sunt ocupate deja de pacienţii infectaţi cu Covid 19. În spitalele din Comunitatea Madrid sunt internaţi peste 3.000 de contagiaţi, ceea ce forţează externarea celorlalţi pacienţi şi anularea intervenţiilor chirurgicale programate.
Si sa nu credem ca interneaza asimptomatici. Au mii de cazuri noi pe zi in Comunitatea Madrid.

Si evident, intra in carantina pentru ca alta masura minune nu gasesc.

frunzaverde

#1427
Exact - avem din ce in ce mai multe dovezi ca imunitatea e de scurta durata, si ca, exact cum spune WHO, s-au imbolnavit suficient de putini chiar si in cele mai rele focaruri incat sa n-aiba vreun efect asupra imunitatii de grup. Prin urmare, locurile cu cele mai rele outbreak-uri din primavara sunt predispuse sa fie cele mai rele locuri in valul curent, avand aceiasi factori demografici.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

AlexxC

Deci ne pregatim pentru un nou mega focar la Suceava!?!?!?! :))

frunzaverde

Chestia e ca la Suceava n-a fost nici un mega-focar comparativ cu focarele curente...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

#1430
Nou record azi de cazuri noi, 1767.
ATI a crescut in 5 zile cu 51 de pacienti. Si suprinzator, crestea ATI apare cu o intarziere de o saptamana fata de cresterea de cazuri noi.
Deci de saptamana trecuta epidemia era pe crestere, fapt indicat doar de CN. Decesele erau constante, ATI in scadere.

Prin tarile vecine auzim tot mai des de "carantina". Sa ne pregatim psihologic.

LE Spania : a crescut nr de morti la 241 intr-o zi. Zilele trecute prin multe locuri se vorbea ca doar la noi mortalitatea e mare.

rota

this is sad news:
"Bacteriile nosocomiale care dau lovitura de grație pacienților COVID pot ajunge în plămânii lor prin aparatele de ventilat contaminate.
Din experiențele necropsice proprii pe decedați COVID, specialistul în medicină-legală Cristian Stan susține că bolnavii mor din combinația dintre pneumonia virală și bronhopneumoniile bacteriene infecțioase ce apar în timpul spitalizării. Citeşte întreaga ştire: Medic legist spune ce a văzut la autopsii."
Sursa

Io

Primiti si cu o veste buna? O prietena de familie a fost internata saptamina trecuta, operata si s-a externat ieri de la Spitalul de Arsi si are doar cuvinte de lauda si la adresa medicilor si a asistentelor si a restului personalului: curatenie, mincare buna, extrema grija si atentie la binele pacientelor (3 in salon) oferite de catre asistente, paturi ultramoderne ajustabile electric, aer conditionat, bai impecabile, organizare foarte buna, nici macar o "adiere susurind a spaga" (oricum nu da insa merita subliniata asta).
Imi pare rau ca n-am retinut numele doctoritei care a operat-o si s-a ocupat de ea, ii multumesc oricum!
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

frunzaverde

@nicolaem - pai pacientii ajung pe ATI la un numar de zile dupa infectare - asta explica intarzierea in ATI. In tarile care fac masuratoare longitudinala publica, numarul mediu de zile de la detectie la internare ATI este de 5-12 zile (in functie de tara si strategia de testare si internare in ATI). Deci perfect de asteptat ca numarul de cazuri noi crescute sa duca la ATI crescut exact cum s-a intamplat.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

da, asta am zis si eu 2 pagini in urma punand si un grafic din RO de acum 2 luni. Doar ca fiind contrazis am revenit azi.


gruiarew

Las şi eu asta aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/raport-al-politiei-romane-in-2018-s-au-produs-in-medie-24-de-accidente-grave-pe-zi-cu-5-morti-1220897?fbclid=IwAR2Qm9U4Z5KKXH4LJIzgaGdQ8SGkSzItn43QUsuvGjILY5g6hRL_YJa1K0Q

Cred că au făcut şoselele mai multe victime ca virusul. Ideea e că dacă dai drumul la TV, radio, calculator, imposibil să nu se vorbească de Covid şi cum să te fereşti. Pe când o campanie şi pentru cei ce mor pe şosele? Ceva de genul: pune-ţi centura, lasă berea şamd...
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

frunzaverde

#1436
@gruiarew - nu, in nici un caz. Din martie pana acum, in 7 luni, SARS-COV-2 si COVID19, boala asociata, a omorit 23.12 din fiecare suta de mii de romani (date ECDC). Intr-un an normal, drumurile omoara 9.7 din fiecare suta de mii de romani (date Eurostat). Facand un calcul simplu, de cand a aparut pe meleagurile romanesti, COVID19, a omorit de 4 ori mai multi romani decat drumurile (pentru ca n-au trecut nici 7 luni). Chestia e ca perioada asta include lockdown-ul/carantina - la ritmul curent de mortalitate, COVID19 este de cam 10 ori mai mortal decat soselele, si este unul din principalele surse de mortalitate in Romania. Daca ritmul se mentine pana la sfarsitul anului, COVID19 va fi in primele trei cele mai comune cauze de mortalitate in Romania in 2020; daca accelereaza poate deveni prima... Asta cu toate masurile de preventie si control.

In alte tari e si mai rau. In UK, care are 2.8 decedati pe sosele la 100.000 locuitori, COVID19 a omorit pana acum cam cat omoara soselele in 22 de ani... In Suedia cat omoara soselele in 21 de ani... In SUA (care are mai multe decese pe cap de locuitor pe sosele ca Romania, in parte pentru ca poti sa te sui la volan semi-beat; limita lor de alcoolemie e imensa), COVID a omorit cat omoara soselele in aproape 6 ani. Toate astea in cateva luni.

Ca sa punem totul in context inca si mai clar - COVID19 omoara intr-o luna mai multi oameni decat toate razboaiele si conflictele armate din toata lumea adunate intr-un an intreg. Global, COVID a devenit nu doar una din cele mai comune boli, ci si una din cele mai comune moduri de a muri - in foarte multe tari fiind cauza principala de deces, peste orice altceva.

Si nici macar nu s-a raspandit in toata lumea - aproape jumatate din populatia lumii (Asia de Sud Est) a fost (pana acum) ferita (prin masuri foarte bune de control epidemic). Miliardul de chinezi, sutele de milioane de japonezi, indonezieni, filipinezi, vietnamezi, burmezi, malaezi, tailandezi etc. nu au fost loviti aproape deloc de epidemie pana acum.

Nu este o griposanie, cum zicea Bolsonaro si Trump. Este o chestie absolut inspaimantatoare - comparabila cu epidemiile care bantuaiau lumea inainte de inventia antibioticelor si medicinei moderne.

Tineti distanta, purtati masca, nu va duceti in locuri aglomerate si prost aerisite, nu va inghesuiti in multimi (mai ales in spatii inchise), aveti grija. Ca tratament nu avem. O iei, tragi bilet la loto; doar ca toate-s necastigatoare...

@cristi5 - nu, rationamentul "Gumpert" nu e cel de care zici. Rationamentul "Gumpert" este urmatorul - cine aduce in discutie un concept are datoria sa-l inteleaga inainte de a-l aduce in discutie. Si daca nu-l intelege, sa faca un pic de due-dilligence (cercetare) pentru a-l putea intelege si a-l evalua. E acelasi argument pe care-l folosim la peer review.

Pe urma, am argumentat (fara reductie la persoana) de ce distributia Gompertz e o alegere proasta, si cum cei care chiar se pricep la asta folosesc o alternativa mai buna (binomiala negativa). Nu are legatura cu cine a formulat ideea, ci cu faptul ca distributia in sine nu e o idee buna dpdv statistic din multiple motive (e continua, deci nu captureaza procesul, are trei grade de libertate ea singura, care nu se pot estima, ci trebuie ghicite etc.)

