[CJ] Clujul nou

Started by elphax, October 01, 2019, 05:24:19 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

unupeaici

Pe site-ul primariei Cluj Napoca sunt mai multe proiecte propuse pentru consultare publica.

1. Revine in discutie viitoarele cladiri care se vor realiza in zona Cora. Pana la urma se doreste sa fie si un mall aferent. Un aspect interesant e faptul ca doresc sa realizeze o legatura velo/pietonala intre Parcul Rozelor si Floresti. Totodata si construirea unui park&ride.

2. Iar in zona Manastur (aproape de zona La Terenuri) se doreste edificarea unui nou ansamblu rezidential. Nu am suprapus plansele pentru a vedea cum se incadreaza fata de noua modernizare a zonei.

3. Continua dezvoltarea zonei aferente strazii Frunzisului.

Sursa https://primariaclujnapoca.ro/strategii-urbane/informarea-si-consultarea-publicului-pud-si-puz/


qionescu1

Cora nu e cumva pe terenul concesionat de Funar și care concesiune urma să ajungă la termen?  Daca e așa și se construiește nu mai vedem terenul inapoi în secolul asta.

nicolaem

ba da. si cam jumate din acest proiect e pe teren concesionat. jumatate privat.
si mie mi se pare ciudat sa vii cu asa proiect cand teoretic terenul in 10 ani nu mai e al tau.

StefanCelMare

După cum reiese în articolul de mai jos, cei care au construit pe terenuri concesionate le pot cumpăra, iar Cora încearcă să facă chiar asta.

Povestea acestui teren reapare in peisaj in 2013, cand aceeasi Primarie Cluj-Napoca le da posibilitatea celor care au construit in ultimii ani pe terenuri concesionate de la Primarie sa le si cumpere.

In aceasta situatie este si Cora, care a depus la Primarie o cerere de cumparare a terenului, prin societatea Cluj Napoca Estate SRL.


https://www.ziardecluj.ro/un-nou-mall-si-o-cladire-de-40-de-etaje-s-ar-putea-construi-la-cluj-zona-cora

qionescu1

Iarasi 'privatizam" bunurile publice si dam altora profitul, iarasi mirosul puternic de bani si rezolvarea afacerilor inainte de alegeri. Primaria se plange peste tot ca nu are terenuri si acum... Nu locuinte sociale nu parcuri, etc.  Sigur ca i-au dat o forma legala prin consiliul local si o aparenta de interes local. La ce buget are Primaria Cluj ar putea rezolva o gramada de probleme cu terenul ala.

qionescu1

Din același registru al celei mai bune primării din țară și a celui mai onest primar... observațiile cetatenilor pentru blocurile de 16 etaje din Buna ziua se mai pot înregistra pana mâine. Consultarea a avut loc în perioada 23.12.2019-10.01.2020, așa... cadou de sărbători!

StefanCelMare

#36
Eu personal sunt de acord cu construcția din zona Cora
E doar o părere.
Dacă Clujul vrea să ajungă spre milionul de locuitori, cea mai rapidă cale este să construiască în sus.
Pe laterale ne mișcăm foarte slab cu mijloacele de transport.
Iar zona Cora este chiar OK din pdv al aglomerării (adică nu este aglomerată de alte construcții în prezent).
Gândiți-vă că acolo se vor pompa bani serioși din afară (zeci de milioane de euro probabil).
Gândiți-vă la proiectele nasoale, din zone gen Bună Ziua, acolo da, 16 etaje poate e cam mult - sau zecile de proiecte din Florești, care vor sufoca și mai tare traficul spre vest.
Dar Cora sau platforma industrială din Iris, Bulgaria, zona 1 Mai, mie mi se par zone unde trebuie să se dezvolte Clujul, pentru că permit mult mai mult - poate chiar mai mult decât zonele viitoarelor cartiere Sopor / Borhanci (unde te vei ciocni de limitele cartierelor Gheorgheni / Mărăști ca să duci traficul spre centrul orașului).

qionescu1

Daca ar fi vorba de dezvoltare as fi de acord cu tine dar mie nu prea imi suna ca primaria tocmai la asta se gandeste. Acolo a fost propus si aquaparkul pentru a nu mai sacrifica alte hectare din ceea ce trebuia sa fie parcul de est de 120 ha proiectat la mare arta in comunism. Acum au mai ramas vreo 60 dar si din astea se gandeau sa mai rupa 20 pt aquapark si baza sportiva. Unul din motivele pentru care locatia de la Cora nu a fost aleasa pentru aquapark a fost o conducta/magistrala de apa ceea ce facea imposibila constructia. Acum nu mai sunt probleme se poate construi mall si zgarie nori. Si daca voiau dezvoltare se puteau si asocia cu un investitor nu sa vanda si sa faca ala ce vrea ca totusi vb de primaria cluj si interesul cetatenilor. Chiar bugetul orasului putea permite fara probleme o astfel de investitie cu atat mai mult in parteneriat. Putea sa faca ceva similar Vienei unde primaria detine foarte multe locuinte pt a le inchiria tinerilor la un pret decent. Multe altele se puteau face dar cand vinzi terenul inseamna ca te speli pe maini de strategie si probleme, nu vrei batai de cap, nu ai viziune, nu vrei sa faci nimic. Au si gasit  investitorul strategic mult asteptat...

GML

StefanCelMare, sincer Borhanciul e blocat in fiecare dimineata, cand nu e vacanta. Sensul giratoriu e in plan de foarte mult timp, dar in ultima vreme, nici o stire. Sta un politist acolo dimineata, dar dupa masa poate sa fie haos fara nici o problema.
La un moment dat era vorba despre largirea strazii Borhanci si Brancusi, dar nici un pas concret.
Problema e, ca si autobuzul sta in trafic, si cei din zona nu prea sunt motivati sa vina cu autobuzul dimineata. Pentru o banda dedicata oricum nu e loc, si nici nu sunt atat de multe linii de autobuz in zona.

StefanCelMare

#39
Referitor la comentarii, eu unul găsesc că metoda primăriei de a vinde terenul concesionat investitorilor, deși discutabilă, este o măsură bună.
Atâta timp cât pe terenul respectiv se desfășoară activitățile pentru care a fost concesionat, asta înseamnă că investitorul este serios, iar vânzarea terenului i-ar permite să extindă afacerea - lucru pe care nu l-ar face niciodată pe un teren concesionat.
Desigur, modelul Vienei este unul interesant, dar risc să spun că poate fi preluat doar pe termen mediu, prin achiziții eșalonate de apartamente. Intrarea puternică a primăriei pe piața imobiliară ar putea distorsiona prețurile și mai mult (și acum sunt prețuri mari deseori raportat la România și la problemele orașului pe măsură ce aglomerația crește).
Despre Borhanci, tocmai asta spuneam și eu, conectivitatea cu orașul e mai bună pe fostele zone industriale, deși chiar și acolo nu este ideală (a se vedea blocajul impus de calea ferată și de Someș). Cu extinderea străzii Răsăritului, zonele respective ar putea duce mult mai mulți locuitori decât în prezent, și cred că dezvoltarea orașului ar trebui să meargă pe astfel de zone deja relativ conectate la oraș.

loris

Ce a zis colegul qionescu1 este foarte important.
Primarul se plange ca nu are teren pentru aquapark si vezi doamne e fortat de clujenii cu dorinta de balaceala, sa construiasca pe singura parcela pe care putem face un parc adevarat in Cluj.
Pai uite terenul perfect pentru aquapark. Lipit de un strand functional. Cu centrura metropolitana care e lipita de parcela.

Deci avem 2 variante:
1. Facem aquapark in Parcul Est, pierdem posibilitatea realizarii singurului parc adevarat din Cluj si creeam discomfort major locuitorilor cartierului Intre Lacuri. Vindem terenul de la Cora investitorului privat, investitorul face bani si asta e. Noi ramanem fara un parc.
2. Facem aquapark langa Cora, cu tot cu terenul stradului Sun. Nu deranjam pe nimeni acolo, nu sunt blocuri foarte aproape. Sansele sa avem legatura la centrura metropolitana sunt mai mari(e mai usor sa facem centura pana la Cora). In parcul Est facem singurul parc adevarat din Cluj(singurul care are suprfata necesara sa fie declarat parc). Invesitorul privat cauta sa faca bani in alt loc.

In Zorilor primaria se chinuie sa cumpere teren pentru parc. La Cora primaria vrea sa vanda teren ca sa faca altii bloc. WTF?

StefanCelMare

Loris, totuși din calcul omiți un aspect.
Proiectul de la Cora nu este chiar un nimic.
Vorbim despre o investiție de zeci de milioane de euro, cu sute de locuințe, magazine moderne, într-una dintre puținele zone din Cluj care permit asta.
Nu am nimic împotriva unui aquapark la Cluj, ar fi nevoie, dar nevoile orașului sunt multe, printre ele fiind și nevoia de locuințe în zone normale.
Pentru aquapark se discuta și de zona dinspre Chinteni parcă, acolo ce probleme ar fi?

loris

#42
Nu ma intelege gresit, din punctul meu de vedere un aquapark(ami ales unul de interes regional) nu are ce cauta in oras. Exista destul spatiu in afara orasului.
Dar se pare ca Boc vrea musai acest aquapark, cine stie de ce. Si placa lui e, facem aquapark in detrimentul parcului Est pentru ca nu avem alt loc pentru aquapark.
Ori, e ipocrizie totala sa distrugi singurul loc in care poti face un parc, care deserveste 3 cartiere(Intre Lacuri, Gheorgheni si viitorul Sopor) pentru ca vezi doamne nu ai alt spatiu si apoi sa vinzi terenul proprietate a primariei, intr-o zona in care nu distrugi mai nimic si e mult mai potrivita pt aquapark, ca privatii sa faca bani.

Investitia de zeci de milioane de euro se va muta si gata. Daca sunt bani, vor gasi alta locatie sa faca un asemenea proiect. Eu cred(sper) ca am trecut de stadiul in care ridicam fusta la orice zeci de milioane de euro pe care ii flutura cineva in fata noastra.

Binenteles, ideal e sa mute aquaparku in afara orasului, inspre Jucu, Cojocna sau pe Valea Garbaului si sa faca parc in zona Parcul Est. Si atunci din partea mea sa vanda terenu de la Cora.
Cat timp se plange Boc ca nu are teren pentru investitii pentru comunitate nu inteleg cum poate sa vanda terenul de la Cora, chiar nu face sens.

LE In Chinteni vrea sa faca primaria Chinteni un aquapark. Nu are nici o legatura cu ce vrea sa faca Boc.

qionescu1

#43
Loris are dreptate. E o ipocrizie totala sa vinzi terenul comunitatii si apoi sa zici ca nu poti face proiecte pentru comunitate pentu ca nu ai unde. Despre ce strategie mai putem vorbi cand vindem terenurile in loc sa gasim pe acestea solutii pentru numeroasele probleme ale orasului? Funar a facut o afacere extrem de paguboasa pentru oras, Boc si PNL o perfecteaza, ne lasa fara nimic. Da, nu mai suntem in anii in care cateva milioane de euro ne fura ochii...  si cele cateva sute de locuinte vin cu preturi pe masura, cel putin 1500 euro/mp. Pai daca astia vind minim 1500 euro/mp in conditiile in care cumpara terenul, pai primaria cu cat ar construi locuintele alea pentru tineri pe model vienez, pe terenul propriu? 300-400 euro/mp? Sau e mai rentabil sa cumparam esalonat la 1500-2000 euro/mp de pe piata libera ca sa nu distorsionam piata? Piata e deja puternic distorsionata de cererea foarte mare de locuinte nu de altceva... Pana la urma bugetul orasului e de 130 mil euro doar pentru investitii, 15 mil anual vreo 3 ani pentru un asemenea proiect nu e un efort mare pentru Cluj mai ales ca investitia s-ar recupera in timp si s-ar rezolva destule probleme ale comunitatii. Dar cand profitul trebuie sa intre in alte buzunare... atunci vindem!

qionescu1

#44
@StefancelMare Conectivitatea e mai buna in zonele industriale bineinteles dar trebuie vazut care ar fi pretabile pentru locuinte si care nu. Mi-a placut proiectul pe care tu sau nicolaem l-ai postat aici cu convertirea zonelor industriale in zone rezidentiale. Este o idee buna pentru locuire, arata bine pe hartie dar nu si pentru industrie. Parcurile "industriale" de acum ofera facilitati fiscale de aia se inghesuie investitorii iar activitatile nu ofera foarte multa plus valoare existand multa automatizare si munca repetitiva necreatoare. Renuntarea la zonele industriale, asa cum sunt ele acum, inseamna renuntarea definitiva la industrie in Cluj (in speranta ca se va relansa vreodata) pentru ca o platforma industriala inseamna foarte multe facilitati (transport inclusiv tren, linii de inalte tensiune, abur etc.). Am ajunge ca la Brasov unde pe platformele industriale de la tractorul si roman sunt cartiere acum, desi zona era la o cheie de relansare cu un pic de efort din partea administratiei si statului.