News:

.

Main Menu

Perdele forestiere pe drumuri

Started by alexa_adrian2001, November 15, 2019, 02:40:25 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

voicul

De obicei animalele cam fug de zgomot.
Initiativa (si eu m-am gandit sa se faca asa) va fi de plantare a copacilor, din care nu toti se vor prinde (ca oricum nu o sa aiba nimeni grija de ei dupa).
Si chiar daca se prind toti, practic o sa fie cam 20 - 30 de copaci intre 2 bretele, deci nu o sa fie padure. Nu stiu cate animale vor fi interesate de asa ceva  :D

bogdymol

Pai si astazi ce impiedica vulpile sau iepurii sa intre pe acolo? E fix aceasi situatie si azi si dupa plantarea copacilor.

Si dupa cum spunea TibiV mai sus, vor fi "doar niste padurici, mult prea mici pentru a deveni habitat pentru mamifere terestre de talie mare..."
Locuit, Vizitat, Condus în: A B BG BiH CH CY CZ D DK E F FIN FL GBZ GR H HR I IL IRL L LT M MK MNE NL P PL RO RSM RUS S SK SLO SRB TR UK V
+ Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, Macau, Malaysia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Emiratele Arabe Unite & Statele Unite ale Americii
drumurile mele

dr4qul4

Nu le impiedica nimic sa intre acum, dar le cam impiedica sa-si stabileasca vizuina acolo. Cand vor aparea copaci, se vor stabili definitiv acolo. Se va dezvolta un ecosistem complex si numarul de traversari va creste.
Si eu as planta copaci, dar pentru asta avem nevoie de garduri complete.
Va apearea ulterior si problema localnicilor care vor merge acolo sa taie lemne sau sa prinda un iepure/fazan.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

JohannDB

.....''Noroc"" că nu avem kilometrii mulți de autostradă..... La monotonia mersului "constant" , la limita somnolenței, să mai fii și într-un coridor verde, devine supărător.... Orizontul vederii devine foarte îngust, perspectiva se reduce la o eventuala fugă (a ochiului) pentru a mai vedea altceva (ca să alungi monotonia), cu ochii, pentru o variațiune/schimbare de monotonie.... ''Coridorul verde'' de mai mare întindere, nu mai este amuzant ....
    De ce zic asta ?? Din cauza experienței de pe unele autostrăzi germane și poloneze (ai senzația că ești pe-un culoar/topogan și nu se mai tremină drumul).... Dar prima și cea mai proastă impresie am avut-o la un drum cu trenul (bine, aici vorbim de autostrăzile nenumărate de la noi) de la Leningrad la Riga și apoi de la Kiev la Suceava, unde chiar la vagonul de dormit (compartiment placat cu melamina albă) am ajuns să fiu agasat de permanentul verde reflectat pe pereți, ca și de scăderea luminii naturale în intensitate, în miezul zilei; într-un tren ce se ''târa'' cu nu mai mult de 80-90 km/h.... Veți zice: ce-i cu comparația asta ??



TibiV

"Ecosistem complex" pe (poate) cateva de mii de metri patrati?!...

Repet: animalele mici (rozatoare) ies cum au iesit.
Tot ce este de talie mare nu isi va face vizuina acolo, tocmai pentru ca este un spatiu inchis, fara posibilitati de fuga.
Am auzit pana acum de iepuri de camp, dar de iepuri de nod rutier inca n-am auzit...  ;)

Si unde nu sunt iepuri, nu vor fi nici vulpi...

Hai sa fim serioasi.
Acele terenuri din interiorul nodurilor merita sa fie impadurite din multe motive (de la productia de O2, pana la protectia impotriva luminilor care iti bat in ochi din toate partile).
Daca ne facem de acum griji pentru pentru animalele care si-ar putea face vizuina acolo. atunci da - mai bine le lasam asa, niste parloage urate si inutile...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

JohannDB

Împădurirea nodurilor de autostradă la noi, ar putea avea un efect negativ și la problema intrării pe contrasens..... La modul actual de ''cheliciune'' al acestor intrări, sunt mulți care n-au habar pe unde s-o ia, deși au breteau goală-goluță, în toată splendoarea nudității ei.... :D :D   Darămite când nodul va fi ''îmboschetat''.... Nici cât (nu) se  mai orientează acum, nu va mai fi......... Mă uit la pozele de anul trecut de pe ''A''-urile germane (căram pale de 70m lungime) și văd insulele goale, nici măcar cu boscheți.....

vancouver

In Germania am văzut in mai multe noduri ca au ras vegetația / tufărișurile / copacii crescuți in interiorul nodurilor. Nu cunosc explicația. Posibil sa se fi tranformat in zone insalubre. Lumea arunca fix acolo gunoaie, posibil sa fie devenit un rai pentru șobolani și alte animale. Asta s-a întâmplat la noduri apropiate de localități. Posibil sa fie vorba și de vizibilitate. Știu ca unele zone in noduri sunt cu gazon, îngrijit ca atare.
Feroviar: inadmisibil că ramâne 1 fir pe unele porțiuni după reabilitare pe Craiova-Caransebeș și Cluj-Oradea. Da pentru extinderea programului Quick Wins. Limitare instalare ETCS doar pe coridorul IV, pana cand va deveni pe deplin functional si isi dovedeste eficienta. Autostrazi: DA pentru 4 treceri montane: A1, A3, A6 si A8. NU deocamdata pentru A13 montan si A Nordului partea montana.

kitsune

#67
În cei aproximativ 10000 16354 km (mi-a spus gMaps în email) făcuți pe A2 din august încoace am văzut aproape la fiecare trecere animale în perdelele forestiere plantate (unele sunt deja mari, cum e pe baltă între Fetești și Cernavodă, altele abia plantate, chiar săptămâna trecută încă plantau). Cel mai mult mi-au plăcut un grup de 3 căprioare, le-am văzut zile in sir in aproximativ același loc, în jur de km 90 - 93. Dar am văzut și multe păsări, unele care se hrănesc cu road kill, gen coțofene, ciori, corbi, etc. altele care stăteau cu spatele la autostradă, pe gard sau stâlpi, în copaci sau pe firele LEA, fără să dea atenție nici măcar TIR-ului. Sincer nu știu ce păsari erau, eu am zis că acvile, că erau mari. Multe, cam in aceleași locuri, de zici că erau pe teritoriul fiecăreia. De genul ăsta, dar parcă mai albe la picioare, mari, la 50-70 cm înălțime:



Am văzut de multe ori și ornitologi care studiau păsările îndeaproape (mai ales pe cele nocturne), unii chiar în timpul serviciului:

(GPS)



Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

dr4qul4

@TibiV, orice zona de vegetatie atrage animalele. Nu cred ca iti poti imagina cate animale apar intr-un lastaris de 10.000 m2.
Nodul Turda are 1 milion de m2! Doar partea din interiorul autostrazilor, nu si cea intre A si DN.
Eu unul as vrea sa vad pomi plantati aici, dar este nevoie de de intretinere permanenta. Atat pentru garduri cat si pentru toaletarea pomilor de langa autostrada.
Un loc ferit de oameni si de animale domestice (pentru ca va fi destul de greu de ajuns acolo) va atrage un numar mare de animale. Nu au nevoie decat de vegetatie care sa le ofere adapost. Animalele astea vor iesi/intra prin acele podete, DACA gardurile vor fi complete.
Nu vrei sa iei o bufnita sau un fazan la 100 kmh. Nici un iepure de camp (care are peste 10 kg).
Dupa un timp, cand copacii vor creste destul de mari, oamenii vor merge acolo sa "taie lemne", si vor aparea alte pericole.

Inca ceva... chiar si fara a planta pomi, fara intretinere, in 10 ani arbustii vor prelua controlul in interiorul nodurilor. Nu peste tot avem precipitatiile din Dobrogea. Daca nu ma credeti, priviti la nodul Pitesti Sud.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

dan tm

Kitsune, cred ca ce ai vazut tu pe lînga drumuri e Falco vespertinus. A intrat intr-un program de protectie, in anumite areale si chiar APIA acorda o subventie speciala pentru intretinerea terenurilor de asa maniera incît sa fie protejat.

Daca nu ma insel nici in prezent zonele din interiorul nodurilor sau chiar taluzurile autostrazilor nu sint intretinute, asa încît dupa ce stratul superficial va fi spălat de ape în mod sigur natura va ,,cuceri" terenul fără interventia CNAIR. Sa ne uitam la caile ferate unde după ani si ani de exploatare cu cărbuni, păcură, motorina etc la reducrea traficului arbustii au crescut prin vagoanele abandonate acolo.(as pue apune niste poze pentru exemplificare)

Chiar si fara a face nimic pentru plantare sau intretinere tot va trebui facut ceva pentru a tăia /toaleta aceasta vegetatie la un gabarit sigur pentru circulatie.

kitsune

#70
Ăla din prima poză sau din a doua? ( :lol:)

Revenind la păsările noastre. Nu știu ce era (dar nu cred că e ce spui tu, Dane, am căutat și nu seamănă), dar nu vorbim de unul (una) singur (ă). Am pus poza aia de pe wiki, e o acvilă de câmp și se potrivește cumva cu ce am tot văzut eu. Coloritul pe spate, mărimea, etc. cum am spus, parcă mai deschis penajul dedesubt. Sunt 2 locuri in Dobrogea, unul pe baltă, unul după nodul Drajna, și încă unul pe la km 70-80 (acolo am văzut 2 deodată) unde aproape de fiecare dată era câte o pasăre din asta mare.
În Dobrogea la un moment dat a deschis aripile larg (stătea în pom) și avea anvergură, oho, peste 1,5 m, poate 2. Cu o alternanță maro/galben ca și colorit.
Dacă cineva știe cât de mare e un izolator de la LEA paralelă cu A2 pe balta Ialomiței, pot aprecia mai bine mărimea.