Si da, ne facem si pareri legate de persoane si capacitatile lor intr-un domeniu. Levitt (care, da, are un premiu Nobel, dar fara vreo legatura cu epidemiologia - e in chimie moleculara) a iesit cu multiple predictii de tip "dat in bobi" - de la Israel care nu va avea mai mult de 10 morti pana la SUA care nu va avea mai mult de 170000. Toate s-au dovedit wishful thinking, bazat pe nimic. Din fericire, omul si-a dat seama ca nu se pricepe la asta, si a incetat sa mai dea in bobi si globuri de cristal.

La fel, cand cineva nu e in stare sa inteleaga statistica de anul I (desi e sef de institutie), nu e in stare sa calculeze rapid cand iese "pe sticla" in fata a milioane de oameni ca Stockholmul nu are 10+ milioane de locuitori, nu e in stare (sau nu vrea) sa distinga un articol publicat de un pre-print de calitate jalnica, nu e in stare sa identifice ca autorul unui video e un conspiratolog notoriu si altul un economist fringe, si le promoveaza din cea mai inalta functie in stat in domeniu, dar critica articole din Lancet si Nature ca sunt non-stiintifice pentru ca nu ii impartasesc parerea (vorbim de Tegnell aici), imi rezulta o parere extrem de proasta despre el si capacitatile lui.

Quote from: cristi5
din moment ce Suedia a avut multi batrani morti cu covid, Suedia e descalificata forever, si tot ce au invatat ei cu scolile si cu distantare fara lockdown e informatie contaminata

Afirmatia de mai sus e falsa. Suedia a avut multi morti de COVID. Nu multi batrani morti. Ci multi morti in general. Extrem de multi. Proportia de batrani morti in Suedia nu difera de cea din Danemarca, Finlanda, Norvegia, Italia sau alte tari dezvoltate. Suedia a avut aproape la fel de multi morti sub 60 de ani (deci tineri si middle aged) cati a avut Norvegia in total morti. Si a avut internati in ATI mai multe persoane sub 60 de ani anul asta decat a avut vreodata in istorie - internati in ATI care raman, garantat, cu sechele fizice si psihice pe viata.

Si da, folosind modelul comparativ(ist) de analiza de politici publice -  dat fiind ca pana acum Suedia a fost un esec pe linie - nu a reusit nimic din obiectivele propuse (atat intern, de autorii strategiei, cat si extern, de catre concurenti) - e descalificata complet ca model de urmat. Asta e o parte esentiala din analiza de politici publice. Poate fi folosita ca model cautionar, poate fi folosita ca model de analiza (de tip baseline), dar de preluat ceva din strategie? Nu, pentru ca a fost un esec pe linie.

Ce s-a invatat cu scolile? Nimic - un raport-fituica (pe care THL din Finlanda a refuzat sa-l publice in nume propriu, apropo) spune ca riscurile la profesori sunt la fel ca in restul populatiei. Doar ca (bineinteles), au gresit si aici la calcule - cand elimini profesorii de liceu din numitor (care au fost printre putinii din Suedia fortati sa intre in carantina - pentru ca liceele au fost printre putinele institutii inchise 100%) si consideri doar profesorii de gradinita si scoala generala (care au continuat) riscul urca la 1.7x, unul din cele mai mari riscuri pe meserie. Daca se faceau studii serioase pe ipoteza asta (tracing epidemiologic in scolile cu contaminare), testare in masa in respectivele (pentru a vedea daca ipoteza se confirma), am fi avut un raspuns, dar s-a ales sa nu se faca, si sa se dea inainte...

La fel, consider perfect falsa faza cu "majoritatea nu simt nimic". Nu, majoritatea au simptome, care pentru majoritate sunt undeva intre o gripa urata si o pneumonie moderata (deci in nici un caz "nu simt nimic"). Si vezi ca iar confunzi IFR-ul cu CFR-ul. IFR-ul nu a scazut absolut deloc - doar testam mai mult si identificam mai multe cazuri. Inclusiv Tegnell a fost nevoit sa recunoasca asta...

