Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

Am gasit in sfarist datele INS... Detalii mai jos, poate cauta si altii.

Decese iunie:
Iunie 2020: 21073
Iunie 2019: 19871
Iunie 2018: 19189
Iunie 2017: 19746
Iunie 2016: 20812
Iunie 2015: 19747

Media pe ultimii 5 ani pe luna iunie: 19873

Rezulta un exces de 1200 decese pe iunie

Deci conform datelor din iunie, Romania  poate ca raporteaza un sfert din decesele covid (389)

----------  PS: despre aventuri cu site-ul INS ------------

Link-ul din mesajul precedent e "not found" (apare undeva in mijlocul paginii intre un milion de meniuri si imagini flashy) dar trebuie cautat pe google

miscarea naturala a populatiei

Logic nu?

Sau google
pop06r19
va returna datele pe iunie 2019

@florin74 mi-a dat alta comoara, datele pe judete (si alte decalcari interesante) pe ultimii 20 de ani.
http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/

TibiV

1. Site-ul INSSE chiar este o comoara, pe care putini stiu sa o foloseasca.
Iar fata de ceea ce gasesti "la prima vedere", au ascunse pe site si alte "bijuterii" statistice, dar sunt greu de identificat...
Cand eram "mai pe felie", le foloseam la greu... Si multi altii se mirau "mai, de unde ai scos datele alea?!...."

In plus, nu sunt foarte relevante in formatul folosit de ei.
De exemplu, in comunicatul lunar IPC, dau variatia preturilor fata de luna precedenta, fata de luna decembrie a anului precedent, dar NU dau variatia luna X anul N vs. luna X anul N-1...

Am produs o adevarata "furtuna" cand am folosit "excel-urile" lor si am "dat" cu cat s-au scumpit ouale, de exemplu. din septembrie 2018 pana in septembrie 2019...
Nu era relevant sa compar seeptembrie cu decembrie la un produs cu preturi clar sezoniere...

2.
Quote from: cristi5 on August 10, 2020, 01:12:15 PM
Rezulta un exces de 1200 decese pe iunie
Deci conform datelor din iunie, Romania raporteaza cam un sfert din decesele covid (389)

Aici nu sunt de acord cu tine, dar fara sa am in fata datele (si sunt prea obosit dupa 15 ore de noapte sa le caut)...
Cifrele arata ca evolutia NU este liniara...
Iar intr-un alt paragraf/tabel vei vedea ca populatia Romaniei a imbatranit chiar si in acesti 5 ani... Aia tineri si sanatosi ca voi, expatii, "s-au tirat" in tari mai civilizate...
Dar poate unii vin "sa moara acasa"... Efectiv, NU stiu...
Inainte oamenii se "curatau" la 60-70 de ani, acum se duc spre 80. Dar a crescut numarul celor care ajung la "noua varsta limita".
(Problema pentru Romania este ca nu exista "tineri" care sa "completeze" in mod decent populatia tarii, "manchatias".... :(   )

Cam complicat...
Dar este greu de interpretat ca "media deceselor pe 5 ani - decese in 2020 = morti de Covid-19"...

Si deja mi se inchid ochii... Noapte buna!
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

@TibiV asa inteleg ca se calculeaza mortalitatea in exces. Diferenta fata de media celor 5 ani dinainte. N-am inventat eu asta.

Cat despre interpretarea daca au murit de covid sau nu, acest rationament il face Economist. Iar nu e ideea mea. Fireste ca nu stim sigur ca au murit de covid, dar pot fi si efecte covid, gen oameni care evita spitalele, prea mult repaos in lockdown, etc.

Variatiile din ultimii ani fata de medie sunt -2 (2019), -684 (2018), 127 (2017), 739 (2016) si -26 (2015)

Chiar si fata de anul "extrem" 2016 avem o crestere de 261.

Putem face socoteala pe februarie-iunie... Sau pe februarie-iulie luna viitoare... La o scurta privire februarie-mai au fost decese putine fata de ultimii ani. Iunie insa compenseaza. Vedem iulie.

cristi5

Un medic imi spune ca crede ca numarul mare de decese din iunie se datoreaza faptului ca spitalele non-covid au fost inchise 3 luni.

Cand s-au deschis in iunie noi am constatat ca am fost asaltati de cronici cardiaci, vasculari si neoplazici care nu s-au tratat in martie-mai si au venit total decompensati la spital.... si multi au si murit.

cristi5

Am mai lamurit un pic problema numarului de decese. INS are 3 categorii de date
- provizorii (dupa data inregistrarii decesului)
- semi- definitive (dupa data producerii decesului)
- definitive (dupa data producerii decesului)

In acest spreadsheet G4media a comparat date provizorii pe iunie 2020 (21073) cu date semi-definitive pe 2019 (20529), si a rezultat o diferenta de 544.

https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/anexa_date/pop06r20.xls

iunie                 2015      2016    2017     2018      2019
----------------------------------------------------------------
provizoriu         19747    20812   19746    19189    19871       
(semi)definitiv   19504    20995   19975    19339     20529

Asadar, cu exceptia 2015 valorile cresc de la provizoriu la semi-definitiv, si ne putem astepta ca valoarea pe iunie 2020 sa creasca.

Oricum pe date definitive iunie 2015-2018, si semi-definitive iunie 2019, media pt iunie 2015-2019 este 20068.

