News:

Educația pentru riscuri în trafic, lecțiile suedeze!

Main Menu

Stiri si discutii diverse din aviatie in Romania

Started by iuli, February 07, 2014, 10:43:38 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

oc7avian

Quote from: tom_sawyer on January 20, 2025, 10:09:21 PMTraficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului 2024 a crescut cu aproape 6% față de valorile din anul 2023. Astfel 26.033.372 de pasageri au tranzitat aeroporturile românești anul trecut, față de 23.234.580 de pasageri, raportați în 2023.

Am văzut că s-a folosit procentul de 6% ca medie națională a creșterii nr de pasageri într-un an pentru a compara diverse aeroporturi. Ori e o eroare undeva, ori se referă la numărul de zboruri. Pentru că numărul de pasageri a crescut cu aproximativ 12%. Vedeți diferența de număr de pasageri 2023 vs 2024.


survola

Oare cât din acești pasageri au fost transportați de Tarom?

pista_bacsi


tom_sawyer

#469
Quote from: tom_sawyer on June 03, 2024, 08:19:48 PM
Quote from: tom_sawyer on November 26, 2023, 03:05:24 AM[SCN1127024] Proiectare si executie lucrari pentru realizarea obiectivului de investitii "Reabilitare hangare + anexe si modernizare pista Aerodrom Ianca, judetul Braila"


Aerodromul Ianca se afla in proces de reabilitare, din 2025 vom activa in aceasta locatie cu un aeroclub teritorial care va da sansa tinerilor din Judetul Braila sa practice gratuit zborul cu aeronave ultrausoare si parasutismul. Totodata va fi o locatie folosita la cantonamentele loturilor nationale dar si la alte activitati de pregatire pentru diferite institutii cu care colaboram.
Aeroclubul României a preluat aceasta facilitate aflata in conservare si deja a curatat, reparat si marcat pista de 1000 m lungime si 30 latime, care va permite aterizarea aeronavelor cu masa maxima de 5700 kg. In acest moment se lucreaza la reparatia capitala a unui hangar si a altor corpuri administrative.
Sambata, 25 mai, organizam primul miting aviatic de la preluarea aerodromului Ianca, toata lumea este asteptata incepand cu ora 10.30

facebook.com/Aeroclubul.Romaniei

aeroclubulromaniei.ro/articol/ianca-airshow



Astăzi, 17.03.2025, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii privind înființarea Aeroclubului Teritorial ,,Aurel Răican" Brăila – Ianca și a Aeroclubului Teritorial ,,Mircea Zorileanu" Brașov – Ghimbav în cadrul Aeroclubului României

Scurtă descriere

Aeroclubul României este instituție publică care funcționează în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în temeiul Hotărârii Guvernului nr.567/1991 privind organizarea și funcționarea Aeroclubului României, republicată, cu modificările ulterioare.

Aeroclubul României este unitate de pregătire și perfecționare a personalului aeronautic civil, precum și structură sportivă de performanță cu profil aeronautic, cu drepturile și atribuțiile ce decurg din lege.

Aeroclubul României este finanțat din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, având personalitate juridică, iar în componența sa intră în prezent 16 Aerocluburi Teritoriale, ca subunități fără personalitate juridică, cu sediile și terenurile de zbor situate în localitățile Arad, Baia Mare, Brașov, București – Clinceni, Caransebeș, Cluj, Craiova, Deva, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș.

Cu adresa nr.494/15.01.2025 Aeroclubul României a solicitat demararea demersurilor pentru înființarea a două noi aerocluburi teritoriale, respectiv Aeroclubul Teritorial ,,Aurel Răican" Brăila – Ianca și Aeroclubul Teritorial ,,Mircea Zorileanu" Brașov  – Ghimbav, pe baza justificării prezentate în continuare.

    Aeroclubul Teritorial ,,Aurel Răican" Brăila – Ianca

Conform Hotărârii nr.966/2022 privind revocarea dreptului de administrare al Consiliului Județean Brăila asupra unui imobil aflat în domeniul public al statului, situat în județul Brăila, înscrierea unor imobile situate în județul Brăila în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, darea acestora în administrarea Aeroclubului României, precum și privind modificarea anexei nr.16 la HG 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, Aeroclubului României i-a fost transmis dreptul de administrare asupra unei suprafețe de 270.000 mp înscrisă  în CF 72077 Ianca, reprezentând pistă decolare-aterizare, bretele, căi de rulare, inclusiv terenul aferent, situate în locația: Cazarma 906 – incinta 5, lot 1, județul Brăila.

Prin același act normativ, s-a dispus și darea în administrarea Aeroclubului României a bunurilor indicate în Anexa 2 la Hotărârii Guvernului nr.966/2022 care sunt amplasate pe terenul mai sus indicat.

În conformitate cu art.4 din Hotărârea Guvernului  nr.966/2022, imobilele ce fac obiectul actului normativ sunt destinate înființării de către Aeroclubul României a unui aeroclub teritorial în județul Brăila.

Înființarea unui aeroclub teritorial în județul Brăila va contribui la îndeplinirea scopului Aeroclubului României, precvăzut în Hotărârea Guvernului nr.567/1991, respectiv acela de unitate de pregătire și perfecționare a personalului aeronautic civil, precum și structură sportivă de performanță cu profil aeronautic, facilitând astfel accesul tinerilor interesați de activitățile aeronautice sportive, aspect care va avea un efect direct asupra dezvoltării comunității locale și naționale.

Totodată, înființarea unui aeroclub teritorial în zona județului Brăila va conduce la revitalizarea aviației generale în această zonă și în împrejurimi, acest lucru contribuind la atragerea tinerilor sportivi sau viitori sportivi în vederea promovării domeniului aeronautic.

Reamintim că generalul – maior Aurel Răican a fost primul pilot român care a zburat cu un avion reactiv, în anul 1951, chiar pe Aerodromul Ianca, preluarea acestei denumiri contribuind la promovarea istoriei aviației românești.

    Aeroclubul Teritorial ,,Mircea Zorileanu" Brașov – Ghimbav

În prezent, în județul Brașov, activitatea Aeroclubului României se desfășoară în două locații și anume: în localitatea Sânpetru și Ghimbav. Din punct de vedere administrativ cele două locații sunt alocate Aeroclubului Teritorial ,,Iosif Silimon" Brașov.

Din punct de vedere al activității aeronautice, la Ghimbav se desfășoară în principal activități în sectorul avion, aeronave ultraușoare, parașutism, fiind locația predominantă pentru serviciile prestate instituțiilor publice din domeniul apărării. În locația de la Sânpetru se efectuează activități de planorism, aici existând și o secție  de  reparație aeronave.

Cu toate că activitatea se desfășoară și este coordonată de către Aeroclubul Teritorial ,,Iosif Silimon" Brașov, în cele două locații există diferențe semnificative din punct de vedere al activității aeronautice.

Pentru eficientizarea activității a apărut necesitatea înființării unui nou Aeroclub Teritorial ,,Mircea Zorileanu" Brașov – Ghimbav cu terenul de zbor situat în Ghimbav, urmând ca acestui aeroclub să-i fie alocat personal specializat care să gestioneze activitatea aeronautică în această locație.

Astfel, Aeroclubul Teritorial ,,Iosif Silimon"  Brașov – Sânpetru va coordona, în continuare, activitatea aeronautică din locația Sânpetru.

Această divizare va contribui nu doar la creșterea eficientei activității aeronautice, reducerea timpilor de răspuns în cadrul activității desfășurate în fiecare locație, dar va contribui și la reducerea numărului de posturi și reducerea costurilor ocazionate de desfășurarea activității pe cele două terenuri de zbor.

În conformitate cu prevederile art.2 din Hotărârea Guvernului nr.567/1991, înființarea de noi aerocluburi teritoriale în cadrul Aeroclubului României se aprobă prin ordin al  ministrului transporturilor și infrastructurii.

Menționăm că înființarea noilor aerocluburi teritoriale se realizează fără majorarea numărului de personal și fără înființarea unor noi funcții de conducere, având în vedere cadrul legislativ general care limitează acestea. Activitatea va fi organizată prin acordarea de atribuții de responsabili de aerocluburi teritoriale și responsabili pentru activitatea de organizare a zborului și întreținerii tehnice a flotei de aeronave.

MT