Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nicolaem

deacord ca ATI e mai important decat cazurile noi.
Dar, daca ne uitam la inceput de iulie, cresterea ATI a avut o intarziere de cateva zile fata de cresterea de cazuri noi.
Deasemenea daca spui ca "in judet apar Clustere noi", asta insemnand ca modelezi prin cuvantul cluster populatii de cateva zeci de mii de locuitori , asta inseamna ca la nivel de tara nu poti spune ca "epidemia va scadea ca se inputineaza clusterele" pentru ca pur si simplu ai mult prea multe ca sa conteze ca o mica parte din ele s-au epuizat.
Astea 2 afirmatii se bat cap in cap. Va scadea, dar in foarte multi ani.

pasadia

Apropo de clustere care se "închid" și de scăderi lente după creșteri bruște: atașat graficul cu media la 14 zile a numărului de cazuri noi in județul Brașov.

nicolaem

pun si eu asta.
CN vs ATI. pe "x" ziua pandemiei Ziua 1 ar fi 2 martie.
Cam la ziua 128 ( inceputul lunii iulie) nr de CN creste brusc. ATI il urmeaza dupa cateva zile. Nu vreau sa zic ca asta e o regula. Zic doar ca nu exista un indicator minute si restul e "junk".

cristi5

^ Pune si numarul de teste (T) (albastru) si vezi atunci de ce CN (portocaliu) creste brusc :)

sursa

Ce e interesant e ca si nr de internati (verde) creste brusc in perioada aia. E de asteptat, pt ca se interneaza si cazurile usoare, adica aproape toate CN.  Apoi CN ajung pe platou si internatii scad incet dar sigur. Asta e un semn bun. La fel ca scaderea ATI (rosu), sper sa se mentina.

Important aici e ca nici CN nici CN/T nu anuntau cresterea epidemiei pe care o vedem la ATI in 7 iunie desi teoretic ar fi trebuit s-o anunte din 20 mai cel tarziu. Nu cred ca vor anunta nici scaderea, care sigur va veni.

Powered by API/PUM imgur uploader

cristi5

Quote from: cristi5 on September 15, 2020, 11:41:22 PM
Eu nu vad efectul mastii pe niciun grafic.

Conform cotidianului suedez DN, Robert Koch Institut publica statistici care arata ca curbele de infectare din Germania nu sunt afectate de momentul introducerii mastii. Statistici similare exista in Polonia si Austria

Asta e link-ul din DN

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/2020-07-09-de.html

Este dureros ce se intampla cu copiii in scolile romanesti azi, din motive electorale probabil. Cand stii ca copiii sunt mult mai putin afectati ca adultii, sa-i obligi sa poarte masca toata ziua este absolut aberant.

Sper ca parintii sa reuseasca sa schimbe porcaria asta.

nicolaem

"introducerea mastilor" nu e echivalenta cu purtarea lor.

pasadia

Eu nu înțeleg ce înseamnă "introducerea măștii". Adică au fost introduse încă din starea de urgență, adică din 15 martie (obligatorii în magazine, de exemplu), apoi menținute și în starea de alertă (în mijloace de transport, la locurile de muncă, apoi în zone aglomerate). Nu există propriu-zis elementul de referintă prin care să stabilești științific că curba ar fi fost aceeași dacă NU exista "introducera măștii".

Pe de altă parte este absolut aberant discursul cu "sa-i obligi sa poarte masca toata ziua". În caz că cristi5 nu știe, îi aduc aminte că un elev nu stă la școală toată ziua. Nici măcar o treime din zi. Dar nu mai sper să își schimbe porcăria asta de discurs, e prea prins în mrejele anumitor idei ca să mai dovedeasca un dram de gândire critică pe această temă. 

cristi5

@nicolaem Introducerea mastii in Germania este cea mai echivalenta posibil cu purtarea ei :)  Daca nemtii nu-s disciplinati cu masca, nu stiu cine e. Statisticile RKI sunt fireste despre Germania.

@pasadia Copiii stau la scoala si 7 ore, cu masca pe figura continuu. Am vorbit cu unul, era satul deja dupa prima zi.

In Suedia cei 22 de critici ai FHM au iesit cu cateva zile inainte de inceputul scolii (19 august, deci acum o luna!) cu un mesaj ferm sa poarte pruncii masca la scoala. Parintii suedezi nici nu cred ca au catadixit sa le rada in nas. Nu s-a purtat masca in scoala suedeza nici macar un minut, din martie pana acum. Clar ca traim in realitati paralele.

M-a fascinat mereu la autoritatile romane cum nu stiu niciodata sa faca ceva potrivit. Ori mult prea mult, ori mult prea putin. Si pe infrastructura, si pe evidenta populatiei si pe sanatate si pe orice. Dar sa fie pruncii o victima a acestei lipse de simt al masurii mi se pare cel mai tragic.

TibiV

Tragic ar fi sa moara pruncii...
Sau profesorii infectati de prunci.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

nicolaem

clisee  cu nemti.
De la inceputul pandemiei multa lume poarta masca datorita recomandarilor.
dupa momentul obgigativitatilor o alta categorie refuza sa o poarte.
Absolut niciunde in lume nu exista un moment "0", ca sa ai 0% masca inainte, si 90+% masca dupa ca sa faci afirmatii relevante.
In rest, hai sa punem stiri pe alese care ne intaresc convingeri anterioare.
Deasemenea sti bine ca masurile sunt suprapuse. Tu te uiti la grafice cu evolutii datorate unui cumul de faptori. Nu exista un experiment "in 2 clustere" identice la care singura diferenta e purtatu masti pe o lunga perioada de timp.
In schimb ai mii de experimente de laborator cu sau fara masca.

cristi5

@nicolaem N-am zis eu, a zis (DN ca a zis) RKI ca masca nu afecteaza curba. Am pus link-ul la RKI. N-am nevoie sa-mi intaresc convingerile, 1 milion de copii suedezi la gradi si scoala fara masca din martie pana in 19 iunie si (inclusiv liceu) din 19 august pana azi bat puterea statistica a oricarui studiu stiintific. Sunt prea multi copii si timp prea indelungat ca sa poti macar si sa visezi ca faci un studiu sa dovedeasca contrariul (ca e nevoie de masca in scoala).

@TibiV copiii mor de covid in cazuri extrem de rare. Mai rare decat la gripa, pentru care nu le-a pus nimeni masca. Si la gripa transmit bine de tot de la  unul la altul, si la profi, si la parinti.  Deci inainte sa cerem masca pt covid, ar trebui masca si la scoala si acasa in sezoanele de gripa.

TibiV

La masca in sezoanele de gripa - da, ar trebui, sunt total de acord cu tine!...  ;)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

frunzaverde

In raportul RKI din iulie din link nu scrie nimic de curbele cu masti sau fara masti. Nu gasesc nici un articol pe DN (am abonament) care sa zica de curbele germane. Poti te rog pune linkul?

Experimentul suedez a esuat complet - a 11 mortalitate la nivel global, in conditiile in care tara nu are nici una din pre-conditiile pentru raspandire a virusului (oameni izolati, conditii de viata bune etc.). Si faptul ca nu s-a testat nimic, nu s-a izolat nimic, nu s-a facut trasare epidemiologica in lunile respecitve nici macar nu ne da sansa sa invatam ceva din toata treaba asta... P.S. Iar s-a facut de ras un anumit epidemiolog, binecunoscut... Pacat ca e atat de de rahat presa suedeza... Desi incep sa se prinda chiar si ei (au verificat cifrele, si i-au intrebat pe epidemiologii din tari vecine, si au vazut ca nu se confirma cifrele).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

^ Experimemtul suedez este extrem de lejer si de sustenabil pt cetateni. O putem duce asa luni si ani de zile. Sigur, eu n-am bunici si nici parinti aici (ca nu mai am deloc) asa ca e usor sa zic. Dar am copii.  Vedem cum evolueaza dar pt moment e bine. De la 1 octombrie e liber la vizitat batrani. A inceput sa fie ceva mai multa lume in transport in comun, vine si frigul... pregatim valul 2.

Textul DN era interviul cu Tegnell. Cum, nu l-ai citit? Nu ai sorbit fiecare cuvintel?? :) :)

https://www.dn.se/sverige/tegnells-forklaring-darfor-dog-sa-manga-tidigt-i-sverige/

Vad ca au editat articolul. Dimineata era acel link la RKI, acum nu mai e. Au scos si numele RKI, acum zic doar "Statistik från Tyskland".

Oricum, cand l-au luat SvD la intrebari stii ce a raspuns Tegnell? Le-a dat filmul de pe Youtube pus de mine mai sus, ala al chimistului :lol: Apropo Ivor Cummings nu e de fapt chimist ci inginer de tehnics medicala.

https://www.svd.se/mild-influensasasong-bakom-hoga-dodstal

Si le-a mai dat un working paper despre Dry Tinder (printre altele). E clar ca de-aici si-a luat chimistul multe din poze. Astia nu-s chimisti, sunt economisti.

https://www.aier.org/article/swedens-high-covid-death-rates-among-the-nordics-dry-tinder-and-other-important-factors/

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3674138

Inca n-am studiat raspunsul tau la teorie. Nu prea inteleg de ce zic criticii/SvD ca vecinii scandinavi au avut mortalitate la fel de mica ca Suedia anul trecut. Daca mortality.org e corect atunci Suedia a avut mortalitate in exces pronuntat mai negativa

Apropo aici se vede si pe date de mortalitate ca Suedia nu avea niciun sens sa faca lockdown la data la care au facut vecinii ei (12 martie). Mare parte din mortii din Suedia erau deja in perioada de incubatie in 12 martie

cristi5

Pentru cei care cred ca scolile suedeze au nustiuce conditii care previn miraculos covidul la copii.

Da, s-au luat ceva masuri. O masura e ca parintii nu mai intra in scoala, asa ca nu putem merge in clase sa vedem cum au distantat bancile, cum au pus plexiglas... sau nu.

De fapt dimineata nu intram. Dupa-masa e ok. Asa ca m-am strecurat azi dupa ore si am facut o poza la o sala de clasa. Arata fix ca inainte. 4 copii la fiecare masa.