Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

#1275
Noua Zeelanda e un exemplu interesant. Izolare aproape totala (nimeni nu intra in tara fara izolare 2 saptamani), 102 zile fara niciun caz si acum apar tot mai multe cazuri (de la 4 descoperite initial la 69 active)... Cel putin un caz nu poate fi legat de niciun altul...

Se lucreaza la ipoteze gen "spargerea carantinei" sau "carne congelata import Australia". Secventele ADN arata ca nu e aceeasi varianta de virus ca cea din primavara.

Se vorbeste deja de lockdown la Auckland pana in octombrie.

https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12356938

LE: acuma vad c-au amanat si alegerile

————

Australienii sunt tot mai sceptici la lockdown, pierderile din turism sunt uriase. Experienta NZ ii incurajeaza pe criticii lockdown-ului care spun ce au spus si altii: lockdown nu e sustenabil.

Quote
"New Zealand has virtually closed its borders since March 2020," Dr Beirman said.

"The unfortunate re-emergence of Covid-19 in New Zealand after 100-plus days of no cases just shows that this disease respects no border closures or lockdowns. The damage of closed borders both international and domestic to tourism is unsustainable."


https://www.nzherald.co.nz/travel/news/article.cfm?c_id=7&objectid=12356970

———

Situati NZ a seamana cu cea a navei argentiniene Echizen Maru, pe care virusul a aparut dupa 5 saptamani pe mare, fara contact cu vreo alta nava sau port. Echipajul a stat in carantina 2 saptamani inainte de plecare in mai. La intoarcere in iulie 57 din 61 de membri ai echipajului aveau corona

https://www.scmp.com/news/world/americas/article/3093102/57-sailors-argentina-get-coronavirus-after-weeks-sea-despite

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/coronavirus-argentina-fishermen-trawler-ushuaia-covid19-echizen-maru-a9621716.html

Se pare ca in avionul cu care au calatorit spre port era un batran de 80 de ani bolnav de covid, care apoi a si murit. Dar asta inseamna ca echipajul s-a imbolnavit dupa vreo 7 saptamani de la contact. 2 saptamani carantina in port si 5 saptamani pe mare...

https://www.fis.com/fis/worldnews/worldnews.asp?country=0&monthyear=&l=e&id=108874&ndb=1&df=0

cristi5

Rafila zice ca 500k romani au avut virusul.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24234569-rafila-probabil-aproape-jumatate-milion-romani-trecut-deja-prin-infectia-coronavirus.htm

Partial de acord: 3000 decese impartit la 0,6% mortalitate (IFR) da exact 500k, dar... aceste infectii trebuie sa fi existat pana acum 2-3 saptamani ca omul nu moare la data infectarii! Deci probabil deja sunt 600k infectii. Deci cel putin 1,2 milioane pana la sfarsitul primului val.

Rafila vorbeste de imunitate de grup la 70%, eu cred ca vedem incetiniri, temporare cel putin, la nivele mult mai joase. Incetinire la zero o fi la 70, dar orice incetinire e foarte utila.

TibiV

Quote from: TibiV on August 16, 2020, 06:31:58 PM
16 august 2020

- 1.1087 cazuri noi (-241) + 763 reconfirmati (ATENTIE!! din doar 11.846 teste)
- 37 RIP
- 479 internati la ATI (+6)
- 7.359 total internati (+50)

17 august 2020

- 733 cazuri noi (-354) + 223 reconfirmati (ATENTIE!! din doar 6.390 teste - testare de weekend)
- 38 RIP
- 497 internati la ATI (+18)
- 7.472 total internati (+113)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

#1278
Studiul Karolinska care a gasit limfocite T specifice covid-19 la de doua ori mai multi indivizi decat a gasit anticorpi a fost recenzat si publicat in jurnalul Cell.

30% din donatorii se sange din Stockholm aveau astfel de limfocite in luna mai.

S-au gasit limfocite T la membri de familie asimptomatici ai celor pozitivi.


https://news.ki.se/immunity-to-covid-19-is-probably-higher-than-tests-have-shown

Quote

One interesting observation was that it wasn't just individuals with verified COVID-19 who showed T-cell immunity but also many of their exposed asymptomatic family members," says Soo Aleman. "Moreover, roughly 30 per cent of the blood donors who'd given blood in May 2020 had COVID-19-specific T cells, a figure that's much higher than previous antibody tests have shown."


Cristi N

Marian Ivan de la OPTAR a fost diagnosticat cu COVID asa ca s-a apucat sa documenteze toata experienta in cateva postari pe facebook: link

QuoteJurnal de Covid

In randurile de mai jos voi povesti evenimentele pe care le-am trait in perioada 14-18 august 2020. Voi explica care sunt greselile pe care le-am identificat in sistem in aceste 4 zile si care, consider eu, fac ca in Romania sa existe aceasta rata mare de infectari cu COVID.