Apoi, nu inteleg ce treaba are monocultura institutionala (un subiect comun, de altfel, in studiile de politici publice) cu conceptul filosofic de "research program" - FHM nu este un research program; nici macar nu fac cercetare, fac politici publice. Nu au o agenda de cercetare si un set rational de ipoteze falsificabile - care e principala unealta intr-un "research program" care-ti permite sa acumulezi cunoastere non-formala. Si, de altfel, foarte, foarte putini din ei au facut cercetare: Giesecke a facut cercetare epidemiologica acum mai bine de 20 de ani, dupa care a devenit birocrat. Tegnell nu a facut niciodata cercetare in epidemiologie non-clinica (ce ne intereseaza pe noi) - doctoratul lui e in infectii nosocomiale; educatia lui in epidemiologie e un master la distanta. Marea majoritate de-acolo s-au auto-selectat in pozitii care nu au legatura cu "research agendas", ci cu translatat rezultate ale cercetarii facute de altii in politici publice. Si aici monocultura institutionala e o problema, pentru ca duce la prejudecati bazate pe cultura institutionala, nu pe agende de cercetare. Esping-Andersen vorbeste mult de chestia asta, cu aplicatie pe nordul Europei.

Apoi, da, de acord, daca cineva are expertiza, il ascultam. Dar ce facem cand se dovedeste ca cel care ar trebui sa aiba expertiza e incompetent? Aici pot sa o spun pe sleau - in domeniul in care AT si eu impartim "credentiale profesionale" (metode statistice predictive, colectare de date statistice legate de mortalitate, metode de interpretare a mortalitatii in contexte comparative) - el s-a dovedit sub-par. Mult sub-par. La nivelul la care nu mi-as trece studentii. Ce facem in cazul asta?

Si da, exista expert knowledge. Dar exista si prejudecati tacite bazate pe nimic in acel "tacit knowledge". De exemplu, la mine in domeniu, prejudecata ca conflictul din Congo a fost ultra-violent (nu, nu a fost, datele infirma asta). In medicina e faimoasa prejudecata legata de fertilitatea umana care scade rapid dupa o varsta X - pana cand vezi ca studiile sunt bazate pe date din secolul XVIII din Franta, si fertilitatea scadea la varsta X pentru ca oamenii... incepeau sa moara de boli. Si exista multe prejudecati legate de alte domenii in fiecare domeniu.

In cazul caminelor de batrani, datele statistice colectate de agentia de stat obligata sa colecteze datele, sunt 100% credibile si de incredere - ei sunt specialistii in colectare de date, si capacitatea statistica a Suediei de a numara indivizi este la maximum global. Epidemiologii agentiei de sanatate n-au nici un fel de competenta profesionala sau informatie directa legate de caminele de batrani - nu au de unde sa aiba datele alea decat ori din prejudecati (deci false), ori tot din statistica oficiala pe care am gasit-o si eu...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

pasadia

Quote from: cristi5 on September 18, 2020, 01:19:05 PM
ATI scade frumos in Romania, revenit la nivelul din 6 august (447). Scadere cu 73 luna asta (hai sa zicem 50 ca varful de 520 a durat 2 zile). Posibil sa fie corectii in sus zilele urmatoare.

Vad ca si corectia merge frumos, azi avem 508 la ATI. Evident e firesc, scaderea e lenta dar "sigur" am depasit plafonul si acum de fapt nici macar nu mai e epidemie.

nicolaem

La fel cum si deschiderea scolilor nu a influentat numarul de cazuri noi. CN e in scadere in septembrie in toata UE.

nicolaem

"corectia" merge de minune. 512 azi in ATI.

La fel si "clusterul epuizat" din Suceava epidemia gaseste tot mai greu victime:
Toate paturile din ATI Suceava dedicate pacienților cu Covid erau ieri ocupate. Digi24 spune ca sunt mai multi decat in Aprilie.

Sursa: https://www.monitorulsv.ro/Local/2020-09-26/Toate-paturile-din-ATI-Suceava-dedicate-pacientilor-cu-Covid-erau-ieri-ocupate-ieri-au-fost-51-de-cazuri-noi-de-Covid-19