Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

TibiV

Quote from: cristi5 on August 02, 2020, 09:32:40 AM
Si lipsa de logica se vede clar. O vede si Robu

Robu vede ceea ce nu este...
Restrictia privind terasele (inchiderea la 23) NU se aplica in orasul/judetul lui...  ;)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

^ Vezi la sfarsit, zice ca Comitetul Judetean pt Situatii de Urgenta Timis cere masca in spatii publice. Si el de la primarie se cearta cu judetul.

dr4qul4

@nicolaem, cei infectați la mare nu au facut-o dupa ora 23. Acolo este aglomerație ziua si seara. La 23 mai sunt doar câteva cluburi aglomerate, in rest e pustiu
In Bucuresti terasele nu erau atat de aglomerate dupa ora 23. Dar puteai sa te intinzi la o bere. Sau puteai evita ora 8 ca d este putin mai aglomerat. Cand ai ora fixa de plecare,  nu te mai duci deloc.
Masura asta va mari densitatea in intervalul 18-23. Si va reduce cu pana la 25% încasările si asa scazute deja cu 20- 25%.

Ps. Cifra de 25% nu este din burta.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

@nicolaem zi de nastere tinuta acasa... in incapere? Oricum, cine face chermeze in plina urcare a epidemiei, isi asuma un mare risc.

Sigur ca litoralul poate fi o veriga in multe lanturi de transmisie. Dar cum stim ca infectia vine de la un om care-a fost pe litoral si nu de la unul din ceilalti 10 infectati?

——

Apropo de chermeze, mi-amintesc de prima bere cu vecinul pe terasa (mea privata), prin aprilie (cand era varful epidemiei aici sau putin dupa). Era frigut. Am pus scaunele in paralel, la un metru juma distanta, ca la TIFF. Nu fata in fata sa nu ne "precipitam".

Ne-am tot vazut de atunci dar abia acum o saptamana am fost la ei in casa. In rest tot pe terasa. O familie intr-o parte a mesei (largi), una in partea cealalta.

nicolaem

"chermeza" acasa in curte. 2 familii cu 3 generatii fiecare. Nu cunosc mai multe detalii.
dr4qul4, repetn nu zic ca masura e buna. Cumva trebuie intrerupt un lant de infectare. Nu stiu cum. Daca ai o idee...ascultam.

Cum zicea si cristi, fabrici, biserici nu poti inchide. Chermeze acasa nu poti interzice. Turismul nu il poti interzice

voicul

Va fi interesant cum se va face scoala din toamna (aste pste tot in lume): si copii sunt transmitatori, chiar eficienti.

O tabără de vacanță din Statele Unite a devenit un mare focar de COVID-19 din cauza unei singure persoane și a nerespectării regulilor.

260 de copii și angajați s-au infectat cu noul coronavirus, adică aproape jumătate dintre toate persoanele aflate în locul de agrement.

Turiștii și personalul s-au testat înainte de a veni în tabără și au ieșit negativi. Ulterior un copil a avut simptome de COVID-19 și toată lumea a fost testată.

Tabăra a susținut că a respectat toate recomandările autorităților privind limitarea răspândirii virusului și acuză copiii că nu au purtat măști și că au lăsat ușile și geamurile deschise, ceea ce nu era permis.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/peste-260-de-adolescenti-s-au-infectat-cu-coronavirus-intr-o-tabara-greseala-facuta-de-organizatori-1346969

TibiV

2 august 2020:
- 1.075 cazuri noi (-150) + 492 reconfirmati (din 14.215 teste - 8.525 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 5.690 la cerere - se vede ca este weekend, testele au scazut la aproape jumatate)
- 34 RIP (-2)
- 412 internati la ATI (+11 fata de ieri, si oricum "nou record national" :( )
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

Cum era de asteptat, curba deceselor incepe sa "urce dupa" curba ATI ...

Azi e o zi tipica de confuzie pentru cei (multi) care se uita la cazuri confirmate. Sunt mai putine, pare o veste buna, dar sunt teste mai putine! Ma rog, poate e evident pt majoritatea, ca e duminica. Dar clar epidemia creste, vedem la ATI...

7530 internari total, in urcare cu 85.

Testele par ca se plafoneaza, si cazurile confirmate dupa ele... Dar vedem in urmatoarele zile...

Interesant ca acei "dinti" in graficul raportului cazuri/teste sunt de obicei duminici. Testare optionala mai putina, si testare "unde e nevoie" mai multa, rezulta mai multe pozitive.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CbEGos_LaxyId50axnDN8q9YY5p4_XKhmdLoGUCoAEA/edit#gid=495974045

Powered by API/PUM imgur uploader

cristi5

O colega are inca simptome, dupa 7 saptamani. A avut intotdeauna simptome usoare, dar nu se mai termina.

Nu e singura in situatia asta. A postat acest link

https://www.sciencemag.org/news/2020/07/brain-fog-heart-damage-covid-19-s-lingering-problems-alarm-scientists

cristi5

Quote from: pasadia on July 30, 2020, 01:02:24 PM
Nu trebuie multă știință pentru a înțelege că cifrele de morți și de ATI se vor dubla până în 10 august...

Doua prognoze:

1) Octavian Jurma prevazuse 415 ATI pt azi (destul de precis).  Prevede 487 ATI pana in 9 august. 1000 (deci crestere de 2,5 ori) pana la sfarsitul lunii august... Precizeaza ca e o prognoza optimista.
https://www.facebook.com/JurmaOctavian/posts/1768861066601980

https://www.b1.ro/stiri/eveniment/exclusiv-putem-ajunge-la-1-000-de-internari-in-sectiile-ati-ale-pacientilor-covid-pana-la-sfarsitul-lunii-august-aceasta-este-prognoza-optimista-338547.html

Interesanta acea intarziere de 2 saptamani intre cazuri si decese. Pe graficul liniar nu se vede asa ceva. Nu sunt sigur ca are sens sa puna pe acelasi grafic ceva calculat fata de media saptamanala si ceva calculat fata de media totala...

2) Virgil Musta prevede un varf al actualului val "peste doua saptamani" (ca Geza Molnar dar incepand de azi, nu din 11 iulie) "daca se iau masuri". Nu spune ce masuri dar pare a fi vorba de lockdown-uri locale.

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24207764-virgil-musta-despre-covid-19-romania-ideal-era-masurile-fost-luate-mai-devreme-inainte-epidemia-revina-atata-putere-cand-putea-avea-loc-mreducere-cazurilor.htm

dr4qul4

testele actuale sunt un mare fas. Tot ce testeaza privatul (si nu numai) poate fi pus sub semnul intrebarii. Dupa problema de la CFR Cluj, am crezut ca a fost doar o eroare, sau poate o manevra ca sa poata juca. Dar se pare ca este ceva normal. Testele dau fals pozitiv la greu.
Am 3 colegi (cu familii) care s-au testat la Regina Maria (vroiau sa plece in Grecia). Rezultatele primului test aratau asa:
Prima familie, toti negativi.
A doua familie 1 pozitiv 3 negativi.
A 3-a familie, sotia si un copil pozitivi, sotul si celalalt copil negativi.
Toti cei pozitivi au repetat testul.... toate 3 testele au iesit negative la retestare. Nu a fost nici o manevra, ca oricum nu au mai plecat nicaieri.

Asadar, BULLSHIT by Regina Maria. Daca o retea privata da asemenea chix, ce pretentii sa avem de la sistemul medical de stat?
Exista si varianta ca virusul sa se fi raspandit peste tot, dar cantitatile mult prea mici sunt neutralizate pe loc de sistemul imunitar.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

voicul

Au mai zis diversi: daca iti iese pozitiv testul, dar te simti OK, mai mergi si il mai faci odata - sugrand ca multe teste rapide sunt proaste calitativ.

Apropo de Grecia: se pare ca ei cer teste de Covid ca sa protejeze angajatii din vami, ei facand oricum un test la vama, de care si tin cont. Se pare ca nici nu se uita la testele/rezultatele din RO - sursa: in trecator prin prin vama Kulata.

bgd77

In cazul acesta particular cred ca cei de la stat sunt mai ok decat cei de la privat. Foarte multi privati s-au inghesuit sa cumpere aparate RT-PCR dar nu cred ca au oameni cu experienta sa le foloseasca. A fost un hei rup, nu sunt sigur ca au fost instruiti cum trebuie sau ca respecta exact procedurile de folosire.

In schimb la stat au de mai multa vreme astfel de aparate, le-au folosit o perioada de timp, si cred sunt sanse mai mici sa nu cunoasca sau sa nu respecte procedurile.

@voicul - la ce teste rapide te referi? Pentru Grecia trebuie test RT-PCR, care nu este rapid, si nu stiu sa existe alt fel de teste.

voicul

Da, te duci cu test RT-PCR, dar in vama/la granita nu fac teste rapide? (eu asa am inteles ca fac)

cristi5

@voicul din cate stiu toate "deciziile de intrare in tara" se fac pe teste PCR. Testele rapide (de anticorpi) sunt prea imprecise pt asa ceva.

@dr4qul4

Vezi mai jos despre precizia testelor PCR.

Chiar facut "ca la carte" testul PCR arata ca omul are virusul *pe moment*.  Cat poarta virusul un asimptomatic in Romania?  In Suedia se zice ca aprox 5 zile.

Deci daca "prinde" exact sfarsitul acestei scurte perioade, e posibil sa iasa azi pozitiv maine negativ... De poimaine ce sa mai vorbim.

Problema e ca pozitivul asimptomatic bagat in spital (unii medici zic ca) mai poate lua inca o doza de virus, la care sistemul lui imunitar nu mai face fata. Sau ia alta boala.

Imi pare rau ca nu mai gasesc articolul de presa: chiar cei de la CFR Cluj ziceau: a iesit pozitiv un angajat al clubului de 60+ ani, cu probleme cronice (cardio parca). Rationamentul lor a fost ca daca il baga in spital, ia de acolo virusul sau altceva si-l pune in mare pericol. Ca vorbim de oameni care fug din spital... Plus ca nu erau in orasul lor, etc.

——
Despre acuratetea PCR, o sursa medicala aici:

https://theconversation.com/amp/coronavirus-tests-are-pretty-accurate-but-far-from-perfect-136671

- 100% detecteaza pe cei care au boala (sensibilitate)
- si 96% pe cei care nu o au (specificitate). Adica 4% sunt fals pozitive.

Dar in clinica, *sensibilitatea coboara* la 66-80%, adica unul din 3 primeste rezultat *fals negativ*

Motivele sunt multiple: de la proba care nu e buna, la perioada de timp care trece de la recoltare pana la analiza, etc etc.

Se intampla si la case mai mari decat Regina Maria.