Ziua 0
Vineri, 14 august

Ne pregatim sa plecam in concediul planificat si pregatit timp de 6 luni. Urmeaza sa parcurgem cu rucsacul in spate tronsonul dintre Vatra Dornei si Putna din traseul Via Transilvanica.

Rucsacii sunt pregatiti: trusa medicala, haine, acte, incaltaminte etc. In discutiile despre trusa medicala aflu de la Florentina ca simte ca i-a scazut simtul mirosului de vreo 2-3 zile. Nu-mi dau seama daca vorbeste serios sau daca vrea sa faca o gluma despre Covid. Discutam si imi dau seama ca nu stie ca acesta este un simptom Covid. Asadar, nu glumeste.
A doua zi dimineata era programat sa plecam impreuna cu alte 2 persoane, cu masina. Iar seara, la cazare, trebuia sa ne intalnim cu inca 5... asa ca nu putem ignora simptomul.
Intru pe internet si aflu ca avem posibilitatea sa ne testam chiar in acea seara.

Chiar daca toate stirile on-line spuneau ca testul costa 390 lei si ca rezultatul se da 24 de ore, cand ajung pe pagina centrului de testare aflu ca pretul a fost "redus" la 450 de lei iar rezultatele se dau in 48 de ore.
La ora 21.40 ajungem la centrul de testare din Baneasa. Acolo era o "coada" de 4 masini. Testarea se face in masina.
Luarea probelor creaza un usor disconfort: un betigas este plimbat pe amigdalite iar altul ajunge in fundul narilor.

Cand plecam de acolo ne anuntam partenerii de drumetie ca noile conditii au schimbat planul de calatorie: nu vom mai merge in grup. Vom pleca separat, doar noi 2 in masina. Si nu ne vom alatura grupului pana cand nu primim rezultatele.
Culmea este ca toti am ales calatoria cu masina pentru ca am considerat ca o calatorie cu CFR nu ne-ar fi putut asigura conditii sigure.

Colegii de calatorie ne intreaba de ce am facut testul si le povestim despre lipsa mirosului. Ne incurajeaza: sa nu ne facem griji, ei sunt siguri ca nu avem nimic iar de duminica vom calatori impreuna.
Ajunsi acasa bagam nasul in otet: simtim mirosul amandoi. Asta ne linisteste si ne da curaj sa plecam la drum in așteptarea rezultatelor testelor.

Ziua 1
Sambata, 15 august

Ne urcam in masina si plecam spre Vatra Dornei. Verificam regulat e-mail-ul... il testam, verificam folderul SPAM. Nu am primit niciun mesaj.
Seara ajungem la pensiunea unde colegii ne-au pastrat camera de langa usa de iesire. Ei sunt plecati in oras.
Nu apucam sa despachetam cand suna telefonul. Vor sa verifice daca adresa e-mail este corecta. Urmeaza sa primim rezultatele.
In doua minute primesc e-mail-ul: amandoua teste sunt pozitive.
Ne anuntam colegii ca am primit rezultatele si ca ne vom izola in camera. Vin la fereastra si imi canta "La multi ani!". Azi am implinit 49 de ani. Le uram drum bun.

Apoi au urmat telefoane catre cei cu care am interactionat in vreun fel in ultimele 2 saptamani. I-am anuntat de rezultatele testelor.

Trebuie precizat ca amandoi suntem printre cei care am respectat regulile mai mult decat cei din jur. Daca multi din jurul nostru au ignorat regulile, la auzul vestilor incep sa se ingrijoreze. Practic, s-a format un val de persoane care chiar de a doua zi au inceput sa mearga la testare. In momentul in care scriu aceste randuri, 8 persoane au primit deja rezultatele. Toate sunt negative.

Ziua 2
Duminica, 16 august

Ne trezim la ora 5 iar in jumatate de ora suntem pe drum spre casa.
Pana spre ora 9 analizam impreuna situatia. Nu avem nicio idee cum am fi putut lua virusul.

Dupa ora 9 incep telefoanele. Aproape tot drumul am vorbit la telefon. Inclusiv la DSP (Directia de Sanatate Publica). I-am spus doamnei ca ne intoarcem din concediu dupa ce am aflat rezultatele. Doamna ne felicita. Ne zice ca suntem persoane responsabile. Afirma ca majoritatea celor care primesc rezultatele pozitive isi continua concediu. Principalele informatii pe care le primim:
- sa trimitem rezultatele la o adresa e-mail,
- urmeaza sa ne sune altcineva pentru ancheta epidemiologica,
- sa ne izolam 14 zile la domiciliu,
- sa facem declaratie pe proprie raspundere si sa trimitem actele la doctorul de familie pentru concediul medical,
- sa dezinfectam regulat suprafetele din casa.

Primele contradictii apar la modul in care se obtine concediul. Un medic de familie ne spune ca exista un intreg scandal intre medici si DSP, deoarece ei nu pot da concedii fara sa fim vazuti de un medic infectionist. Alt medic de familie spune ca e buna si varianta comunicata de DSP... doar ca, intradevar, DSP nu i-a raspuns niciodata la toate hartiile trimise.

Dupa pranz ajungem acasa. Ne odihneam cand am primit telefonul de la DSP pentru ancheta epidemiologica. Florentina l-a primit mai tarziu, cam dupa o ora. Amandurora ni s-a spus ca avem posibilitatea sa fim evaluati medical. Nu ni s-a dat niciun fel de detaliu despre ce presupune aceasta evaluare medicala.

Cam peste o ora primim telefon de la ambulanta. Ma intreaba daca vreau sa fiu evaluat epidemiologic. I-am explicat ca vrem sa mergem impreuna. Nu stia nimic despre Florentina. A spus ca verifica si revine.
Dar revin cei de la DSP. Ne cer rezultatele. Ii explic ca le-am trimis deja prin e-mail, in urma cu mai multe ore.
Le cauta si spune ca le-a gasit. Ii explicam ca vrem sa fim evaluati impreuna.
Suntem sunati din nou de la Ambulanta. Ne comunica ca urmeaza sa plecam impreuna.

In tot acest sir de telefone, nimeni NU ne comunica doua lucruri foarte importante:
- faptul ca pentru analize urmeaza sa fim internati minim 48 de ore (aici este o discutie, pentru ca legea spune "nu mai mult de 48 de ore"... dar in spital toti foloseau formula "minim 48 de ore")
- faptul ca este foarte important sa avem cardul de sanatate la noi.

Lipsa acestor informatii birocratice aveau sa ne asigure cele mai traumatizante 20 de ore: internarea in spital.

Pe la 20.30 vine ambulanta. Soferul ne spune ca multi dintre cei pe care i-a transportat au fost internati 48 de ore. Nu il iau in serios. Pentru ca vorbisem cu niste medici la DSP si niciunul nu ne-a dat aceasta informatie.

Mergem spre Bals.

Primul lucru care sare in evidenta: un barbat de la firma de paza (TBG Security) se plimba prin curtea spitalului fara nicio masura de protectie. In schimb, tot personalul medical era imbracat cu combinezoane, manusi, masti si viziera. Chiar am vazut persoane cu cate doua perechi de manusi sau cu 2 masti.

Tensiunea, temperatura, saturatia de oxigen, inaltimea, greutatea, alergii... Remarc faptul ca toate acestea sunt trecute intr-un colt de maxim 4 cm patrati... pentru ca asa este formularul.

Domnul care se ocupa de noi ne intreaba daca avem schimburi, pentru internare. Ii explicam ca am venit doar pentru evaluarea medicala. Toti cei din jur rabufnesc: sunt deranjati de faptul ca cei de la DSP nu anunta pacientii ca urmeaza sa fie internati.

Facem radiografii la plamani. Aflam ca sunt inflamati, dar nu este grav.

Urmeaza sa fim internati la Victor Babes.

La Babes suntem despartiti pentru analize.

Pana medicul se imbraca am timp sa rasfoiesc fisa medicala. Constat ca in fisa mea medicala este buletinul radiologic al Florentinei. Asta ma face sa banuiesc ca la fisa ei este buletinul meu radiologic. Ii scriu pe whatsapp sa sesizeze medicul ca au fost inversate documentele. Totusi, ma anunta ca nu e nicio greseala: buletinul radiologic din fisa ei este pe numele ei.
Habar n-am ce inseamna asta... sa fie gresit numele (si varsta)? sau tot documentul?

Medicul imi ia aici temperatura si imi asculta plamanii. Ma intreaba daca am luat medicamentatie. Ii spun ca am luat 500 mg de azitromicina. Ma intreaba la ce ora, pentru ca sa scrie in fisa si sa primesc urmatoarea doza (250 mg) exact la aceasi ora. Imi explica ca este foarte important ca urmatoarea doza sa fie la exact 24 de ore dupa prima doza.

Apoi merg cu asistentele. Mi se face EKG, se ia pulsul, temperatura, mi se ia sange pentru analize.

Si asistentele se minuneaza ca nu am fost anuntat ca o sa fiu internat si ca nu am bagaj pentru internare. Primesc niste pijamale.
Soseste si Florentina. I se recolteaza sange pentru analize. Asistentele ne intreaba despre cardul de sanatate. Amandoi le avem acasa.

La 23.50 ajungem la doua saloane invecinate. Eu sunt intr-un salon cu alti 3 barbati iar Florentina este intr-un salon cu alte 5 femei.

Primim fiecare vreo 4-5 medicamente. Credeam ca sunt pentru a doua zi.

Ziua 2
Duminica, 16 august

Am stabilit cu Florentina sa pastram mastile pe fata pe toata perioada cat suntem internati. In salon este o caldura infernala. Florentina ma anunta ca ea renunta la masca, pentru ca nici colegele ei nu dorm cu masca pe fata. Observ ca nici colegii mei de salon nu dorm cu masca. Insist sa ramana cu masca. Comunicam pe whatsapp.

Am dormit in reprize, caldura fiind deranjanta.