Revenind la perdele: nu am văzut un procent mai mare de animale moarte pe marginea drumului în zonele cu pădure pe margine versus restul, dar gardurile sunt ok lângă pădurici. Mulți câini loviți in zona nodurilor, că au cum intra. La Sărulești și 10 km aval și amonte (cât e raza de acțiune a localnicilor și nu mai sunt garduri) e ok-ish, câinii știu să meargă pe margine, probabil că și extermină tot ce mișcă.
Iar de împădurit, am spus deja, o mare parte din A2 are deja plantată fâșie de protecție.  Este la o distanță de gardul de protecție, acolo am văzut că pe alocuri se ară, se plantează, va fi un fel de buffer fără copaci între autostradă și perdea.

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

vasile.silion

Pe mine mă bucură să aud că pe A2 s-au realizat perdele forestiere. Eu clar sunt adeptul împăduririlor, a perdelelor forestiere, a protejării naturii, biodiversității, parcurilor naturale, etc.
Cred că o societate civilizată are la fel de multă nevoie de autostrăzi ca și de păduri! Putem sa le avem pe amândouă, nu se exclud, trebuie doar sa vrem asta și să avem grijă de ambele!
,,România are un sens întrucât o începem. Trebuie s-o creăm lăuntric, pentru a putea renaște în ea. Plăsmuirea acestei țări să ne fie singura obsesie." Emil Cioran

cicotan

Natura ştie să fie frumoasă, noi nu ştim să o respectăm. Aşa mă apucă o jale când văd în orice colţişor maldăre de PET şi de alte gunoaie...

dan tm

Cred ca se lasa o distanta intre sosea si perdeaua forestiera de protectie in corelatie cu curentii de aer care transporta si spulbera zapada.Daca se si lucreaza terenul si mai bine.

kitsune, poate ca ai vazut soim dunarean. Ma gîndesc ca izolatorii de care spui au 120 cm.
Apropo de mărime, şoimul dunărean are o lungime corporală cuprinsă între 47-58 centimetri şi o anvergură cuprinsă între 97-120 centimetri.
https://www.descopera.ro/natura/13399434-soimul-dunarean-ce-se-va-intampla-cu-cea-mai-rara-pasare-din-romania

___________

kitsune

Promit că e ultima oară când spun de păsări aici, că poate v-am disperat. Azi am trecut spre București, cu toată familia. La km 178 am vazut pe gard un șoim din cel cu capul auriu, l-a pus Dan mai demult. Era pe gardul de protecție. E prima oară când văd așa ceva, dar e oricum micuț, mult mai mic decât ce văd eu de obicei. Apoi, pe baltă am văzut 6 bucăți, uni mici, alții mari, cu alt colorit decât ăla micu', cap cu aceeași culoare cu corpul, altă postură, mai dreaptă, mai maiestuoasă. Trei erau pe stâlpii LEA (e una de tensiune mai joasă, stâlpi de beton, ăștia stau pe traversele metalice pe care sunt firele, izolatorii sunt la vreo 30-40 cm, nu așa mari, iar pasarea depășește înălțimea izolatorului), unul era pe sârme, apoi vreo doi în copaci, unul din ei chiar în păduricea de plopi de pe malul Borcei. După Ciulnița am mai văzut unul, ăsta era tot pe gard, dar stătea de se vedeau picioarele, era clar cel cu galben și pete pe burtă, picioarele îmbrăcate în pene, ca niște pantaloni evazați. Deci recoltă bogată, 3 tipuri de răpitoare mari azi.
Pe mine mă bucură prezența lor, asta înseamnă mai puține animale mici care să aibă curaj să iasă spre autostradă. Și am impresia că și ăștia știu asta, toți stau aproape de autostradă, cu fața spre pomi:

Dacă se vede, asta e unul mic:
(GPS)


Pe balta Ialomiței perdeaua forestieră e crescută, ce îmi place e că e și diversă, am văzut diferite foioase, dar sunt și conifere, parcă par pini. Prin alte părți, și după Constanța, și pe la Ciulnița parcă ar fi plopi, cu toate că sunt cam deși.

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence