[CJ] Clujul nou

Started by elphax, October 01, 2019, 05:24:19 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

neobluenet

Un vecin de-al meu s-a dus la Record Park sa intrebe de un apartament, la vreo luna de cand au inceput sa perceapa taxa de rezervare. La momentul respectiv toate apartamentele de tipul X erau vandute. Omul a intrebat mirat cum de s-au vandut asa repede si tipa i-a zis ca a venit un domn si a zis: vreau toate apartamentele de pe coloana asta. 7 bucati * ~100.000 Euro.

Piata este invadata de cei care cumpara apartamente pe post de investitie pentru a fi dat in chirie. Un alt prieten si-a cumparat 2 apartamente de 3 camere pe Venus, in blocul nou de la Studium Green. Unul l-a dat in chirie si apoi l-a inchiriat si pe al doilea si s-a mutat in Buna Ziua unde si-a inchiriat o casa. Si iese si pe plus din toata treaba asta.

qionescu1

@ciprebbe
De unde ai cifra asta de 20000? Prin presa se vorbea de 8000. Foarte greu de estimat (exceptând datele de la evid populației - nici alea 100% certe).

ciprebbe

Sunt date dupa care se ghideaza agentiile imobiliare ca urmare a nebuniei de pe piata.(Am impresia ca cei de la imobiliare.ro au facut). Cifra e pentru toata zona metropolitana.
Da e ft greu de estimat dar s-a incercat o simulare a numarului de persoane care ar putea pune presiune pe piata pentru a se ajunge la situatia de acum.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

transporter

@ciprebbe metodologia lor este gresita, piata este distorsionata fix de cei care cumpara apartamente pentru a fi date in chirie. Si acestia sunt destul de multi. Unde se creeaza anual in Cluj locuri de munca pt 20.000 de persoane ? Studentii sunt mai putini decat pe vremuri datorita scaderii natalitatii dupa revolutie. Sunt niste studenti straini in plus, e drept, dar numarul lor nu compenseaza destul, atata tot ca acestia au bani mai multi disponibili pt chirii. Un plus mai aduc evenimentele de tot felul care iarasi pun presiune pe piata de inchirieri. Din acest motiv vedem ca se cumpara in draci apartamente pentru a fi inchiriate. Dar si acest fenomen are limitele sale.

IT-ul cum v-am mai zis si-a atins limitele (lucrez in domeniu, stiu ce vb), cresterea de acum incolo va fi mult mai slaba, poate chiar o sa asistam la o plecare sau restrangere a activitatii la unele dintre firmele din acest domeniu. Din mai multe motive, nu prea mai este forta de munca disponibila, cei de la HR fac eforturi enorme sa gaseasca oameni si din acest motiv salariile au cam urcat la limita suportabilitatii. In unele cazuri de joburi pt seniori nu este nicio diferenta la salarii fata de vestul europei.

Zicea cineva ca la stat s-au marit salariile, din cati functionari cunosc la stat cam toti au case, mai rar apartamente si cine a vrut si-a cam cumparat (mai cumpara unii sa le dea in chirie).

Si sa nu va asteptati ca forta de munca care vine din alte zone ale tarii sa lucreze in mare parte joburi mai prost platite sa fie in stare sa cumpere apartamente cu 1300 de euro / mp in Floresti, ce sa mai vorbim de 2000, 3000 de euro/mp.

Pe strada scurta pe care locuiesc eu acum in Floresti (nu una foarte cunoscuta) sunt in acest moment 5 macarele turn la cele 9 blocuri in constructie. Astea doar pe strada mea, in total sunt spre o suta de blocuri in constructie in Floresti doar. Ce sa mai vorbim in Cluj. A numarat cineva ansamblurile aflate in constructie ? Si sa nu ne referim doar la cele foarte cunoscute gen Wings, Maurer, etc.

Chiar daca unele blocuri se vand din faza de proiect, va garantez ca nu toate se vand asa si oferta va devenii pana la urma mult prea mare pentru a sustine preturile care sunt in acest moment. Sa fim seriosi pot sa imi cumpar o casa in Tenerife de banii pe care i-as da pe un apartament mai rasarit din Cluj. Si nu putem compara calitatea vietii de aici cu cea de acolo.

nicolaem

cateva cifre :

În al treilea trimestru din anul trecut, arată Direcția Județeană de Statistică Cluj, în judeţul Cluj s-au finalizat 2.825 locuinţe, cu 968 mai multe locuinţe faţă de aceeaşi perioadă din 2018. În mediul urban au fost finalizate 1.548 locuinţe, iar în cel rural – 1.277 locuinţe.
sursa

extrapoland avem cam 10 000 pe judet/an. sa ne gandim un pic si la piata. Cererea a crescut incapand cu 2015. au urmat imediat si preturile. cine a avut bani+forta de investit in imobiliare a simtit potentialul si s-a pus pe construit. evident ca de la momentul in care a crescut mult cererea pana la finalizarea locuintelor celor care "au simtit momentul" a durat cativa ani. de asta vedem abia acum "prea multe macarale" desi preturile cresc cu 15%/an de prin 2016.
La final de 2020 vom vedea daca s-au avantat prea multi pe construit sau piata fortei de munca din Cj a fost in stare sa absoarba tot.
restul sunt doar presupuneri.

ionutz_22121989

Legat de bula imobiliara, se simte si la Bucuresti, peste tot se construieste total anapoda, aproape de drum (in alte tari pe unde am fost, se construiau blocuri la 25-50 de metri de drum, lasand loc suficient pentru trotuare), blocurile sunt orientate in toate directiile fara nici macar o noima.

