[B] Bucurestiul istoric

Started by Ionut, February 01, 2014, 07:52:19 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

In 1886, pe actualul bulevard Elisabeta din capitala se inaugureaza sediul companiei Eforia Spitalelor Civile, care avea in subordine spitalele bucurestene Coltea, Pantelimon si Filantropia si care mai tarziu avea sa construiasca statiunea Eforie (actuala Eforie Nord)). Dupa nationalizare, superbul imobil neoclasic devine sediul primariei Sectorului 5.

Recent, PMB a demarat lucrarile de consolidare si restaurare a cladirii.








Harry

Athenee Palace Hilton urmeaza a fi extins cu un corp cu 5 etaje.

Harry

Stirbei Voda 20 va intra in consolidare. Mi-as dori sa vad o restaurare ca al carte. Blocul are elemente art deco superbe si daca ar fi readus la starea originala ar fi o bijuterie. Si ma refer la refacut fatada (dat jos cimentul ala negru pus in comunism), desfiintate balcoanele inchise, refacute acele luminatoare din colturile balcoanelor, restaurata feroneria originala etc.
















al_eugen

Ma gandesc ca seamana mult cu asta:
https://www.google.com/maps/@44.4539696,26.0749913,3a,75y,162.77h,92.15t/data=!3m5!1e1!3m3!1sFCI2fHG1MvJKfemPEEhpdA!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DFCI2fHG1MvJKfemPEEhpdA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D154.7557%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100

Care e pe Banu Manta, langa Primaria Sector 1.

Quote from: Harry on October 05, 2018, 09:38:08 PM
O cladire de care nu resuesc sa dau - Palatul Telefoanelor Bucuresti Nord

In 1941, in zona de nord a Bucurestiului este edificat cel de al doilea Palat al Telefoanelor din capitala. Cladirea, un melanj de neoclasic, art deco si modernism era desfasurata pe 3 etaje si dispunea de cea mai moderna tehnologie a acelor vremuri.

Pe langa spatiile tehnice, cladirea dispunea de o sala cu functiunea de posta, cabine telefonice dar si o cafeteria.

La inaugurare au fost prezente inalte oficialitati, ministri, oameni de afaceri si de cultura precum si un sobor de inalte fete bisericesti.

Fotograful oficial al evenimentului a fost nimeni altul de Willy Pragher.



[....]

TibiV

Nici macar nu sunt sigur ca este topicul potrivit...

Dar a incepul demolarea magazinului Bucuresti, timp de zeci de ani un adevarat reper al orasului, la intrarea pe Lipscani...

https://www.facebook.com/DeZeCe/videos/10216258027858754/
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

WTF?! Acolo era vorba de consolidare si remodelare interioare....

Cristi N

Ar mai exista o sansa infima sa fie vorba de reconstructie dar nu imi fac sperante prea mari. As vrea sa vad ce scrie in Certificatul de urbanism si in Autorizatia de construire, adresa (Bratianu nr. 36) face parte din Sectorul 1?

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Cristi N

#113
Nu am gasit nimic in lista de autorizatii de pe site-ul primariei. Probabil emiterea s-a facut dupa 1 noiembrie si inca nu a fost publicata.

Urbanism S3

Si cam asa arata magazinul la interior in 2013: link

stangabriel

Quote from: Harry on November 13, 2018, 11:27:45 PM
WTF?! Acolo era vorba de consolidare si remodelare interioare....

https://www.zf.ro/companii/pariu-de-5-milioane-de-euro-investitorii-olandezi-au-inceput-lucrarile-la-cunoscutul-magazin-bucuresti-17507112

"La interior vom demola mare parte din clădire şi o vom reconstrui. Va fi o clădire nouă, dar cu o faţadă identică cu cea iniţială", spune Radu Moldoveanu, reprezentantul acţionarilor olandezi.

Goldmund

#115
Quote from: Harry on November 09, 2018, 01:42:12 PM
Stirbei Voda 20 va intra in consolidare. Mi-as dori sa vad o restaurare ca al carte. Blocul are elemente art deco superbe si daca ar fi readus la starea originala ar fi o bijuterie. Si ma refer la refacut fatada (dat jos cimentul ala negru pus in comunism), desfiintate balcoanele inchise, refacute acele luminatoare din colturile balcoanelor, restaurata feroneria originala etc.

Cladirea arata inca superb cu o arhitectura mai mult Bauhaus(si acum f- moderna), bine ca o refac...

Cristi N

#116
Decizie a instanței: Sediul Primăriei Sectorului 3 a fost construit ilegal

Primăria Sectorului 3 a emis ilegal autorizația de construire pentru propriul sediu, din din Calea Dudeşti, numărul 191, potrivit unei sentințe date de Tribunalul București, actul administrativ fiind anulat. Procesul a fost intentat de Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural și Salvați Bucureștiul. Decizia instanței nu este definitivă.

"Justiția a decis că autorizația de construire a noului sediu al Primăriei Sectorului 3, din Calea Dudești nr.191, a fost emisă ilegal, la fel cum a fost și demolarea unei clădiri reprezentative pentru patrimonial Bucureștiului, Şcoala Primară Comunală ,,Constantin Bozianu", monument istoric ridicat în anul 1867, pentru a face loc noului sediu administrativ al Primăriei. La inițiativa primarului Robert Negoiță și cu sprijinul fostului ministru al culturii, Daniel Barbu, și a fostului secretar de stat Radu Boroianu, această clădire de patrimoniu a fost distrusă şi transformată ilegal în sediu administrativ al Sectorului 3. La această distrugere a contribuit și ministrul educației de atunci, Ecaterina Andronescu care, între anii 2012-2013, a permis schimbarea destinației clădirii. Şcoala Primară Comunală ,,Constantin Bozianu" a supraviețuit celor două Războaie Mondiale, a supraviețuit cutremurelor şi demolărilor comuniste, dar nu a rezistat dorințelor lui Robert Negoiță de a-și instala biroul într-o clădire istorică", se arată într-un comunicat al Asociației Salvați Bucureștiul.
Sediul Primăriei Sector 3 a fost construit în interiorul unei clădiri monument istoric - Şcoala Primară Comunală ,,Constantin Bozianu", o bună parte din imobil fiind demolat. Pentru a face loc noului sediu a fost demolat și căminul cultural aflat lângă școală, și el monument istoric.
Cele două asociații au cerut anularea autorizației de construire pe motiv că documentul trebuia emis de Primăria Capitalei, nu de Primăria de sector, fiind vorba despre o intervenție pe un monument istoric, dar și fiindcă declasarea partială a școlii s-a făcut ilegal, potrivit unei hotărâri judecătorești.
,,Primăria sectorului 3 nu avea competența să emită autorizația de construire, competentă era doar Primăria Generală, deoarece vorbim de o clădire care era monument istoric"a precizat Ștefania Simion, președintele Asociației pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural (ACIP).
"A muta o școală pentru a face loc unui sediu administrativ este definiția parvenitismului, pentru că una este ca un copil să învețe într-o școală ridicată în vremea lui Cuza și să înțeleagă că actul de educație are o continuitate și alta e să învețe într-o școală ridicată în urmă cu 10 ani, fără istorie. Dacă primarul Negoiță dorea un sediu administrativ într-o intersecție mai aglomerată, putea să reamenajeze școala, să se mute acolo și să lase copiii în clădirea istorică,, a declarat deputatul Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă susținută în fața sediului Primăriei sectorului 3.
Asociația Salvați Bucureștiul a cerut mai întâi în instanță anularea Ordinului Ministerului Culturii pentru declasarea parțială a monumentului istoric și a câștigat procesul, decizia fiind definitivă.
,,Justiția a anulat definitiv Ordinul de Ministru prin care era declasat monumentul istoric Şcoala Primară Comunală şi Căminul Cultural ,,Constantin Bozianu", din Calea Dudeşti, numărul 191,, a declarat Oana Poenaru, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, asociație care a început demersurile în instanță pentru salvarea monumentului istoric.
Mai exact, Ministrul Culturii la vremea respectivă, Daniel Barbu, a emis ordinul de declasare fără avizul favorabil al Secţiunii Evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi fără acordul plenului Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, potrivit Asociației Salvați Bucureștiul.
Abuzul ministrului Barbu a dat naștere altui abuz, prin care primarul sectorului 3 a dat autorizare de demolare a Școlii 80 și de construire a noului sediu administrativ al Primăriei.
Anularea autorizației de demolare-construire deschide calea cererii de reconstruire a sălii de spectacol din interior, iar asociațiile vor continua demersurile în acest sens.
De asemenea, deputatul Nicușor Dan a anunțat că vor fi făcute plângeri penale pe numele lui Daniel Barbu, Radu Boroianu și Liviu Negoiță.

Sursa: Hotnews

dr4qul4

Nu stiu care dintre ei sunt mai prosti.
Useristii pentru ca acea cladire nu a fost demolata. Exteriorul a fost pastrat si reconsolidat (modificarile s-au facut doar la interior, cu exceptia caminului), sau Negoita pentru ca ACEASTA SCOALA TREBUIA DEMOLATA! Este singura cladire care impiedica largirea Sos Mihai Bravu, intr-una din cele mai aglomerate interectii. Ceausescu a construit o alta scoala in spatele ei, a construit blocurile mai departate de strada, dar nu a mai apucat sa demoleze si scoala.
La noi totul e monument istoric. Daca era monument istoric si casa aceea de la Soimus, sau cea de la Oarda, nu se mai faceau autostrazile?

Am trecut de cel putin 3-4 ori pe saptamana pe acolo in ultimii 7 ani. Si nu am vazut sa se fi facut vreo interventie majora la exterior. Cel putin ce se vede din strada arata ca la inceput, doar ca mai bine. De fapt arata atat de bine incat o sa-mi para rau cand o sa o darame, sa largeasca naiba inelul principal. Ca stai si 10 minute sa treci de 1 semafor (mai nou, coada e pana la Vitan)
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dr4qul4

#119
Poate unii nu citesc si stirea, asa ca sa punem si pozele:
before


and after


si locatia ca sa intelegeti de ce trebuie demolata.

Oficial, Romania este tara lui nimic nu e bine facut. Daca nu faci nu e bine. Daca faci tot nu e bine.
Incepe sa-mi fie dor de Oprescu. Data viitoare cand beau un pahar in centrul vechi, o sa vars putin pe jos.

Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist