[B] Bucurestiul istoric

Started by Ionut, February 01, 2014, 07:52:19 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

#75
Sinagoga Eisabetheu, o cladire care ar fi meritat salvata pe strada Romulus. Acum 7 ani arata mult mai ok. O gasiti si streetview (cu poze din 2008 si 2014).



(GPS)


(GPS)


(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Goldmund

Pentru fiecare bucurestean trecut de 50 de ani, Piata Unirii din Bucuresti reprezenta centrul comercial absolut al orasului, chiar mai important decat centrul cultural al capitalei - Piata Universitatii - si centrul elitar - Piata Romana -Bd. Dacia - sau Bd. Aviatorilor/Kiseleff/Primaverii.
Este greu de inteles ce a insemnat Piata Unirii pentru noi, dar poate ceva-ceva nu se va uita nicicand:
http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/02/piata-unirii-fara-istorie/

daca apasati pe fiecare poza, veti descoperi detalii superbe...
Dar cea mai mare pierdere din acea zona distrusa a fost Spitalul Brancovenesc...https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1494306420589362&id=1214203101933030

Harry

In anul 1929, in ceea ce acum numim centrul vechi al capitalei omul de afaceri Bucur Bunescu incepe lucrarile la primull mall al capitalei, o bijuterie art deco cu 7 etaje, iar in 1939 cladirea este dublata cu un corp nou in oglinda.



Situata pe bulevardul Bratianu din Bucuresti,  centrul comercial, acum o ruina are o suprafata de 4.235 mp. In prezent proprietarii olandezi ai cladirii au inceput lucrarile de consoldiare si remodelare, urmand ca din cladire sa fie pastrata si restaurata fatada principala. Parterul isi va pastra functia comerciala in timp ce etajele vor avea destinatia de office.



foto: Vitalis

nenea_hartia

Cred că aici e locul potrivit, sper să nu dea Ionut cu parul. N-ar fi rău, cei care fotografiați monumente istorice, să postați din când în când câteva poze și pe Wikipedia. Deoarece, prin grija proprietarilor și a ,,edililor", multe din aceste clădiri nu se vor mai afla curând printre noi, măcar să ne rămână o dovadă vizuală (sub licență liberă) că aceste case chiar au existat și că pe vremuri până și poporul român avea simț estetic. :)

Modalitatea de încărcare a pozelor este destul de intuitivă și nu se supără nimeni dacă puneți 30 de imagini diferite ale aceleiași clădiri. Odată ce ați terminat de completat informațiile privind una din poze, wizardul vă permite să le copiați automat și la celelalte. Mulțumesc anticipat!

frunzaverde

^

Puteti face asta doar daca:
1. arhitectul cladirii a murit de mai mult de 70 de ani
sau
2. daca arhitectul cladirii este o companie si cladirea este mai veche de 70 de ani (1948)
sau
3. daca subiectul fotografiei nu este cladirea sau doar cladirea.

Wikimedia are o interpretare stricta asupra dreptului de panorama, si legea romaneasca nu are exceptii suficient de bune pentru Wikipedia/Wikimedia pentru fotografii ale obiectelor de arhitectura.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Cristi N

Am descoperit azi articolul asta din decembrie 2017 care explica destul de bine "care e treaba" cu cladirile din perioada interbelica.

Arhitectura faţă în faţă cu cutremurele trecute şi viitoare



QuoteAceastă comunicare reprezintă încercarea de a răspunde la o întrebare firească a multor constructori dar şi a populaţiei:

,,De ce au căzut numeroase construcţii din România la cutremurele din secolul XX ?"

Urmărim în particular identificarea contextului tehnic, internaţional şi naţional, în care s-au realizat, înaintea anului 1940 numeroase clădiri cu vulnerabilitate seismică ridicată care au produs nenumărate victime şi distrugeri semnificative la cutremurele din 1940 şi 1977.

O bună parte dintre aceste clădiri sunt în exploatare şi astăzi şi, deşi sunt marcate cu ,,bulina roşie", ele continuă să adăpostească locuinţe dar şi alte funcţiuni care implică prezenţa unui număr mare de persoane fără nici un fel de măsuri pentru reducerea vulnerabilităţii (consolidare) [9]. Inerţia care ne caracterizează va face ca acestea, prin incapacitatea de a supravieţuire inerentă în absenţa intervenţiilor necesare, să fie viitoarele clădiri ,,martir" ale următorului cutremur sever.

Articolul complet: link

Harry

Fara suparare dar e una rticol de cacat scris de un comunist infect care minte de stinge. >90% parte din cladirile interbelice prabusite in 77 au cazut pentru ca "iubitii" tovarasi le-au modificat umbland la structura de rezistenta. Exemplu clar:

Wilson Tower

In 1933, in capitala, la intersectia bulevardului Bratianu cu strada Thomas Woodrow Wilson, dupa planurile arhitectului State Balosin se ridica o impresionanta cladire de birouri in stil art deco, cu 12 etaje, apartinand companiei Creditul Agricol.

In urma cutremurului din 1940 cladirea este usor afectata, fiind consolidata in 1941, ocazie cu care pe acoperis se monteaza si o pozitia de tun anti aerian.

In anii '60 comunistii intervin pe cladire largind spatiul de la parter prin demolarea structurii de rezistenta. Aceasta imbecila decizie avea sa aibe repercursiuni in 1977, cladirea prabusindu-se partial.



La fel s-a intamplat cu Cazinoul Salavamar din Mamaia si cu numeroase cladiri din capitala si alte orase.

Recent am vizitat o vila istorica din Constanta - vila Herş Leon Vlodingher, ridicata in anii '30, acum in proprietatea unui amic Steve Waldman. Acesta a facut expertiza tehnica a cladirii de la probe de sol pana la scanare cu laser. Nu are nevoie de consolidare desi e pe marginea falezei.



Si desi la strada se vede P+E in realitate e 2S+D+P+3E

Singura cladire importante/mare cazuta in 1940 a fost blocul Carlton, unde intradevar s-au facut magarii la materiale. Atat. Restul sunt minciuni si propaganda comunista.

Harry

de ce nu se scrie de cladirile interbelice doar avariate mediu si usor in '77 si demolate de comunsiti sub pretextul ca nu mai stau in picioare? Sau de oamenii care au murit cu zile sub daramaturi? Cand imbecilii ca sa dovedeasca :iubitului fiu al poporului" ca sunt operativi au bagat buldozere si excavatoare in multe zone fara sa mai cute supravietuitori? Aaa astea sunt chestii care deranjeaza...

Cristi N

Harry usor cu pianul pe scari. Am vazut mai multe interviuri cu omul si nu pare deloc unul asa cum spui tu. Intr-adevar are o varsta si este posibil sa fi fost membru de partid dar ma indoiesc ca nu are competente tehnice solide.

Legat de cauza care a dus la prabusirea blocului Wilson este aceiasi care a dus la prabusirea unei scari din blocul de la intersectia Lizeanu cu Stefan cel Mare, bloc comunist. Acolo au facut showroom auto si au daramat cel putin un stalp de sustinere.

Legat de vila respectiva. O expertiza a terenului de fundare este perfect normala dar nu vad cu ce te ajuta o scanare cu laser. Laserul respectiv nu patrunde in zidurile de rezistenta cel mult te ajuta sa ai un model 3D al cladirii. Pentru incadrarea intr-o clasa de risc seismic se folosesc alte metode.

Din pacate nu mai gasesc acum alte interviuri cu aceiasi persoana legate de demolarile respective si deciziile luate atunci. A amintit de ele cu alte ocazii, dar acum nu faceau subiectul articolului.

Harry

Tovarasul respectiv a facut parte din structura de cadre. Ca sa ma exprim in limbaj de lemn. Am de facut 2 comentarii directe- wilson era cladire de birouri cu spatii comerciale la aprter. Iar la Vila s-a facut scanare cu laser pentru ca nu se gaseau planurile ei.

Revenind la cldirile comuniste. Au existat foarte putini arhitecti si ingineri de calitate in perioada respectiva. Blocurile alea din prefabricate , cutiile alea standard sunt foarte prost proiectate si executate. Camere inegale, balcoane inegale, materialele folosite de f proasta calitate. Multe cladiri au fundatiile praf.

Si dau exemple concrete:

-fabrica de paine 2 din Constanta atat de prost a fost facuta incat la expertiza tehnica de dinaintea demolarii s-au gasit probleme foarte grave. A fost nevoie de o loveasca un excavator de 2-3 ori si a cazut.

-pasarela pietonala din Portul Tomis doar s-a impins un excavator in ea si a cazut cu tot cu stalpi

-podul rutier IPMC din Constanta s-au inceput lucrari de consolidare dar pana la urma a fost partial reconstruit din cauza problemelor la grinzi si picioare

-pasajul rutier Cumpenei din Constanta nu doar ca avea probleme de rezistenta dar ii lipseau din grinzi

-pasajele rutiere din port care nu se surpa se scufunda

-pasajele subterane pietonale din Constanta care sunt inpracticabile la ploi au fost facute in doar cateva zile dupa proiecte desenate rapid pe santier

-zeci de blocuri realizate in CT in perioada 70-80 care se scufunda din cauza fundatiei proaste

-podul vechi Agigea - reparatiile dureaza atat pentru ca a avut nevoie de lucrari de consolidare dar prea mult nu ai ce sa-i fai fiind din start proiectat gresit atat la fundatia picioarelor cat si la lifturi , casa lifturilor fiind mai ingusta si ele se blocheaza in partea de sus


Si pot continua cu exemple din toata tara. Cand au ajuns la putere si au nationalizat tot ce le-a cazut in mana, comunistii au pus peste tot oameni atat de incapabili incat au adus fostii ingineri, arhitecti si directori pe care ii bagasera la inchisoare sau la canal si i-au pus sa le ofere "consultanta".

Asa s-a construit spre exemplu stadionul Farul din Constanta sau Fantana Dragon tot din Constanta, si arhitectii si inginerii respectivi fiind detinuti politici nu au avut voie sa-si semneze lucrarile.

Harry

La mijlocul anilor '30, pe strada Doameni, la intersectia cu strada Academiei, dupa planurile arhitectului Leon Stern se ridica o superba cladire multifunctionala cu 10 etaje. Imobilul in stil art deco gazduia spatii comerciale, birouri si apartamente.

Acesta este unul din cele 3 imobil din Bucuresti, care au apartinut companiei italiene de asigurari Riunione Adriatica di Sicurtà, companie infiintata in 9 mai 1838 in Trieste, ca subsidiara a  Adriatic Banco di Assicurazioni, aceasta din urma fiind infiintata in 1826 tot in Trieste.

In 1984, odata cu moartea lui  Carlo Pesenti, actiunile RAS sunt preluate de catre grupul german Allianz.




Harry

Pentru cine are rabdare sa citeasca: regulamentul din Miami privind cladirile vechi. Dara ar fi dupa mine l-as copia 1:1 si l-as face lege privind zonele vechi.

http://egov.ci.miami.fl.us/Legistarweb/Attachments/82929.pdf

Harry

In 1929, la Bucuresti se inaugura cel mai mare parc acvatic din Europa. Denumit Strandul Kiseleff, aceasta opera art deco a lui Marcel Iancu a fost realizata in doar 52 de zile.















Complexul dispunea de impresionante dotari: 200 de cabine, 14.000 mp de plaja cu nisip, bazin pentru copii, aparate de fitness, pista de jogging, terenuri de tenis, baruri, restaurante, spatii comerciale, posta, telefon, telegraf, post de radio cu muzica de jazz. In 1940 complexul este extins cu vestiare si o sala de gimnastica.



In comunism, in 1953, in anii '70 si in anii '80 se aduc modificari care altereaza complexul, tot atunci este schimbata si denumirea in Tineretului.

In prezent nimic nu mai aminteste de superbul complex de odinioara.

dr4qul4

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Harry

Recunosc ca sunt surprins pozitiv de programul asta de consolidare si reabilitare al PMB