Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

voicul

#135
Inca se circula prin oras fara probleme: pe jos, cu masina si a cu autobuzul. Na daca acum s-au inchis barul/restaurantul ... ce sa faca si ei?

Intre timp au disparut vreo 50 din izolare pe la TM si nu ii gasesc - chestii pitoresti de la noi.
https://realitateadetimis.net/55-de-oameni-izolati-la-domiciliu-de-negasit/

---

HARTA. Cele 5 culoare pentru transportul mărfurilor pe teritoriul României

Minisisterul Transporturilor și Ministerul de Interne au stabilit cinci culoare de tranzit pentru transportatori, pe teritoriul României, potrivit unui comunicat de presă.


https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/harta-cele-5-culoare-pentru-transportul-marfurilor-pe-teritoriul-romaniei-1280069

Harry

@gruia nu era vorba ca se prelungeste valabilitatea tuturor actelor? Parca asa zicea in decret.

gruiarew

Era vorba de cele ce expiră în perioada cât e starea de urgență. Că o fi așa sau nu, eu așa am priceput.

Eu unul am văzut doar o listă clară, punctuală cu niște acte de la primărie. Restul sunt doar interpretări și am considerat că nu merită riscul. Nu zicea niciunde de foaia aia de la RAR ce expiră în două luni.

Dacă lucrează prefectura și mi-a zis la telefon să mă duc... m-am dus. Programarea o aveam făcută de când am luat mașina, prin ianuarie.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

elphax

eu sunt foarte mirat ca prefectura Maramures a decis sa aplice restrictii mai dure, probabil ca este bine avand in vedere ce se intampla in unele comunitati. si-au mutat unii barurile si salile de biliard in locuinte ca sa fenteze.

"Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) din Maramures a decis ca masurile legate de COVID-19 promovate la nivel national ca recomandari si obligatorii doar pe parcursul noptii vor fi obligatorii si ziua in acest judet, a anuntat luni seara, intr-o interventie la Digi24, prefectul judetului Maramures, Nicolae Ungur"

tom_sawyer

#139
@gruiarew:

Quote from: Decret semnat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, Anexa nr. 1Art. 14 - Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență.

https://www.presidency.ro/ro/media/decret-semnat-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-privind-instituirea-starii-de-urgenta-pe-teritoriul-romaniei


E vorba de orice document, nu doar de la primarie.

JohannDB

#140
      HARTA. Cele 5 culoare pentru transportul mărfurilor pe teritoriul României.

    "Copy" de pe textul de pe "jiji24"......
      Culoarul 4: Nădlac (punct trecere frontieră) - Arad - Timişoara - Lugoj - Ilia - Deva - Simeria - Sebeş - Sibiu - Braşov - Târgu Secuiesc - Lepşa - Focşani - Tesila - Tecuci - Bârlad - Huşi - Albiţa (punct trecere frontieră).

Culoarul 5: Nădlac (punct trecere frontieră)- Arad – Timișoara – Lugoj – Ilia – Deva – Simeria – Sebeș – Sibiu – Brașov – Târgu Secuiesc – Lepșa – Focșani – Tesila – Tecuci – Bârlad – Huși – Albița (punct trecere frontieră).

Citind asta , îi urez sănătate lui Caragiale; legat de chestia cu numărarea drapelelor....
Dar, mă mai duce gândul și la o "greșeală de sus venită" (jenantă astfel), sau la o "deșteptăciune" a celor de la "jiji24/digi24".....

Privind și la hartă, mă întreb de ce nu a fost luată în calcul și ruta de la Cluj prin Dej-Beclean-Sărățel-Bistrița-Vatra Dornei-Gura Humorului-Suceava......... E mai scurtă/directă.... De la Borș la Vatra Dornei sunt 385 km pe ruta asta și încă 85 până la Suceava. Și, poate, mai "puțin" populată în apropierea ei.

voicul

Pun astea 2 articole pentru ca politia o sa aiba de lucrat in perioada urmatoare. Sa speram ca se tin de treaba:

Diluant și lichid de parbriz scoase la vânzare pe post de spirt. Măsurile luate de Poliția Română

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/diluant-si-lichid-de-parbriz-scoase-la-vanzare-pe-post-de-spirt-masurile-luate-de-politia-romana-1280287

Prima noapte în care românii nu au avut voie să iasă din casă. Reacția cetățenilor prinși pe stradă după ora 22:00

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/prima-noapte-in-care-romanii-nu-au-avut-voie-sa-iasa-din-casa-reactia-cetatenilor-prinsi-pe-strada-dupa-ora-2200-1280182

gruiarew

@tom_sawyer cât? unde? cum? Nu e explicat nimic acolo și niciunde altundeva. Nu se știe cum va fi "după". Eu cred că va fi un haos total.
Lumea se îngrămădește acum, nici nu vreau să mă gândesc ce o fi după ce se ridică restricțiile. Plus cam peste tot s-a lucrat normal, nu ar fi nimic ciudat să te întoarcă înapoi cu actele expirate că "s-a lucrat, puteați merge". Legile și cele făcute în perioade normale sunt o glumă și super interpretabile, darămite cele de acum făcute pe fugă în situații de criză.

