Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

voicul

Intre timp s-a mai schimbat parerile sigure initiale: gen vara moare virusul.
Acum se pare ca si copii mici transmit Covid, desi initial nu faceau asta.

Studiu nou: Copiii sub 5 ani au o cantitate de virus de 10 până la 100 de ori mai mare decât adulții

Copiii pot fi purtători ai unei încărcături mari de coronavirus, arată un studiu care contrazice ce se credea până acum. Cercetările făcute la începutul pandemiei nu găsiseră dovezi că cei mici contribuie în mod semnificativ la răspândirea COVID-19.

Noul studiu a găsit la copiii cu vârste sub 5 ani o cantitate de virus de 10 până la 100 de ori mai mare decât la adulți în căile respiratorii superioare. Acest lucru înseamnă că ei sunt un factor principal de transmitere în cadrul comunităților lor.

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/studiu-nou-copiii-sub-5-ani-au-o-cantitate-de-virus-de-10-pana-la-100-de-ori-mai-mare-decat-adultii-1346075

frunzaverde

#1126
In Suedia testele nu doar au crescut, ci toata strategia de testare s-a schimbat complet la inceputul - jumatatea lui iulie, facand graficele de cazuri greu comparabile.

Pana in iunie, practic Suedia avea cel mai dificil acces la testare din toata Europa si unul din cele mai dificile din lume: conform protocolului nu erau testati decat cei care se prezentau la camera de garda cu simptome grave de covid, care necesitau internare. In ultima saptamana a lui mai s-au facut 5209 probe/zi, in penultima sapamana 4140 probe/zi. Teste la cerere nu se puteau face absolut nicaieri si se faceau teste sub nivelul din tari ca Djibouti... Cine erau testati in realitate diferea in functie de regiune - unii testatu fix ce spunea protocolul (Stockholm, Bleckinge si Uppsala), altii faceau in continuare contact tracing si screening. Regiunile care au facut contact tracing si screening (Scania, Gotland, Västerbotten) s-au descurcat mult mai bine prin epidemie, de altfel, avand un numar mic de morti si infectati. Dupa ce guvernul (deci nu autoritatea de sanatate publica) la presiunea politicienilor din opozitie a cerut cresterea numarului de teste, s-a schimbat politica, si s-au infiintat (cu luni intarziere) centre de testare mai generalizata. Unii (Regiunea Stockholm) a inceput la sfarsitul lui mai cu extinderea accesului; Accesul la teste este in continuare inegal distribut.

Da, epidemia e in 'recesiune' in Suedia, dar nu as fi asa optimist pe termen lung. Suedia are o proprietate magica - din ultima saptamana a lui Iunie pana la jumatatea lui August, intra practic in lockdown voluntar. Se inchid majoritatea fabricilor si uzinelor (se numeste "industrisemester" - vacanta industriala), aproape toate birourile. Transportul in comun isi reduce frecventa, in general la sub jumatate (din lipsa de cerere). Magazine, cafenele, restaurante, intra in vacanta de vara, fiind inchise 1+ luna. Oamenii pleaca din orase la casele lor de la tara (stugor). Mobilitatea scade cu >50% fata de o saptamana normala (comparatiile FHM sunt saptamana curenta vs. saptamana curenta din anul anterior; deci pe graficele respective nu o sa se vada scaderea naturala a mobilitatii). Ce o sa se intample in august - septembrie o sa vedem; eu nu sunt optimist - contact tracingul si anchetele epidemiologice facute in Suedia sunt insuficiente (desi au fost repornite la nivel national), accesul la teste este inca insuficient (de exemplu, in multe regiuni nu se pot testa decat cei cu simptome), nu exista izolarea contactilor, coordonare nationala este modesta etc., etc.. Ma astept, de altfel, ca valul urmator sa fie mai mare ca ce se vede acum in tari ca Germania, Austria, Belgia, poate chiar Spania.

Exista inca niste probleme cu claimurile din articol, care sunt repetate, desi nu au fundament:

1. Nu putem compara numarul de morti. Nu-i adevarat : Norvegia, Danemarca si Finlanda au exact acelasi sistem de inregistrare a populatiei si de raportare ca Suedia. Deci cel putin cu vecinii putem compara cu acuratete 100%; rezultatul este complet diferit (numar de morti x 10). Pentru o mare parte a restului tarilor europene, exista un sistem unificat de raportare a mortalitatii excesive, EuroMOMO, care masoara in acelasi fel excesul, astfel incat si tari cu un sistem diferit de raportare (Spania, Ungaria, Portugalia) sa poata fi comparate ca mortalitate.

Autorul articolului prezinta date EuroMOMO, dar o face intr-un mod extrem de biased: prezinta doar cele mai rau afectate 8 din 23 de tari monitorizate, selectate intentionat. Pentru restul tarilor, linia este plata sau aproape plata. Si aici, numerele sunt perfect comparabile. Intr-adevar, unele tari au raportari foarte proaste ale deceselor, dar aici vorbim de tari gen Mexic sau Brazilia, cu care nu se compara nimeni...

Si mai se vede o problema : aproape toate tarile care au avut mortalitate excesiva, si cele cu peakuri inalte (gen Spania si Italia) si-au adus rapid mortalitatea la niveluri normale sau sub-normale (Z~0). Suedia nu: Z-ul ramane aproape de 2 (care e valoarea la care EuroMOMO) considera ca exista mortalitate excesiva. Dar 2-ul asta e ales arbitrar, si e ales pentru certitudine foarte, foarte inalta (Z=2 se interpreteaza: daca ai masura mortalitatea de infinite ori, in 97.75% din masuratori cu mortalitatea respectiva vei avea in realitate mortalitate excesiva). 1.37, valoarea minima in pandemie, in saptamana 29, reduce certitudinea ca exista mortalitate excesiva la doar 91%.

2. Sunt doar cativa morti pe zi: nu chiar. Raportarile de morti vin cu extrema intarziere in Suedia; atat de tarziu incat agentia de sanatate publica nu are incredere in datele de morti mai recente de 10 zile. Si pe buna dreptate : ieri (30/7) s-au raportat 9 morti, dar cel mai recent deces a avut loc (in realitate) pe 23/7, iar cel mai vechi pe 10/7. Alaltaieri (29/7) au fost raportati 28 de morti, dar doar unul din 28/7, cel mai vechi fiind de la inceputul lui mai (uitat)! Graficul arata foarte putini morti pe ultimele zile, dar este pur si simplu o miniciuna statistia - mortii de ieri vor fi raportati in 1-3 saptamani... Da, sunt mult mai putini morti decat in zilele de varf din aprilie, dar este peste cea de astazi din Germania, Franta sau UK - epidemia este mai activa in SE decat in UK, FR, sau DE.

3. A scazut incidenta de gripa si de norovirus. Da, a scazut si incidenta de atac de cord si de screening pentru cancer in perioada asta, la nivel global. Asta inseamna ca au functionat masurile? NU. Singurii care au ajuns la spital au fost cazurile foarte grave; multi au amanat sau refuzat sa se duca la spital, cand in situatii normale s-ar fi dus. Si, chiar si cand s-au dus, la fel ca la COVID, pacientii batrani cu gripa care intr-o lume normala ar fi fost primiti pe ATI, au fost refuzati si au murit ori acasa ori la caminul de batrani.

Si se poate vedea asta in date: din saptamana 13 in saptamana 18, varful epidemiei de COVID in Suedia, au fost 0 cazuri de gripa noi in ATI. Daca ar fi fost efectul disparitiei sezonului de gripa sezoniera prin masuri epidemiologice, dupa saptamana 18, in mai, cand sezonul in mod normal s-ar fi inchis natural, ar fi ramas pe 0. Dar nu a fost asa - in fapt, in saptamanile 19 si 20 au fost bagati 3 pacienti pe ATI in SE cu gripa, mai mult ca oricand in ultimii 6 ani, aratand doar ca sezonul de gripa a fost ascuns, nu stins.

Cat despre strategie: oricum ar da-o la intors practic vorbim de doua strategii diferite:

1. strategia esec complet din martie-mai, cand Tegnell, dar mai ales prietenul lui Gieseke (de care s-a aflat mai tarziu ca primea bani de la agentia lui Tegnell sa faca declaratiile halucinante) care practic a spus aceleasi placi ca Trump si Bolsonaro - Covid e o gripulita usoara, o tratam ca pe o gripulita - nu testam (mesajul a fost ca testele sunt scumpe si degeaba, ca oricum nu putem izola focarele, nu putem reduce incidenta), o lasam sa circule prin societate libera (cu un minim de distantare sociala ca eventual sa nu se supra-umple spitalele), incercam sa protejam batranii cat si cum putem (dar fara masuri foarte exacte pentru asta). Strategia a explodat : 5000 morti, multe alte mii cu sechele pe viata; ATI-ul a fost la limita extremei (<30% paturi disponibile in ATI luni de zile, chiar si dupa triplarea capacitatii).

Din fericire, unele regiuni nu au facut ce le-a zis Tegnell, au continuat cu masuri de containment si limitare, si nu s-a produs infectarea intregii tari. Unii, Västerbotten, au ascultat de infectionistii de la universitatea din Umeå, care le-au zis sa faca screening si contact tracing cat pot, cu rezultatul ca au avut zero supramortalitate, ca in Norvegia si Danemarca. Protectia batranilor, care practic era 95% din strategie, a esuat lamentabil acolo unde infectia a fost lasata sa se plimbe liber prin societate. Peste jumatate din serviciile de asistenta varstnici in Stockholm au fost contaminate, cu rezultatul in mii de morti. Si Tegnell si primul ministru (un sudor total incompetent) au recunoscut atata lucru.

Aplatizarea curbei a esuat si ea lamentabil: Suedia a avut una din cele mai extreme curbe din lume, si asta in conditiile in care toti vecinii au aplatizat curba de practic nu exista curba... Sistemul medical nu a picat fix pentru ca au refuzat accesul in ATI in masa. Curba de acces in ATI este exact inversa fata de asteptari - desi boala afecteaza mult mai mult persoane peste 65-70 de ani, numarul de persoane primite in ATI >70 de ani este sub cel din grupa de varsta 50-59. E scandal imens ca batrani cu sanse au primit tratament paliativ cu morfina (care-i omoara in cateva ore), dupa o discutie de 3 minute prin telefon intre asistentii de la camine de batrani si un doctor la miezul noptii, pentru ca nici macar un pat simplu cu oxigen prin canula nu doreau sa foloseasca... Inclusiv oameni la 60-70 de ani au fost refuzati in ATI (se vede din curbele de internari) pentru a economisi loc, desi aveau sanse mari sa scape... Acum investigheaza IVO, agentia pentru malpraxis, pentru ca toate astea incalca toate protocoalele legale... Si s-a facut o comisie parlamentara de ancheta (ma rog, mai degraba de musamalizare), plina de birocrati (contine specialisti in administratie publica, jurist angajat la cancelaria parlamentului, gerontolog, popa, mai mare rasul...), care o sa se pronunte intr-un an sau doi...

2. strategia schimbata practic complet in mai, venita dinspre politic. S-a institutit testare pe scara larga, s-a repornit (cu semnal venit din mediul politic) test-trace-isolate, s-au schimbat definitiile de caz, si s-au aruncat la gunoi vechile sisteme de prioritizari care limitau accesul la test chiar si cu laboratoarele goale si centrele de testare pustii... Strategia nu difera mult de cea din Germania sau Danemarca sau Norvegia din momentul asta. Problema e ca si implementarea e mai cu jumatate de inima si mai proasta (mai putine teste, mai putine centre de testare, acces mai greu la teste, anchete epidemiologice facute mai cu jumatate de inima si de resurse), si venind de la un nivel mult mai inalt.

Noua strategie practic contrazice complet strategia din martie. Daca o sa functioneze -- o sa vedem, dar am indoilelile mele, dat fiind ca e mai cu jumatate de masura ca in Franta, Danemarca sau Norvegia... Si noua strategie condusa de fix cei care din martie pana in mai nu au vrut sa implementeze asa ceva, punand piedici constante (prioritizarea testelor pe criteriu de loc de munca... aia a fost absurdul absurdurilor). Acum se vorbeste tot mai mult de tinte de infectati la suta de mii etc. etc... Dar strategia curenta (cu testare, izolare) e similara cu cea din restul Europei intr-o mult mai mare masura decat e similara cu cea din martie-aprilie in Suedia.

P.S. Tegnell, in loc sa-si dea demisia, zice ca "Suedia seamana mai degraba cu Belgia sau Olanda sau UK, nu cu Norvegia sau Danemarca". Cat o sa-l mai inghita suedezii pe incompetent? In ce fel seamana Suedia cu Belgia sau Olanda (care au densitati urbane pe tot intinsul tarii, fiind practic un mare oras)? In ce fel seamana Suedia cu UK, care are un megalopolis global, cu unul din cele mai aglomerate si conectate orase din lume, si cu unele din cele mai mizere conditii de locuire din Europa? Din Stockholm de-abia, cu chiu cu vai, gaseai o cursa transatlantica pe zi, facuta cu un narrow-body; spre Asia conectivitatea e la fel de modesta, si majoritatea suedezilor stau SINGURI in apartament... Helsinki si Copenhaga sunt mult mai globalizate (hub pentru SAS si Finnair, care Finnair avea una din cele mai bune conectivitati mult superioare spre Asia si China). Stockholmul e mai putin dens ca Copenhaga, similar ca densitate cu regiunea Oslo si are cel mai mare nivel de locatare individuala din Europa. La fel, scuza cu "s-au contaminat la schi ca atunci au avut vacanta elevii in Stockholm" nu tine. Tot atunci au avut vacanta si elevii din Nordjylland, si cei din Islanda, care s-au contaminat in masura chiar mai mare (Islanda a descoperit focarul din Austria). Strategia daneza si islandeza a dus la oprirea contagiunii, cea suedeza la extinderea ei intr-o epidemie uriasa.

P.P.S. Individul care a scris articolul este strans conectat la "clusterul" stiintific (Karolinska) care i-a produs pe "marii" epidemiologi Carlsson, Gieseke si Tegnell, si care domina FHM-ul, bineinteles ca o sa-i apere cu aceleasi argumente usor de demontat... Clusterul Karolinska care acum e contestat de practic toate celealte agentii din Suedia ca incompetent, si rezultand in masuri absurde - Uppsala (Olsen), Umeå  (Rocklöv) etc.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

TibiV

"Inventarul" zilnic.
31 iulie 2020:
- 1.295 cazuri noi + 654 reconfirmati (din 22.767 teste - 13.113 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.654 la cerere)
- 39 RIP (un alt "record"... :( )
- 409 internati la ATI (+7 fata de ieri)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

cristi5

#1128
@frunzaverde

Nu la strategia Suediei ma refeream, ci la experienta ei. De-aia am pus acel link, nu pt ca e pro sau contra FHM-Tegnell.

In Romania
-  ATI de la 144 la 200 a durat 3 saptamani (7-27 iunie)
- ATI de la 200 la 300 a durat 4 saptamani (27 iunie-24 iulie)
- ATI de la 300 la 400 a durat o saptamana!! (24-31 iulie)

Eu interperez aceste date asa: dupa cele 7 saptamani in care a mai putut controla prin anchete epidemiologice, Romania are acum raspandire comunitara cu viteza de crestere ATI cam cum avea Suedia prin martie. Fara posibilitate practica/politica de lockdown. Asa ca va continua aprox "pe stil suedez".

O sa zici ca nu e stil suedez pt ca anchete epidemiologice. Capacitatea de anchete epidemiologice nu e infinita. Nu poate tine pasul intr-un anumit judet de la un anumit nivel, cum n-a tinut nici in judetele Stockholm, Bergamo sau Madrid. Fireste ca anchetele vor continua (ca n-are nimeni sange sa mute acel personal in spitale sa ajute acolo) dar raportat la amploarea epidemiei, efectul lor va fi tot mai redus. Cum vezi in progresia de mai sus.

Deci, raspandire comunitara pe stil suedez. Asa ca este foarte relevant sa invatam din experienta Suediei si sa vedem ce putem face practic in Romania.

——

Scaderea ATI in Suedia (si deci a epidemiei) a inceput mult inainte de vacantele de care zici!!! Din 25 aprilie scade nr de paturi ocupate de la 558 atunci la sub 40 acum.

Si remarcabil este ca intrarile ATI au inceput sa scada din 7 aprilie! De la 50 pe zi atunci, la 1 acum. Dar Romania nu colecteaza date de intrari ATI, care, dupa cum de vede, ne pot spune cand incepe sa scada epidemia chiar cu 3 saptamani inainte!!!

——

Deci asta ar fi un prim lucru concret pe care il putem face in loc de discutii sterile despre Tegnell. Stii pe cineva la SRATI? Poti ajunge cumva la doctorul Bubenek? Ei au datele astea. Publicarea zilnica sau saptamanala a unui singur numar din datele lor (numarul de pacienti care au fost vreodata in ATI, 1840 in 21 iulie) ne-ar da un trend al epidemiei foarte timpuriu si precis!

——

Ce sens are sa stim trendul ATI al epidemiei? Ca doar nu ajuta la limitarea epidemiei. Ba ajuta!

1) sa fim transprenti cu poporul. Sa inteleaga ca e groasa. E posibil ca nr de cazuri confirmate sa se plafoneze datorita plafonarii capacitatii de testare (cum pare ca se si intampla zilele astea). Si oamenii vor zice, cum de cresc decesele pe zi, ca doar cazurile pe zi sunt tot pe acolo. Cum de am sarit de la 20 la 40 decese, ca cazurile is tot la 1200-1500?

2) sa vada oamenii devreme semnele bune (ca sigur va incepe o scadere in cateva saptamani). Cu poate 3 saptamani mai devreme decat "paturi ATI ocupate" publicate acum. Sa inteleaga oamenii ca are rost sa pastrezi distanta! Ca are rost sa lucrezi acasa!

Foarte posibil ca semnul bun sa nu se vada in cazuri confirmate. Zici ca s-a schimbat politica de testare in Suedia. Pai si in Romania s-a schimbat _practica_ de testare. Se testeaza oricine are timp si bani. Cu concediile, arde.

pasadia

Astazi a avut Jurma o postare dedicata Brasovului din care pun acest citat:

QuoteHarta din 10 iunie este emblematica si arata cum un punct de metastaza cu COVID-19 care este neglijat in Brasov si se extinde apoi in tot organismul national. Copiii nostri vor vedea acest grafic in manualul de epidemiologie din facultate la rubrica "de ce relaxarea se decide pe criterii epidemiologice si nu politice".

Merita sa ne intrebam de ce apare mereu Brasov in aceste discutii.

Raspunsul l-a dat azi chiar primarul Brasovului, George Scripcaru, care intr-o interventie la Digi24 explica tarii ca in Brasov totul e bine si situatia e sub control epidemiologica. Turistii pot sa vina si economia poate sa duduie. Parca auzeam un Trump mioritic: locuri in spitale berechet, teste fara numar, cativa bolnavi pe ici pe colo, de care nu merita sa se impiedice economia din Brasov.

Nu e de mirare ca Brasov evolueaza ata de prost. De fapt daca tot mi-a atras atentia Scripcaru asupra performantei stelare din Brasov, vedeti si voi ca Brasov este unul din putinele judete care nu a fost niciodata pe verde din perspectiva indicatorului DM3.

PNL s-a lepadat pe motive de coruptie de George Scripcaru in 2016, dar daca au vazut ca brasovenii voteaza coruptii cu doua maini s-au hotarat sa il ia in brate cu tot cu COVID-19 in 2020 astfel incat PNL nu se va atinge de Brasov nici daca o sa arda mai rau ca Suceava.

Si drept urmare mi-am adus aminte de acest comentaiu facut de mine acum 40 de zile:

Quote from: pasadia on June 21, 2020, 02:01:39 PM
Intre timp azi Brașovul da 57 de cazuri noi. Incep sa dau in scenariu cu închiderea orașului (sau a județului).

https://www.facebook.com/207279030017508/posts/745675826177823/

Si daca tot m-am dus inapoi pe topic o sa mai pun un citat dintr-o postare mai veche (de acum 30 de zile):

Quote from: cristi5 on July 02, 2020, 02:19:25 PM
Panta de crestere ATI din valul 2 e mult mai lina decat cea din primul val (bine, in primul val se importau cazuri pe banda rulanta din Italia). Sigur, panta din ultimele 2 zile e ingrijoratoare (+15% in 2 zile), dar cred ca vor fi corectii in jos,  au fost deja 6 astfel de corectii in valul 2. In plus, exista 3000-4000 de locuri ATI dupa spusele ministrului, deci hai sa zicem 2000 disponibile pt covid-19. Deci la ATI suntem la 10% din capacitatea infrastructurii!

Cu alte cuvinte, este o crestere usoara a epidemiei, suportabila, si (daca ministrul nu vorbeste prostii) mai este loc de crestere! Ce ma ingrijoreaza pe mine este mentalitatea ca gata, lockdown-ul s-a terminat, ne comportam ca inainte dar cu masca. . Asta poate duce la dezastru, trebuie in continuare pastrata distanta si lucrat de acasa daca e posibil. Noroc ca vin concediile, ceea ce iar ma face sa fiu optimist: oamenii vor sta mai mult cu familia si vor intalni ceva mai putina lume.

Nu ma deranjeaza ca cristi5 a dat-o in bara pe tema asta (m-am obisnuit), dar e al naibii de deranjat ca tine isonul oficialitatilor. Chiar daca fomal tot cere date, caci mno, are nevoie de date ca sa se convinga ca oficialitatile il mint, nu s-a invatat minte de la CNAIR.

frunzaverde

#1130
Ce s-a intamplat nu a fost disparitia anchetelor epidemiologice, ci decarantinarea a 1000 de pacienti in comunitate printr-o decizie inepta a CC. Si cei care s-au cerut "eliberati" au fost fix inconstientii si conspiratologii, care au generat sute de focare noi... Asta a generat explozia - la 5-7 zile dupa "marea eliberare" CC a inceput sa sara numarul de cazuri de la 200-300 in sus-sus-sus, si la 7-10 zile dupa a inceput sa salte ATI-ul la fel. Fix incubatia medie + durata de intrare in ATI medie...

Capacitatea de a face anchete epidemiologice este imensa daca exista vointa politica la nivel minimal (si nu pare sa vrea cineva sa renunte). Prin anchete epidemiologice si testari de masa au reusit italienii si francezii sa stavileasca epidemia. Nu este o munca dificila, nici macar nu este o munca calificata. Este munca de call center. Atat si nimic mai mult. Trebuie sa obtii lista de contacti ai persoanei infectate intr-o perioada data (care e fixa) si sa contactezi contactii respectivi si sa-i determini sa vina la test. Atat. Ce este calificat este pregatirea - definirea contactilor, definirea cazului, definirea strategiei de contactare. Dar aia o faci la fel si pentru unul, zece, o suta, o mie de contacti - e cost fix. Ce e nevoie sa scalezi e munca necalificata. In Romania anilor '50 s-au folosit felceri si "sore medicale", cu 4-7 clase primare si cateva saptamani de "scoala sanitara", si s-au eradicat epidemii. In Congo, la epidemia de Ebola, s-au folosit, la fel, localnici doar putin peste nivelul de alfabetizare de masa. Au stins-o. In Franta au mobilizat birocrati din diverse agentii de stat; in Germania si Elvetia au mobilizat personal din autoritatile locale. In Italia au folosit armata. In Coreea de Sud si in UK au angajat de la "bratele de munca" someri. E atat de putin dificil incat in Stockholm, dupa cum stii, te obliga pe tine mai nou sa-ti faci mare parte din ancheta epidemiologica, cu ajutorul unei aplicatii si unui hotline.

Si e cea mai proasta idee sa renunti la ancheta epidemiologica: un contact infectat gasit si izolat, munca de cateva minute, economiseste pana la 200 de cazuri in urmatoarele doua luni. Daca unul din aia 200 intra pe ATI, resursele necesare vor fi de zeci sau sute de ori mai mari decat aia zece minute pentru izolare. In Suedia, insa - ca sa continuam ineptitudinea si lipsa de talent, niste norme extrem de birocratice, bazate pe reguli de privacy facute pentru boli cu transmitere sexuala, limitau capacitatea de ancheta epidemiologica pentru ca cereau tot felul de birocratii si de procese complexe conexe activitatii de baza, si faceau toata treaba un proces birocratic si greoi. Toate normele astea birocratice au fost anulate, si inlocuite cu o procedura simpla si rapida. Cand? In martie? Nu, acum o saptamana, dar hei... better late than never...

In Bergamo s-a facut in disperare ancheta epidemilogica. Toate "tamponi" care erau raportate erau facute in baza anchetelor epidemiologice, la fel si la Madrid. Ce lipsea era capacitatea de testare, care a crescut la maximul posibil in martie - aprile, dar mult mai greu decat cerea epidemia.

Din experienta Suediei se poate invata un singur lucru : nu asa, niciodata. Cand intr-un stat dezvoltat, cu oameni care traiesc in conditii excelente, cu zero densitati, cu putine orase, cu cea mai ridicata rata de educatie superioara din Europa ai mai multi morti pe cap de locuitor ca in Trumpia sau in Bolsonaria... ce sa inveti? Asta in conditiile in care epidemia nu te-a palit din neant (ca pe spanioli sau pe italieni) si ai avut timp sa gandesti... Cand daca aduni toti mortii vecinilor tai iesi cu mai putini decat ai tu intr-un singur judet (Stockholm)... e groasa rau treaba... Si da, intrarile in ATI au scazut - initial, la inceputul lui aprilie, dupa rationalizarea "la sange" a accesului (care au scazut in doua saptamani mediana de la 62.1 la 58.2), combinata cu "work from home"-ul implementat pe scara larga, care a avut un efect. Dar intrarile in ATI s-au plafonat rapid - de la inceputul lui mai la inceputul lui iunie au ramas la 17-18 pe zi, in plafon. A inceput o noua scadere in jurul datei de 13-15 iunie, care a inceput sa se accentueze pe 20 iunie (la 10 zile dupa inchiderea scolilor; ce coincidenta - not!) si sa ajunga la nivelurile curente undeva pe 3-4 iulie, la 10 zile dupa inceputul industrisemester.

Nu, nu sunt discutii sterile despre Tegnell - nu vad de ce ar trebui adusa experienta tarii care a esuat cel mai lamentabil practic in toata lumea ca exemplu... Si articole de propaganda care spun efectiv minciuni, demontabile rapid... E ca si cum am aduce experienta Moldovei in constructia de autostrazi si ras-discuta-o si propune ca "de invatat". Sau experienta Ucrainei in combaterea coruptiei. Sau experienta Turciei in democratie si libertate de opinie... Vrem solutii? Avem Germania, Scotia, Irlanda si Franta ca posibile modele mai de succes de gestiune a pandemiei cand ai raspandire comunitara accentuata.

P.S. : Tegnell si echipa epidemiologica suedeza sunt ultimii din lume care spun "nu purtati masca", a la Bolso si Trump... Inclusiv danezii recomanda masca, incepand de azi; finlandezii si norvegienii au zis ca vor recomanda daca situatia epidemiologica se schimba in toamna.

P.P.S. : Azi au raportat 333 cazuri in Suedia, deci vreo 650 la echivalent populatia Romaniei, cu teste pe capita undeva la 8000/zi (deci la 2/3 din Romania). Asta e nivelul "ultra-jos" din Suedia, ca sa fie clar. Nu vorbim de nivele ca in Scotia, unde au 17 cazuri din mii de teste azi, 2-3 pacienti pe ATI si 0 morti in ultimele doua saptamani. Vorbim de nivele care in Germania sau Spania (care testeaza mult mai mult pe cap de locuitor si deci gasesc mai multe cazuri in populatie) cauzeaza alarma. Asta dupa ce au existat zile in aprilie cu 100+ morti pe zi (in RO ar insemna peste 200 morti pe zi), si zile cu aproape 2000 cazuri raportate (4000+ in Romania) din mult mai putine teste.

Din fericire, am arma votului impotriva incompetentilor care au cauzat mizeria asta in SE... Sper ca or sa plateasca, inclusiv in justitie - m-as bucura nespus sa-l vad pe Tegnell si pe seful lui la tribunal. Si intreaga organizatie epidemiologica de stat suedeza desfiintata si inlocuita cu oameni cu adevarat competenti - nu cu birocrati fara talent, care se incurca in adunari simple de cred ca Stockholmul are 5 milioane de locuitori live la stiri. Si repeta gafa inca o data cateva luni mai tarziu...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

#1131
@frunzaverde facem ceva concret sau numai ne plangem de pe margine? Favoritul tau Tegnell-FHM e irelevant pt situatia din Romania. Promit ca eu nu-l mai pomenesc, tu poti? :)

1000 de cazuri decarantinate sunt fix pix, chiar si la o mortalitate de 1% Romania detecteaza o infectie din 5. La 2300 morti Romania are cel putin 230k infectii reale! Ce sunt 1000 de cazuri fata de 180k infectii nedetectate?

Poate ca tu ai putea sa scalezi anchetele epidemiologice dar hai sa lasam teoria, stim amandoi ca statul roman nu poate. Se plangea ministrul zilele trecute ca DSPurile sunt dezastru. Stim de anchete epidemiologice fictive. Etc etc.

Da, sute si mii de cazuri in continuare in Suedia, dar intre ele nu sunt cazuri de ATI, si foarte putine sunt de spital. Cum explici asta?

Si prezinti aceste sute de cazuri usoare ca pe ceva negativ, dar dimpotriva, e foarte bine, creste imunitatea in populatie fara sa fie afectat sistemul medical! Nu exista inca CNP suedez infectat de doua ori. Si chiar daca ar exista (si atunci flebetea ta Tegnell minte) sunt asa de rare ca n-au cum sa conteze. Stim deja ca imunitatea definita ca perioada intre 2 reinfectari dureaza luni bune pt cvasi-totalitatea celor infectati. Pe zi ce trece practic aflam ca imunitatea la SARS-Cov2 creste: a mai trecut o zi fara reinfectari. Cand vom vedea 100 de reinfectati intr-o zi, vom incepe sa stim cate luni dureaza imunitatea.

cristi5

#1132
@pasadia nu tin isonul nimanui. Ce ai subliniat cu rosu chiar s-a intamplat. Si da, daca nu ar fi perioada de concedii, ar fi si mai rau! Al doilea mediu de transmisie, dupa familie, e locul de munca.

In schimb turismul (ca vorbim de Brasov) nu pare sa produca multe cazuri. S-a calatorit in draci in Suedia in iulie, cu turistii (care in anii trecuti s-ar fi dus majoritatea in strainatate) buluc in trenuri, barci sau la bufetul suedez la hotel, efectele se vad la ATI. Max un caz pe zi pe toata tara. Si nici ala nu stim daca-i de la turism.

Nu inteleg ce anume te nemultumeste in ce am spus. A fost o crestere lina, atipica pt raspandire comunitara scapata de sub control. Acum nu mai e lina.

In fine, in loc sa-ti dau la karma :lol: iti multumesc foarte mult pt contactul cu Octavian Jurma, sunt in legatura cu el si incercam impreuna sa obtinem mai multe date.

Sunt in legatura si cu Dragos Vana de la graphs.ro, si cu @VictorC si altii de la hotnews, tot pt date. Chiar daca e o lupta cu morile de vant mult mai nasoala decat la CNAIR (si pe domeniul medical nu exista un API!) cred c-am invatat suficient despre epidemie in Suedia ca sa pot ajuta cate ceva in Romania.

frunzaverde

#1133
@cristi : dar infectiile alea, daca vorbim de un IFR de 1%, nu au fost simultane, ci pe parcursul multor luni, pe cand decarantinarea respectiva a fost aproape simultana - si asta e problema principala. In 24 iunie au fost 321 cazuri notificate si deci internate; sa zicem ca rata de detectie e 1:4, 4 nedetectati pentru fiecare detectat, deci in ziua respectiva ar fi fost 1600 cazuri noi totale (detectati si nedetectati) de infectie, daca IFR=1%. 1000 de eliberati la un ipotetic 1600 de cazuri noi / zi (din care multe asimptomatice) nu mai e fix-pix, e peste o treime.

Doar ca cei nedetectati vor fi fost, tocmai pentru ca nu au fost detectati, mult mai putin contagiosi, atat prin prisma lipsei simptomelor (nu au avut nevoie de test/salvare) si eventual mult mai auto-izolati (la fel, evitand detectia) decat cei proaspat eliberati. Cei detectati si "eliberati" pe proprie raspundere erau in principiu simptomatici (deci cu valori mari de virus si transmisibilitate), si erau clar nedornici sa se supuna regimului de autocarantinare (altfel nu ar fi parasit spitalul); potentialul lor de transmisibilitate este mult mai mare. De altfel, potentialul lor de transmisie a fost urias - multi s-au suit in trenuri sa se duca acasa, de exemplu, ignorand toate sfaturile (deja ignorand sfatul principal - sa stea sub observatie medicala in spital). Altii si-au chemat familia sa-i ia, infectandu-i... Si astea nu au fost exceptii; asta a fost grosul. Cei care intelegeau problema si pericolul au stat frumos in spital.

Infuzia noua de virus in comunitate a fost imensa cu ocazia deciziei CCR. Practic vreo 8 avioane pline cu contaminati nedornici sa respecte regulile s-au revarsat in cateva zile pe tot teritoriul Romaniei dupa ce fusesera "contained". Vorbim de o reinsamantare similara cu cea de la inceputul pandemiei... Urmata de 2 saptamani in care autoritatile nu au avut nici o parghie de control. Apoi vorbim de alte cateva sute care nu au mai putut fi internate sau carantinate pe parcursul astora doua saptamani, pentru ca nu au vrut. La fel, astia sunt fix cei mai putin dornici sa respecte regulile (tocmai decizia lor inconstienta), deci cei cu potential maxim de contaminare mai departe. Si efectul s-a vazut : relaxarile nu au generat o panta rapida - da, relaxarile au fost facute prost, mult prea devreme, si mai ales ultimele, la presiune politica, mult prea departe. Dar explozia a venit predictibil, dupa marea eliberare.

Cat despre scalat anchete epidemiologice - dat fiind ca vorbim de clustere, da, se poate scala - si chiar si daca nu se poate - un efort de calitate modesta este mult superior unui efort zero. Experienta din Västerbotten si Malmö vs cea din Stockholm e clara...

Iar despre reinfectie: NEJM, care e o publicatie extrem de prestigioasa, a publicat articolul asta: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2025179. Nu arata bine pentru imunitate de lunga durata la cazuri usoare. Alte coronavirusuri (raceala comuna) reinfecteaza rapid. Fabricile de vaccinuri spun ca un vaccin va avea nevoie de boostere regulate (si e clar ca ei, care au cercetat cel mai mult imunitatea, inteleg cel mai bine procesul).

Cat despre faptul ca nici un suedez nu a fost reinfectat - hai sa ne gandim de ce ai putea observa asta: in Suedia, pana acum 2 luni, singurul mod in care primeai un test ca "civil" era daca erai atat de grav bolnav incat sa fii internat in spital cu pneumonie bilaterala - deci ceea ce in Romania se numeste forma grava/severa/critica de COVID. Se mai testau batrani in centre de asistenta, si intr-o foarte mica masura personal medical. Mortalitatea aparenta a stat la 12-15%, pentru ca nu se identificau cazuri, pentru ca nu se faceau teste in SE.  Pe cale de consecinta, in Suedia ai practic una din cele mai mici sanse sa observi reinfectii tocmai pentru ca nu ai observat decat extrem de putine cazuri cu forme usoare la infectia initiala, ca n-ai testat; deci n-ai de unde sa stii ca s-a reinfectat sau nu cineva. Si tarile care au testat pe scara mare la inceput au inabusit epidemia... Singura exceptie notabila e Israelul, care a testat relativ mult si la inceput; si culmea, acolo apar informatii credibile despre reinfectii la cadrele medicale...

Si mai stim (si din articolul din NEJM si din cel Astra-Zeneca cu vaccinul) ca formele grave de COVID fac anticorpi de lunga durata cu o probabilitate mult mai mare decat formele usoare. Formele usoare fac anticorpi mult mai putini, mai rar, si uneori deloc.. Ce observam in Suedia (vezi DN de ieri) este ca multi care au fost detectati PCR infectati acum cateva saptamani, nu au dezvoltat anticorpi si apar negativi la serologie. Altii care au aparut pozitivi la serologie in iunie, apar azi negativ. Chiar si definitia de caz FHM curenta indica probabilitatea de reinfectie, recomandand retestarea dupa 6 luni de la un test pozitiv anterior, daca au aparut simptome. La fel, WHO recomanda impotriva pasapoartelor de imunitate si altor asemenea documente, pentru ca durata imunitatii e necunoscuta.

Cum explic sutele de cazuri cu 1-4 intrari in ATI pe zi? Simplu, in aprilie cand erau 100 morti/zi, erau probabil 10000+ infectii pe zi, dar nu testa nimeni. Doar ca si ritmul de intrare in ATI este mare fata de situatia epidemiologica din restul Europei (exceptie Balcani) - e comparabil cu cel din Germania, la o populatie de 6 ori mai mica. Si este peste ritmul de imbolnavire din Italia sau Olanda sau Austria sau Elvetia de azi. Sau cel din Scotia, unde au 3 oameni in ATI toti, sau cel din Norvegia cu 0 oameni in ATI. Si zero intrari noi cu saptamanile.

Scaderea o explic, cum am zis mai sus, prin simplul fapt ca e vacanta de vara, si activitatea in Suedia in timpul vacantei de vara se prabuseste in mod normal pana la "tara oprita", la un nivel care altundeva in Europa nu se observa nicaieri. Imunitatea nu are ce rol sa joace in conditiile in care nici in focarul cel mai activ, pe un sample autoselectat, care ar trebui sa exagereze proportia pozitivilor, iese cu 14-16% anticorpi...

Si da, se calatoreste turistic mai mult intern, dar doar ca proportie; numarul de calatori s-a prabusit. Uita-te la frecventele de trenuri, care sunt sub o vara obisnuita, si cu incarcare maxima 65%... In plus, destinatiile interne nu sunt hoteluri aglomerate, nu sunt orase mari si inghesuite (care sunt pustii), ci intr-o proportie extrem de mare case de vacanta la tara (stugor), urmate de campinguri si alte vacante in natura (deci vacanta in izolare). Majoritatea calatoriilor interne au loc cu masina personala (deci la fel, risc redus de contagiune). Si singura destinatie interna din Suedia populara la turismul de vara "impachetat" (Gotland), desi atrage turisti, a anulat tot ce era organizat (Almedalen si Stockholmsveckan), atragand mult mai putini turisti anul asta (60.000 total pe saptamana de varf, majoritatea calatori de weekend) decat in anii obisnuiti (100.000+ in saptamana cu Almedalen din care 60.000 la eveniment si 120.000+ in Stockholmsveckan). Imbolnavirile din vacantele care natural sunt "social distante" in oferta suedeza se compenseaza cu varf si indesat de faptul ca practic tot restul economiei e natural inchisa, si Stockholmul intr-un iulie normal arata ca si cum ar avea lockdown (doar ca voluntar)...

Si chiar si asa, singurele locuri cu contagiune peste SE in Europa sunt in Balcani, chiar si astazi, chiar si cu valorile "scazute". Dar in Balcani nu a existat "varful" din SE cu 100 morti pe zi - faza I a fost suprimata toata primavara. Romania are record la 39, ceea ce ar corespunde cu vreo 19 varf la morti in SE...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

cristi5

#1134
Decarantinare simultana: vorbim de 1k decarantinati fata de minim 180k nedetectati in 150 de zile de epidemie. Cei 180k nu-s uniform distribuiti ci atarna spre aprilie, iunie si iulie. Din  25 iunie cand au evadat cei 1k au fost cel putin 50k nedetectati.

