[CJ] Clujul nou

Started by elphax, October 01, 2019, 05:24:19 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

neobluenet

Strada respectiva apare in PUG si sunt obligati sa lase terenul respectiv liber pentru a fi construita candva. Aceea strada se vrea a fi in paralel cu Somesul, sa continue strada Iasilor pe mal, iar mai apoi strada Somesului catre podul din Piata Abator. Ideea in sine e foarte buna pentru a lega zona Abator de Piata Mihai Viteazu si Piata Avram Iancu via strada Constanta.

qionescu1

Cel putin din poze/schițe proiectul de 90 mil euro de pe Fabricii/Muncii mi se pare cam înghesuit.

StefanCelMare

Despre strada aceea, nu văd unde s-ar putea lega de Iașilor. E chiar greu să faci asta.

Powered by API/PUM imgur uploader

Referitor la înghesuială în construcții, ia priviți dintre minunile Floreștiului.
Chiar lângă mallul Vivo... am fost acum câteva zile pe acolo, rămâi sufocat de la nivelul solului.
Ai senzația că oamenii care stau/vor sta acolo nu vor vedea lumina soarelui veci.

qionescu1

1. Cred ca nu trebuie sa ne comparam cu Florestiul...
2. Este loc acolo bineinteles cu niste exproprieri de case.

StefanCelMare

... Cartierul Bună Ziua ne contrazice referitor la comparația cu Floreștiul...
Nu este departe deloc. Străzi neasfaltate, blocuri înghesuite... urbanism @ Cluj
Pe mine chiar mă supără cei care laudă Clujul imobiliar... este o mizerie, deseori. Prețuri mari, ofertă improprie deseori - mai ales raportat la preț.
Ex. Wings - cere 2000 euro mp sau pe acolo, cică oferă lux, practic pe moment ca să intri la imobil trebuie să vii neapărat dinspre Mănăștur. De ieșit poți ieși doar spre Zorilor. La fel Azoria, cu prețuri mai decente e drept, poți să ieși doar în jos spre Mănăștur. De intrat doar de sus din Zorilor. La unele ore, vei ieși într-un blocaj perfect. Cele câteva sute de apartamente vor spori problema traficului pe Frunzișului teribil, și după ce se face (? sau nu) giratoriul din acea curbă.
Și cele două exemple sunt dintr-o zonă chiar OK. Adică urban cu vedere la pădure. Când se cere 1400-1500 euro în zona industrială, cu vedere la străzi aglomerate în cel mai bun caz, calea ferată în cazuri mai rele, ce să mai zici.
1300 euro pe mp (!semifinisat) la turnurile Panorama din Florești. Când vor ieși la 8 dimineața 300 de apartamente în DNul și așa plin, oare cum va fi?
Mulțumim Blitz imobiliare pentru bula asta de la Panorama Towers, fără voi prețul era la un relativ decent 1100 euro pe mp acum vreun an.
Pe ideea asta, blocurile vechi au un boom de preț - trec deseori de 1500 euro pe mp, în cartiere istoric ieftine (Mărăști, Mănăștur).
Deși sunt rareori imediat ocupabile, necesitând investiții, au avantajul poziției.
La fel, blocurile noi amplaste decent (nu neapărat extraordinar), ating ușor 2000 euro pe mp.
Și bula crește, crește.
Prețuri deseori complet nejustificate, un Texas imobiliar este Clujul.
Apartamente de 2 camere sub 100.000 de euro mobilat utilat modern nu mai găsești în oraș.
El Dorado pentru toți care au ceva bani de investit, dar de fapt, o bulă umflată.
Prețurile se pot justifica în unele cazuri, dar cel mai des raportat la condițiile oferite în prezent (nu pielea ursului din pădure), nu se justifică.

transporter

Urmeaza o faza de corectie la preturile din Cluj. Pana la urma bula asta se va sparge. Daca sunteti un pic atenti se vede deja ca sunt destul de disperati cei din imobiliare. Oriunde te duci reclame la imobile, pe Facebook aproape exclusiv reclame la imobile. Orasul nu poate creste in acest ritm. Iar unul dintre motoarele acestei cresteri - IT-ul, se va gripa si el in curand deorece salariile de la Cluj nu mai sunt sustenabile pentru firmele de outsourcing din afara, gasesc mult mai ieftin in Ucraina, Moldova, alte tari estice.

dragos76

Să fim serioși, ce disperare? Când deja de la stadiul de proiect încă se vând cam 60-70% din blocuri?
Da, e destul de neplăcut să vezi așa creșteri de prețuri, să vezi o degradare a calității vieții în oraș cauzată de o dezvoltare semi-haotică. Dar "semne de dezumflare" a bulei, sincer, eu nu văd (deși și eu m-aș bucura să fie așa).

StefanCelMare

Nu știu ce să zic despre ajustarea prețului.
E nevoie de o perioadă mai lungă, minim 6 luni, cu scăderea vânzărilor.
Dacă prețurile rămân sus, înseamnă că se vinde și la aceste scoruri umflate.
Nu mai cumpără doar IT-ul, că ai și aparatul de stat acum cu salarii OK.
Cam toți... administrație publică, justiție, medici... avocați, notari... la ăștia adaugi ceva pătură din privat care este peste medie.
Și fraier nu e cine vinde... ci ăia care cumpără pe ideea că va mai crește, sau că orașul duce pentru investiție (închiriere).
Când dai 100k eur pe 2 camere, se numește că ești și tu un pic fraier, și nu îți pasă de banii tăi.
Or fi imobiliarele o investiție relativ sigură, dar chiar să dai sume așa măricele pe un apartament de 2 camere din anii 80-90... eu nu pot pricepe.
Vrei investiție? Ia în Timișoara, Iași, Sibiu... preț mult mai OK. Chirii nu foarte diferite.
Și dacă-l renovezi, blocul vechi e vechi, are țevi vechi, cabluri vechi... ce faci, renovezi și scara?
Când văd 80-90k apartamente vechi în cartiere gen Mărăști, Mănăștur, mă întreb dacă cei care cumpără chiar gândesc ce fac.

transporter

Unde vedeti voi vandute de la stadiul de proiect ? Astia din Floresti cu turnurile alea fac reclama la greu (pe Facebook cel putin) si rade lumea de preturile lor in comentarii. Trec aproape zilnic pe langa ele si nu am vazut inca nicio miscare. Si de cateva luni tot la stadiul ala sunt. La Maurer Panoramic iarasi se face reclama la greu, semn ca nu e chiar vandut din stadiul de proiect. Daca ar fi vandut de ce ar mai face atata reclama ? Si astea sunt doar doua exemple, pot sa va dau chiar o gramada pentru ca am stat in ultima luna si am salvat fiecare reclama care mi-a aparut la imobiliare (si asta numai pe Facebook). Mark my words, cel tarziu pana in septembrie vom intra pe scadere la preturile la imobiliare.

qionescu1

Daca nu ai de ales, ce poti face? Si in plus te gandesti 1500 eur/mp Cluj, 1000 Floresti/Apahida, asadar totul a crescut nu numai la Cluj.
Preturile in medie sunt un pic peste cele din 2008 doar ca azi veniturile sunt mai mari, deci comparativ cu 2008 nu e chiar asa rau.
Mai avem si devalorizarea euro, BCE introducand din 2015 tiparirea de bani pt stimularea cresterii economice ceea ce a generat inflatie.
Pe langa astea pretul e dat in functie de cerere/oferta, iar cererea e uriasa si oferta inca scazuta. La un bloc nou de langa IRA, 4 etaje, 20 ap, mai au vreo 3 ap in conditiile in care inca nu au ajuns complet la rosu si platile se fac cash si in mare parte integral (!). 1350 E/mp semifinisat.
Preturile ar putea scadea daca s-ar da drumul la Sopor, dar nu vad sa se faca asta mai devreme de 3-5 ani, si nu pentru centura, ci pentru utilitati si faramitarea proprietatilor plus mult alte probleme.
Din pacate numai salariile noastre nu au crescut multumitor plasandu-ne la capatul UE deci si aici e loc de crestere (altfel se goleste Ro) cu efecte asupra preturilor. Trebuie sa luam in calcul si economia gri/subterana.
Fara o criza economica/politica si fara o oferta consistenta nu vad scaderea preturilor iar cele centrale sau cu pozitie buna tare ma tem ca nu vor scadea foarte mult.

GML

Poate o sa scada putin, dar nu foarte mult, cam la un nivel de 2015. Atunci in zonele mai putin centrale, de ex. Borhanci, era undeva in jur de 1000 de eur/mp. Drastic nu o sa scada oricum.

loris

Nu mai credeti si voi pastila cu IT-ul. Cei din IT isi fac credite, poate cu ceva avans mai mare ca si altii.
Dar daca intebati constructorii veti vedea ca peste 70% din apartamente se vand cu banii jos, nu cu credite. Marea majoritate a apartametelor cumparate in cluj sunt investitii pentru dat in chirie.
Imobiliarele din Cluj or se vor opri cand ajung la un prag comparabil cu alte tari europene sau va pusca bula cand vine o criza mondiala.

dr4qul4

Sa va pregatiti pentru urmatoarea criza economica. Daca pana acum era doar un zvon nefondat, acum nu mai scapam.
China a fost facuta groggy de noul virus gripal. Nu erau ei atat de panicati daca cifrele oficiale sunt si reale.
Situatia este mult mai grava, iar interdictiile de circulatie si carantina fortata nu au cum sa nu afecteze economic toata tara. Si mai apoi lumea.
Am o comanda pe aliexpress care este neprocesata de peste 10 zile! In mod normal dura 2-3 zile.
Dar chiar si asa, pretul apartamentelor din orasele mari nu va scadea simtitor. Cererea este mult prea mare. Insa cu siguranta nu vor mai creste. Explicatia este simpla: din cauza infrastructurii infecte, suntem condamnati sa ne inghesuim in orasele unde se gasesc locuri de munca.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Harry

^^Preturile la noi si nu ma refer doar la imobiliare sunt aberant de mari si fara o baza reala. For fuck sake e acelasi pret la taxi in NY ca in Ct....

ciprebbe

@transporter, iti pot da zeci de blocuri care inca nu au gata structura de rezistenta si sunt 100% vandute , majoritatea cu cash.
Pe Pasteur, desupra G Botanice s-a ajuns sa se vanda din faza de proiect si atentie 3000 euro semifinisat. Zonele bune sunt putine in Cluj iar pretul e pe masura.
Oferta este foarte mica si slaba comparativ cu cererea iar masa baneasca disponibila imediat inca e substantiala. Pana nu avem centura sud si deschidem noile zone pt construit nu o sa vedem scaderi substantiale. Nici criza din 2008 nu a avut in Cluj un impact masiv pentru imobiliare.
Astazi numarul mediu anual cu care creste populatia orasului este de peste 20 000 de locuitori. Cat timp atragi atat de multi oameni an de an in oras si construiesti asa de putin nu o sa ai scaderi.
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe