[B] Bucurestiul istoric

Started by Ionut, February 01, 2014, 07:52:19 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ionut

^ Link si detalii despre acest program de reabilitari? Ce cladire este asta?... nu imi dau seama de zona exacta, pare sa fie undeva prin Centrul Istoric.

Harry

Nu am idee. Astia de la primarie au postat pozele fara sa zica altceva decat ca se monteaza ornamentele pe cladirile consolidate.

SkyPilot

^
Strada Franceza. Pe langa Muzeul de Istorie. Nu stiu exact cladirea.
Aici.

Harry

Pentru ca se tot face atata valva pe tema centenarului, mi-as dori sa vad reconstruit pavilionul regal din parcul Herastrau










Harry

In 1935 compania Bazaltin - companie specializata in construirea de drumuri si productia de asfalt, il alege pe arhitectul Marcel Iancu pentru proiectarea unui imobil art deco cu parter inalt si 7 etaje, pe terenul din Piata Mihai Eminescu din capitala, actuala Piata Charles de Gaulle.

Desi multe publicatii actuale scrise si online din Romania sustin ca imobilul gazduia birouri la parter si locuinte la etaj, in fotografiile facute in 1940 pentru Life Magazine, Margaret Bourke-White descria imobilul ca fiind un "Modern hospital in downtown area of the city." Iata si fotografiile facute de aceasta:




Harry

In data de 16 mai 1918, Elena Dalles ultima reprezentanta a puternicei familii elene Dalles, isi doneaza o mare parte din avere pentru infiintarea Fundatiei Ioan I. Dalles, in memoria fiului ei.

La inceputul anilor '30 Fundatia  Ioan I. Dalles, alaturi de Academia Romana, ii aleg pe Emil Pragher pentru constructie si pe Horia Teodoru pentru proiectul de arhitectura avand ca scop edificarea unei sali destinate expozitiilor, concertelor si diverselor evenimente culturale.





In 27 februarie 1932, Sala Dalles, o bijuterie art deco cu 2 niveluri este inaugurata pe bulevardul Bratianu, la mica distanta de cladirea Creditului Minier. La inaugurare s-a vernisat expozitia de arta fina George Oprescu si Jean Alexandru Steriadi.

In 1958 cladirea este mutilata prin construirea deasupra intrarii a unui bloc de locuinte.

Harry

#96
In 1935, pe actualul bulevard Magheru, in continuarea Garajelor Ciclop, la intersectia cu C.A. Rosetti se ridica Imobilul Scala 1. O superba cladire cu 6 etaje care cupriundea renumitul cinematograf Scala, spatii comerciale si locuinte. De proiect s-a ocupat nimeni altul decat arhitectul Rudolf Fränkel, evreu polonez la origine, omul care ani la rand si-a pus amprenta pe Berlinul art-deco si modernist si care in Bucuresti a realizat emblematice cladiri precum Scala 1, Adriatica 2. La fel ca multi alti oameni din elita evreiasca, la inceputul anilor '40 acesta paraseste Romania pentru o cariera de succes si o viata linistita in Statele Unite.


in dreapta Scala 2 in constructie





Cativa ani mai tarziu, peste drum de Scala 1, dupa planurile arhitectului Emil Nadejde se ridica o bijuterie modernista cu 11 etaje care la parter gazduia celebra (in acele vremuri) cofetarie Scala dar si Sindicatul Artelor Frumoase. Din pacate dupa cutremurul din 1940 cladirea nu a fost consolidata, drept urmare in urma cutremurului din 1977 s-a prabusit.



Si cateva imagini realizate de catre cunoscutul fotograf Willy Pragher | Deutsche Fotothek











Harry

#97
In 1928, familia Bragadiru (care peste ani aveau sa construiasca si cladirile Scala) ridica pe actualul bulevard Magheru prima parcare etajata din capitala. Cladirea, cunoscuta sub numele de Garajele Ciclop, in stil art deco si cu 6 etaje gazduia la parter reprezentanta Citroen din capitala, dar si alte spatii comerciale. Cladirea a fost prima din Europa construita cu sistem antisesimic pe role.









