Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

voicul

#1140
Harta judetelor in care masca este obligatorie, ultimul pas pana la carantinare partiala.




Situație îngrijorătoare la ATI: Câteva zeci de paturi s-au ocupat în câteva ore. Capacitatea va fi crescută la peste 900 de locuri

Ultimele date comunicate vineri după-amiază secretarului de stat Raed Arafat arătau că paturile de terapie intensivă pentru bolnavii de covid, existente în acel moment în toată țara, erau 853, dintre care 430, adică mai mult de jumătate, erau ocupate cu pacienți covid pozitivi.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/situatie-ingrijoratoare-la-ati-cateva-zeci-de-paturi-s-au-ocupat-in-cateva-ore-capacitatea-va-fi-crescuta-la-peste-900-de-locuri-1346492

TibiV

1 august 2020:
- 1.225 cazuri noi + 638 reconfirmati (din 23.451 teste - 13.756 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.695 la cerere)
- 36 RIP
- 401 internati la ATI (-8 fata de ieri)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

Si internarile totale au scazut usor de la 7456 la 7445.  Dar nu stim cati sunt cazuri usoare.

TibiV

Si nu stim cati dintre cei 8 care au iesit de la ATI au iesit pe picioare sau cu pircioarele inainte...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

#1144
^ N-au iesti 8 din ATI. Au iesit din ATI cu 8 mai multi decat au intrat.

Din interviul lui Bubenek stim ca vreo 40% din morti mor in ATI. Deci cu picioarele inainte au iesit aprox 14.
Tot de-acolo mai stim ca procentul de supravietuire in ATI e 45%. Deci au mai iesit inca vreo 14 prin externare, poate mai putini ca unii raman pe termen mai lung. La ora interviului se externasera 35% din cei 1840 pacienti si 20% inca in ATI (ceea ce da mai mult decat erau in ATI in raportarile MS, dar  asta-i alta poveste)

Foarte greu de estimat dar sa tot fie vreo 28 de iesiri si 20 de intrari.

dr4qul4

De maine avem carantina mascata pe timpul noptii pentru jumatate din tara. Va urma si cealalta jumatate.
Sper sa nu dureze mai mult de 2 saptamani masura, pentru ca vor curge falimentele.
Terasele, cluburile si salile de jocuri de noroc realizeaza o buna parte din venit pe timpul noptii. Si nu e cazul de vreun risc sporit (poate cu exceptia cluburilor), ba din contra, sunt activitati mult mai periculoase (cum sunt slujbele de la biserica sau mersul cu transportul n comun). Aceasta masura are ca unic scop sa ne tina in case pe timpul noptii. Pe timpul zilei suntem la munca, asa ca raman doar cateva ore in care mai putem circula.
Presimt ca se vor inteti controalele (si amenzile pt masca) in intervalul 18-23.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

#1146
Quote from: frunzaverde on August 01, 2020, 12:15:13 PM
Uite-aici un exemplu : numai in Dambovita dintr-un singur set de anchete au gasit 6 focare noi cauzate de externati:

6 focare, 26 persoane... 4-5 pe focar, gasiti si internati probabil (stirea e din 13 iulie).... Vorbim de mediu rural si localitati mici, cati oameni crezi ca intalneste un slab-simptomatic acolo in cele 5 zile cat poarta virusul? Si cat material are? La un moment dat se termina localitatea... Nu-mi amintesc de localitati carantinate in Dambovita dar poate ma insel.

E drept ca Dambovita a crescut in iulie de la 561 la 1842 cazuri. Dar tot nu vad relatia de cauzalitate intre evadati si aceasta crestere. Avem cresterea intr-o parte si 6 anecdote in cealalta. Cei 6 sau 26 pot fi efectul cresterii, nu cauza.

Daca guvernul voia sa dovedeasca ca cei 1000 de evadati au avut ca efect X mii de cazuri, avea mijloacele sa o faca. Dar prefera sa ramana la stadiul de narativa, ii convine mai mult.  Asa ca nu stim. Ca imunitatea. Atata ca la imunitate suntem tot mai siguri pe zi ce trece fara sa apara un numar semnifcativ de reinfectari.


Quote from: frunzaverde on August 01, 2020, 12:15:13 PM
2. distantarea sociala e mentionata (sunt in Romania acum, si vad), dar da, nu la nivelul mastilor.

In toate mediile pe care le vad (TV, influenceri social media) masca te paleste in toate mesajele, si distantarea ori nu apare deloc, ori e undeva la sfarsit, cand deja canalul a fost schimbat. Igiena la fel. Mesajul poate duce usor la impresia "ca inainte dar cu masca". Or distantarea e mult mai importanta decat masca, de-aia zic nemtii Abstand, Hygiene, Alltagsmasken

Si in general comunicarea lasa de dorit. Acel Grup de Comunicare Strategica... oamenii din presa il cam iau in ras. Plus ca se schimba regulile de la o zi la alta, greu pentru cetateni sa tina pasul.

Quote from: frunzaverde on August 01, 2020, 12:15:13 PM
Pentru ambele trebuie discutat cu guvernul cumva...

Cred ca-i ca la autostrazi: putem salva niste vieti. Am inceput sa ma caut de contacte in PNL... Am primit si un raspuns, deocamdata incipient...

Decat sa stam la discutii sterile pro si contra F*M, mai bine actionam cumva... Inclusiv in Suedia poti actiona...

cristi5

#1147
Quote from: dr4qul4 on August 02, 2020, 12:54:31 AM
sunt activitati mult mai periculoase (cum sunt slujbele de la biserica sau mersul cu transportul n comun).

De acord dar cele mai periculoase "activitati" pt transmisie sunt
1) viata de familie
2) lucrat la locul de munca (la mare distanta de 1)

Cu viata de familie nu prea avem ce face. Dar (2) si alte activitati "leaga" focarele din diferite familii. Aceste noduri trebuie taiate.

Asa ca mi se pare foarte ciudat ca se vorbeste atata de locuri publice si terase si nu se trimit acasa absolut toti birocratii, din stat si din privat. Mi se pare ca digitalizarea din lockdown a fost uitata prea devreme.

Mi se pare iar ciudat ca nu auzim mai mult despre controale draconice in fabrici pt a verifica cum se respecta distantarea intre lucratori. Mai ales in medii in care se vorbeste tare, ceea ce produce multe picaturi.

Auzim de fabrica X sau primaria Y reactiv, dupa ce apare focarul. Proactiv nu se poate?

dr4qul4

Avem in schimb controale la greu la terase, mall uri, frizerii si sali de jocuri. Vin si cate 6-7 polițiști,  doar sa prinda un amarat cu masca sub nas si sa-l amendeze, deși nu e nimeni la mai putin de 2m de el.
Sunt curios daca vor inchide si MCDrive dupa ora 23.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

#1149
Pai terasele sunt vizibile de catre public, fabricile nu...

Chiar sunt curios, cu aceste anchete, cate cazuri au dovedit ca vin de pe o terasa? De la vreun dans? Asa intuitiv pare posibil, dar documentat avem vreo transmisie? Ca uite ca doamna Esca care a fost la marele chef, a luat probabil de la sotul ei care nu se stie de unde... Dupa aia, in familie, s-a transmis cu usurinta.

Eu cred ca terasele inseamna
- nu mai stim ce masuri sa luam, asa ca ne legam de terase ca sunt un lux ne-necesar
- ne vede lumea in control pe terasa, se vede ca ne ocupam

Si lipsa de logica se vede clar. O vede si Robu


https://www.g4media.ro/primarul-timisoarei-eu-sunt-impotriva-obligativitatilor-nefundamentate-logic-nicolae-robu-cere-ca-terasele-sa-fie-tinute-deschise-si-dupa-ora-23-00.html

cristi5

#1150
@frunzaverde despre anchetele epidemiologice... Fara indoiala ca sunt utile dar mi se pare ca vezi prea mult in aceste anchete. Silver bullet.

Quote from: frunzaverde on August 01, 2020, 12:15:13 PM
Insa la ei a fost un mega-spreader event (...), cuplat cu lipsa de teste PCR si de echipamente, care a facut sa existe un numar urias de infectii simultane fix la inceputul epidemiei. Expansiunea anchetelor epidemiologice a fost limitata de accesul la echipamentele si reactivii PCR, care au fost bottleneck-ul, dar chiar si asa, au crescut cu viteza incredibila.

Am sters Bergamo din descrierea asta, pt ca in diferite variante o vedem in multe parti.

Controlul total prin aceste anchete e greu de imaginat intr-o societate libera. Eu cred ca cu cele mai performante si mai scalabile anchete, daca 2-3 focare suficient de mari sunt descoperite prea tarziu, situatia scapa de sub control si greu poate fi readusa. Si relaxarea post-lockdown ajuta aparitia acestor focare. Iar un nou lockdown putini isi mai permit

Vezi Melbourne (apropo, tot mai crezi ca epidemia ii scurta? Tocmai a zis si nea Tedros/OMS ca ii lunga)

https://www.bbc.com/news/world-australia-53604751

Quote
About three weeks ago, the nation's second-largest city embarked on a new six-week lockdown.

But halfway through, hundreds of cases are still emerging each day in the state of Victoria. Thursday and Friday saw the worst rises yet - 723 and 627 respectively.

The numbers are higher than those health officials had modelled for this deep into the lockdown. So why isn't it working more effectively? The full picture isn't clear - but here's what we know so far.

Cred ca orice zona fara imunitate e in echilibru instabil. Si daca gresesc undeva si scapa de sub control, isi gasesc o scuza (la Melbourne ceva hoteluri pt cei sositi din afara) sau le gasesti tu una. Mai putin la suedezi :)

Situatiile astea instabile sunt greu de suportat pt cetateni (la Melbourne se vorbeste de drepturile omului, in Germania demonstratii). Nesustenabil sau greu sustenabil (teza mea din 2003 e despre "sustainability of practice", ca tot vorbeam despre competentele pe care le avem in domeniul asta). Romania nu pare ca poate sustine echilibrul, dar mai tine ceva control.

Quote from: frunzaverde on August 01, 2020, 12:15:13 PM
Cehia, Islanda, Finlanda sau Slovacia, unde practic au sugrumat epidemia prin munca epidemiologilor.

Tarile (mici in general) pe care le lauzi ca au reusit sa controleze epidemia, au reusit *pentru moment*. Si poate au avut noroc de import de virus redus si in putine puncte (deci epidemiologii cei muncitori au avut si ceva noroc). Dar stau in limbo instabil cu imunitate zero. Epidemia e lunga. Orice se poate intampla.

Daca pot sa mentina acest echilibru instabil pana apare un vaccin, e bine, daca nu... se iese din mod Germania / Coreea de Sud, si se intra ori in lockdown (Melbourne) ori in mod Suedia, poate cu mai multe anchete. Dar nu m-as mira ca intr-un loc dens ca Bucuresti anchetele sa devina irelevante/ prea putine cum au devenit la Bergamo sau mai recent Melbourne sau Barcelona.

----

In acelasi timp mi se pare ca esti prea sever cu cei care-s coplesiti de epidemie si aleg sa nu mai faca anchete. La un moment dat, chiar nu mai merita. Fiecare masura are fereastra ei de oportunitate.

nicolaem

Legat de distantare, la Cluj a inceput TIFF ( festivalul de film).
E mai amplu decat ma astrptam, cu proiectii zilnice  in peste 10 locatii.
distantarea (2m intre scaune) arata cam asa :

cristi5

#1152
@frunzaverde M-am gandit putin la alta diferenta majora intre noi. Tu lucrezi cu modele si crezi in ele.

Educatia mea sociologica (cu un mentor educat  la Oxford si cu doctorat la Cambridge) a fost orientata pe actiune situata, pe atentie la context (de-aia faptul ca IFR e situat in context, chiar daca e o proprietate a bolii, e foarte usor de inteles pt mine) si am fost incurajat de la inceput sa fiu rezervat fata de teorii, ce sa mai vorbim de modele. Asa ca de la inceput am fost foooarte sceptic fata de influentul model Imperial College care l-a convins pe Boris sa faca lockdown.

https://www.cato.org/blog/how-one-model-simulated-22-million-us-deaths-covid-19

Cred ca cu cat ne vom uita mai tarziu la acest model, cu atat vom râde mai tare. Prevedea 2,2 milioane morti in USA, 510k morti in UK. Acolo putem zice c-au facut lockdown deci nu stim ce s-ar fi intamplat fara lockdown. Totusi, mare parte din mortii USA sunt dupa lockdown. 150k pana acum, sanse sa ajunga la 2,2 milioane? Eu nu prea vad. Majoritatea zonelor dense au fost vizitate deja de virus.

In schimb in Suedia masurile au fost aceleasi de la inceput la sfarsit (si sunt in vigoare si acum), deci putem verifica modelul. In 30 aprilie, institutul american de cercetare economica (AIER) califica predictiile modelului ca "preposterous". Cuvantul romanesc e "absurd" dar e un cuvant prea bland.

https://www.aier.org/article/imperial-college-model-applied-to-sweden-yields-preposterous-results/

Quote
According to their projections (shown below in blue), the current Swedish government's response – if permitted to continue – would pass 40,000 deaths shortly after May 1, 2020 and continue to rise to almost 100,000 deaths by June.

The most severe of the lockdown strategies they considered was supposed to cut that number to between 10-20,000 by May 1st while preserving hospital capacity – provided that the Swedish government changed course by April 10th



Unde-s tovarasi cei 40k morti in mai? Sau macar 10k cati zicea ca vom avea cu lockdown sever? Unde-s spitalele infundate?

Si surpriza, aflam ca tatucul modelului, Ferguson, pe langa ca nu si-a putut tine scula in lockdown si s-a dus la amanta, fiind apoi nevoit sa demisioneze din pozitia lui de consilier guvernamental, are si un istoric de previziuni apocaliptice pt alte boli, precum boala vacilor nebune si gripa aviara

https://www.spectator.co.uk/article/six-questions-that-neil-ferguson-should-be-asked/amp

Poate o sa zici ca n-am aplicat bine modelul, ca n-am inteles fineturile. Ca criticii lui Fergusson nu au calificarea necesara. Sau... ce mai zici? Ce parere ai acum, in august?

voicul

Terasele/cluburile sunt un mediu care se vede (rau famat: se imbata, se bat, prostitutie, se drogheaza) si mai ales unul care deranjeaza (multi nu au bani sa mearga la terase constant si deci inconstient nu ii plac pe cei care se duc).
Nu se poate lua Covid de la terasa si prin dans? Ba da, DAR cu siguranta mai mici sanse decat in focarele aparute prin fabrici.

Dar e si asta un pas, pentru ca problema reala e ca acum nimeni nu mai vrea lockdown. Asa ca daca e sa se mai ajunga acolo, se va ajunge treptat, incet si cu astfel de pasi subtili.

nicolaem

#1154
TIFF Bontida



LE
Legat de inchiderea tereaselor dupa 11. nu stiu daca e o masura buna sau nu.
Pot da un exemplu concret. Familie intoarsa recent de la mare, a infectat 2 familii la o zi de nastere (tinuta acasa). Pe surse ar fi vorba de 11 cazuri.
Presupun ca la nivel de tara situatia se repeta si litoralul imprastie virusul prin toata tara. ceva trebuie facut.

Controale in fabrici, da e o idee buna. E evident ca angajatii nu respecta masurile (vedem asta si prin birouri) dar ar fi de asteptat ca dupa 2-3 amenzii fabricile sa isi delege cativa angajati care sa impuna cu mai multe strictete masuri de preventie.