Rezulta o mortalitate in exces in iunie 2020 de 1005.

rizzuh

^ decesele in exces pot fi si din cauza lipsei accesului la tratament, pt. oricare alte boli. Sunt multe povesti despre bolnavi cronici, in special de cancer, care sunt ignorati sau lasati mai la coada prioritatilor, din lipsa de locuri in spital / medici / medicamente. Asta a fost mereu o probleme la noi, insa mai accentuata acum cu pandemia, pt. ca sistemul medical (si de stat si de privat) e cam varza.

TibiV

12 august 2020

- 1.415 cazuri noi (nou record) + 763 reconfirmati (din 22.607  teste - 14.098 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.509 la cerere)
- 43 RIP
- 485 internati la ATI (nici o schimbare fata de ieri)

voicul

Aaa, aste e nimic:
"Medicul Virgil Musta: Putem pleca de la premisa că vor fi focare în școli. Important însă este să se evalueze riscul în familie"

Sa incepa scolile sa iasa norma:
Prognoză privind evoluția epidemiei în România: Peste 2.800 de cazuri noi și peste 70 de decese în 8 septembrie
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/grafice-prognoza-privind-evolutia-epidemiei-in-romania-peste-2-800-de-cazuri-noi-si-peste-70-de-decese-in-8-septembrie-1351792

Oricum si foarte important:
Alegerile nu erau SAFE la 193 de cazuri, dar la 1500+ putem vota cu incredere ca s-a facut tot posibilul sa nu fie probleme!  8)

cristi5

Quote from: rizzuh on August 11, 2020, 04:43:08 PM
^ decesele in exces pot fi si din cauza lipsei accesului la tratament, pt. oricare alte boli.

Am postat si eu marturia unui medic in acest sens. Dar:

Mortalitatea in exces (sursa) pe luna
- aprilie e foarte mica (21812 inregistrate - 21719 media pe ultimii 5 ani) desi sunt 693 decese covid
- mai e negativa (20249-20937) desi sunt 567 decese covid
- iunie +1005, cu 389 decese covid.

Intrebarea ramane cum de au survenit toate aceste decese in exces in iunie? Oamenii au avut accesul restrans la tratament si in aprilie si mai.

Alta ipoteza este ca decesele au fost inregistrate cu intarizere din cauza starii de urgenta/alerta. In cazul asta, decesele se vor "muta" in mai si aprilie cand vor deveni (semi)definitive.

Dar chiar 1000? (sau ma rog, 600 in plus fata de cele aprox ~400 decese covid)

Iulie are 692 decese covid raportate. Vedem in septembrie cate decese au fost inregistrate in iulie in total.

E posibil ca unii sa moara in afara spitalului, fara nicio idee ca au murit de covid? Eu asa cred... Se intampla in multe tari.

cristi5

Desi Noua Zeelanda nu a avut cazuri timp de 102 de zile, au reaparut 4 cazuri ieri, niciunul nu a calatorit!

Azi incepe un nou lockdown pt 3 zile la Auckland.

https://www.bbc.com/news/world-asia-53741091

voicul

^Deci, da, de ce nu? Incet, incet, daca tot am stabilit un target teoretic, hai sa il atingem.
Concluzia e simpla: mai tine, mai dureaza pandemia si trebuie sa ne protejam cat mai bine (noi, pe noi), ca am vazut cat poate statul.

Nelu Tătaru, despre prognoza de 2.800 cazuri/zi: Putem ajunge și la mai multe, pandemia nu se tranșează în spital

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/nelu-tataru-despre-prognoza-2-800-cazurizi-putem-ajunge-si-la-mai-multe-pandemia-nu-se-transeaza-in-spital-1352355

TibiV

13 august 2020

- 1.454 cazuri noi (nou record, +39) + 571 reconfirmati (din 22.649  teste - 13.999 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.650 la cerere)
- 53 RIP
- 478 internati la ATI (-7)

cristi5

Quote from: voicul on August 13, 2020, 03:31:19 PM
mai tine, mai dureaza pandemia

Da, mai tine. Dupa datele din ultimele zile, putem spera ca ATI intra pe un platou dupa 2 luni si ceva de crestere (din 7 iunie cand a fost 144). Media pe 7 zile a cresterii ATI se apropie de zero... Mai stii, poate  indicatorul pe care l-am sugerat e cu noroc... Numarul de internati (care prevesteste oarecum ATI) a scazut de la 7961 la 7437 intr-o saptamana...

Dar eu n-am vazut nicio curba ATI (sau curba de decese) unde scaderea sa fie mai rapida decat cresterea. Deci odata atins un maxim ar urma cel putin 2 luni de scadere ATI la 144, si inca o luna cel putin sa scada ATI la niveluri minore (10-20). 

Deci vorbim de noiembrie-decembrie deja, daca se mentine controlul epidemiologic de acum. Daca se pierde controlul, epidemia poate urca rapid la valori f mari, atunci va scadea rapid. Dar nu cred ca-si doreste nimeni asa ceva!!!

Quote from: voicul on August 13, 2020, 03:31:19 PM
trebuie sa ne protejam cat mai bine (noi, pe noi), ca am vazut cat poate statul.

Cred ca e exagerat sa cerem vreunui stat sa protejeze cetateanul de o epidemie in care 9-11 din 12 infectari nu sunt detectate... Clar ca oamenii trebuie sa fie responsabili si sa se apere singuri, si cu asta ii ajuta si pe ceilalti... si pe stat...

elphax

saptamana asta stam pe la 1400-1500. sa vedem daca urmatoarea urca la 1800 conform estimarilor. eu nu ma ingrijorez cat timp focarele se "sting" in maxim 2 saptamani. problema majora poate fi la mai multe focare in acelasi judet, ce ar duce la blocaje in spitale si ATI