Harry

#98
O cladire de care nu resuesc sa dau - Palatul Telefoanelor Bucuresti Nord

In 1941, in zona de nord a Bucurestiului este edificat cel de al doilea Palat al Telefoanelor din capitala. Cladirea, un melanj de neoclasic, art deco si modernism era desfasurata pe 3 etaje si dispunea de cea mai moderna tehnologie a acelor vremuri.

Pe langa spatiile tehnice, cladirea dispunea de o sala cu functiunea de posta, cabine telefonice dar si o cafeteria.

La inaugurare au fost prezente inalte oficialitati, ministri, oameni de afaceri si de cultura precum si un sobor de inalte fete bisericesti.

Fotograful oficial al evenimentului a fost nimeni altul de Willy Pragher.

































acd22

Cred ca este vorba despre aceasta cladire: https://goo.gl/maps/gmvBqCDngvj . A apartinut Romtelecom si a fost cumparata anul trecut de Medlife.

Harry

Da, aia e. sunt curios daca mai exista la interior mozaicul sau bustul. Hmm pe GMaps se vede si un chiosc de ziare interbelic care a supravietuit miraculos.

frunzaverde

Quote from: Harry on October 05, 2018, 10:05:05 PM
Da, aia e. sunt curios daca mai exista la interior mozaicul sau bustul.

Telefoanele de pe Banu Manta, vizavi de Primaria Sector 1! Multe cozi am facut acolo cand eram copil (ma trimiteau sa platesc telefonul acolo). Mozaicul cu roza vanturilor era acolo in epoca Romtelecom; nu stiu ce-au facut cu cladirea dupa vanzare. Bustul (nu imi dau seama al cui e) nu mai era acolo, asta stiu sigur.

Cladirea, asa cum o stiu, era extrem, extrem de intunecoasa si intimidanta pe interior. In rest, foarte putin schimbata fata de pozele de mai sus. Cabinele telefonice, lustrele, etc. erau acolo si dupa '90. Inclusiv usile de la intrare aveau textul original "esire" scris pe ele.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Harry

Ca sa incheiem povestea telefoanelor - Palatul Telefoanelor - Calea Victoriei

In 1934, in inima capitalei, pe Calea Victoriei se inaugureaza cea mai inalta cladire din Bucurestiul interbelic. Ridicat pe o structura metalica, imobilul de birouri in stil art deco, este inalt de 52.5 metri, dominand cerul capitalei pana in anii '70.

De proiectul de arhitectura s-a ocupat o echipa coordonata de olandezul Edmond van Saanen Algi.

Este important de precizat ca in 1929, pentru a se realiza acest proiect, guvernul roman se imprumuta de la trustul American Morgan, astfel guvernul cedeaza monopolul asupra telefoniei si telegrafiei, devenind partener cu firma americana ITT (International Telephone and Telegraph Corporation) in Romanian Telephone Company Ltd. - SART.

De asemenea mai adaugam ca pe terasa ultimului etaj se afla primul sky bar din Romania.












cateva imagini inedite cu modul in care se curatau geamurile









pictorita Magdalena Radulescu, alaturi de Wolfgang Schade


Imaginile au fost realizate in 1935 de catre Willy Pragher

Earthchild

Quote from: Harry on September 29, 2018, 12:13:40 PM
In 1928, familia Bragadiru (care peste ani aveau sa construiasca si cladirile Scala) ridica pe actualul bulevard Magheru prima parcare etajata din capital [...] cunoscuta sub numele de Garajele Ciclop.





Hmm, acum vad pentru prima data cladirea originala, in ultima fotografie! Multumesc Harry. Deci au realizat ulterior frontul de cladiri art-deco "retezand" lateralele si astupand ferestrele... cu acordul lui Bragadiru, banuiesc. Nu stiam asta.

Harry

Din ce am reusit sa aflu, atat Ciclopul cat si blocul Scala 1 care se va construi lipit de el dar si Scala 2 au apartinut familiei Bragadiru. Erau una dintre cele mai puternice familii din Romania acelor vremuri, cu numeroase proprietati si afaceri.