Nu am sapun, nu am prosop, nu am papuci, nu am niciun fel de schimburi. Iar transpiratia de peste noapte ma face sa ma simt inconfortabil. Imi dau seama ca sunt in aceasta situatie din cauza faptului ca cei de la DSP nu ne-au informat ca este necesar sa fim internati.

Sun la DSP pentru a incerca sa inteleg daca a fost o eroare de comunicare sau este o intentie. In mod normal, stiu ca cei de la call-center-uri au o fisa cu informatii pe care trebuie sa o parcurga. Din discutia cu DSP inteleg clar ca e treaba fiecarui pacient sa se informeze... din lege. Apoi imi tranteste telefonul in nas.

Inregistrare audio: https://soundcloud.com/marian-iv.../0786293445-sec-ia-dermato...

Ma duc la Florentina ne schimbam mastile cu unele noi. Avem la noi un set complet, luat de acasa.

Apoi vine micul dejun. Nu am pofta de mancare (niște cas si margarina pe paine), dar imi este sete. Vad ca ceaiul este transferat in canile pacientilor. Eu nu am cana... si sunt mort de sete. Ieri nu am baut decat doua energizante, cat timp am condus.
Intreb asistenta daca pot cumpara apa de undeva. Imi spune ca nu am aceasta posibilitate, dar poate vorbi cu colega din tura de noapte sa imi aduca. Insa pentru mine este clar ca nu voi mai dormi o noapte in spital.
Nu ramane decat sa rabd de sete; pentru ca nu am chef sa incerc sa beau de la chiuveta fara sa am un pahar curat. Evit orice atingere de suprafetele din spital... asta pentru binele meu.

Asistenta vine cu medicamentele. Primesc un nou pumn de medicamente. Constat ca am primit din nou azitromicina. Ii spun ca medicul a scris in fisa ca am luat o doza dubla, ieri, la 19.30, inainte de internare, deci nu inteleg de ce mi-a adus 3 doze (prima doza trebuie sa fie dubla, urmatoarele doze simple). Imi dau seama ca nimeni nu a citit fisa medicala si ca medicamentatia imi este data fara sa fiu informat despre ce contine, de ce o primesc si modul in care trebuie sa o iau.

Vorbesc cu Florentina. Si ea a primit doza tripla de azitromicina, una dubla aseara si una dimineata. Imi povesteste ca asistenta i-a spus sa ia azitromicina mai devreme de 24 de ore, ca sa scada intervalul astfel incat in zilele urmatoare sa ia si ea medicamentatia odata cu toate colegele de salon.

Florentina ma anunta ca trebuie sa cer masca, daca vreau sa o mai schimb. Pentru ca asistenta nu o da din proprie initiativa.
Solicit masca de schimb. Asistenta spune ca are doar cateva, dar ca oricum noi nu trebuie sa purtam masca (toti din salon si-au pus masca dupa ce s-au trezit). Pentru ca oricum avem COVID, deci nu are rost sa ne protejam intre noi. Dar trebuie sa ne punem mastile atunci cand intra personalul medical, pentru a-l proteja.
Nu... n-am primit masca. Dar nici nu am insistat. A fost mai mult o curiozitate a mea.
Dupa ce asistenta pleaca, vad colegii de salon cum se uita unii la altii. Imi spun ca ei sunt de 4 zile impreuna si ca nimeni nu le-a spus vreodata ca nu este necesar sa poarte masca in salon.

Discut cu Florentina pe whatsapp. Amandoi vrem sa plecam cat mai repede din spital. Eu nu mai am niciun simptom... in schimb ea imi spune ca o ustura gatul de la curentii de aer. Si la ele este foarte cald si stau cu geamurile si usile deschise. Insa ii este teama sa spuna medicului pentru ca va spune ca este din cauza COVID.

Anunt asistentele ca dorim sa fim externati, deci sa ne spuna care este procedura. Ne spune sa asteptam pana la 11, cand va veni medicul.

Inainte de vizita vine asistenta sa ne ia temperatura si sa ne masoare saturatia de oxigen. Constat ca foloseste un oximetru "de casa", similar celui pe care il avem si noi (acasa).

La ora 11 vine medicul. Eu sunt printre cei vizati. Vine sa imi spun ca am probleme cu plamanii. Sunt atat de dornic sa ii spun ca vrem sa ne externam, incat uit sa o intreb cum au ajuns la concluzia asta, atat timp cat eu nu am analizele la fisa (am povestit mai sus ca la fisa mea era buletinul Florentinei... iar la fisa ei tot buletinul radiologic pe numele ei).

Imi spune ca ea nu are putere de decizie si sa am rabdare pana la 14, cand vine medicul care supervizeaza.

Apoi incep povestile cu colegii de salon.

Unul dintre ei povesteste ca el a fost "contact" cu o persoana testata pozitiv. Conform regulilor, trebuia sa stea izolat 14 zile... iar daca nu apare niciun simptom, era liber sa plece din izolare, chiar si fara test.
Omul imi povesteste ca in cele 14 zile nu a avut niciun simptom... insa s-a simtit responsabil si a mers sa isi faca test din banii lui, la un cabinet privat. Asa a aflat ca este pozitiv. Asa a ajuns internat in spital.
Alt coleg povesteste ca a fost testat pozitiv si ca medicii i-au spus ca mai bine sta in spital sub supraveghere, ca oricand se poate agrava boala. In plus, persoanele internate sunt testate gratuit, dupa cele 14 zile. De aceea a ales sa se interneze. Spun ca se simt mai linistiti.
Insa niciunul nu are simptome!

In jur de ora 12 se striga o lista de oameni. Suntem vreo 15 care mergem sa facem radiografie. Nu inteleg de ce trebuie sa facem o noua radiografie, fara ca starea noastra sa se fi agravat, la un interval asa scurt (13 ore).

Suntem in curtea spitalului si toti sunt fericiti: suntem la aer curat!!! Inclusiv asistentele au renuntat la combinezoane, manusi si viziere. A fost cel mai placut moment din aceasta zi.

Asteptam afara, la umbra, sa ne vina randul. Constat cum copacii din curtea spitalului sunt ciuntiti dupa modelul de "toaletare" practicat de Primariile din Bucuresti. Majoritatea dau semne ca incep sa se usuce. (vezi foto)

La 12.46 suntem anuntati ca nu mai fac radiografii pentru ca au avut peste 60 in lucru si ca restul de 6 pacienti urmeaza sa vina la schimbul urmator, dupa ora 13.

Suntem dusi inapoi, in saloane.

La 13 vine mancarea. Constat ca nu se dau tacamuri. Flo imi trimite printr-o asistenta un tacam de plastic, de la o colega de salon.

Dupa ce termin supa, un coleg imi spune sa spal castronul-cana ca sa imi dea apa sa beau.

Cand asistenta vine sa ridice vesela, ma spalam pe maini, la baie. Aud colegii cum o roaga sa imi lase cana-castron, ca sa pot bea apa. Le spune ca trebuie sa o ia. Dar imi da in schimb un pahar de plastic (de unica folosinta). Un coleg de salon primeste un pachet si imi ofera o sticla de apa.

Pe la ora 14 vine direct la mine o doamna despre care incep sa banuiesc ca este medic. Este mult mai tanara decat primul medic. Simt ca vrea sa ma sperie ca sa ma convinga sa raman internat. Ii spun ca ma simt bine si ca vreau sa fie externat. Imi spune ca sunt indicii clare ca starea mea se deterioreaza si ca este nevoie sa raman internat. Ii spun ca starea mea s-a imbunatatit permanent in ultimele 12 zile si, din contra, acum nu mai am niciun simptom.
Pare deranjata ca o contrazic. Imi tranteste un "stiti dvs mai bine decat mine, care tratez persoane infectate cu COVID"?

Incerc sa calmez discutia si sa discutam punctual.

Primul ei argument forte: am probleme renale. O intreb de ce dimineata mi s-a spus ca analizele la sange sunt bune. Imi explica faptul ca exista totusi o depasire, ceea ce poate insemna o problema cu rinichii. Imi aduc aminte ca, ieri, pe drumul de intoarcere, nu am baut decat doua energizante. Acesta poate fi un motiv pentru care poate parea ca am "probleme renale".
Accepta acest argument si imi spune ca semnele indica o inrautatire a sanatatii, in primul rand a starii plamanilor.
O rog sa imi explice cum a ajuns la aceasta concluzie. Imi spune ca oximetrul a inregistrat un nivel scazut al oxigenului in sange (94%). Ii explic faptul ca am acasa un aparat similar cu cel pe care l-a folosit asistenta si stiu ca are variatii foarte mari. De aceea, nu cred in acea masuratoare.
Imi spune ca ma va retesta... si paraseste salonul.

S-a intors cu doua oximetre diferite... dar tot modele "de casa". Imi explica ca acestea sunt modelele pe care le folosesc ei.

Imi pune pe degete cele doua oximetre. Amandoua arata 96%... adica atat cat arata si cel de ieri, la testarea de la Bals.

Vrea sa imi asculte plamanii, deoarece, afirma ea, radiografiile arata ca plamanii sunt inflamati. Ma asculta cu stetoscopul pe spate. Probabil cel mai lung control cu stetoscopul. Nu reuseste sa gaseasca nimic deosebit. Imi spune ca, intradevar, nu pare sa am probleme.

Totusi, insista ca nu pot sa iau decizia in numele Florentinei. Si la ea apar "plamani inflamati" iar saturatia de oxigen a fost sub 95%.

Ii explic faptul ca o cunosc pe Florentina foarte bine. Urcam deseori pe munte in drumetii si cunosc senzatia de sufocare cand oxigenul se rarefiaza la inaltimi mari. Daca as fi vazut cel mai mic semn ca unul din noi are probleme, nu as fi insistat sa ne externam.
Insa, dupa experienta din spital, amandoi am ajuns la concluzia ca, pentru noi, cel mai bine este sa ne externam. Avem oximetru acasa si ne vom monitoriza permanent.

Mi-a spus ca o va retesta si pe Florentina.

Mai tarziu primesc mesaj pe Whatsapp: la retestare saturatia a iesit 97%, exact cat a avut si cu o seara inainte, la masuratoarea de la Bals.

Asteptam sa fim chemati sa completam formularele de externare.

La 15 vine primul medic si ne intreaba de ce nu am completat formularele. Ii explic ca nu am primit vreun formular. Iesim pe hol si le completam rapid.
Apoi asteptam adeverinta de la locul de munca.

La ora 17 suntem condusi jos si ni se dau documentele de externare. Langa noi mai este o pacienta externata.

Intrebam cum se procedeaza cu transportul. Spune sa plecam cu masina noastra. Ii explicam ca am fi venit cu masina, daca stiam ca avem voie. Insa cei de la DSP ne-au spus ca trebuie sa mergem doar cu ambulanta. Deci, masina este acasa.

"Atunci luati taxi-ul."

Mi se pare ca traiesc un vis urat: personalul medical care se protejeaza cu combinezon, masca, viziera si manusi, ne spune sa luam un taxi pana acasa, stiind ca suntem testati pozitiv.

Sun la 112. Explic situatia. Doamna de la ambulanta imi spune ca la plecare doar spitalul poate solicita ambulanta. Deci, sa caut camera de garda si sa cer sa fie chemata o ambulanta.

Imi aduc aminte ca in salon era un afis cu textul "telefon urgenta". Prima data sun la acest numar. Imi raspunde o asistenta din sectia din care tocmai am fost externati. Ii explic situatia si ca este nevoie ca spitalul sa sune la ambulanta. Imi raspunde ca nu e treaba lor. Ce mi se pare cel mai interesant este faptul ca insista cu "nu aceasta este procedura"... insa nu reusesc sa inteleg la ce procedura se refera.

Inregistrare audio:
https://soundcloud.com/marian-iv.../0786293445-sec-ia-dermato...

Cautam cea mai apropiata camera de garda. Reusim sa vorbim cu asistenta fara sa mai fie nevoie sa intram. Aceasta cauta medicul de garda. Dupa multe explicatii, medicul reuseste sa inteleaga situatia si promite ca da telefoane. Dupa vreo 20 de minute ne anunta ca "suntem norocosi"... ambulanta spitalului este disponibila si vom fi dusi acasa.

In ambulanta discutam cu cealalta persoana externata. Ne spune ca a fost internata 4 zile si a fost necesar sa insiste pentru a fi externata. Nici ea nu are simptome. Cu toate acestea, a simtit cum personalul medical a incercat sa o sperie pentru a o convinge sa ramana internata.
La ea, ceilalti membri ai familiei sunt "negativi", deci timp de 14 zile vor sta separati.

Am ajuns acasa. Au trecut mai putin de 24 de ore de cand am plecat... dar simtim ca suntem foarte obosiți si stresati.

Dupa dus si dupa ce ne schimbam, luam medicamentatia: la 19.30 azitromicina, apoi vitamina C si Zn. Dupa doua ore luam si probiotic.

Ziua 4
Marti, 18 august

Am dormit 10 ore... ne-am odihnit excelent.
Ne masuram saturatia de oxigen. Amandoi avem 97%. Stiu ca poate fi eroare in plus sau in minus... dar ne simtim excelent si lucrul asta este evident.

Concluzii
Dupa toate evenimentele din ultimele zile, noi inca nu am reusit sa aflam care este procedura pentru a afla daca dupa cele 14 zile mai avem virusul.
UPDATE - in timp ce finalizam acest text mi-am dat seama ca trebuie sa completez aceasta informatie. De aceea am sunat la DSP ca sa intreb ce se intampla dupa 14 zile de carantina. Mi s-a comunicat ca dupa 14 zile, daca nu am simptome, pot iesi pe strada. Adica, retestarea nu mai este obligatorie! Asta in timp ce, povestesc mai jos, exista cazuri cand virusul a fost identificat timp de 5 saptamani la o persoana!!

Inregistrarea cu DSP (de la 2.10 incepe discutia):

https://soundcloud.com/marian-i.../0217950054-dsp-bucure-ti-1...

Este evident faptul ca procedurile din Romania nu tin cont de realitatile medicale. Acum, contactii cu persoanele pozitive trebuie sa stea in carantina timp de 14 zile. Apoi, daca nu au avut simptome, pot iesi din carantina. Nimeni nu le asigura niciun test care sa confirme ca sunt sau nu purtatori de virus COVID. Este cazul colegului de salon care dupa 14 zile de carantina fara niciun simptom, cand a facut testul a constatat ca era pozitiv. Nu a avut niciun simptom! Doar pentru ca a fost responsabil, si-a facut testul din bugetul familiei. Sora mea, aflata in Anglia, mi-a povestit ca o persoana infectata cu care a intrat in contact a avut rezultate pozitive timp de 5 saptamani. Asadar, terminarea carantinei de doar 14 zile fara sa existe un test de control mi se pare o grava eroare medicala.
In opinia mea, spitalele abuzeaza de internarea bolnavilor asimptomatici. Cred ca au nevoie de deconturile primite pentru fiecare bolnav mai mult decat au nevoie ca pacientii sa ramana in spital. Iar asta cred ca deformeaza grav actul medical. Cred ca se irosesc foarte multe resurse. Sunt sigur ca exista si forme mai grave ale bolii, dar pentru cazurile fara simptome nu cred ca este necesar ca oamenii sa fie internati, uneori perioade foarte lungi.
In cazul meu, am identificat multe greseli birocratice:
- faptul ca nu am fost informat ca urmeaza sa fiu internat
- faptul ca nu am fost prevenit ca imi trebuie cardul de sanatate
- faptul ca la fisa mea medicala se afla buletinul radiologic al partenerei mele
- faptul ca mi s-au dat doi pumni de medicamente fara sa existe o minima informare privind motivele si modul de administrare
- faptul ca nu s-a tinut cont de medicatia trecuta in fisa (nu trebuia sa iau antibioticul inainte de 24 de ore de la ultima doza)
- faptul ca am fost trimisi acasa cu taxiul (sau se ne descuram pe cont propriu) cu toate ca se stia ca suntem pozitivi la testul COVID.
Simptomele mele:
- in noaptea de 5 august, frigul de peste noapte imi activeaza o raceala usoara.
- dupa 2-3 zile simt o stare febrila, cu dureri in toti muschii. Insa nimic anormal fata de o raceala obisnuita in forma usoara.
- de atunci, starea s-a ameliorat continuu. In ultimele zile inainte de testare am simtit doar o jena la respirat, dar, repet, nimic neobisnuit fata de simptomele unei raceli obisnuite. Aceasta jena a disparut dupa ce am luat prima doza de azitromicina. De atunci nu mai am niciun fel de simptom de boala.
Niciun moment n-am asociat simptomele bolii cu cele ale prezentei virusului COVID. Daca nu as fi primit informatia ca Florentinei i-a scazut perceptia mirosului, nu as fi facut testul COVID.

Voi continua sa povestesc ce se va intampla in urmatoarele zile.Image may contain: tree, sky, plant, outdoor and nature

TibiV

Quote from: TibiV on August 17, 2020, 01:16:07 PM
17 august 2020

- 733 cazuri noi (-354) + 223 reconfirmati (ATENTIE!! din doar 6.390 teste - testare de weekend)
- 38 RIP
- 497 internati la ATI (+18)
- 7.472 total internati (+113)

18 august 2020

- 1014 cazuri noi (+281) + 715 reconfirmati (din 21.289 teste)
- 45 RIP
- 479 internati la ATI (-18)
- 7.118 472 total internati (-354)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

voicul

Copiii asimptomatici pot avea mai mulți viruși SARS-CoV-2 decât un adult în stare gravă. Studiu

Copiii pot fi ,,purtători ascunşi" ai coronavirusului şi pot avea un rol mai mare decât se credea în răspândirea COVID-19, relevă un studiu desfăşurat în două spitale din statul american Massachusetts şi prezentat joi în revista ştiinţifică Journal of Pediatrics. Potrivit datelor studiului, un copil asimptomatic poate avea o încărcătură virală cu SARS-CoV-2 mai mare decât un adult internat în stare gravă, relatează agenţia EFE.

https://www.agerpres.ro/stiintatehnica/2020/08/20/copiii-pot-fi-purtatori-ascunsi-ai-coronavirusului-conform-cercetarii-unor-spitale-din-massachusetts--559768

cristi5

^ "However, the study only looked at symptomatic children, and did not measure transmission itself."

Adica:
- ne-am uitat la copii simptomaticl, care sunt foarte putini. Dar na, daca faci studii in spital, acolo vin doar cei simptomatici
- chiar daca am gasit incarcatura mare de virus la copii, nu am masurat transmisia. Din cate se stie pana acum, transmisia de la copil la adult e foarte redusa, si studiul nu a infirmat asta.

Deci, rezultate surpinzatoare care in mare nu ne ajuta cu nimic, dar putem speria parintii sa nu-si dea copiii la scoala

————

Dupa vacanta, in Suedia au inceput gradinitele, scolile, liceele ca de obicei. La fiu-meu de 13 ani in clasa au separat bancile, nu mai stau cate 2 unul langa altul. Fiica-mea mare ii deja la liceu, acolo sunt aproape adulti, poate aduce ceva.

La liceu si universitate se pune accentul pe educatie "la clasa" la primii ani de studiu, sa se cunoasca colegii. La universitatea mea anul 1 si 4 (adica anul 1 de master) vor fi obligatoriu 50% din ore in clasa. Unele departamente cer masca in laboratoarele inghesuite cu echipament special dar la noi la informatica nu e cazul, laboratoarele se fac de acasa, fiecare pe calculatorul propriu.

Limita e in continuare max 50 de persoane la orice eveniment, inclusiv curs. La cursul meu (incep in octombrie) am primit aprobare sa fac o coada, primii 49 (din 160) vin la curs in sala, restul se uita (si pun intrebari) pe zoom.

Tot mai multi colegi au avut virusul (unii o saptamana, altii 4, o colega 7 saptamani) asa ca ma duc tot mai mult la munca, e in continuare destul de gol. Seful si directorul de studii au plecat la pescuit impreuna in vacanta si au venit cu corona. Prin natura functiei trebuie sa intalneasca multi colegi si acum pot s-o faca linistiti f2f.

dr4qul4

https://www.mediafax.ro/coronavirus/tara-care-inregistrat-in-plina-epidemie-cel-mai-mare-numar-de-morti-din-ultimii-150-de-ani-19514263
QuoteÎn primele şase luni ale anului, în total au murit 51.405 suedezi, ultimul record fiind înregistrat în 1869, când au murit 55.431 de oameni. Populaţia Suediei ajungea atunci la 4,1 milioane de locuitori, comparativ cu 10,3 milioane în 2020.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

#1284
^ @dr4qul4 nu e graba, o sa vedem statistica pe tot 2020 sau pe 2 ani, 2020 si 2021. Epidemia e lunga. E interesant cu statisticile de mortalitate: daca populatia e in crestere (cum e in Suedia), nr anual de decese creste. Daca populatia e in scadere (ca in Romania) scade nr de decese, ca nu mai e "material". Dar scade si nr de nasteri...

Si interesant ca se prezinta acea plaja si se face aluzia ca numarul de morti vine de pe plaja.



Se pregatisera cu locuri de spital in locatii turistice si... nu prea s-a intamplat nimic, afara de semnale de alarma cu plaje inghesuite. Din 20 iunie (solstitiul de vara, inceputul vacantei) numarul de spitalizari a scazut de la 1181 la 196. ATI a scazut de la 221 la 25.

Asteptam o urcare odata cu intoarcerea la lucru dar eu unul nu o vad inca la niciun indicator. Dimpotriva, nr de pacienti internati in Stockholm (zona puternic afectata in primavara, deci cu imunitate mare) a scazut la un nou minim (43).

"Cazurile" nu sunt un indicator. Avem sute. In general oameni tineri care nu necesita spitalizare, daca au simptome.

dr4qul4

conform acestui grafic, in 2019 numarul de morti a fost cel mai mic din ultimii 10 ani. Asadar ipoteza ta (creste populatia => creste nr de morti) nu se verifica (sunt mai multi factori).
Dar sunt sigur ca vei gasi o alta explicatie
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

#1286
@dr4qul4 Nu am spus ca daca populatia creste, nr de decese creste de la an la an. Dar in medie mobila pe 5 ani probabil creste, chiar daca mortalitatea (decese per milion) scade.

Numarul pe un an e irelevant, ce sa mai vorbim de 6 luni. Uita-te si la numarul de morti pe 2019 in Romania, e foarte mare pe primele 6 luni cel putin. La fel ca jurnalistii lui peste, putem sa-l asociem cu ce eveniment vrem noi si sa emitem o teorie.

De exemplu putem zice ca e de la guvernarea PSD :)

In plus, daca in 2019 au fost neobisnuit de putine decese, nu e nicio surpriza ca in 2020 sa fie neobisnuit de multe (cateva mii de oameni bolnavi au mai dus-o cateva luni si au "cazut" in statistica anului urmator). La fel si in Romania, avem neobisnuit de putine decese ianuarie-iunie 2020 (desi pe iunie 2020 21073 bate 20529 in iunie 2019). Dar asta nu inseamna ca putem emite teorii ca corona e inofensiv pt populatia Romaniei si face ravagii in cea a Suediei.

dr4qul4

Quote from: cristi5 on August 21, 2020, 01:14:31 PM
@dr4qul4 Nu am spus ca daca populatia creste, nr de decese creste de la an la an.

in postul anterior ai spus:
Quotedaca populatia e in crestere (cum e in Suedia), nr anual de decese creste.

O:-)
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

@dr4qul4
Pai hai sa facem diferenta intre "anual" si "de la an la an"

Propun sa facem un exercitiu: nr zilnic de decese corona din Romania scade de la zi la zi, ca ieri au fost mai multe decat azi.

Dar in medie pe 7 zile numarul zilnic de decese creste de vreo 2 luni. Are mici scaderi ici-colo dar chiar si un mare carcotas va fi de acord ca creste :)

cristi5

Via @frunzaverde
Un caz documentat de (re)infectare cu 2 versiuni diferite de SARA-Cov2. Asta inteleg ca nu e prea bine pt vaccin(uri)

A doua infectare e asimptomatica

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-08-24/hong-kong-reports-first-coronavirus-re-infection-in-it-worker