Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

#1320
Mda, cam asta ii nivelul. Chiar si la medici...  Chiar si in Timisoara.

QuoteMedic pediatru: "Scolile se vor inchide una dupa alta. Copiii sunt cel mai activ vector de transmitere a COVID-19"

Cercetarea (si practica de luni de zile) arata tocmai ca copiii *nu* sunt un index in lantul de transmitere. Ca profesorii se imbolnavesc mai putin decat media, chiar si in cele mai afectate zone, cu scoli deschise...

Cat de iresponsabil sau avid de publicitate trebuie sa fii sa faci asemenea declaratii in prag de deschidere (in sfarsit, dupa luni intregi de lalaiala) a scolilor? Numai de dragul de a-si vedea numele in ziar...

Ah, agenda lui e de fapt cu medicina scolara. N-are nicio treaba cu copiii, ei sunt doar un pion.

https://ziare.com/scoala/scoli/medic-pediatru-mihai-gafencu-scoliile-se-vor-inchide-una-dupa-alta-imediat-ce-se-vor-fi-deschis-copiii-sunt-cel-mai-activ-vector-de-transmitere-i-1628916

cristi5

^pe de alta parte omul are dreptate ca cu limita de 3 infectii pe scoala, exista sanse sa se inchida multe scoli. Copiii fiind insa asimptomatici de cele mai multe ori, poate nu vor fi gasite cele 3 cazuri.

nicolaem

noroc ca incepe scoala.
Cu ocazia asta avem un pic mai multa transparenta si vedem situatie epidemiologica pe localitati:

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/09/Scoala_07.09.2020_.pdf


voicul

Asa au zis si la inceput ca e "just a flu" si sa nu ne stresam pana am intrat in c**at si dupa au zis altceva.
Eu m-as ingrijora cand acum 3 luni nu existau reinfectari si acum exista cateva (deci o rata de crestere infinita!). Probabil in cateva stapamani numarul o sa tot creasca.


Cazurile de reinfectare cu noul coronavirus înregistrate în întreaga lume ,,sunt irelevante din punct de vedere statistic", spune Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează EFE, citată de Agerpres.

https://www.agerpres.ro/mondorama/2020/09/08/coronavirus-oms-considera-statistic-irelevante-cazurile-de-reinfectare-cu-covid-19--569035

cristi5

#1324
@voicul si la varicela (unde imunitatea teoretic dureaza toata viata) exista reinfectari. Pana nu avem zeci de mii de reinfectari confirmate clinic nu avem ce povesti.

———

Azi avem ATI 460, e tot mai clar ca Romania este pe o panta descendenta. Posibil sa creasca iar, dar mi se pare tot mai putin posibil sa vedem o crestere brusca.

Cu alte cuvine Romania are o curba plata (ATI a crescut din 7 iunie pana la maximul de acum cateva zile, deci o crestere de 3 luni), mult mai bine in valul 2 decat Spania, Franta de exemplu  (sa zicem ca in valul 1 au fost luati prin surprindere) care iau saptamani, nu luni sa atinga maximul.

Numarul de cazuri si decese pe scadere va fi in total probabil ceva mai mare ca cel pe crestere, dar la o curba asa plata, nu mult mai mare.

nicolaem

Scaderea e cumva explicabila de terminarea concedilor. Eu astept 2 saptamani mai calme acum.
Vom vedea ce influenta va avea inceperea scolilor.

stangabriel

Bine punctat , difera felul in care corpul functioneaza.

O sa fie si mai dificil de gestionat antivaccinistii, in momentul in care o sa apara efecte nedorite ale tratamentului/vaccinului. Asta pentru ca majoritatea nu citesc prospectele  medicamentelor uzuale. Majoritatea pot provoca moartea in cazuri de 1 la 1 milion, iar altele  in raport si mai mic. Si suntem cateva miliarde...

Exista un risc, statistic in orice. Fiecare are o alergie, de care nu stie pana nu se loveste de acea substanta sau amestec. De asemenea, poate sa apara reactii nedorite oricand pe parcursul vietii, poate sa nu.

Tot discut cu firme care amana reintoarcerea la birouri. Unele nu se mai intorc, altele au ajuns pana la 21 aprilie 2021.  Cu fiecare amanare, simteam ca decizia era luata in legatura cu disponibilitatea vaccinului pe piata(zvon neconfirmat de nimeni).

Adica ai vaccin pe piata , ai posibilitatea sa te vaccinezi, raspunderea e la tine.

elphax

sa nu uitam ca deja a inceput scoala partial - crese, gradinite si scoli private. sunt destui mai ales cei mici care deja merg in comunitate si unii iau "gripa". stiu un caz cu copil de 3 ani care a venit acasa bolnav, au luat si parintii, si un sfert de grupa si familiile lor. dar a fost o gripa comuna, i-a testat DSP pe toti si nu au avut Covid19. au fost bolnavi, au stat 4-5 zile acasa, de maine merg iar cu copii la cresa si adultii la lucru

cred ca sistemul s-a adaptat destul de mult, evident nu e perfect, dar nu ar trebui sa apara bolnavi in masa, ci doar focare care pot fi tinute sub control


cristi5

#1328
^ Pai asta e foarte diferit la covid fata de gripa!! Transmisia copil-adult e mult mai mica, copiii nu sunt spreaderi. Ei pot primi boala si sunt de obicei asimptomatici, adica nimic grav. Covidul nu e o gripa!

De-aia nu s-au inchis niciodata scolile in Suedia si bine au facut. Interesant ca majoritatea tarilor care le-au inchis traiesc intr-o realitate paralela si iau tot felul de masuri exagerate si greu de pus in practica, mai ales cu copii.

@stangabriel eu as vrea sa vedem cat dureaza imunitatea naturala. Raspandirea asta in clustere inseamna ca odata ce clusterul atinge suficienta imunitate, moare covidul. Daca nu incepe alt cluster, e cam gata treaba. Pentru cat timp? Asta ar fi interesant de aflat.

Clusterele din Stockholm si-au cam epuizat potentialul: mai avem 2 la ATI si inca 20 internati. La 2,4 milioane populatie. Un moment ideal de mers la frizer. Nu mai lucrez acasa aproape deloc. Vad zilnic pe strada/metrou doar 3-4 oameni cu masca... Romania va fi in aceeasi situatie peste vreo 3-4 luni cred. Mai putin masca probabil.

Sigur ca covidul se plimba in continuare (s-a plimbat 100 de zile in Noua Zeelanda), dar urmatoarele cazuri serioase nu vor aparea toate deodata, ca in martie. Exista acum infratructura de testare si se vor putea urmari epidemiologic rapid. Deci clustere prea mari n-o sa mai avem.

Apropo am vazut un interviu cu o anchetatoare epidemiologica suedeza care a zis ca majoritatea celor confirmati prefera sa-si faca ancheta singuri, isi suna contactii si-i trimit la testat. Asta se face deja si la boli venerice.

dr4qul4

Asta e parerea ta sau a suedezilor. O buna parte din medici spun ca si copiii transmit virusul.
Majoritatea insa NU se pronunta. Sa inceapa scoala si vedem. Daca va exista o  crestere a numarului de cazuri, atunci cu siguranta transmit si ei masiv.
Daca contagiozitatea la copii este cum spui tu, atunci numarul de cazuri ar trebui sa scada simtitor pentru ca se termina concediile si de pe 13 se inchide litoralul (sambata a fost nebunie in Vama, singurii care purtau masca erau doar jandarmii).
Eu am fost doar sa mananc, insa era full de oameni care dansau si care nu pastrau nici un fel de distanta.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

#1330
^ @dr4qul4 Am mai zis: ca transmit e una, si ca transmit toti copiii infectati, la toti adultii si copiii pe care-i prind (ca la gripa) e cu totul altceva.

Copiii sigur nu transit nici pe departe la fel de mult ca la gripa. Profesorii suedezi se imbolnavesc de covid mai putin decat multe alte categorii profesionale.

Doctorii din tari cu scoli inchise n-au de unde sa stie. De-aia nu se pronunta. Exact asta zic, traim in realitati paralele.

Dar se vor deschide si scolile romanesti si o sa te convingi. Epidemia va continua pe platou, sau chiar in scadere.

Nu de alta dar asta zic finlandezii care au publicat un raport (mai sus pe topic) impreuna cu suedezii. Abordari si epidemii complet diferite, acelasi rezultat: scolile nu influenteaza epidemia.

nicolaem

iar ne intoarcem la povestea cu copii...
pe ce te bazezi ca in Ro peste 3 luni va fi  (mai) bine?
In Spania Italia, unde dupa cum spui tu ar fi trebuit ca "clusterele sa fi epuizat potentialul" pare ca tocmai a venit "valu" "cocoasa" "varfu" sau ce-o fi.
Cum sa fie epuizate culsterele cand rata de infectarae in Ro e doar 3.8%? Adica neglijabil.

cristi5

#1332
Pai nu sunt epuizate in Romania acum, eu cred ca vor fi epuizate peste 3-4 luni. Vezi deja o scadere la ATI, deci clar ca ceva se "epuizeaza". Si anticorpii nu dau gradul de infectare!! In Suedia avem 7% anticorpi si mai avem 13 oameni in ATI. Cand se vor putea masura limfocite T in orice laborator, vom sti poate mai multe despre gradul de imunizare.

Va scadea 3-4 luni pt ca a crescut 3 luni fara lockdown, si o luna cu lockdown. Scaderea e ceva mai lunga decat cresterea, am pus mai sus pe topic matematica care explica de ce. Curbele plate (ca a Romaniei) sunt mai simetrice decat cele cu crestere brusca. Acolo scaderea e mai luunga si face mai multe victime decat cresterea (vezi curbele de decese din Italia, Suedia...)

In Spania si Franta, prin lockdown (si prin import relativ mic gen Roma, Barcelona), au franat epidemia si a ramas multa populatie fara imunitate, pe care acum o consuma valul 2. E clar ca cei care se imbolnavesc in valul 2 sunt altii decat in valul 1 ca altfel am vedea mii de rapoarte de reinfectare.

cristi5

Astra Zeneca a suspendat testarile pt vaccin. Un participant la testul clinic s-a imbolnavit in mod inexplicabil. Cazul va fi studiat de un comitet independent.

https://www.nytimes.com/2020/09/08/world/covid-19-coronavirus.html?referringSource=articleShare

dr4qul4

https://www.mediafax.ro/marius-tuca-show/prof-dr-adrian-streinu-cercel-exclusiv-la-marius-tuca-show-21-de-copii-sunt-internati-in-sectia-ati-a-institutului-matei-bals-19536844
QuoteEugenia Foarfecă: Aveţi copii cu coronavirus internaţi pe secţia de ATI?
          Streinu Cercel: Foarte puţini. Sunt 21 de copii internaţi astăzi.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist