Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

nicolaem

Tot apare epidemiologul Gheza de la Cluj cu mesaje optimiste. Poate e doar educatia comunista de vina, unde stirile negative erau interzise. Fac un sumar cronologic:

Iulie 29 2020
Epidemiologul Geza Molnar susține că în România numărul cazurilor zilnice de îmbolnăviri cu noul coronavirus va scădea în următoarele două sau trei săptămâni. Într-un interviu acordat Radio Cluj.,,Din acest platou de peste 1.000 de cazuri zilnic înregistrate nu poate, în mod natural, nu poate urma decât o descreștere.

Iulie  11 2020
Geza Molnar: Peste 2 săptămâni vom asista la o scădere a cazurilor de Covid-19

Iunie 18, 2020
Epidemiologul clujean Molnar Geza apreciază că epidemia de coronavirus este pe cale de dispariţie în România. Cam la fel cum se va întâmpla şi la nivel mondial cu pandemia. Nu cred că o să mai crească numărul cazurilor. Este în perioada de scădere a morbidităţii şi a ratei de transmisibilitate. Toată lumea a confirmat că rata de transmisibilitate a coborât sub 1.

Mai 12 2020
Epidemiologul Geza Molnar: Coronavirusul va reveni din toamnă, dar nu cu aceeaşi intensitate

Aprilie 21 
,,Această epidemie, până acum în România, este în platou, evoluează ca dinţii de fierestrău. La evaluare, faţă de ultima săptămână, este într-o scădere de 10 la sută. Deci se termină", a declarat Geza Molnar

Partea buna e ca la un moment dat va avea dreptate.

TibiV

30 iulie 2020:
- 1.356 cazuri noi + 526 reconfirmati (din 23.346 teste - 13.566 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.780 la cerere)
- 35 RIP
- 402 internati la ATI (+25 fata de ieri)

Tot mai urat... :(
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

pasadia

Nu trebuie multă știință pentru a înțelege că cifrele de morți și de ATI se vor dubla până în 10 august...

TibiV

Inca o data, sa nu "unificam" toate locurile la ATI.

Exista locuri la ATI in "spitale COVID", si locuri in "spitale non-COVID".
Cele doua NU trebuie amesteacte.

Oamenii se imbolnavesc/accidenteaza si fara coronavirus...
Nu duci un bolnav "neinfectat" intr-un spital COVID, si categoric NU duci un infectat intr-un "spital npn-COVID". DEcat daca vrei sa pierzi orice sansa de a mai tine epidemia sub control...

Deci mi se pare inutil sa discutam de locuri la ATI la modul generic, "in Romania".
Trebuie discutat STRICT despre locurile la ATI in spitale COVID/spitale suport COVID (desi spitalele "suport" sunt pentru cazuri usoare/medii, deci fara capacitati ATI).
Si pentru ca suntem in Romania, mi-e teama ca o mare parte din cele "840 de locuri dotate complet" au dotarile, dar lipseste un filtru, o pompa, o masca etc. Cam ca la DN2L... Este DN - scriptic. Dar poate fi folosit ca DN?!...

nirolf

Dotările ca dotările, că alea le mai cumperi, problema e că nu sunt medici suficienți.

cristi5

@TibiV

La modul generic sunt mult mai multe locuri. Vezi interviul A3 cu doctorul Bubenek, seful SRATI. Ministrul a vorbit ieri strict de locuri covid. Dotate complet, zice el.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri că sunt 840 de paturi la terapie intensivă alocate pentru bolnavii de COVID-19, iar în prezent 112 pacienţi dintre cei 377 aflați la ATI sunt intubaţi.

Si @nirolf e clar ca personalul e mutat prin tara ca sa ajunga. La pragul "rosu" de 2000 cred ca nu mai ajunge personalul...

TibiV

Pai despre asta este vorba...

Dotat complet inseamna ventilatoare, oxigen, si...medici.

840 de paturi fara medici (sau unele fara "unele dotari tehnice functionale") inseamna doar "recuzita".
(Nu intru in detalii, dar NU sunt 840 complet FUNCTIONALE... :( )

Ca...Romania. Conteaza Nr.Inventar ...

cristi5

^ Vom vedea cand/daca ajunge ATI la 600-800 dar la cat e de sigur ministrul m-as mira sa nu fie personal la 840. Sigur, tot el se lauda cum ii muta prin tara sa ajunga. Eu cred ca linia rosie e trasa la 2000 din motive de personal.

Sunt 1000 de medici ATI in total in Romania, plus rezidenti, si se mai pot aduce studenti din anii terminali.

voicul

Ce inseamna an electoral:

Masca de protecție, obligatorie (GARANTAT - 100% orice pentru binele poporului) în stațiunile de la mare, (DAR doar) între orele 18-24 (in rest a zic Covid-ul ca nu se baga). Regim special pentru terase (se inchid dupa ora 23, daca nu e situatie speciala). Rămân deschise după ora 23:00 (Baaa, incredebil, cine s-ar fi asteptat la situatie speciala  :(( )

Restul de lucruri la fel de serioase 100%, garantat:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/masca-devine-obligatorie-pe-litoral-in-spatii-deschise-aglomerate-terasele-vor-fi-deschise-si-dupa-ora-2300-1345791

cristi5

Pentru cei interesati de mituri si adevaruri despre strategia suedeza, cu legaturi la sursa (multe din surse sunt academice)

https://debunkingdenialism.com/2020/07/29/sweden-did-not-take-herd-immunity-approach-against-coronavirus-pandemic/

Multe din grafice (ATI, decese, cazuri, mortalitate in exces) le-am pus si eu aici si pe hotnews/contributors.  Selectez aici unul singur: cazuri serioase (tratament in spital) vs toate cazurile. Cele doua curbe au trend total diferit!!!

nicolaem

pui si un grafic cu numarul de teste pe aceasi perioada? sa fie imaginea de ansamblu mai buna.

Daca au crescut mult, trebuie vazut si ce fel de teste.

De exemplu in Romania de vreo 2 luni de zile nr de teste (dupa metodologie) nu au crescut f mult. de la 10k la 13k medie zilnica.
Faptul ca acum se testeaza mult in privat persoane care merg in concediu strica putin trendurile. Eu presupun ca in RO in testele la cerere procentul de infectii este mult mai mic decat cele facute pe metodologie.

cristi5

^ Testele din Suedia, cu mov negative

Si testele din Romania. Cu mov teste pozitive, portocaliu procent teste pozitive.

https://www.graphs.ro/covid_teste_procentuale_saptamanale.php