News:

.

Main Menu

Aeronave militare

Started by iuli, January 31, 2014, 12:35:48 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

iuli

UK - Air Force - Airbus A330 Voyager KC2

-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

reed

Quote from: iuli on July 17, 2014, 10:21:16 PM
The A400M Atlas commencing its display at Farnborough 2014.


sunt mai mult decat sigur ca l-am vazut astazi pe cerul Iasiului in dimineata asta

iuli

Cred ca l-ai confundat cu asta:



Este un Lockheed C-130H Hercules.

Avem si noi asa:



A400 nu are ce sa caute pe cerul Romaniei. Cele ale armatei romane veneau din Afganistan cu soldatii pe care ii retragem de pe frontul de lupta.
-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

adiarc

"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

iuli

-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

iuli

România vrea să cumpere încă o escadrilă de avioane F-16

QuoteRomânia vrea să cumpere alte 12 avioane de luptă americane, de tip F-16. Un proiect de achiziţie este deja pe masa specialiştilor din Ministerul Apărării şi urmează să fie predat Guvernului în perioada următoare.

[...]

Nu a fost stabilită până acum ţara care va livra României noile avioane de luptă şi nici suma alocată de Guvern. Totul depinde de mărirea bugetului de apărare.

Cea de-a doua escadrilă ar urma să completeze flota aeriană de luptă deja existentă: pe de o parte, avioanele de tip F-16 comandate deja de Forţele Aeriene Române, pe de altă parte cele câteva Mig21 Lancer care însă nu vor mai putea zbura după anul 2018.

Aparatele de zbor vor avea ca misiune principală survolarea şi securizarea spaţiului aerian românesc.

Mircea Budiaci, fost șef al forțelor aeriene române, spune că pentru acoperirea teritoriului românesc sunt necesare cel puțin patru-cinci escadrile.

[...]

Între timp, primele F-16 cumpărate de România de la guvernul portughez au fost deja modernizate. Piloţii români zboară acum neasistaţi pe astfel de aparate multirol.

[...]

Modernizarea avioanelor F-16 comandate de Forţele Aeriene române din Portugalia constă şi în înlocuirea sistemului radar şi a stabilităţii aparatului în timpul manevrelor de luptă.

[...]

România a plătit pentru prima escadrilă de aparate de zbor americane 628 de milioane de euro. Avioanele au mai fost folosite de armata portugheză şi au în medie 2500 de ore de zbor. Ţări precum Portugalia, Spania, Danemarca, Olanda, Turcia sau Italia îşi apără în acest moment spaţiul aerian folosind astfel de aparate de luptă.

[...]

Sursa: Digi24
-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

Ionut

4-5 escadrile ne-ar trebui doar pentru apararea tarii!? :o

Adica 50-60 de avioane multirol? Mi se pare cam mult strict pentru aparare... asta e o declaratie care imi suna a "vom participa cu avioane in conflicte externe". Mda. Nu ma pricep, poate ma corecteaza cineva daca e cazul. Oricum e mult pana acolo.

Eurocopter

Romania s-a angajat la NATO sa aiba minimum 4 escadrile operationale, adica 48 de aeronave. Bineinteles ca acest lucru nu se va respecta, precum mai toate angajamentele pe care si le-a luat Romania fata de NATO.

Este evident ca 12 avioane de lupta nu sunt suficiente. Minimum-minimorum ar fi 24 de lupta, adica 2 escadrile dispuse pe baze diferite, probabil Fetesti si Campia Turzii. Pe langa astea 24 ar mai trebui si vreo 4 bucati two-seater pentru baza aeriana de la Bacau (scoala supersonica de aviatie). Two-seaterele de la Bacau ar putea fi folosite si in misiuni de lupta. Deci in caz de amenintare dinspre est am dispune de 16 aeronave in prima linie (12 Fetesti + 4 Bacau) + 12 in linia a-doua (Campia Turzii). Cu astea ai sanse (mici) sa rezisiti cateva ore si sa iti aperi infrastructura vitala pana vine "cavaleria" din vest (daca vine). 

Ionut

Astea sunt scenarii fanteziste in actualul context (invazia Rusiei). E deja WW3. Eu ma refeream strict la ce ne trebuie acum. Doua escadrile da, este OK. 4-5 deja mi se par mult strict pentru APARARE. Cine sa ne atace? Hai sa fim seriosi. Doar rusii si extraterestii, ambele cazuri complet izolate. Nu imposibile, insa sunt sanse mici de tot.

ashbird

Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

Eurocopter

Quote from: Ionut on January 13, 2015, 12:18:34 PM
Astea sunt scenarii fanteziste in actualul context (invazia Rusiei). E deja WW3. Eu ma refeream strict la ce ne trebuie acum. Doua escadrile da, este OK. 4-5 deja mi se par mult strict pentru APARARE. Cine sa ne atace? Hai sa fim seriosi. Doar rusii si extraterestii, ambele cazuri complet izolate. Nu imposibile, insa sunt sanse mici de tot.

Asa gandeau si ucrainienii din Donetsk in 2013 cand mergeau la meciuri la Sahtior si toate erau bune si frumoase... Nu ar fi crezut niciunul ca iarna ce vine incepe razboiul. Necesarul optimist al Romaniei e clar de 4 escadrile, in timp ce minimul este de 2 escadrile. Plus ca, eu unul consider ca angajamentele luate fata de NATO trebuie respectate de principiu, nu sa asteptam sa ne trimita canadienii avioane pentru ca noi nu suntem in stare sa ne facem nici macar politia aeriana.

Oricand poate izbucni un conflict in Moldova si putem avea incursiuni ale aviatiei ruse sau chiar bombardamente de obiective pe teritoriul Romaniei sub pretextul ca dam ajutor "fascistilor" din Republica Moldova. Va fi aceeasi poveste, rusii nu vor recunoaste ca au fost ei negand evidenta, iar pana vine "cavaleria" NATO vor fi demult dusi...

Nu va fi vorba de razboi-total sau WW3, ci de scenarii minore, skirmish-uri. Uite dau un exemplu: Mizilul se afla la 20 de minute de zbor pt Sukhoaiele aflate in Crimeea. Bucurestiul la 30 de minute! Cum crezi ca le poti opri daca nu ai propria aviatie de lupta suficient de capabila?

Nu prea a vorbit lumea in presa, pentru ca le ardea fundul responsabililor cu apararea tarii, dar anexarea Crimeei este un dezastru strategic inclusiv pt Romania.

Ionut

N-as vrea sa intru in discutii de geopolitica aici, oricum nu ma pricep. Chiar si asa, nu poti compara Ucraina cu Romania din simplul fapt ca facem parte din NATO. Rusii nu isi permit cu Romania ce isi permit cu Ucraina. Isi permit insa in Transnistria.

Legat de distante evident ca imediat se zboara din Crimeea la Bucuresti... nici nu se pune problema. Alta era discutia. Eu sunt bucuros ca vin F-16 in primul rand ca nu vor mai cadea din cer precum MiG-urile... pacat de pilotii nostri care sunt foarte talentati.

Eurocopter

#27
Nu e chiar asa un scut de netrecut faptul ca suntem in NATO. Eu bag mana in foc ca un "blitz" al aviatiei rusesti in care distrug 2-3 obiective importante din RO, nu va duce la declansarea Articolului 5 si la un raspuns armat a tarilor NATO impotriva Rusiei.

Asemenea scenarii sunt perfect plauzibile si nu vor exista avertismente in prealabil. Sa nu uitam ca vorbim de o Rusie cu mari probleme economice si o cu o conducere politica cvasi-dictoriala ce isi va justifica mentinerea la putere doar prin prisma "amenintarilor" externe. In doctrina de stat a Rusiei proaspat adoptata este clasificata o asa zisa amenintare externa orice amenintare la adresa etnicilor rusi, chiar daca acestia nu se afla pe teritoriul Federatiei Ruse.

Si uite asa va incepe urmatorul conflict in Transnistria. Conflict in care tind sa cred ca Romania se va implica prin sustinerea RM, macar financiar si logistic. Iar cand asta se va intampla, sa nu ne mire ca ne vor sari in aer prin tara 2-3 fabrici de armament sau depozite de combustibili.

Pentru asemenea scenarii avem nevoie de aviatie militara cat de cat capabila, nu pentru razboi total. In caz de razboi total am fi oricum pamant de flori in fata Rusiei.

ashbird

eu nu as fi asa de sigur. Avem inca suficienta antiaeriana si unitati de altilerie ca sa oprim temporar inaintarea rusilor.  Sa nu uitam ca avem o obstacole naturale (rauri,teren accidentat, Dunarea,Marea) care impiedica o trecere rapida a inamicului .. Un razboi pe teritoriul nostru cu arme conventionale ar fi greu de dus pentru Rusi , SA nu uitam ca Rusii au preferat armistitiul adica sa "intoarcem armele" decat sa lupte impotriva armatei romane ..acum 70 de ani.  si nu cred ca datorita dotarilor.
Fie sa renasca numai cel ce har/Are de-a renaste, curatit prin jar,
Din cenusa-i proprie si din propriu-i scrum,/Astazi ca si maine, pururi sï acum!

Eurocopter

#29
Antiaeriana este varza, dar absolut varza. Se bazeaza pe tunuri anti-aeriene sovietice S-60, adica design de anii 50 cu eficacitate 0 fata de avioanele actuale de bombardament/multirol din aviatia rusa. Apoi urmeaza rachetele S-75 Volhov (6 baterii), design tot de anii 50, deci total depasite. Mandria fortelor anti-aeriene actuale sunt Hawk-urile (8 baterii), dar care au doar raza medie de actiune si sunt si ele depasite, fiind scoase din uzul aliatilor NATO de aproape 10 ani.

Concluzia, vai si amar...

Terestru suntem cam la fel: cateva zeci de tancuri TR-85M1 cat de cat capabile dar care au dezavantajul decisiv de a fi dotat cu tun de 100mm, in timp ce toate tancurile rusesti de la T-72 incoace au tun de 125mm. Norocul e ca de invazie terestra intr-adevar nu cred ca se pune problema. In schimb skirmish-uri aeriene si navale, scenarii sunt mai mult decat plauzibile.

Fortele navale: 2 fregate britanice depasite cu circa 20 de ani si inarmate cu nimic mai mult decat un tun de 76mm + fregata Marasesti ce dispune de armament sovietic de anii 60. Din nou, vai si amar...

Societatea romaneasca e prost informata si nu realizeaza ca peste 90% din dotarea Armatei romane e cu circa 30 de ani in spatele aliatilor NATO, si, mult mai important, circa 20-30 de ani in spatele tehnologiei rusesti.