Se pune intrebarea, care din cele 2 grupuri au influentat mai tare epidemia, cei 1k care stiau ca au boala, sau cei 50k care nu stiau? Criza tocmai de aici provine: cei care nu stiu ca au boala
(Si sigur ca unii din cei 50k au simtit ceva, chiar au fost simptomatici, dar mersul la spital, doctori, nosocomiale, spagi nu e chiar prima preferinta a poporului)

Si chiar toti cei 1k au zburdat prin societate??Mai tare decat cei 50k din care multi habar nu aveau ca poarta virusul? Eu cred ca oamenii sunt totusi mai responsabili. Ca exista uscaturi, nu ma indoiesc.

——

Cresterea ATI din Romania incepe in 7 iunie. Asta inseamna ca intrarile ATI au inceput sa creasca cu 1-2 saptamani mai devreme. Si infectarea cu 2-3 saptamani mai devreme. Deci 15 mai...

CCR a fost in 25 iunie. La ora aia ATI era deja la 240, cu 100 mai mult decat in 7 iunie.

Nu putem sti daca cresterea dupa 25 iunie (la 400 azi) e vreun efect al CCR sau pur si simplu o multiplicare epidemica a cresterii 7-25 iunie.

——
Scalat anchete: o fi posibil dar nu la statul roman. Teoretic poate, practic nu

Daca ar fi asa simplu ca un call-center, nu se rezolva inca de la Bergamo?

——

Imunitatea este timpul intre 2 infectari. Nu stim daca e cauzata in principal de anticorpi, sau celule T sau altceva. 6 luni imunitate (o valoare conservativa probabil) este mult mai mult decat nimic. Cu alte cuvinte nu cred ca vom mai avea niciodata, chiar fara vaccin, exploziile pe care le vedem zone cu imunitate zero, cum pare si Romania acum.

Si indiferent cate cazuri au trecut nedetectate in Suedia in martie-mai, reinfectarile din alte parti sunt asa putine ca nu are rost sa povestim deocamdata. Pot fi erori de testare, oameni care de fapt nu s-au vindecat (chiar spunea asta medicul la acel deces din Romania) etc. Cand vom vedea 100 reinfectari confirmate pe zi atunci da, avem un fenomen.

———

Scaderea aproape de zero a nr de cazuri grave in Suedia: inteleg ca spui ca au fost mult mai multe cazuri si acum is mai putine, deci mai putine grave. Partial de acord. Dar de ce-s mai putine? Eu nu vad alta explicatie decat imunitatea. Greu de gasit partener de infectare.

Modelul matematic de epidemie pe care-l stiu arata ca atunci cand acel Removed (decese + infectati/imuni) creste, epidemia incetineste, si relatia nu e liniara, la un moment dat incetineste marcant. Eu cred ca asta vedem. Intai pe clustere, apoi prin ruperea lanturilor care produc aparitia a noi clustere.

Sigur ca se va intoarce la toamna cand se schimba "lanturile" de transmisie prin revenirea la munca. Dar multe locuri de munca ce nu pot lucra de acasa au deja niveluri de imunitate ridicata, in zone afectate ca Sthlm, Gbg. La Malmö nu, acolo urmeaza probabil.

———
Zic "partial de acord" pt ca cred ca odata ce creste imunitatea populatiei scade si virulenta. Asta ar explica numarul f mare de cazuri usoare.

————

Am fost la hotel, la bufet suedez, foarte putin loc de distantare. Ziarele se plang constant de terase, plaje, trenuri si barci aglomerate. Este remarcabil zic eu ca in conditiile astea nu avem nici macar un focar "turistic de iulie" serios.

Asta inseamma cel putin ca putem face si business si leisure multi ani de acum incolo in mod sustenabil. Lectiile la caminele de batrani au fost invatate, deci mortalitatea nu va mai fi cea care a fost etc.

——

Asta ii noua lozinca: distantati-va! Cu cat luati virusul mai tarziu cu atat doctorii vor sti sa va trateze mai bine. Au invatat pe ghinionistii care s-au imbolnavit inaintea voastra...

cristi5

#1135
Quote
Un studiu realizat de Science despre țările care și-au redeschis școlile în pandemia COVID-19, arată că
- cei mici se infectează rar și
- virusul se transmite greu de la ei la ceilalți membri ai familiei.

Studiile care arată de ce școlile pot fi și ar trebui deschise: "Beneficiile sunt mai multe decât riscurile"

https://www.libertatea.ro/stiri/redeschiderea-scolilor-cu-reguli-studiu-3080520

cristi5

#1136
@frunzaverde
Mi se pare ca dupa ce am lasat la o parte cuvintele T*** si F*M discutia noastra a devenit mai constructiva, si asta ma bucura.

Deasemenea sunt convins ca multa vreme ne vom uita la aceleasi date si vom da interpretari diferite. Asa remarca si Wallensten (adjuctul T*) despre dialogul lui cu unul din cei 22 de critici (poate chiar Olsen). Asa e cand traim in paradigme diferite.

1) Vreau sa adaug ceva despre cei 1k CCR-isti evadati

- pe de o parte spui ca anchetele epidemiologice functioneaza in Romania
- pe de alta spui ca cei 1k sunt cauza cresterii din iulie sa zicem

Pai aici am o problema. In iulie au aparut 23916 cazuri confirmate. Daca anchetele epidemiologice ar functiona, macar 10k din astea ar fi trasate la cei 1k! Sau mai precis la cei vreo 100 din cei 1k care au fost
- simptomatici/contagiosi
- si indisciplinati
si au devenit super-spreaderi, gen.

Daca ar fi asa, autoritatile disperate sa iasa bine din criza asta, n-ar ezita sa-i arate cu degetul pe spreaderi!!!

In loc de asta avem 
- vreo 5 cazuri in presa care au infectat pe cineva in familie (deci nu la biserica sau ceva mediu de super-spreading) sau au decedat, si

- autoritatile arata politic cu degetul pe... opozitie! Stii ca actuala opozitie este departe de simpatiile mele politice dar nu pot sa nu observ ca e fishy.

Ceva nu se pupa. Ori nu mai functioneaza anchetele, ori evadarea nu e cauza cresterii accelerate pe care o vedem

2) cred ca in ciuda diferentelor aparent ireconciliabile suntem de acord cu unele aspecte care nu functioneaza in actuala abordare romaneasca.
- De exemplu faptul ca nu se lucreaza suficient de acasa. 
- Ca masca e promovata prea mult si se uita de distantare, fara de care masca are probleme (a zis si Olsen)

Ce am putea face concret si constructiv ca sa promovam aceste idei?

Inchipuie-ti retorica, doi suedezi care nu se pot intelege cu privire la abordarea suedeza dar nu trec peste diferentele lor ca sa colaboreze si sa transmita un mesaj :)

nicolaem

#1137
+3 frunzaverde.
As adauga la dezbatere si specificul national:

"Circa 55% dintre români cred în existența noului coronavirus, 33% au dubii cu privire la existenta acestuia și 12% cred că este o invenție, arată un studiu efectuat de compania de cercetare de piață Novel Research, la inițiativa Provident Financial România. Percepția diferă în funcție de localitatea de reședință - astfel, dacă în ce privește românii din zona urbană procentul celor care cred că virusul este o invenție este de puțin peste 7%, în mediul rural procentul este dublu, de peste 16%. Studiul a fost efectuat în perioada 15-22 iulie, pe un eșantion reprezentativ de 1.003 persoane. "


Usor de presupus  ca acei 1000 de evadati sunt exact cei care nu cred in boala. Anchete se pot face si se fac, dar ce te faci cand mergi la tara si discuti cu un om intamplator asimptomatic , evadat, si il intrebi cu cine a baut la carciuma in sat. Cat de cooperant poate fi? Daca el nu crede in virus are zeci de contacti si il va lua la misto pe cel de la DSP.
Cat de superdedicat sa fie cel de la DSP sa afle de la nea Dorel 50 de nume/adrese/nr telefon de la contacti? Va imaginati cati de " du-te in plm" isi aud acei oameni din callcenter-e?

cristi5

#1138
Am gasit un mesaj mai vechi, despre IFR, CFR etc. Pe alea le-am discutat, eu zic ca IFR e totusi contextual.

Dar dincolo de asta. Aici avem o remarca despre NYC (contextuala deci)

Quote from: frunzaverde on June 04, 2020, 12:41:43 AM
Doar ca NYC nu e Kinshasa; NYC are unele din cele mai bune spitale de pe Pamant, cu unii din cei mai buni medici de pe Pamant. Sistemul nu a crapat, din contra; au acceptat in ATI persoane care in Italia sau Spania sau Suedia nu ar fi fost primita;
...
Deci ipoteza cu spitalele in NYC nu prea tine "apa".

Aici iti scapa un amanunt esential. Ca populatia saraca a NYC si US nu-si permite o asigurare medicala decenta si duce boli cronice gen diabet pe care nu-si permite sa le trateze.  In combinatie cu covid aceste comorbiditati devin morbide.

Poate sa aiba NYC si spitalele cele mai bune din univers de la BigBang incoace (desi nu cred ca toate-s bune, doar alea mai scumpe!). Daca in spital vine asemenea "material" (Black si latino cu comorbiditati si locuit multigenerational) poa sa fie sistemu medical de top, ca nu mai conteaza.

Mai adaugi si densitatea NYC si e gata dezastrul. IFR urias. Noroc ca, asa cum am zis, lumea nu-i facuta din NYC-uri.

frunzaverde

#1139
Uite-aici un exemplu : numai in Dambovita dintr-un singur set de anchete au gasit 6 focare noi cauzate de externati: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/dsp-dambovita-persoanele-infectate-care-s-au-externat-la-cerere-au-generat-6-focare-de-familie-totalizand-26-de-cazuri-pozitive-1337564. Asta a fost intr-un singur set de anchete, intr-un singur judet, intr-un singur sweep. De la 6 oameni s-au infectat 26 care la randul lor or fi infectat Dumnezeu stie cati; de la 1000, nu e deloc neplauzibil ca s-au infectat 10000-20000 noi. S-au gasit inclusiv super-spreaderi, stiu un caz personal, a plecat din spital sa participe la o inmormantare, a imbolnavit vreo 20 (ca au tinut parastas ilegal)... De ce nu-i arata cu degetul? Pentru ca e mai simplu sa se uite la cauza initiala (eliberarea CCR) si sa acuze sursa politica a nenorocirii decat taranul din Dambovita sau din Brasov... Ce castiga daca-l prezinta pe Nea X din Augustin?

Si da, epidemia era pe crestere de undeva de la 15-20 mai, dar ritmul de crestere era modest - de la 150 de cazuri se ajunsese la 350 intr-o luna, cu dublarea testarilor, cu rata de pozitivare constanta. Anchetele functionau si functioneaza intr-o buna masura - stiu oameni chemati la test ca contacti directi prin ancheta. Nu e Cehia, Islanda, Finlanda sau Slovacia, unde practic au sugrumat epidemia prin munca epidemiologilor. Dar au reusit sa tina sub control relativ situatia, chiar si cu relaxarea extrema din mai; si sistemul se poate scala relativ usor - pentru ca a fost, in trecut, mult, mult mai mare.

Si in Bergamo au scalat anchetele epidemiologice - echipele de "tamponi" faceau teste in baza anchetelor si numai in baza anchetelor epidemiologice. Insa la ei a fost un mega-spreader event (meciul de la Atalanta), cuplat cu lipsa de teste PCR si de echipamente, care a facut sa existe un numar urias de infectii simultane fix la inceputul epidemiei. Expansiunea anchetelor epidemiologice a fost limitata de accesul la echipamentele si reactivii PCR, care au fost bottleneck-ul, dar chiar si asa, au crescut cu viteza incredibila.

Cat despre cele doua puncte:

1. complet de acord cu lucrul de acasa - in momentul asta este esential ca lucrul de acasa sa fie prioritizat, si nu este, mai ales la stat. Pe asta ar trebui marsat masiv. La privat se lucreaza masiv de-acasa, birourile sunt inchise. Problema ramane in fabrici (RO este o tara cu populatie industriala mare) si asta nu stiu cum se poate rezolva (statul a dat un set de reguli serioase).

2. distantarea sociala e mentionata (sunt in Romania acum, si vad), dar da, nu la nivelul mastilor. In supermarketuri, malluri si in gari sunt trasate linii de distantare sociala, sunt puse culoare mono-directionale, exista numaratoare de persoane (unele cu ecran mare afisand aglomeratia). Dar respectarea e relativa, mai ales acolo unde exista alcool... Si da, ar trebui facuta o campanie similara cu cea pentru masti pentru distantare sociala. Cu mastile pare ca a mers - 95% din oameni chiar poarta masti in spatiile inchise, si cam 90% le poarta bine. Aproape toata lumea poarta masti chirurgicale sau masti FFP/N95, care, spre deosebire de SUA sau parti din Europa de Vest, sunt disponibile pe scara foarte larga (se gasesc masti (K)N95/FFP2, care functioneaza si in lipsa distantarii, la orice supermarket mare). Problema e de respectare; strazile pietonale sunt pline, la fel si plajele si "iarba verde" de langa asfalturi...

Pentru ambele trebuie discutat cu guvernul cumva...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!