News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Perdele forestiere pe drumuri

Started by alexa_adrian2001, November 15, 2019, 02:40:25 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

voicul

Nu inteleg de ce nu fac asta de la inceput: inloc de 70 de m expropiaza 72 - 75 de m si ulterior se planteaza copacii. Se numeste ca este ecologic + avantajul cu zapada.

RaduC

Pentru ca asta ar fi lateral thinking, excuse the pun...

alexa_adrian2001

Oare s-ar putea transmite mai departe la CNAIR ca atunci cand se implementeaza un proiect de drum nou: DN/autostrazi/drumuri express, poate chiar si cai ferate sa includa din start si partea de perdele forestiere?
Daca nu ma insel la vecinii nostri unguri nici bine nu se termina de facut o autostrada ca deja au copacii plantati, mai ales in zona nodurilor. Cum de ca la ei se poate si la noi nu?

Daca s-ar planta copaci inca din proiectare, vezi Oarda, i-ar ajuta si pe constructori ca nu li s-ar mai darama terasele :)

adiarc

in zona nodurilor sunt si la noi

in schimb se pot face perdele forestiere sau,daca ai dat exemplul pozitiv al Ungariei si intre sensurile de mers...dar asta inseamna ca e nevoie de mult mai multa mentenanță..iar compania antiinfrastructura fuge ca naiba de la a-si face treaba
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

alin2pas

Nu știu dacă e mai multă mentenanță la unguri decât la noi: la ei se tund mecanizat zonele verzi de pe margine și dintre sensuri, la noi se schimbă manual panourile antiorbire rupte de vânt. Cât despre pericolul de a lovi/călca cu mașina un panou rupt vs o crenguță ruptă, ce să mai discutăm...


raulbogdan23

Nod M3 cu M25 Ungaria



Copaci plantati in lungul autostrazii si in nod.

Personal consider ca terenul ramas in interiorul nodului ar putea sa fie folosit si la noi pentru a planta copaci, terenul e expropiat ar trebui numa un pic de initiativa (SF noi sa cuprinda si plantarea de copaci in interiorul nodului, proiect de lege pentru nodurile existente).

Dau ca si exemplu nodurile A10 din fiecare capat unde s-ar putea planta o mica padure care aduce numai beneficii pentru mediu si locuitorii din zona.

adiarc

sa stii ca sunt....de ex la centura SB...nod Saliste......in interior au fost plantati copaci....dar nu si pe margine...partea buna este ca si marginile se impaduresc singure cu specii care colonizeaza rapid...de ex salcamul
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

TVlad

Exact, cu conditia sa pasuneze sau sa nu tunda nimeni iarba, zonele acelea se impaduresc de la sine. Fenomenul se observa si in jurul Bucurestiului pe unele terenuri ce au fost cindva agricole si din diverse motive au ramas libere de constructii.

In alta ordine de idei, de-a lungul A2 in jud. Constanta, de anul trecut pina azi au aparut o multime de plantatii noi. Greu de vazut daca nu esti atent dar daca stii ce sa cauti, se observa.
Perdeaua forestiera din Balta Ialomitei de care se vorbea mai inainte, a crescut in asemenea hal ca nu se mai poate vedea nimic dincolo de ea. E foarte spectaculoasa evolutia, in rastimp de nici 5 ani. Pesemne ca e pinza freatica sus sau, in orice caz, plantele au conditii foarte bune de dezvoltare acolo.

tom_sawyer

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 24 august 2020

7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea amplasamentului și declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Perdele forestiere de protecție a Drumului național DN 2B, Județul Brăila, pozițiile kilometrice: 38+500 – 40+200; 40+210 – 40+800; 40+810 – 41+900; 41+912 – 42+500; 42+590 – 42+850; 42+860 – 42+950; 50+000 – 50+200; 50+230 – 51+200; 51+210 – 52+200; 52+300 – 52+600; 54+050 – 54+200;54+210 – 55+200; 55+400 – 55+700; 56+300 – 56+500; 56+800 – 57+300; 57+315 – 59+800; 59+850 – 60+200", de pe raza localităților Surdila-Greci, Surdila-Găiseanca și Mircea Vodă, Județul Brăila

gov.ro

nasty

Văzute din spatiu, Dobrogea și Bărăganul sunt cam deșertice, dar pe partea bulgară - verde!
Bulgarii au perdele agroforestiere, deci mai evoluați, mai deștepți ca noi, ecologiști, inteligenți, cu ochii spre viitor, etc.
S-au dus unii să se documenteze, de ce au bulgarii recoltele cu 50% mai mari ca la noi, peste graniță?
Ce să vezi?
Surpriză:


http://www.agrinet.ro/content.jsp?page=2187&language=1

carutasul

întru apărarea adevărului, perdelele forestiere, cel puțin pe "plaiurile căruțești" ( zonă în pericol de deșertificare) au rezistat până, hăt, după '90 când au fost tăiate de hoți. Însă cred că nu au fost retrocedate ca teren arabil ( sau poate au fost, parțial)  pentru că cel puțin în unele locuri am văzut că s-au mai refăcut ( o dată cu retrocedarea pădurilor și cu depopularea satelor lemnul de foc nu mai e chiar așa de greu de găsit iar hoții s-au mai mutat prin Europa mai bogată) . În ultima perioadă s-au împădurit suprafețe întinse (fost teren arabil) , însă nu am auzit discuții despre refacerea perdelelor. Dacă nu s-au exceptat de la retrocedare fâșiile e un pic complicat, pentru că uneori dacă expropriezi un teren pentru o perdea s-ar putea să fie toată suprafața unei familii :) În zonele unde au fost moșii întinse e mai simplu, și oricum o poate împăduri proprietarul sau arendașul respectiv, că nu e vorba de pierderi majore iar beneficiile sunt mai mari...

adiarc

^^..da..este adevar...am fost chiar recent in Bg...parcele agricole mari,inprejmuite TOATE cu paduri,fasii de copaci...la noi deșert...nici iarba nu mai era...aceasi clima,acelasi sol
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

nasty

#43
În Bărăgan, aceste perdele forestiere au fost scoase după colectivizare, pt a ara pământul fără obstacole, dar și pentru a înlătura toate reperele vechilor proprietăți. S-au nivelat și tumulii, care ar fi putut aduce multe descoperiri arheologice. Deci NU, nu s-au tăiat după 1990!

" Pe langa conditiile de vegetatie mai bune pentru culturi, sub aspectul mentinerii umiditatii solului si aerului, pavaza împotriva vantului si alte binefaceri pentru microclimatul local, perdelele forestiere sunt o sursa de lemn într-o zona lipsita de paduri si un habitat pentru pasari si alti pradatori ai daunatorilor care dijmuiesc recoltele.
Suprafata ocupata de perdelele forestiere, aparent fara productie agricola, este recompensata cu brio de sporul de productie al culturilor din preajma lor.
În cazul pajistilor cu perdele forestiere, animalele în sezonul de pasunat beneficiaza de umbra cu spor de productie (lapte, carne etc.) de peste 20-40% fata de cele care pasc în plin soare dogoritor, fara protectie. "

klausro

Pe subiectul perdele forestiere, in documentatia pt recenta licitatie A8 apare,

QuoteSe vor proiecta și perdele forestiere de protecție împotriva înzăpezirii.

Speram ca va fi pe toata lungimea A8 si nu doar in zonele sensibile la viscol.

Sursa https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-24262416-autostrada-unirii-a8-targu-neamt-iasi-ungheni-licitatie-proiectare-studiu-fezabilitate.htm