Legat de oamenii din IT, majoritatea, asa cum a spus cineva, isi iau credite pe 20-30 de ani , baga un avans de 20-30% din pretul total si aia e. Oamenii din IT (programatori, QA si alte functii etc) sunt mari consumatori de: telefoane, haine, masini si vacante scumpe si nu reusesc sa-si ia nimic cu banul jos (exceptand cei din management sau seniori care fac multi bani).

Piata pe IT aproape si-a atins limita dpdv salarial iar foamea de resurse umane se simte acid pe piata iar angajatii profita de asta, salariile de aici din Romania vor fi la acelasi nivel cu cele din Vest in 2-4 ani maxim).

Cineva a tot zis ca e mai ieftin in Ucraina, va contrazic, acolo oamenii cer bani comparativ cu Romania, se castiga 2400-4000 dolari lejer pentru QA, respectiv programatori. In Bulgaria si Rep. Moldova nu cunosc situatia, dar din auzite, in Bulgaria sunt de asemenea salarii mari iar in Basarabia nu sunt suficiente resurse umane.

Cel mai probabil investitiile in IT din Bucuresti si Cluj vor continua cel putin 10 ani de acum inainte, 10 ani in care orasele se vor dezvolta haotic. Am lucrat recent in zona Pipera / Barbu Vacarescu in Bucuresti si va spun ca sunt o tona de investiitii in birouri si cladiri de locuinte finalizate sau in curs de finalizare pt corporatisti iar PRIMARIA nu s-a deranjat sa investeasca 1 leu in infrastructura, e ORIBIL. Parcurile / copacii sunt puse la pamant de rechinii imobiliari.

Parerea mea e exprimata din punctul de vedere a unuia din bransa (IT), resursele umane nu vor fi o problema pentru marile orase ca Buc. si Cluj, facultatile si studentii si-au dat seama de multi ani de potentialul domeniului si, ca rezultat, e garla de studenti.

Personal, NU vreau sa contribui la bugetul unor infractori, fie ei dezvoltatori (multi din ei, infractori dovediti) sau oameni din politica, prin urmare nu voi cumpara nici macar o proprietate la suprapret. Ma voi stabili undeva in afara orasului si voi crea o locuinta de la 0.

Multa bafta celor din Cluj, stiu ca va confruntati cu aceleasi probleme din capitala, am avut colegi de acolo (si din afara tarii) si nu numai de acolo, ci din toate marile orase ale Romaniei unde IT-ul e prezent.

klax187

Hai sa facem un sondaj sa vedem in cat timp pica IT-ul in Romania.
Si inca unul sa aflam cand pusca bula.

dragos76

Și să concluzionăm că o astfel de discuție/pariu ar fi foarte valoroase și folositoare. Mai ales pe acest forum :)

StefanCelMare

Bula se va mai sparge, dar sub 1200-1300 euro pe mp în oraș (zone periferice) nu va mai scădea, zic eu.
Pe centru sau în zone bune, e posibil să nici nu scadă deloc.
Oricând sunt oameni cu bani la saltea gata să profite de prețuri bune.
Acum e o piață bună pentru vânzători. Mă miră că sunt destui guguștiuci care cumpără așa de sus proprietăți.
Și aici nu vorbesc despre centru/zone bune (zona Iulius, parcul Hațieganu, etc) unde investițiile sunt destul de solide... ci despre zone periferice/unele cartiere vechi sau în satele din jurul orașului, unde efectiv nu merită sumele cerute (raportat la condițiile oferite).

TibiV

Lumea este plina de guguștiuci...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

transporter

Oare cine o sa fie gugustiucul care da 183.000 de euro pe un apartament de 2 camere (64 de metri patrati), in Gheorgheni (langa Iulius) ? Vedeti anuntul mai jos.

https://www.facebook.com/ImpaktImobiliare/posts/3783504355023997

qionescu1

Peste drum de interservisan se vinde cu 3000/mp, bloc nou, semifinisat.

florin74

Clujul e un oras aparte. Sa dai 3000 euro mp pe semifinisat, sa mai bagi inca vreo 300 euro mp sa il finisezi si mobilezi (minim lejer) ca sa stai intr-un turn de 10 etaje, inconjurat de alte blocuri similare, langa o intersectie aglomerata, mi se pare o tampenie. Dar in fine, e plin de bani lichizi in Cluj, lumea nu are ce face cu ei, asa ca pompam in imobiliare si cerem chirii absurde. Inca 2-3 ani de cresteri si o sa fie mai convenabil sa lichidez ce am in Cluj si sa ma mut in Austria.....
Ce sa investesti in chestiuni productive, sa angajezi oameni, sa te dezvolti, sa te extinzi... Bagam in apartamente. Uitati-va cate firme poloneze, din cehia se extind, cumpara, se dezvolta si comparati cu cate firme din Romania fac acelasi lucru.
Cultura antreprenoriala la noi se reduce la imobiliare. Cumparam  ca sa inchiriem.... Jalnic

GML

Asta nu e in Viva City? Oricum, nu prea am inteles de ce sunt preturile atat de piperate la ei.
Peisajul de pe balcon nu e foarte extraordinar, si nici mobila nu e neaparat foarte scumpa.

florin74

Nu, e blocul ce se construieste vis a vis de Interservisan, in spatele bisericii.