Nu mă considerați pesimist, dar la noi n-a început încă pandemia. Nici nu vreau să mă gândesc ce-a fi într-o lună. Și după cum și ce se vede lumea crede că-i o glumă. Plus văd că apar tot mai mulți ce vor să facă un leu nemuncit.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

JohannDB

"".....tot mai mulți ce vor să facă un leu nemuncit.""   Nu este nici prima , nici ultima dată în istoria omenirii; plus dacă ne gândim, cei ce au mai apucat vremea "ailaltă" (nu mai mult de cca 35 de ani în urmă), pentru activități ilicite, mai ales la situații deosebite/necesitate/urgență, erau puși direct la zid.... Mă fac, chestiile astea, să-mi aduc aminte de vremea cartelelor și chiar nu nu-mi doresc asta...............

Harry

@JohannDB In Ct, cel putin, se facea specula la greu si cu cartelele la fel cum se face specula la greu cu biletele alea de treng ratuite su la pret redus pt pensionari si alte categorii sociale.

================================

CT BUS anunță publicul călător că suspendă, începând de mâine, 25.03.2020, pe perioada stării de urgență, următoarele trasee secundare:
Linia 3B: Tomis Nord -Târg de legume - fructe;
Linia 51B: Aurel Vlaicu - Poarta 1 Port;
Linia 100C: Complex comercial Tom - Gara CFR;
Linia 43C: Complex comercial Tom - Gara CFR;
Linia 43M: Gara C.F.R. - Complex comercial Vivo;
Linia 101M: Gara C.F.R. - Complex comercial Vivo.

Măsura de suspendare a liniilor a fost dispusă prin Hotărârea nr. 6 / 24.03.2020 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, ca urmare a pandemiei SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile art. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004.
Totodată, măsura vine în completarea Art. 2. Din Ordonanța Militară nr. 2 / 21.03.2020, care se referă la suspendarea temporară a activităților de comercializare din centrele comerciale.

Astfel, numărul traseelor care se suspendă ajunge la 13, cuprinzând și:
- cele trei trasee de transport pentru elevi (E1, E2 șiE3);
- cele 4 trasee de noapte (N100, N540, N243 și N102).
În plus, încurajăm publicul călător, pentru propria siguranță, să evite orice deplasări neesentiale.

===============================================
Mega Image:

Din grijă pentru comunitate, acționăm în continuare cu responsabilitate și rămânem aproape de cei care au nevoie de mai multă siguranță în această perioadă. Astfel, începând de luni, 23 martie, alocăm un program special de acces în magazinele noastre, în intervalul 07.00 - 08.00, doar pentru persoanele în vârstă, de peste 65 de ani, și cele cu dizabilități. Programul este valabil în magazinele Mega Image și Shop&Go din zonele rezidențiale și recomandăm clienților să acorde prioritate și suport celor vârstnici sau care au nevoi speciale, alături de colegii noștri.



Harry

Ministerul Sănătății utilizează toate resursele pentru creșterea capacității de diagnostic, dar și de tratare a pacienților infectați cu noul Coronavirus.

Peste 8.000 de pacienți vor beneficia de tratament pentru COVID 19, după ce compania biofarmaceutică AbbVie România, prin bunăvoința domnului Jorge Ruiz Benecke, General Manager și-a anunțat intenția de a dona Ministerului Sănătății un număr de aproximativ 4.000 cutii dintr-un medicament antiviral folosit în tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus.

Donația se va realiza prin compania Ministerului Sănătății, Unifarm SA, iar medicamentele vor fi distribuite în cele 10 spitale desemnate în prima linie de tratare a pacienților, conform Planului Alb realizat de către Ministerul Sănătății.

Acestea sunt: Institutul Național de Boli Infecțioase - Matei Balș, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Craiova, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, Spitalul Clinic Județean de Boli Infecțioase Tg. Mureș, Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, salută și apreciază sprijinul venit din partea companiei AbbVie:

"Acest medicament, folosit prima dată la Institutul Național de Boli Infecțioase –Matei Balș pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19, este binevenit mai ales acum, în lupta contra cronometru pentru aprovizionarea spitalelor cu medicamente și materiale sanitare. Mulțumesc companiei AbbVie România pentru ajutorul acordat. Medicamentele vor ajunge imediat la spitalele din prima linie, acolo unde este mare nevoie de ele".

