Stiri si discutii diverse din aviatie in Romania

Started by iuli, February 07, 2014, 10:43:38 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sorinus

E destul de clar ca de la Timisoara in jos, ne-am putea lipsi de toate. Bacau si Constanta sunt baze militare iar la Bacau e si Aerostar, deci traficul comercial e doar ceva extra.

Legat de cheltuieli, oricat ar fi costat modernizarea de la Tulcea, daca o imparti la 86.... :)

Situatia pare oarecum cea din Spania, aeroporturi facute sa fie, doar pt ca cheltui niste bani.

dumbravaandrei

Ultimul de pe lista cu break-even era Suceava. Am postat pe undeva pe forum. Dar asta fara a lua in  calcul subventiile catre operatori, ca de la cj la cj apar diferit in bugete
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

tom_sawyer

Traficul aerian pe aeroporturile din România în luna iulie 2024



airportaar.ro

tom_sawyer

#453
Traficul aerian pe aeroporturile din România în luna august 2024

https://airportaar.ro/traficul-aerian-pe-aeroporturile-din-romania-in-luna-august-2024


Traficul aerian pe aeroporturile din România în luna septembrie 2024

https://airportaar.ro/traficul-de-pasageri-pe-aeroporturile-din-romania-in-luna-septembrie-2024


Traficul aerian pe aeroporturile din România în luna octombrie 2024

https://airportaar.ro/traficul-de-pasageri-pe-aeroporturile-din-romania-in-luna-octombrie-2024

TVlad

Wow, ce a patit Tulcea in octombrie? S-a deschis sezonul la somn sau...? :)

tom_sawyer

^ Turiști israelieni la pelerinaj în Ucraina.


tom_sawyer

Traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului 2024 a crescut cu aproape 6% față de valorile din anul 2023. Astfel 26.033.372 de pasageri au tranzitat aeroporturile românești anul trecut, față de 23.234.580 de pasageri, raportați în 2023. Comparativ cu anul 2019, traficul aerian din 2024 a crescut cu 12%.

Din centralizarea datelor de trafic aerian aferente anului 2024 se observă păstrarea trendului ascendent în ceea ce privește pasagerii zborurilor internaționale (+7% în 2024 față de 2023) dar și scăderea numărului pasagerilor pe zborurile interne (-6% în 2024 față de 2023). Traficul aerian de marfă a crescut pe parcursul anului trecut cu 4% iar numărul de mișcări aeronave (aterizări și decolări) a crescut cu 3%.

Un moment important pentru sectorul aviatic românesc petrecut în anul 2024 a fost aderarea României la spațiul Schengen aerian începând cu data de 31 martie. Acest moment a însemnat eliminarea controalelor la frontieră, ceea ce a dus la o creștere a eficienței operaționale și timpi reduși de așteptare pentru călători. Din totalul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile românești după momentul aderării României la spațiul Schengen aerian, 70% s-au deplasat în interiorul spațiului Schengen și 30% au călătorit spre/dinspre destinații non-Schengen.

facebook.com/people/Asociaţia-Aeroporturilor-din-România/100063463454257/





Powered by API/PUM imgur uploader

pista_bacsi

Am pus cifrele 2023 pentru comparatie in acelasi format. Marele castigator este Bacau (+220k) care a atras trafic de la Iasi si Suceava. Desi e o canibalizare in estul Transilvaniei cu Brasov (+148k) si Mures (-50k), Sibiu a crescut cu +23k (+4%) iar totalul in zona a ajuns la peste 1 milion de pasageri comparativ 890k o crestere de 12% ceea ce e dublul mediei nationale (6%). Cluj si Timisoara par ca si-au atins potentialul momentan, in timp ce Bucuresti are nevoie de un nou terminal.





Powered by API/PUM imgur uploader

pasadia

Cresterea de la Bacau e de 320k, nu 220k. Si e mai mare decat suma scaderilor de la Iasi si Suceava. Nu stiu daca e meritul DanAir sau care o fi explicatia.

Intre Baia Mare si Satu Mare, daca e sa ramana unul singur, oare care ar fi mai potrivit? Mi se pare absurd cum se chinuie amandoua sa traiasca,

TVlad


pista_bacsi

#461
La Bacău a fost o bătaie acolo între companii pe anumite rute ceea ce a dus la scăderea prețurilor ceea ce a dus la atragerea de pasageri. Îmi cer scuze pentru greșeala cu 220 vs 320.

Îmi e greu să zic ce aeroporturi sa rămână sau nu. Tind sa cred ca va fi o filtrare în funcție de bugetele județelor care țin în viață acele aeroporturi. Pe de o parte această descentralizare a dus la concurenta, dar la un moment dat când autostrăzile vor fi construite unele vor dispărea organic. Cel mai bun exemplu e Tg Mures și Cluj (+Brasov) unde trendul nu e deloc favorabil pentru Tg Mureș. Va fi un test pentru Craiova odată cu finalizarea DEx12 și A0 (care va degreva intrarea pe DNCB) anul acesta, dar Dolj poate finanța o perioadă scăderea.

Inafara de top 4 care au piețe geografice clare va fi greu pentru celalalte în 20-40 de ani.

dumbravaandrei

Iașul a pierdut pasageri de la Chișinău, nu le-a luat Bacăul pasageri. Din ce în ce mai puține microbuze și autocare ,,de transfer" de peste prut se mai văd prin Iași.

Iar Bacăul a crescut pentru că a reușit să capitalizeze mai bine din Vrancea și Galați. Și da, DanAir a contribuit la acest lucru. La fel ca la Brașov s-au implicat local și au ascultat de piață. Numai că, așa cum tot zic de ceva ani, ,,pofta" de zbor e mai mare în regiunea aia decât la Brașov (mobilitatea populației e mult mai mare).  Plus că, de la Bacău au răsărit și multe chartere (da, moldovenii o duc mai bine și din ce în ce mai mulți își permit vacanțe cu charterul).

@pasadia având în vedere că suntem în schengen și nici Debrecen nu e chiar așa de aglomerat... bună întrebare!
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

pista_bacsi

@dumbravaandrei Ce intelegi prin mobilitatea populatiei?

Cu Vrancea sunt de acord, dar sunt mai sceptic referitor la Galati (oras si sudul judetului), OTP e la 3 ore si Bacau e la 2.5 ore nu e chiar asa mare diferenta. Cred ca pretul si frecventele sunt cele care ii influenteaza pe cei din Galati mai mult.

tom_sawyer

Traficul de marfă (tone) pe aeroporturile din România în 2024




Mișcări de aeronave pe aeroporturile din România în 2024




Powered by API/PUM imgur uploader