Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

cristi5

#1200
OK Societatea Romana de Epidemiologie zice ca ii atins varful. Deci ii punem pe lista celor care fac prognoze... Si le verificam curand. Intr-o saptamana ar trebui sa vedem varful la internari

Asta e metodologia de calcul R, lucrarea vorbeste de un Excel, inca nu l-am gasit

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24043437/

Calculul R e bazat pe cazuri confirmate. Daca testele se plafoneaza, se plafoneaza cazurile confirmate. Atunci cred ca vedem R in scadere dar asta nu inseamna ca scade faptic epidemia.

Suedezii calculeaza R fara cazurile usoare. Nu ca n-ar fi importante dar numarul adevarat al cazurilor usoare e necunoscut.

Poate daca SREpidemiologie nu are dreptate de data asta, ii convingem pe MS sa publice numarul cazurilor noi serioase pe zi.

LE: mi-a confirmat autorul graphs.ro ca calculeaza R cu toate cazurile, si usoare si serioase. Nici n-avea cum altfel ca nu se publica defalcat...

cristi5

#1201
@nicolaem de acord, s-ar putea ca R calculat cu cazuri usoare sa fie un GIGO mai sofisticat. 

Un caz din 12 zicea o lucrare MIT, medie la nivel global. Cauta MIT pe topic.

Suedezii au testat pana prin mai doar ce venea la spital, deci la ei toate cazurile erau cazuri "grele". Adica au gasit 1 din 30 gen (nu retin cifra estimata de ei dar mult mai mult de 12).

Dupa ce testele au devenit gratis, au gasit mult mai multe din cazuri. Acum scad puternic cazurile dar una din cauze e ca oamenii s-au plictisit de testat si au plecat in vacanta. Cazurile serioase si cele de ATI scad oricum continuu din aprilie.

voicul

#1202
Quote from: TibiV on August 04, 2020, 05:11:08 PM
Quote from: frunzaverde on August 04, 2020, 02:19:00 PM
Aparent rata R a scazut pe 28-29 iulie la ~1, scazand, deci numarul de cazuri identificate ar trebui sa se plafoneze ieri-azi-maine (5-7 zile), cu apoi o tendinta de scadere usoara...


@nicolaem Sa fiu si eu ambabil: -1.
Eu am raspuns la total altceva - adica la ce e mai sus , nu daca R-ul este bun si nici nu am cerut formula matematica.

Pana acum nu am vazut nici un R care sa nu sara si in sus si in jos. Deci a zice ca daca R e sub 1, gata virus out ... scade tot, maine suntem toti safe si avem si vaccin, este o manipulare ieftina.
Si eu la asta am raspuns, pentru ca multi chiar au crezut ca:
In februarie - ca virusu este doar a raceala.
In martie - ca masca nu ajuta.
in aprilie - ca virusul moare de la caldura.
Adica am atras atentia ca e posibil sa nu fie "all over" acum ca R e sub 1. Ba chiar s-ar putea sa fie total altfel.

Deci tu pentru ce ai dat -1 si la ce ai raspuns?

nicolaem

nu am dat nici un minus, am scris doar mai mult in sens de gluma ca era mai sus un +, nu e nevoie sa te superi.
Acum nu inteleg de ce aduci in discutie 5 afirmatii calendaristice care nu erau in discutia initiala. Le voi ignora.

Reactia mea a fost la faptul ca tu scris cuvantul "minciuna".
Ori nu e nici o minciuna, vezi grafic. Era o opinie bazata pe un model. Asta nu inseamna ca epidemiologul respectiv nu greseste. Doar zic ca nu minte.

Si in al 2lea rand afirmi acum ca ai atras atentia ca nu e totul "all over". Nu a zis nimeni asta, deci nu ne contrazicem pe acest aspect.
R e un indicator printre multe altele. Vom vedea in curand daca "viteza de crestere a epidemiei a scazut", sau e vorba de un maxim al capacitatii de testare.

voicul

Ok, atunci sa iti dau si un +1 sa compensez neintegeerea.

Nu ma legam de R - stiu de el si nu il contestam pe el.
Eu ma legam de declaratiile legate de rezultatul R.

Intradevar vom vedea ce se intampla.

cristi5

#1205
Quote from: nicolaem on August 04, 2020, 02:06:00 PM
de asta eram si eu curios de nr de teste in Pitesti, Dambovita.

Mi-a zis Octavian Jurma ca el incearca sa afle numarul de teste pe judet de mai multe saptamani si nu reuseste.

In plus e aceeasi complicatie ca la ATI. Multe teste (esantioane) provin de fapt din alt judet. Daca testul e pozitiv, se tabuleaza la judetul de origine. Daca nu, cred ca se uita si gata.

Ziarele locale respective nu au cum sa afle daca nu publica ceva autoritate judeteana.

cristi5

#1206
Quote from: frunzaverde on August 04, 2020, 02:19:00 PM
@cristi5: Capacitatea de testare nu se plafoneaza usor: toata capacitatea "la cerere" este buffer, putand fi preluata de DSP la nevoie

Ceva s-a infundat acolo, uita-te la graficul testelor.  Si uita-te cum curba cazurilor confirmate o urmeaza pe a testelor, si pe urcare, si pe plafonare.

O fi existand capacitate, dar numarul de teste efectuate e pe un platou. Si numarul de cazuri confirmate il urmeaza cuminte, cum a facut si pana acum.




Deasemenea, exista indicii din judete ca raspunsurile la teste vin tot mai greu. Adolescenta apuca sa plece la mare inainte sa vina rezultatul.
https://adevarul.ro/locale/vaslui/mai-multe-ambulante-trimise-litoral-40-tineri--vaslui-suspecti-covid-19-majorat-reactia-sfidatoare-fete-depistate-pozitiv-1_5f299f425163ec4271a9e3ac/index.html

Mai e un caz la Timisoara care a stat 5 zile acasa cu febra pana a venit rezultatul.  Plus peste tot indicii de personal obosit etc.

Powered by API/PUM imgur uploader

nicolaem

^^ziarele locale in judetele alea ar trebui sa fie primele care se zbat sa afle informatii de la autoritati ! Asta daca fac presa.
Dar eu am vazut in ele doar telenovele de tipul " ce a zis prefectu despre primar" si "ce a zis primaru despre prefect" etc....
End off topic.

pasadia

#1208
Quote from: pasadia on July 14, 2020, 07:15:44 PM
Astăzi the shit got closer - într-un cuplu de buni prieteni pe care chiar i-am ajutat sa se mute acum 2 săptămâni, ea tocmai a aflat azi că are o colega pozitiv.

Relatarea discuției cu DSP Brașov mă îngrijorează - aceștia i-au cerut să NU se testeze cat timp nu dezvolta simptome. DSP doar le cere să se izoleze singuri și să facă test doar daca fac febră sau au alt simptom. Aducând că argument faptul că testarea nu e neapărat relevantă (ar fi nevoie de mai multe teste) dar mai ales că ar exista o încurcătură birocratică care ar face că pozitivul asimptomatic care ar dori sa se izoleze acasă (refuzând sau părăsind internarea) nu ar mai beneficia de concediu medical.
Argument ciudat - se pare că există cod pentru concediu medical al celor care se izolează fara a avea test pozitiv (suspect), dar nu și pentru cei care se izolează având test pozitiv (confirmat neinternat).

Am uitat sa mai revin cu detalii, asadar:

- firma pana la urma a testat vreo 36 de oameni din cei 70 de angajati. A gasit un singur nou pozitiv (asimtomatic) si ca atare a mai facu tinca vreo 7 teste, dar si acestea au fost negative.
- DSP Brasov, desi a primit lista de contacti (asa cum a cerut), nu a contactat pe nimeni din acea lista. DELOC! Nici un telefon de informare, nici un follow-up legat de posibile simtome, nici un telefon cu infoRmatii privind ce sa faca posibilii infectati. ZERO! Ba chiar ar fi avut si o replica de genul: "v-am zis noi ca nu are rost sa va testati!".

Nu zic, o fi lipsa de personal (am inteles ca dupa ce a fost facut de ras Raed Arafat la Digi, cand au sunat la DSP Bucuresti cu el in platou si nu raspundea nimeni, au decis sa mute asistentele de la scoli in  sediu DSP si sa le puna sa raspunda la telefon - distractiv e ca in imaginile prezentate se vad birouri inghesuite cu oameni nevoiti sa stea foarte aproape unul de altul, dar mno... distantare sociala). Dar senzatia mea e clara: in ciuda a ceea ce spune @frunzaverde, statul roman isi dovedeste inca o data incapacitatea de a gestiona o problema. Cu atat mai mult cu cat aceasta este una imprevizibila, care ar implica luarea unor decizii on-spot.

Revenind, cred ca plafonarea numarului de teste se datoreaza faptului ca DSP-urile nu cer mai multe teste. Ei practic cer la fel de putin teste pe cat cereau si in vremea cu 200 de cazuri noi. De exemplu, saptamana trecuta, in baza "definitie de caz" au fost facute 80.918 teste (din cele vreo 137.000 care au dat 8.388 de rezultate pozitive). Prin comparatie, in saptamana 22 au fost facute 70.715 teste (majoritatea in baza definitie de caz caci erau prea putini interesati sa isi faca teste contra-cost) si au fost 1.187 rezultate pozitive.

Crestere cu 700% a numarului de cazuri identificate, crestere cu 15% a numarului de teste conform definitiei de caz. Need to say more?

nicolaem

#1209
de asteptat sa nu mai faca fata in judetele cu multi infectati. De asta statisticile pe judete devin tot mai importante.

Acum vreo 3 luni spuneam ca in DSP de oras mic primarul a mutat personal din gradinite in DSP sa ajuta la anchete, carantina etc.
E o situatie in care conteaza si cum se mobilizeaza fiecare local. Ma indoiesc ca Arafat poate "face rost" de oameni si spatii in BV de exemplu.

Pentru testari nu prea am mai auzit mare lucru de "pooling". Stiu la in BH si AB se testa prin metoda asta prin aprilie. Un algoritm de cautare binara in care testeaza mai multe persoane la comun apoi tot impart esantionul in 2 grupuri distincte pentru retestare.

TibiV

5 august 2020 - foarte urat in ceea ce priveste ATI...

- 1.309 cazuri noi + 922 reconfirmati (din 24.108  teste - 15.956 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.152 la cerere)
- 41 RIP
- 464 internati la ATI (+28 fata de ieri, alt "nou record national" )
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

nicolaem


cristi5

#1212

Quote from: pasadia on July 14, 2020, 07:15:44 PM
Revenind, cred ca plafonarea numarului de teste se datoreaza faptului ca DSP-urile nu cer mai multe teste. Ei practic cer la fel de putin teste pe cat cereau si in vremea cu 200 de cazuri noi. De exemplu, saptamana trecuta, in baza "definitie de caz" au fost facute 80.918 teste (din cele vreo 137.000 care au dat 8.388 de rezultate pozitive). Prin comparatie, in saptamana 22 au fost facute 70.715 teste (majoritatea in baza definitie de caz

Interesant!

Banuiesc ca DSP nu cere teste la intamplare ci teste care fac parte dintr-o ancheta. Dar teoretic cele 1200 de cazuri pe zi ar trebui sa rezulte in anchete cu mult mai multe teste (mai multe contacte) decat cele (in medie) 169 de cazuri pe zi din saptamana 22.

Daca e asa inseamna ca capacitatea de anchete epidemiologice e depasita demult! Adica ei fac care pot, dar maine vin alte cazuri si nu au timp...

Aici testele defalcate, din pacate datele se publica doar din 23 iulie

https://www.graphs.ro/covid_teste_defalcate.php?range=365

pasadia

#1213
Dpmdv in Romania ar fi trebuit acum sa existe capacitate de prelucrare și ar trebui sa fie prelucrate undeva intre 300.000 și 500.000 de teste săptămânal. Chestie care pare imposibilă acum, căci nu cred că a existat interes în sensul asta.

Dar chiar și așa mi se pare incredibil că DSP-ul și MS-ul accepta arătat de ușor faptul că capacitatea de testare e atât de redusă. Vezi:
https://www.libertatea.ro/stiri/stau-mamele-fara-copii-zile-intregi-separate-pentru-nepasare-si-neimplicare-pentru-ca-dsp-suceava-nu-lucreaza-in-week-end-3084188?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=tolo-page-post 

Quote"Deci, la noi, la DSP, într-adevăr, programul este de luni până vineri, testele le trimitem la laborator și se lucrează. Laboratorul nostru nu lucrează în weekend, dacă la asta vă refereați, pentru că ăsta este programul instituției", ne-au spus cei de la DSP.

cristi5

Interes o fi existand dar mana de lucru? Sa le recolteze, sa le prelucreze? Spre deosebire de anchetele epidemiologice (munca de call-center, care in Suedia se va face de cetatenii insisi la tomana) la teste e nevoie de personal calificat.

———

Si una despre al doilea lockdown din Melbourne


https://www.nytimes.com/2020/08/04/world/australia/coronavirus-melbourne-lockdown.html