"AbbVie salută eforturile depuse de către Ministerului Sănătății, de autoritățile responsabile, de instituțiile și cadrele medicale în lupta zilnică împotriva răspândirii Covid-19 în România. Dorim să ne alăturăm demersurilor dumneavoastră sprijinind statul român în lupta cu Covid-19 prin donarea acestui produs care poate fi folosit ca alternativă terapeutică în tratamentul pacienților depistați cu Covid-19, conform protocoalelor medicale așa cum au fost acestea elaborate și implementate de către societățile medicale de specialitate, în România. Menționez că produsul este indicat pentru tratamentul adulţilor, adolescenţilor şi copiilor infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV-1). Cu toate că s-au constatat potențiale acțiuni antivirale în cazul MERS/SARS, sunt necesare date clinice suplimentare care să ateste eficacitatea produsului în tratamentul Covid-19.

Evaluând resursele disponibile, în acest moment considerăm că AbbVie România poate susține tratamentul unui număr de peste 8.000 de pacienți. În continuare AbbVie va face eforturile necesare pentru a sprijini autoritățile române în încercarea de a limita răspândirea Covid-19", a declarat Jorge Ruiz Benecke, General Manager AbbVie România.

voicul

Stau sa ma intreb cine plateste repatrierea lor?

Încă 184 de cetățeni români vor fi repatriați din Veneția marți seară

Încă 184 de cetățeni români vor fi repatriați din Italia, marți seara, cu o cursă aeriană tip charter,  operată de o companie privată, care va decola de la Veneția, informează Ministerul de Externe.

Cetățenii români aduși în țară din Italia intră în carantină instituționalizată.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/inca-184-de-cetateni-romani-vor-fi-repatriati-din-venetia-marti-seara-1280561

mariusj

Buna intrebare.......prostul care plateste taxe si impozite.

Harry

Ministrul afacerilor interne emite următoarea❗

Ordonanță militară

🔴Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

🔴Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

🔴Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

🔴Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:
a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;
b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

🔴Art. 5. – (1) Se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România.
(2) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

🔴Art. 6. – (1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor fără adăpost, precum și să asigure adăpostirea și îngrijirea acestora.
(2) Evidența persoanelor fără adăpost se actualizează și se raportează săptămânal la Centrul județean/al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

🔴Art. 7. – (1) Instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinată accesului cetățenilor/clienților și suprafața de relații cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri.
(2) Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. Comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuși și măști.
(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

🔴Art. 8. – Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.
(2) Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și autorizărilor tehnice necomerciale.
(3) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.

🔴Art. 9. – (1) Se interzice accesul piloților la bordul navelor, sosite din zonele de risc roșii/galbene în porturile maritime române, dacă nu dispun de echipament de protecție stabilit de Direcția de sănătate publică Constanța sau dacă navele nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă de risc roșie/galbenă.
(2) Se interzice accesul navelor maritime și fluvio-maritime în porturile situate pe Dunărea maritimă, până la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roșie/galbenă, în următoarele două zone de staționare în ancoră:
a) rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagră;
b) Dunărea, mila marină 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bâstroe.
(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

🔴Art. 10. – Ministerul Apărării Naționale asigură, la solicitarea ministrului afacerilor interne:
a) preluarea în pază a unor obiective a căror protecție este asigurată în prezent de către Jandarmeria Română;
b) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților de ordine publică;
c) personal și mijloace logistice pentru sprijinirea activităților Poliției de Frontieră Române, în punctele de trecere a frontierei de stat.

🔴Art. 11. – Pentru verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituțiile de securitate națională vor proiecta sisteme de comunicații și aplicații informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

🔴Art. 12. – (1) Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

🔴Art. 13. – (1) După alineatul (2) al articolului 2 din Ordonanța militară nr.2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.232 din 21 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(21), cu referire la activități permise în centrele comerciale, cu următorul cuprins:
,,(21) Suspendarea temporară a activității comerciale potrivit alin.(1) nu se aplică:
a) vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului;
b) vânzării produselor și serviciilor de optică medicală."
(2) Măsurile prevăzute la alin.(1) se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul oficial al României, Partea I.

🔴Art.14. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:
a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală pentru măsurile prevăzute la art.1 - 4;
b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.5;
c) Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.7;
d) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art.8;
e) Autoritatea Navală Română și direcțiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art.9.
(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 5, art. 7 – 9 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

🔴Art. 15. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Prevederile art.4 și 5 din Ordonanța militară nr.2/2020 își încetează aplicabilitatea.
(3) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

dragos76

@voicu, din ce am citit undeva (dar nu mai știu unde), costă 300 de euro biletul pt aceste curse.