Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

voicul

Se pare ca nici nu e nevoie de 2000 ca sa fim in plan rosu.
Ce mi se pare socant: sunt 300 de oameni la ATI in toata RO si totusi nu mai sunt locuri in B? Dar cate 40 de locuri avem la 2 milioane de oameni? (care de fapt sunt vreo 2.5+ cu tot cu Ilfov)

--
Nu mai sunt locuri la terapie intensivă în București. Un pacient COVID este dus cu elicopterul la Craiova

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/nu-mai-sunt-locuri-la-terapie-intensiva-in-bucuresti-un-pacient-covid-este-dus-cu-elicopterul-la-craiova-1342913

TibiV

Daca tu ai avea o ruda apropiata ranita intr-un accident rutier, ai fi de acord sa fie internata la ATI intr-un spital COVID?... Alaturi de pacienti infectati cu SARS-CoV-2 dincolo de orice indoiala?...

Nu uita ca majoritatea spitalelor din tara asta sunt non-COVID - si deci majoritatea paturilor in ATI sunt la fel.
Adica pentru bolnavi "obisnuiti", care nu au ajuns la spital din cauza coronavirusului. Iar oamenii se imbolnavesc in continuare, de toate celelalte boli ante-COVID, in aceeasi proportie ca inainte de pandemie.

Nu putem nega dreptul la ingrijire medicala a celor care nu au nici o treaba cu "ala miku"...
Oamenii mai au accidente, fac infarct, apendicita (etc. etc....  Uitati-va in oricve spital mare pe lista "specialitatilor").

Sa nu uitam ca de fapt presiunea creste pe "ambele sisteme":
- in spitalele non-COVID, care trebuie sa preia pacientii care altfel ar fi ajuns in actualele spitale COVID
- in spitalele COVID care sunt supra-aglomerate pe masura cresterii numarului de cazuri grave

Crearea spitalelor COVID a avut doua efecte contrare:
- a redus probabilitatea ca pacientii non-COVID sa se infecteze
- dar a redus si capacitatea de tratament a sistemului medical pentru pacientii "altfel sanatosi", prin scoaterea "din ciruitul neinfectat" a unor spitale intregi (si nu sunt spitale mici)

Avem pe forum un coleg medic care ar putea spune mai multe...
Dar acum este "detasat in provincie", si abia mai respira de cat este de coplesit de criza sanitara creata de coronavirus...

LE
Sa adaugam bilantul de astazi, 25 iulie 2020
- 1284 cazuri nou-noute ("1.284 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. ") + 502 recidive ("Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 502 persoane au fost reconfirmate pozitiv")
- 15 RIP (din fericire in scadere, dar poate meritul este al medicilor si noilor tratamente...)
- 315 pacienti internati la ATI
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

bgd77

TibiV, din cate inteleg eu nu sunt 502 recidive - prin recidiva eu inteleg ca au fost considerati vindecati si apoi s-au reinfectat. Eu cred ca numarul se refera la pacientii cunoscut pozitiv, care sunt retestati pentru a se verifica daca s-au vindecat sau nu, iar pentru 502 s-a descoperit ca inca mai au virusul.

In alta ordine de idei, numarul mic de decese eu cred ca este doar o intamplare temporara. Din pacate, tinand cont de numarul mai mare de persoane infectate si mai ales de numarul de persoane care sunt in ATI, eu cred ca o sa creasca la loc si o sa depaseasca maximul inregistrat pana acum.

Asa cum ziceai, nu e o perioada buna sa te imbolnavesti sau sa ai un accident.

cristi5

New York Times zice ca este "foarte putin probabil" ca cineva sa ia un coronavirus din nou. Chiar daca exista cateva cazuri de "reinfectari", se pare ca oamenii respectivi nu s-au vindecat niciodata. Fireste ca presa le publica cu surle si trambite.

Imunitatea este mult mai mult decat anticorpi. Dar numai anticorpii se pot masura pe scara larga, deocamdata. Sunt experti care cred ca nu vom sti niciodata in ce consta imunitatea. Dar daca masuram timpul intre doua infectari (adica foarte lung sau "infinit") imunitatea e solida.

https://www.nytimes.com/2020/07/22/health/covid-antibodies-herd-immunity.html?referringSource=articleShare

A level of pre-existing immunity against SARS-CoV2 appears to exist in the general population," said Dr. Antonio Bertoletti, a virologist at Duke NUS Medical School in Singapore. A study published July 15, for example, looked at three different groups. In one, each of 36 people exposed to the new virus had T cells that recognize a protein that looks similar in all coronaviruses. In another, 23 people infected with the SARS virus in 2003 also had these T cells, as did 37 people in the third group who were never exposed to either pathogen. The immunity may have been stimulated by prior exposure to coronaviruses that cause common colds. These T cells may not thwart infection, but they would blunt the illness and may explain why some people with Covid-19 have mild to no symptoms. "I believe that cellular and antibody immunity will be equally important," Dr. Bertoletti said.

voicul

Intre timp s-a mai gasit un leac eficient pentru virus:
"Cum vă protejați de coronavirus? ,,Cu bere!""
Adica cu raspunsuri simple, la misto, pentru ca noi suntem un popor amuzant si petrecaret.

Aglomerație pe plajă, la Eforie Nord. Turistă: Nu mi-e frică de virus. Poate avem în noi, fiecare. Lucrez și eu în spital, în sănătate

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/aglomeratie-pe-plaja-la-eforie-nord-turista-nu-mi-e-frica-de-virus-poate-avem-in-noi-fiecare-lucrez-si-eu-in-spital-in-sanatate-1343438

Ca situatia devine grava se pote deduce si din:
Coreea de Nord anunță primul caz de coronavirus din țară și promite ,,pedepse severe"
Tara in care se declara fix ce doreste liderul (si doar atat). Daca el a simtit nevoia sa fie ca ceilalti, necastigand nimic in mod direct ...

Highlander

in mod cert Kim nu lucreaza "în spital, în sănătate" asa ca poate e dezinformat

Io

Cind vad "transfer de calitate" imi vine sa-i fac monitorul guler:
- "lucrez in sanatate" (si deci stiu mai mult decit voi/opinia mea conteaza). Esti medic, femeie turist? Nu, contabila.
- "lucrez la Cnxxl" deci stiu. Esti constructor? Nu. Esti buldozerist? Nu. Dar ce esti? Paznic.
- "lucrez in televiziune" deci stiu. Esti actrita? Nu. Scenarista? Nu. Sint pedichiurista.
- caz real, mi s-a intimplat: lucrez de-o viata la Metrou si stiu. Ce lucrezi de stii, femeie? Casiera.
- stiu pentru ca sotul/unchiul/matusa surorii varului cumnatei mele lucreaza la ...
In theory there is no difference between theory and practice. In practice there is.

TibiV

Astazi, 26 iulie 2020:

- "doar" 1120 cazuri noi (dar e duminica...)
- 22 RIP
- 351 internati in ATI

TibiV

Astazi, 27 iulie 2020:

- 1104 cazuri noi (rezultate insa din numai/doar 7574 teste !! Ieri au fost 15.098 teste !!!) + 258 "reconfirmati" pozitiv" (imunizarea nu prea merge...)
- 19 RIP
- 353 internati la ATI

nicolaem

Cred ca nu ai inteles ce e cu aceste reconfirmari. Ieri ai zis ca sunt recidive, azi faci legatura cu imunizarea. Nu are nici o legatura.

Este vorba de "Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 258 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. "
Cu alte cuvinte sunt bolnavi care nu s-a vindecat inca.

TibiV

bgd77

Haideti sa nu ne suparam.  :)

@TibiV, sunt de acord cu ce zice nicolaem: "Cu alte cuvinte sunt bolnavi care nu s-a vindecat inca."

In caz ca nu esti de acord cu asta, poti aduce argumente, te rog?

TibiV

28 iulie 2020:
- 1.151 cazuri noi + 594 reconfirmati (din 21.135 teste - 13.127 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.008 la cerere)
- 33 RIP
- 357 internati la ATI

PLUS:
"Vă semnalăm apariția raportului săptămânal de supraveghere COVID -19 realizat de INSP.
Raportul poate fi consultat accesând următorul link: http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/1894-raport-saptamanal-episaptamana29/file și conține date actualizate până la 26 iulie."

pasadia

Media 14 zile la Brașov. O fi lentă creșterea, dar nu se vede nici un platou.

Azi se speculează că o să introducă obligativitatea măștii și în spatiile deschise aglomerate (Piata Sfatului, str. Republicii) - https://www.bizbrasov.ro/2020/07/28/brasovul-va-introduce-obligativitatea-purtarii-mastii-in-spatiile-publice-deschise-aglomerate-cum-sunt-pietele-agroalimentare-sau-centrul-istoric-al-orasului-14-localitati-din-judet-nu-au-niciun-caz/. Bine că terasele, montate pe 1 iunie pe mai mult de jumătate din spațiul pietonal, le lăsăm acolo de parcă nu din cauza lor sunt obligați oamenii să se îngrămădească unii în alții.

cristi5

Epidemiologii sefi din Finlanda (puristii care au hotarat ca in Finlanda nu intra nimeni din tari cu peste 8 infectii per 100k locuitori in ultimele 14 zile, adica nici macar din Germania, care tocmai a trecut pragul, si unde Romania e lider, cu 66)

au scris un raport impreuna cu colegii lor suedezi, care, cum stim, gandesc cu totul altfel. Raportul trateaza un subiect discutat aprins pe aici, inchiderea scolilor.

Concluzia: inchiderea scolilor are efect neglijabil, daca are vreunul. Efectele negative ale inchiderii scolilor (care sunt clare) trebuie puse in balanta cu cele pozitive (care nu par sa existe)

In conclusion, closure or not of schools has had little if any impact on the number of laboratory confirmed cases in school aged children in Finland and Sweden. The negative effects of closing schools must be weighed against the positive effects, if any, it might have on the mitigation of the covid-19 pandemic.

http://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/c/covid-19-in-schoolchildren

——

Germania are 3611 cazuri in ultima saptamana si seful RKI vorbeste de valul 2

https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/coronavirus-rki-in-sorge-wegen-steigender-fallzahlen-in-deutschland-a-72361d91-4248-4fa2-943c-ea3c044c830a

Interesant ca regula germana se cheama AHA. Distanta, Igiena, Masca. Foarte bine comunicat dupa parerea mea: fara distantare si igiena masca nu are valoare.

Ca vorbim de comunicare, sunt de acord cu autoarea, e un capitol deficitar in Romania:

https://ziare.com/stiri/coronavirus/esecul-comunicarii-oficiale-in-vremuri-de-covid-unde-s-a-rupt-filmul-1621943

Apropo de valul 2, Belgia creste si ea, la fel ca Spania.

Saptamana viitoare Stockholm va cobori sub nivelurile cerute de Norvegia si Danemarca pt a permite intrarea.

Dar intre timp si-au facut concediul in Suedia. Tocmai ne-am intors de la un hotel arhiplin. A trebuit sa stam la rand sa ne lase sa intram la bufetul suedez. Dimineata pe stomacul gol a fost un pic neplacut, dar in 10 min a trecut. Spirt si manusi inainte de luat mancarea.

Inteleg ca au ramas doar tarile nordice (inclusiv stricta Finlanda) care nu cer masca. Rezistam.